Genre: Misdaad / Drama
Gesproken taal: Engels en Italiaans
Releasedatum: 16 september 2010
Bekijk via Videoland
Plot The American
Jack (George Clooney) is een huurmoordenaar die, nadat een klus in Zweden uit de hand is gelopen, aan zijn werkgever Larry zweert dat zijn volgende klus tevens zijn laatste zal zijn. Voor deze laatste klus, waar zijn opdracht gespecificeerd wordt door de Belgische Mathilde (Thekla Reuten), duikt hij onder op het Italiaanse platteland, in een idyllisch klein stadje. Ondanks het feit dat Jack normaliter een afkeer heeft van menselijk contact, maakt hij kennis met een lokale priester en laat hij zich meeslepen in een romance met de mooie Clara. Zet Jack zo zijn laatste klus en nog belangrijker, zijn eigen veiligheid op het spel?
- Trailer (YouTube)
- A Very Private Gentleman (BoekMeter)
- The American (MusicMeter)
- Kijk op Videoland
Hunter #2
Man on Vespa
Old Cheese Vendor
Ronhart
Het had een goede film en misschien wel een topfilm kunnen zijn.
Ware het niet dat het verhaal aan de ene kant heel eenvoudig was en aan de andere kant grote gaten vertoonde.
We hebben er met zijn drieën naar gekeken en alle drie begrepen we belangrijke elementen van het verhaal niet zoals:
Waarom Jack in de eerste scenes zijn vriendin vermoorde.
Waarom de Zweden in het begin Jack wilden vermoorden.
Waarom Larry, Jack wilde vermoorden
Waarom een huurmoordenaar een geweer gaat ombouwen
Wat die vlinder er mee te maken had
Waarom Larry, Mathilde doodschoot.
enz. enz.
Er was eigenlijk geen touw aan vast te knopen. Dit deed veel afbreuk aan de film en ik wil er dan ook niet meer dan 2,5** voorgeven.
Filmkriebel
Volledig terechte commentaar Ronhart. Veel vragen en geen mogelijkheid om er een goed antwoord op te geven. Dat zwakt de film zeker af.
wie is Larry?
Pete_033
Het had een goede film en misschien wel een topfilm kunnen zijn.
Waarom Jack in de eerste scenes zijn vriendin vermoorde.
Omdat zij niet wist wie hij was. Dat ze erachter kwam dat hij een huurmoordenaar is en zij hem zodoende kon verraden bij de politie. Dat hij haar niet vertrouwde en haar alleen had als lustobject.
Concurrenten misschien?
Wie is Larry?
Hij bouwde een geluidsdemper en moest het geweer binnensmokkelen. Je kunt daar in dat plaatsje niet zomaar een winkel binnenlopen en een geweer kopen.
Waarom Larry, Mathilde doodschoot.
enz. enz.
Karl van H.
Er komt geen Leonardo DiCaprio in beeld die alles haarfijn uitlegt, nee, maar ik heb er persoonlijk helemaal geen problemen mee als een film wat aan je verbeelding overlaat. Bovendien is het helemaal niet belangrijk te weten waarom de Zweden Clooney dood willen hebben: belangrijk is dát de Zweden hem dood willen. En de vlinder heeft een symbolische betekenis, natuurlijk, of verwacht je serieus dat dat iets met het plot van doen heeft?
Filmkriebel
Dat de Zweden hem doodwillen kun je makkelijker aannemen dan waarom hij zijn vriendin doodschiet in het begin . Het grootste probleem voor mij is dat de klus die hij krijgt erin bestaat om zijn eigen dood voor te bereiden. Mathilde kon in het begin evengoed onmiddellijk op hem afstappen en met hem afrekenen als ze dat wou.
Karl van H.
Dat 'ie afrekent met zijn vriendin vond ik ook wel te plaatsen en het zegt bovendien heel wat over het personage van Clooney. Ben het wel met je eens dat het enorm onwaarschijnlijk is dat hij zelf aan de klus werkt die zijn eigen dood moet betekenen. Vergezocht, inderdaad, maar onder het kijken van de film stoorde me het niet per se.
Filmkriebel
Hoe zou je dat dan verklaren met die vriendin? Dat hij bang was dat ze naar de politie zou stappen wat hem nog meer in de problemen zou brengen?
Karl van H.
Precies. Ze zag dat er blijkbaar mensen achter Clooney aanzaten. Daardoor wist ze teveel, en die informatie zou ze door kunnen vertellen aan de politie of aan anderen. Daar zit Clooney natuurlijk niet op te wachten, dus maakt hij haar af.
Het is juist een sterke scène omdat het zoveel zegt over het hoofdpersonage. Eerst zie je ze nog gezellig samen zitten en lijkt hij een warme man, maar zodra de situatie daarom vraagt deinst hij er niet voor terug iemand - ook iemand die hij op het eerste gezicht warme gevoelens toedraagt - zomaar te vermoorden.
Radicale kerel hoor die American
Hij is ook een huurmoordenaar he
jusatw
Hele trage film, maar toch een goede film...
Elke keer als ie net te traag lijkt te worden gebeurd er toch steeds weer iets zodat je toch weer blijft kijken. (ik in ieder geval wel.)
Djumbo
Spannend, prachtig qua opbouw ..... maar te veel "onlogica" Spijtig dat het verhaal niet iets coherenter was dan was het een super film geweest....
maar flauwe film vond ik 1*
Flauw
Heb je per ongeluk een Amerikaanse komedie gezien in plaats van deze film?
helleke
Verhaal die weinig om het lijf heeft.
Kon me maar matig boeien.
En het leek de normaalste zaak om in zo'n dorpje te moorden zonder dat er ook maar enige reactie op volgde.
2,5 sterren.
4Runner
Echt genoten hoor wat een heerlijke shots prachtig !. Ook verfrissend bijvoorbeeld als die winkel medewerkster iets van de bovenste plank pakt en dan net dat bovenste stukje niet laten zien. Karakters vond ik wel wat dun ok, maar ik heb mijn geen minuut verveeld.
Sijmen de Geus
Zware tegenvaller!
Langzame/langdradige film.
Weinig spanning en actie...
2* voor het mooie vrouwtje...
Leland Palmer
Prachtige, rustige en schitterend geschoten film, deze The American van onze ''eigen'' Anton Corbijn. Er lijkt niet bijzonder veel te gebeuren, maar ik wist me goed in Clooney's personage te verplaatsen, waardoor elke handeling er één van mezelf werd. Er gebeurde dus opeens bijzonder veel.
Ja, ik heb genoten van deze film. Machtig mooie locaties, schitterende fotografie, mooie belichting - vooral de nachopnames zijn bijzonder fraai en een rustige man die door de sfeervolle steegjes en weggetjes sluipt in een stil, Italiaans dorpje. Corbijn maakt mooi gebruik van muziek en laat vooral veel stiltes vallen, waardoor je direct één met Clooney bent, die elke voetstap, beweging of wat dan ook maar van een tegenstander moet horen, net als de kijker. Best een meeslepende rit met Jack.
Het verhaal(tje) is absoluut niet bijzonder, maar Corbijn gaat regelmatig voor stijl boven inhoud en regisseert deze film wél op zo'n manier dat-ie alles uit de inhoud haalt, waardoor het vanaf het begin tot het einde boeiend en veelal onvoorspelbaar is. Cliche's lijken onvermijdelijk, maar daar val ik niet over als ik een seconde later weer zo'n prachtig shot, of een prachtige vrouw (vooral Placido, met haar mooie lichaam) voorgeschoteld krijg. Sowieso zorgt dat dorpje voor een sfeervol geheel.
Niet alleen het dorp trouwens - de wegen, de vijver, de bergen, de mist, de natuur; alles is mooi gefilmd. Voor de rest veel onderhuidse spanning tijdens deze meeslepende klus. Clooney is geweldig en Reuten + Placido zijn sterk. Heb genoten. Dikke voldoende, met kans op verhoging.
scumfrog
Prima film. Klein verhaal, mooie beelden waarbij de hand van Corbijn onmiskenbaar aanwezig is.
WB
Dit had ik niet beter kunnen verwoorden
Thomas83
Helemaal de gestileerde film die ik verwachte. Ook wat betreft het tempo van de film voldeed The American aan mijn verwachtingen. Ik wist dat het niet het soort film zou zijn dat je zou verwachten met een wapenmaker/huurmoordenaar in de hoofdrol. Visueel en qua sfeer is de film echt om je vingers bij af te likken. Niet het gelikte "mooi" wat je de laatste jaren vaak in Hollywood ziet met overdreven veel handcamerawerk, bepaalde camerabewegingen en standpunten, montage en andere trucjes, maar gewoon bijna ouderwets mooi cameragebruik, maar ook met regelmaat met verfrissende dingetjes, zonder dat het teveel van het goede wordt. Al blijft het natuurlijk een kwestie van smaak wat mooi is.
George Clooney acteert heel aardig, en zonder veel aan het woord te komen. De film heeft ook maar weinig plot en dialoog, dat is eigenlijk gewoon ondergeschikt in wat vooral een sfeerfilm en ook een beetje een ode-film is geworden. Als er dialoog was was deze ook maar erg matig en in de gedeeltes met de priester zelfs vrij pijnlijk fout vond ik. Onze eigen Thekla Reuten en Johan Leysen spelen nog niet onbelangrijke bijrolletjes, en vielen me zeker niet tegen. Vond Reuten nog verrassend geloofwaardig als huurmoordenaar. De vaktechnische dialogen tussen haar en Clooney vond ik onderhoudend genoeg, en het was gewoon fascinerend om haar en Clooney met de wapens bezig te zien. Vooral Clooney als wapenmaker.
De prachtige Placido speelt dan weer een aardige rol als love interest van de hoofdpersoon, en ze zag er steeds oogverblindend uit. De seksscènes zijn ook erg zwoel, met name bij eentje kwam het stoom er gewoon vanaf. Dat zie je niet zo vaak bij seksscènes. De landschappen en dorpjes vond ik ook niet onplezierig om naar te kijken. Zowel de close-ups als soms extreem wijde shots zijn ijzersterk. De soundtrack is lekker dreigend en een beetje onderhuids en is ook een zeer sterk punt van de film.
Het einde beviel niet iedereen blijkbaar, maar het is overduidelijk bewust een beetje opera-achtig gemaakt, en ik vond het heel goed werken. Alleen die vlinderhadden ze weg moeten laten. En de priester ook in deze uitwerking. Rook ook wel belachelijk snel onraad. Sloot wel weer mooi aan bij de prima uitgewerkte paranoia van Clooney's rol, maar dit had beter gekund. De actiescènes en spannende scènes vond ik ook goed werken overigens, zou ze bijna vergeten. Halverwege de film zit een goede achtervolging.
Alles bij elkaar een film die misschien maar door een klein publiek gewaardeerd zal worden, maar de Academy zou daar nog best eens onder kunnen vallen. Geef Corbijn een goede scriptschrijver en dan kan hij in Hollywood nog hoge ooien gooien denk ik. Zeer knap hoe je vooral met beelden nog zo kunt boeien. 4.0*.
bleiswijkfr
Aardig saaie film, het acteerwerk is meer dan in orde, maar de film in zijn algemeen niet.
Saai, langdradig en niet spannend.
skipy05
Niet echt mijn film. Ik had er vrij veel van verwacht. Je zag het einde alm van ver aankomen. Verhaal is redelijk flauw en standaard. De film is ook veel te traag en te langdradig. George Clooney speelde zijn rol wel goed.
gmx
Mooi verwoord !
Film is eigenlijk best saai maar in dit geval vond ik het wel prima passen bij de film. De beelden van de landschappen en het kleine dorpje waren zeer fraai (zeg maar gerust prachtig) en de natuur beelden van Violante Placido waren misschien nog fraaier. Verhaal is best aardig en ook wel boeiend en George Clooney speelde goed terwijl hij eigenlijk weinig praatte. De rol van Thekla Reuten stelde eigenlijk niet zoveel voor maar ze deed het wel goed. Het einde van de film was overigens zeer mooi, zeker toen je in het laatste schot de "butterfly" zag opstijgen. De muziek was overigens ook mooi gekozen bij deze film. Kortom een mooie reële film.
Leland Palmer
Mooi verwoord !
Dit had ik niet beter kunnen verwoorden
dennisvanh82
Vond er niet veel aan, vrij langdradig en er gebeurt imo te weinig. wel uitgekeken, maar met moeite.

Heb jij de Netflix-docu 'The Man With 1000 Kids' al gezien? 'Maag draaide om'

Prime Video-hitserie 'The Night Manager' krijgt een derde seizoen