Genre: Misdaad / Drama
Gesproken taal: Engels en Italiaans
Releasedatum: 16 september 2010
Bekijk via Videoland
Plot The American
Jack (George Clooney) is een huurmoordenaar die, nadat een klus in Zweden uit de hand is gelopen, aan zijn werkgever Larry zweert dat zijn volgende klus tevens zijn laatste zal zijn. Voor deze laatste klus, waar zijn opdracht gespecificeerd wordt door de Belgische Mathilde (Thekla Reuten), duikt hij onder op het Italiaanse platteland, in een idyllisch klein stadje. Ondanks het feit dat Jack normaliter een afkeer heeft van menselijk contact, maakt hij kennis met een lokale priester en laat hij zich meeslepen in een romance met de mooie Clara. Zet Jack zo zijn laatste klus en nog belangrijker, zijn eigen veiligheid op het spel?
- Trailer (YouTube)
- A Very Private Gentleman (BoekMeter)
- The American (MusicMeter)
- Kijk op Videoland
Hunter #2
Man on Vespa
Old Cheese Vendor
Lonesome Crow
Gisteren naar The American geweest.
Als je van mooie sfeervolle Italiaanse landschappen en dorpjes, George Clooney, mooie vrouwen (gekleed en naakt) en trage verfilmingen houd is deze beslist een aanrader.
Je vooral niet afvragen waarom bepaalde dingen gebeuren, is niet relevant voor deze film.
JamesB009
Een hele goede, mooie film.
Hij is vrij langzaam waardoor ik kan begrijpen dat niet iedereen dit een goede film vindt. Maar de shots zijn prachtig, goed in elkaar gezet en heel goed over nagedacht.
Weinig actie, maar vooral heel mooi uitgewerkt.
crispy
Laat ik zeggen dat ik deze film een halve ster heb gegeven, dit omdat lager niet kon. Het ligt niet aan de kwaliteiten van Corbijn, de shots zijn schitterend. Ook ligt het niet aan de acteurs, deze hebben ook mooi werk afgeleverd. Het verhaal is alleen zo ontzettend saai. De trailers laten een dynamische film zien, terwijl het in werkelijkheid ongeveer een twee uur durende aflevering van Bahn TV is.
Ik snap werkelijk waar niet hoe mensen erbij komen om dit de film van 2010 te noemen, voor mij is Inception de film van 2010. Maar gelukkig zijn we niet allemaal gelijk.
Partyboooi
Meest belangrijke; niet mijn soort film dit, maar kan me voorstellen dat anderen hem wel goed vinden. Er zitten inderdaad mooie plaatjes tussen van het mooie landschap van Italie (neem aan dat ie daar ook gewoon is opgenomen??). Clooney is zoals altijd goed bezig, maar het verhaal (toch wel erg belangrijk in dit soort films) loopt niet...het is mega-traag en er gebeurd bitter weinig. Eigenlijk weet je vantevoren wel hoe ie eindigt. Ik viel bijna in slaap in de bios en dat om 5 uur smiddags.
2 sterren voor de mooie plaatjes en het aardige acteerwerk
maarten541
Ik vond het fascinerend om te zien hoe een dusdanig clichématig uitgemolken verhaal/concept door meneer Corbijn omgetoverd kan worden in een mooie prent. De nu al beroemde seksscène is -niet zozeer vanwege Clooney- wondermooi geschoten. Misschien is mijn filmkennis te beperkt voor de volgende conclusie, maar toch geef ik hem: ik denk dat het begrip film met Anton Corbijn als regisseur een nieuwe boost krijgt. Hij legt voor mij nieuwe accenten in de moderne film. Een prettige kijkervaring, eindelijk een 'hollywood-achtige' met smaak.
kuk
Knap dat zo'n ontzettend hol plot toch resulteert in een fijne kijkervaring. Naast dat Clooney ongeveer de beste rol uit zijn carriere speelt, is ook het regisseerwerk van uitzoderlijk hoog niveau. Af en toe zijn de keuzes voor bepaalde shots me niet duidelijk, maar sfeervol is het allemaal zeker.
sveneras
Lekker bescheiden en best redelijk geacteerd, het plot was niets bijzonders maar best goed. Gedurende de film is er constant een fijn sfeertje aanwezig die wordt ondersteunt door prachtige shots bijvoorbeeldbij het maken van het geweer wat erg langzaam ging maar erg in de details trad en daardoor in waarde verhoogde. Ook bij de shots van de omgeving zie je Corbijns cariere als fotograaf terug. Al met al is The American geen meesterwerk maar wel zeer onderhoudend.
theSound
Ok, de film heeft eigenlijk alles in zich om goed te zijn. Schitterend geschoten, goede acteurs, mooie omgeving, zelfs het verhaal op zich is tot de verbeelding sprekend, maar.. de film heeft me niet kunnen meenemen! Ik ben er nog niet uit hoe het precies zit, mijn eerste idee is toch wel dat het scenario wat te kort schiet, de muziek hoewel zeer fraai niet altijd goed getimed is, en bovenal dat Corbijn misschien hier en daar wat tips van oude rotten uit het vak had kunnen gebruiken!
Met maar een paar aanpassingen had dit een hele goede film kunnen zijn, en dat is jammer!
iAWESOM
zo langzaam lijkt wel of het met een DSLR is gefilmt maar woow.
appart om naar iets te kijken wat zo langzaam is echt langzaam...
En dan toch nog zon spanning te voelen.
shots zijn awesome al begin ik de D.O.F geilheid nou wel een beetje zat te worden...
TrickySmalls
Ondanks een dun plot, wist de gehele film, mede dankzij de mooie plaatjes, mij erg goed te bekoren. Clooney speelde bovendien erg sterk.
Q Jones
The American.
De plotomschrijving is wel heel erg kortzichtig, zo verwacht je een spannende actie film met achtervolgingen en explosies, gelukkig wist ik dat mij iets anders stond te wachten, dit is dus een drama voor de mensen die het nog niet wisten.
Clooney blijf ik vaak zien als Danny Ocean, in het begin had ik daar in deze film ook de neiging na maar hoe veder de film vordert hoe beter Clooney gaat presteren. Vaak wordt er gezegd dat de man alleen maar dezelfde blik kan tonen maar in deze film is dat absoluut niet het geval. Je ziet dat hij in de knop zit en met gemengde gevoelens overal tegen opkijkt. De kracht van de film is dan ook echt Clooney met goed acteerwerk en niet Clooney de superster.
Corbijn kan aardig regisseren, je ziet dat hij fotograaf is en een verdomd goede ook want mooie natuurshots kan hij vastleggen als de beste. Ook de intieme scènes zijn mooi in beeld gebracht. Ik ben zelf nogal een fan van close ups in het gezicht, dan kan je zien of de desbetreffende persoon ook echt goed kan acteren. Corbijn maakt hier veel gebruik van en dat leveren werkelijk waar fantastische shots op. Vooral de emotie van Clooney is goed af te lezen. Ook de muziek vind ik magistraal uitgewerkt lekker rustig en opbouwend en soms heb je niet eens in de gaten dat er muziek is.
Toch zie je dat Corbijn geen volleerd regisseur is en in de actie scènes (die er gelukkig maar weinig zijn) laat hij dan ook duidelijk een steekje vallen en de film zakt in die scènes ook enorm in, gewoonweg omdat het er niet uitziet. Het einde vind ik ook weer zo jammer, persoonlijk vind ik dit soort eindes altijd een teken van zwakheid maar ja dat zijn zo van die kleinigheidjes.
The American is een kleine, integrerende en vooral trage film, waar je lekker van kan genieten en je al je zorgen kunt vergeten. Ik verbaasde mij er trouwens wel over dat de film al zo veel heeft opgebracht want deze film is absoluut niet voor iedereen weg gelegd.
Corbijn mag van mij meer films maken maar als hij een actie film wil maken moet hij nog wel even op cursus voor de rest denk ik dat het dan helemaal goed komt met zijn carrière, tip voor zijn volgende film ruil Reuten in voor Carice
ohkino
Ik keek naar een stripverhaal, zo leek het wel. Mooi weergegeven, met erg mooie plaatjes, het landschap, de figuren. Echter het verhaal was nogal mager (zinloos). Ik genoot met name van sommige details, de blikken, de gebaren, het kleine spel, weer de plaatjes. Het kan een keuze zijn geweest om het zo te maken, maar ik had toch meer verwacht. Wat dunnetjes dus.
laundromat
Cinematografisch erg mooi, daar wordt nogmaals bevestig dat Corbijn een topfotograaf is maar ik vind de film is saai, bijna nietszeggend. Leuk om Thekla weer es te zien. Ook leuk het 'Italiaanse', de gebaartjes, sfeer. Verder is de slotscène mooi. Doodgaan op zijn favo plek en de manier waarop. Jack wou stoppen, maar ipv dat-ie dat zelf deed....
Verbal
negatief: Teveel cliche in deze film, slappe plot en slecht uitgewerkte actiescenes.
Positief: mooie landschappen/beelden.
Op een gegeven moment had ik het wel gehad.
Co Jackso
- 21924 berichten
The American wist mij in positieve zin te verrassen. Corbijn levert een visueel sterke film af. Grote pluspunten waren de cinematografie, de camera was veelal observerend aanwezig en hield het rustige tempo van de film op een prettige wijze in stand. Ook was ik onder de indruk van de acteerprestaties van George Clooney. Normaal gesproken ben ik geen grote fan van Clooney, maar in The American is hij ideaal voor de rol. Wat mij betreft bewijst Corbijn met deze film, na het betere Control, dat hij in ieder geval geen ééndagsvlieg is.
Wel hoop ik dat Corbijn in het vervolg gaat werken met een betere screenwriter. De sterke momenten in de film, zijn de momenten in stilte en rust. Het gaat om de simpele momenten, en het contact wat Jack heeft met Clara. Deze momenten worden, in negatieve zin, vooral verstoord door het karakter van Thekla Reuten. Ik was zowel niet onder de indruk van het acteerspel van Reuten als het ongeloofwaardige karakter dat ze speelt. De interactie tussen Clooney en Reuten voelt geforceerd aan, en de dialogen zijn zowel schaars als krampachtig. Overig geldt dit voor veel dialoog in de film.
Een ander minpunt is dat de film voor mij iets te standaard was. Aan de ene kant komt dat waarschijnlijk door de aanwezigheid van Clooney, aan de andere kant voelt het verhaal ook te standaard aan. Dit geldt vooral voor het einde, waarbij de puzzelstukjes in elkaar vallen.
Gelukkig wegen de minpunten minder zwaar dan de pluspunten. Daarom ben ik ook heel benieuwd aan welk project Corbijn nu gaat werken.
wyatt earp
Zojuist gezien, en ik had toch wat anders verwacht dan dat ik voorgeschotelt kreeg. Ik dacht dat het aspect meer op de 'job', die de George Clooney zou moeten doen zou liggen. Meer op de actie dus. Maar het gaat meer over de eenzaamheid van een huurmoordenaar en het gevaar dat het beroep met zich mee brengt. Het verhaal wordt in een heerlijk rustig tempo verteld. Hierdoor kun je genieten van de mooie landschappen en de prachtige cinematografie. Je kunt even al je zorgen vergeten en puur genieten van de film. Wat me ook opviel was de muziek. Er zitten interessante thema's in, vooral met piano. Verder goed acteerwerk van George Clooney, niks op aan te merken. Clooney is zoiezo wel een acteur die ik graag zie acteren. Heerlijke film om tussendoor even te kijken van Corbijn. Binnenkort maar eens z'n andere film zien, Control. Ben benieuwd wat hij in te toekomst allemaal gaat uitbrengen. Voor deze 3,5*.
lordmars
ik kan begrijpen dat mensen dit soort films goed vinden maar voor mij was hij wel errug traag! ook zag je al kilometers van tevoren aankomen dat het geweer voor hem bedoeld was.
niet mijn soort film, wel jammer want ik had er veel meer van verwacht.
Lexcoaster
Heel erg mooie film. Rustig verteld, goed geacteerd en komt behoorlijk realistisch over. Prima film.
The One Ring
Mooie film van Corbijn, wel ongeveer wat ik ervan verwacht had. Lekker kalme film, die het vooral moet hebben van de mooie beelden en muziek. De locatie is natuurlijk fantastisch, maar het is toch vooral de kadrering en de belichting die de show stelen. Zo'n shots waarin Clooney in een café zit, met achter zijn schouder een groot raam dat meer focus krijgt dan de ster zijn bijvoorbeeld fantastisch. De muziek was ook zeer geslaagd, maar kwam me ergens bekend voor. Ach, de sfeer zat goed.
Het is wel jammer dat het verhaal dan weer zo enorm voorspelbaar was. Natuurlijk is dit geen verhaalfilm, maar ik had toch gehoopt dat er wat originelers in zat dan dat de baas van Clooney de grote schurk zou zijn. Ook het einde heb ik al te vaak in andere films gezien: de moordenaar met schuldgevoelens die al stervend nog op het laatste moment op een mooi plekje aankomt. Een originaliteitsprijs verdient het niet. Om het af te maken zit er dan ook wederom een vliegend dier (hier een vlinder) in die na de dood van de hoofdfiguur omhoog vliegt. Mooi in beeld gebracht, maar enorm cliché. Enkele dialogen die het verhaal meer diepgang moeten geven voelen ook wat geforceerd aan, zeker bij die priester.
Als het verhaal nou net zo intrigerend was als de momenten waarop het plot wat losser gelaten werd dan had het een klein meesterwerkje kunnen zijn. Nu is het vooral een lekkere film die kalmerend werkt, zelfs al zaten er een aantal goed spannende scènes in (in dat café, als Reuten haar pistool gaat halen, is een bijzonder goed opgebouwde en gefilmde scène). Clooney blijft toch wel verrassend. Niet zozeer door zijn acteerwerk, maar door zijn filmkeuzes. Hij kiest toch altijd wel gevarieerde en interessante films. Niet altijd met een goed eindresultaat, maar hij probeert wel altijd wat nieuws.
Summerlinda
Prachtige muziek, prachtige shots, maar de film kon me nergens echt boeien. Jammer
AjaxRulezzz
- 2085 berichten
Redelijke film, een goed onvoorspelbaar verhaal en goed acteerwerk. Het was niet een superfilm maar gewoon een redelijke film. Ik vind persoonlijk dat het allemaal iets te langzaam ging, maarja.
harm538
Goede, maar trage film, wat op zich niet erg is (in de door Corbijn zo geliefde western bijv. vaak erg mooi), maar hier door het veel te magere verhaal/gebrek aan opbouw van spanning wel storend is.
Wel prachtig camerawerk (op de actiescenes na)!
Mood Indigo
clooney's ogen temidden van italiaanse puurheid .
en je hebt zomaar een een film.
dennis013
Erg goede film. Ik geef niet vaak zo een hoge score als deze. Ik ben vooral onder de indruk van de visuele stijl en de spanningsopbouw in deze film. Dat is knap omdat er zeer weinig bekend gemaakt wordt over het verhaal. En eigenlijk zijn die details ook overbodig. Niet alles hoeft de kijker aangerijkt te worden.
Daarmee is deze film voor mij zeer vergelijkbaar met de klassieker: Professione: Reporter (1975)
Kortom een top-film, een hedendaagse klassieker die eigenlijk nog het beste in het western genre te plaatsen valt.
T.O.
Eerste helft van de film zit echt boordenvol clichés en flauwe referenties. Gelukkig wordt het naar het eind toe beter en resulteert het toch in een aardige kijkervaring.
Leuk overigens om Cuby & The Blizzards te horen aan het eind
p.s. Hoezo is Mathilde Belgisch? Heb ik nergens teruggezien.

Netflix-hit 'Finding Her Edge' zeker van een tweede seizoen

Het aankomende derde seizoen van 'Knokke Off' krijgt een eerste teaser

Män Som Hatar Kvinnor
Thriller / Mystery, 2009