• 9.371.676 stemmen

Genre: Horror / Thriller

Geregisseerd door: Deon Taylor

Met onder meer: Nikki Reed, Betsy Russell en Brad Dourif

Plot Chain Letter

"If you don't forward it, you die."

De 'Chain Man' is een gestoorde moordenaar die mensen ombrengt met een ketting als zij zijn opdracht, het versturen van kettingberichten via de mail, weigeren. Hij heeft het voorzien op een groepje studenten, maar krijgt dan de politie op zijn hielen.

Jessie Campbell

Jai Pham

Johnny Jones

Jane Campbell

Niet goed genoeg.

Kritiek op het verhaal deel ik niet. Serieus, 't is een simpel slashertje. Wel op de pogingen van Taylor om dat hele doem-tech sfeertje neer te zetten. Blijft een beetje drammen (oeh! we zijn onze privacy kwijt, iedereen kan ons tracken) met z'n gezever. Daar is dit ook echt de film niet voor.

Film probeert wel maar slaagt er gewoon niet in om echt goed te zijn. Moorden zijn redelijk bruut maar worden te sterk verknipt waardoor het effect weg is. Visueel gelikt maar teveel cameratrucjes vallen niet goed genoeg uit, waardoor het veel lijkt op namaak. Acteerwerk en personages zijn ronduit belachelijk, zo ook de benard slechte soundtrack. Altijd pijnlijk voor een horrorfilm.

De moorden houden het gelukkig nog wat boeiend, verder ziet het er redelijk gelikt uit en wie echt nog steeds dol is op stereotype Amerikaanse slashers met teenies in de hoofdrol kan hier waarschijnlijk wel wat plezier uitpuren. Maar zelfs binnen dat subgenre is het geen hoogvlieger.

Opvulfodder dus, maar er zijn er ook nog een hoop slechtere te vinden.

avatar van Elineloves

Elineloves

Ik had ontzettende zin om een zogenaamde 'slechte' horror te kijken met een domme, oppervlakkige en rondborstige actrice in de hoofdrol. En toen zag ik Chain Letter. Mijn eerste gedachte was dan ook: Gevonden! En nog wel met Nikki Reed ook. Lovely. Dit ging mijn film worden!

Mijn verwachtingen kwamen uit: het sloeg soms inderdaad he-le-maal nergens op, maar het was precies wat ik nodig had. Het is entertaining, niets meer en niets minder. Lekker actueel, grote invloeden van mobiele telefoons, internet en andere media waarbij iedereen up-to-date wil blijven.

Het klinkt vrij saai en onorigineel, zes vrienden die een kettingbrief ontvangen (wie heeft ze nog nooit gekregen, de 'deze moet je doorsturen!' emails?), deze vervolgens verwijderen en bruut afgeslacht worden door een seriemoordenaar. Niks wat je niet eerder gezien hebt wanneer je een beetje in het horror-genre geïnteresseerd bent. Toch weet Chain Letter zich te onderscheiden.

De openingsscène is vrij sterk, waarbij een vrouw in een garage ligt, gewikkeld in ducktape en vastgebonden aan dikke kettingen die vastgebonden zijn aan twee aparte auto's. Wanneer de onwetende bestuurders vervolgens wegrijden, kun je al raden wat er met het arme meisje zal gebeuren. Mijn aandacht was in ieder geval 100% op de film gericht. Ook op het einde van de film denk je hier aan terug. Sommige mensen vinden dit waarschijnlijk een bagger einde, ik hou er wel van.

Ja, ik mag wel zeggen dat ik aangenaam verrast ben. Op zoek naar een horror, vervolgens een gevonden die slecht aangeschreven staat en dan zelf een hoge waardering kunnen geven. Het voelde als een lekkere ouderwetse horrorfilm. Domme tieners, veel bloed, een simpel verhaaltje en enkele gore, innovatieve moorden waarbij de moordenaar NIET na 10 minuten al bekend is. Ja, het heeft 'Saw' invloeden, heeft wat weg van 'Scream', hier en daar bevat het een beetje 'Hostel' en zelfs 'Final Destination' schiet even door je gedachten. Toch heb je nergens het vervelende 'leentjebuur' gevoel, de film staat goed op zichzelf. Enkele leuke bijrollen en bekende koppen komen voorbij, en in tegenstelling tot andere genrefilms is het acteerwerk eens niét erbarmelijk of beklagenswaardig. Leuk om 'Zach' van Desperate Housewives te zien in deze film. Goeie rol voor hem.

Niet iedereen kan dit waarderen, ik denk zelfs dat er genoeg horrorliefhebbers zijn die deze film het liefst zo snel mogelijk vergeten. Ik niet. Ik hou wel van dit soort slashers die bij mij het 80's en 90's gevoel over weet te brengen. Zeer aangenaam verrast!

avatar van stinissen

Matige horror film die nooit eng werd laat staan spannend.

avatar van FillumGek

FillumGek

Van de regisseur van 7eventy 5ive, dat belooft niet veel goeds. Toch had ik weer eens zin in een vermakelijke tienerhorror en in dat opzicht leek Chain Letter de juiste kandidaat. Bijna iedereen heeft wel eens last (gehad) van irritante doorstuurmailtjes van (on)bekende personen met daarin boodschappen dat er over 666 uur de duivel voor je deur staat om je op te knopen tenzij je het mailtje naar 666 mensen stuurt. Vooral wanneer je een belangrijk mailtje verwacht en je je mailbox opent en er een handjevol van die onzin bij staat wordt het nog wel eens zwart voor m'n ogen. Zijn er echt mensen die hier aan meedoen? Wel in deze film. De vraag die bij me opkomt luidt dan ook: Waarom geen film maken waarin de maker van die mailtjes wordt doodgemarteld?

Chain Letter is een slasher zoals vele, eentje die nooit spannend wordt omdat alles zo klaar is als een klontje. Het groepje tieners dat te maken krijgt met deze doorstuurmailtjes dienen deze aan vijf andere door te sturen en wanneer ze dat niet doen zullen ze vermoord worden. Het lijkt een grap, maar al snel komen ze erachter dat het een serieuze zaak is. Een bijzonder dom verhaal dat onnodig ingewikkeld wordt gemaakt maar waar ik een domme tienerslasher als dit niet op afreken.

Het grootste pluspunt is de sexy Nikki Reed. Zo zijn de aantal scenes waar geen klap gebeurt toch nog het kijken waard. Leuk bijrolletje van Brad Dourif als de anti-technologie leraar. De rest van de cast acteert naar verwachting; domme tieners spelen in een domme tienerslasher. En zo hoort het, want als kijker wil je ze allemaal zo pijnlijk mogelijk zien sterven. Gelukkig weet de moordenaar een aantal creatieve, maar geen schokkende, methoden om een handjevol slachtoffers te ontzielen. Jammer dat het bij een handjevol blijft, wat naar mijn mening iets te weinig is.

Verder is de editing een beetje brak met vervelende flitsen en overbodige flashbacks. Gore en effecten waren voldoende maar in het algemeen ontstijgt de film nergens het matige niveau dat over de film heen hangt. Spijtig, maar geen verrassing. In het vervolg gaan alle doorstuurmailtjes gewoon weer door de digitale bilnaad de prullenbak in.

avatar van jordandejong

jordandejong

Zeer behoorlijk horrorfilmpje die onnodig veel kritiek krijgt.

Chain Letter begint met een erg suspensevolle openingsscène. Ook daarna blijft de vaart er goed inzitten. Daardoor zijn de 96 minuten zo voorbij. Het verhaaltje is redelijk origineel en de kills bij tijd en wijle lekker gory.

Het sfeertje is door de constante storm erg lekker en de spanning zit er goed in. Ook qua schrikeffecten zit het een paar keer heel aardig in elkaar. De brute killer is in principe niks nieuws maar het blijft altijd vermakelijk om dat soort kerels aan het werk te zien. Z'n moordwapen levert een paar erg leuke scene's op met als hoogtepunt de kill op Neil. Aan de andere kant had wat variatie op moordwapen gebied ook niet verkeerd geweest.
Acteerwerk was zeer behoorlijk en het einde was ook behoorlijk goed.

avatar van Keane1983

Keane1983

Een teen-age slasher die op geen enkel vlak uitschiet.

Acteerwerk is matig, verhaal is zeer voorspelbaar en de kills zijn te donker ( en nee ik heb geen copy gezien) in beeld gebracht.

Toch denk ik dat het met de verhaallijn meer gedaan had kunnen worden wat die vond ik op zich wel leuk gevonden.

Nu blijven er standaard personages over en Schrikmomenten die je ruim van te voren ziet aankomen.

Toch de film uitgekeken, vergelijk het met vuur...je blijft er naar kijken ondanks het niet echt iets bijzonders is.

Van mij een 1,5*

avatar van dualcia

dualcia

Een kettingmail: We hebben ze allemaal weleens gekregen, met de waarschuwing dat een klein meisje je komt vermoorden of de waarschuwing dat je nooit de liefde van je leven vindt of iets dergelijks wanneer je de mail niet naar zo'n 10 mensen doorstuurt. Een leuk concept voor een horrorfilm als dit ook daadwerkelijk uit komt wanneer je de ketting verbreekt.

De film begint met een pakkende openingsscène: Een toffe kill zet direct de toon en is veelbelovend voor wat er gaat volgen. Dit wordt smullen geblazen..
Of niet.

Helaas is de openingsscène ook direct het meest pakkende wat de film te brengen heeft. Het eerste half uur is goed te doen, maar op een gegeven moment betrapte ik mezelf er wel erg veel op dat ik de film pauzeerde om even kort iets anders te gaan doen. Een heel slecht teken.

Vanaf het stuk wanneer Kevin weer in beeld verschijnt is de film weer redelijk te doen, maar naast een herhaling van de boeiende opening (wat overigens niet verrassend was) komt er nog een raar einde, waar ik helemaal niks mee kon, en toen was de film voor mijn gevoel *pats boem* afgelopen.

Chain Letter: Leuk concept op papier, maar de uitwerking laat te wensen over. *1.5

avatar van ikkegoemikke

ikkegoemikke

Flashback naar een jaren 80 teen-slasher film.

Oei, en ik heb al zoveel kettingbrieven gedelete

Als men de toon van de openingsscene had aangehouden, zou het nog een behoorlijk knappe film zijn geweest in zijn genre. En het fragment met al die kettingen deden me aan "Hellraiser" denken en gaven me ook al hoop op een onderhoudende horror. Ijdele hoop uiteindelijk want na het begin flikkert de hele film als een slecht gerezen plumpudding in elkaar.

Alle gekende cliché komen erin terug natuurlijk : de alomtegenwoordige mist, een badscene met een lekker college-girl die zoals de traditie het wil het niet zal overleven, een gym-zaal,domme rechercheurs en domme angstige tieners. Iets in de aard van "Final Destiny" maar dan met een nietszeggend verhaal met een totaal ontgoochelend einde (tja het begin was ook sterk) en een totaal onbegrijpbare verhaallijn waar je naderhand maar moet raden waarom het zo moest gebeuren en wat de eigenlijke reden was. Voeg daarbij een vreselijk amateuristisch slecht acterend gezelschap en die verdommese druilerige regen de hele film door. Een mens zou van minder depri worden

Totale miskleun en onwaardig voor het slasher-genre.

Wel raar want in de cast zitten er toch een paar die beter moesten weten, volgens IMDB.

nl.

Betsy Russell : Saw

Michael J. Pagan : See no Evil

Charles Fleischer : A nightmare on Elm Street

Keith David : The Thing

Matt Cohen : Boogeyman 2

Michael Bailey Smith : A Nightmare on Elm Street: The Dream Child ,The Hills Have Eyes en The Hills Have Eyes 2

Noah Segan : Cabin Fever 2: Spring Fever

Zoveel potentieel, zo een miniem resultaat.

Snel vergeten dus.

avatar van Shadowed

Shadowed

Regisseur Deon Taylor stuitert binnen zijn loopbaan alle kanten uit wanneer het om genres gaat, met zowel horror- als komediewerkjes die elke keer heel erg van elkaar verschillen. Ook Chain Letter is daarbinnen weer een geheel andere film, maar sluit zich in termen van kwaliteit naadloos aan bij de overige werkjes van Taylor. Centraal staat de boodschap waarin duidelijk moet worden dat het internet een uiterst bepalende invloed heeft gekregen op ons dagelijks leven, maar in alle eerlijkheid vormt deze maatschappijkritiek vooral een flauwig en slecht uitgewerkt laagje om de film te voorzien van wat diepgang. Het acteerwerk is zowaar nog slechter, waardoor het fijn is dat de figuren na enige tijd in een lekker tempo om zeep worden geholpen. De moorden zijn bruut en de filters uiterst treffend, maar Taylor zet veelvuldig in op spanning en dat komt er amper uit. Zeker omdat de spanningsopbouw erg chaotisch verricht wordt en de editing uiterst onoverzichtelijk is, maar uiteindelijk kijkt Chain Letter als pulpfilm best aardig weg.