• 9.370.487 stemmen

Geregisseerd door: Philippe Fourastié

Met onder meer: Jacques Brel, Bruno Cremer en Annie Girardot

Gesproken taal: Frans

Plot La Bande à Bonnot

Een anarchistische commune vóór de Eerste Wereldoorlog maakt onder invloed van Jules Bonnot de stap van theorie en geschriften naar de praktijk en begaat een reeks misdaden in Frankrijk en België. Dit resulteert in onderlinge verdeeldheid en de politie is hen op het spoor.

Jules Bonnot

Eugène Dieudonné

La Vénus rouge

avatar van brucecampbell

brucecampbell

Lijkt me ook wel een interessante film!

avatar van pippo il buffone

pippo il buffone

Wat zie ik, nog geen stemmen voor een interessante film met Brel , Cremer en Annie Girardot ?
Hij speelt nochtans gedeeltelijk in het schone land der Belgen, logisch aangezien de bende gedeeltelijk uit Belgen bestond, onder wie Brel die in deze film de bad guy is en wordt voorgesteld als een ondraaglijk pedant figuur, een schoolfrik en ijdeltuit. Al was de scene waarin hij opeens Belgisch- Frans gaat praten wel komisch. Ook Girardot als zijn vriendinnetje wordt geacht Marie la Belge te zijn, misschien daarom dat ze weinig zegt. De meest respectabele figuur van de bende is Bonnot zelf gespeeld door Cremer, een rasnihilist wiens credo luidt:
anarchisme= banditisme .
Sympathiek is hij niet bepaald, maar deze thug dwingt toch een zeker respect af bij de kijkers, zeker door zijn Nibelungeneinde tegen een overmacht aan flikken. Dat laatstgenoemden er niet best afkomen en worden voorgesteld als totale stoethaspels, zal ons niet verbazen gezien de tijdsgeest. Je zou kunnen zeggen dat de film vooruitloopt op de politieke srillers van de seventies, maar hij kijkt vooral achteruit naar Bonnie en Clyde van Penn die deze film voornamelijk heeft geinspireerd.
Voor gogardianen is er het heuglijke nieuws dat Wiazemsky hier ook meespeelt, voor de rest is er het heuglijke feit dat haar rol bescheiden is.
De weinig mermorabele score werd uiteraard verzorgd dooor Brel.

avatar van yeyo

yeyo

pippo il buffone schreef:

pippo il buffone schreef:

Nochtans zou regisseur Fourastié de 'gebeurtenissen' van '68 niet bepaald goed gezind geweest zijn. Je zou zelfs kunnen zeggen dat hij met La Bande à Bonnot een film heeft gemaakt om anarchisten / revolutionairen / 'les enfants de la Commune' bewust in een slecht daglicht te plaatsen. De flikken zijn misschien stoethaspels, maar de bende van Bonnot (muv Bonnot zelf, die inderdaad iets aimabel heeft) is al geen haar beter beter en de anarchisten komen als clowns over: Brel die zichzelf verwondt terwijl hij een pistool probeert te slingeren, de wegvluchtende baron die slechts na een vijftal schoten eindelijk in de rug geraakt wordt... Wiazemsky was natuurlijk een kind van de revolutie en alterneeterde tussen de barricades aan Rue des Ecoles en de filmset. Maar zij werd naar eigen zeggen tijdens de tournage erg getreiterd door Fourastié, maar vooral door Cremer. "Opgeruimd staat netjes" zou deze laatste gezegd hebben toen Wiazemsky's draaidagen er op zaten. "Ga nu maar weer revolutietje spelen, kleine feeks" Zo ga enkel nog meer van z'n personage houden.