• 9.373.012 stemmen

Geregisseerd door: Frantisek Vlácil

Met onder meer: Petr Čepek, Jan Kacer en Věra Galatíková

Gesproken taal: Tsjechisch

Plot Údolí Vcel

Ondrej wordt naar een religieuze orde gestuurd als zijn vader met een véél jongere bruid gaat huwen. Hij krijgt de zeer strenge monnik Armin als mentor. Ondrej ontsnapt op een dag als hij wordt gestraft voor een vergrijp van niets. Hij keert terug naar huis om zijn stiefmoeder te verloven, die inmiddels weduwe is geworden. Armin duikt echter plotseling op om Ondrej weer te claimen voor de orde.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van Baggerman

Baggerman

Tja, het kon ook bijna niet misgaan, want sinds ik Ivanhoe zag als kind heb ik een zwak voor films en series over de Middleeuwen.

Een gelikt uitziende film van Vlácil. Net als in Marketa Lazarova mooie lokaties en wéér mooie requisieten. Maar qua mooiheid van de shots beduidend minder.

Het plot is wat lauw, maar goed te volgen en door de korte speelduur verveelt de film niet.

avatar van Nephilim

Nephilim

Mooie middeleeuwen film die me bij vlagen deed denken aan Ingmar Bergman.

Erg mooi gefilmd en goed geacteerd met een onderhoudend verhaaltje over kruisridders en religie.

Maar het gene wat de meeste indruk op me maakte was de sfeer. Op de een of andere manier had de film een haast surrealistische dromerige sfeer.

Mooi open einde ook.

avatar van trebremmit

trebremmit

Mooie film inderdaad met bijzonder camerawerk en een droevige sfeer. Bij de dvd zit een boekje met wat meer info over de film, die zal ik nog eens doorlezen want er zit aardig wat symboliek in.

avatar van Basto

Basto

• 11938 berichten

Shocktober 11

Geen horror, maar het verhaal heeft wel een aantal schokkende momenten. Toch wel minder dan Marteka deze middeleeuwse vertelling van Vlacil. Het verhaal is meer recht toe recht aan. Visueel is het wel aardig en best sfeervol en het eind is sterk.

3,5

avatar van Woland

Woland

Dit is gemaakt rond de Praagse Lente, maar voelt toch wat anders aan dan de Tsjechische new wave die ik eerder gezien heb. The Valley of the Bees is een vrij serieus historisch drama dat speelt in de Middeleeuwen, met ook veel religieuze thema's. Tiener Ondrej wordt min of meer uit huis geschopt als zijn vader een behoorlijke jonge vrouw aan de haak slaat, en komt in een religieuze orde terecht - de Teutoonse Orde, voor de geschiedenisnerds ook wellicht bekend van de kruistochten. Hoe dan ook, de film is een sfeervolle, maar ook trage meditatie over het leven van Ondrej - hoe hij in de Orde bevriend raakt met Armin, en hoe zijn geloof evolueert van nauwelijks gelovig, streng gelovig, tot zondig als hij terugkomt in zijn oude stadje waar zijn voormalige stiefmoeder hem verleidt, en ze ook Armin tot zonde proberen te drijven. Het voelt best wel Bergman-achtig aan, vooral the Seventh Seal. Maker Frantisek Vlacil heeft ook Marketa Lazarova geregisseerd die ook al jaren op mijn watchlist staat, en schijnbaar is deze film ook deels een voortvloeisel daarvan doordat middeleeuwse sets hergebruikt moesten worden. Hoe dan ook, de kwaliteit zie ik er wel aan af, maar het is ondanks de narigheden die af en toe voorbijkomen ook zeker trage, zware, meditatieve kost.

avatar van John Milton

John Milton

Woland schreef:

For what it's worth, ondanks dat dat óók wel wat voor Marketa opgaat, vond ik die wel beter. Benieuwd wat jij vindt!