• 9.370.234 stemmen

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Don Levy

Met onder meer: Michael Gothard, Gabriella Licudi en Helen Mirren

Plot Herostratus

Een jonge dichter heeft genoeg van zijn saaie leven en besluit via een reclame bureau de wereld op de hoogte te stellen van zijn aanstaande zelfmoord. Beelden van slachthuizen, exotische danseressen en verstilde schreeuwen maken het tot een surrealistische ervaring.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van stephan73

stephan73

Komt in Augustus uit op Flipside, een sublabel van de BFI. Naast de film schijnt dat er een boel korte films van Levy erop zullen staan. Ik zal hem zeker kopen, Flipside is naast Masters of Cinema mijn favoriete label aan het worden!

avatar van beavis

beavis

Denk niet dat deze film ooit een VHS release heeft gehad, dus dit is een echte DVD ontdekking! Heb nog geen definitieve gedachte over wat de 're-play value' van deze film is, maar voor 1 keer is het al iig een bijzondere ervaring die de moeite waard is. Vooral het gestileerde camerawerk is erg goed.

avatar van VanRippestein

VanRippestein

zo obscuur dat zelfs youtube er geen trailer van heeft...Is dit zo'n film in de lijn van Chappaqua, Performance etc?

avatar van beavis

beavis

ongeveer, maar ook weer niet echt. het zit toch nog iets meer in de "arty" sferen...

avatar van VanRippestein

VanRippestein

ben benieuwd: op de gok gekocht....

avatar van stephan73

stephan73

Als dit een Franse of een Italiaanse film was, in plaats van een Britse, dan was dit een geheide klassieker. Maar het is dus een Britse film, die tijdens zijn premiere een korte tijd draaide, om daarna in de vergetelheid te geraken. Gelukkig is daar dan de BFI, die deze film werkelijk perfect heeft opgeknapt en op een DVD (ook Blu-Ray) heeft gezet voor hun Flipside reeks.

De film heeft als basis inderdaad het verhaal wat hier op MM omschreven staat, maar ontaard in een cacafonie van beeld en geluid. Een explosie van nieuwsbeelden (o.a. Hitler, Fiidel Castro en Allen Ginsberg), strippers, experimentele beelden en scenes uit een slachthuis.
Al die beelden zullen allemaal wel een betekenis hebben (persoonlijk denk ik dat de filmmaker met deze beelden wilde aantonen dat marketing ook verkeerd kan uitpakken), maar het is gissen naar zijn bedoelingen.

Zoals ik al eerder zei is de film perfect opgeknapt. Wat mooi van pas komt, want het camerawerk is bij tijd en wijle werkelijk schitterend. Met deze Flipside release benadert de BFI de kwaliteiten van labels als Criterion en MoC, en het zal niet meer al te lang zijn voordat ook het grote publiek dit (sub)label gaat ontdekken en dan dit soort meesterwerken gaat bekijken!

avatar van Mochizuki Rokuro

Mochizuki Rokuro

Meer interessant dan goed. Geweldige scènes (met name buiten) worden afgewisseld met langdradige stukken, veelal eindeloos 'gefilosofeer'. De film heeft zijn lengte dan ook niet mee. Zowel beeld als inhoud springen alle kanten uit en het is meer een kwestie van 'over je heen laten komen' en eruit pikken wat je aanspreekt: strak gecoutuurde dames, sixties interieurs, jongeren rebellie, Londense beton architectuur en veel snel gesneden stills (die soms zo bewerkt zijn dat het het werk van Bacon lijkt).

Opvallend is dat de gerestaureerde blu-ray het originele beeldformaat van 1:1.33 heeft en de DVD een speciaal vervaardigde versie van 1:1.78. Heb die tweede nog niet bekeken, op zich heeft dit soort films altijd wel last van die academy ratio.

Belangrijke andere attractie is Michael Gothard die hier debuteert en in 1992 - hoe ironisch - zelfmoord pleegde. Zijn aanstekelijke lach en toy boy-looks passen perfect, al zou je'm soms achter het behang willen plakken. Als ik de begeleidende tekst lees was het een onmogelijke figuur om mee te werken. Veel films heeft hij ook niet op zijn filmografie (hij werkte voornamelijk voor TV), maar met The Devils en deze Herostratus heeft hij toch twee opvallende Britse films uit deze tijd op zijn naam.

De oplettende kijker spot trouwens Helen Mirren als striptease-danseres in enkele scènes: klik

avatar van wendyvortex

wendyvortex

Doet wel flink denken aan Lindsay Anderson-films als If... en O Lucky Man!, maar deze zit er net voor. Malcolm McDowell had hier ook prima de hoofdrol in kunnen spelen.

In sommige scenes is te zien dat de binnendecors vrij sober opgezet zijn, met name de studio is duidelijk een euh ... studio, maar met behulp van een beetje archief-materiaal krijgen we nog wel eens de illusie van massa-scenes en de buiten-opnames zijn meer dan voldoende goed.

Enige kritiek is dat enkele scenes iets korter hadden gekund, met 120 minuten hadden we maar zo op een meesterwerk kunnen zitten.

De film deed weinig toen hij uitkwam en regisseur Levy ging lesgeven op de kunstacademie, met dank aan BFI nu weer beschikbaar op DVD en BluRay (dual format edition) met enkele shorts van Levy als bonus.