• 9.370.851 stemmen

L'Encerclement - La Démocratie dans les Rets du Néolibéralisme (2008)

Documentaire | 160 minuten

Genre: Documentaire

Alternatieve titel: Encirclement - Neo-Liberalism Ensnares Democracy

Oorsprong: Canada

Geregisseerd door: Richard Brouillette

Met onder meer: Noam Chomsky, Ignacio Ramonet en Susan George

Gesproken taal: Frans

Plot L'Encerclement - La Démocratie dans les Rets du Néolibéralisme

Via de visie en woorden van diverse intellectuelen en wetenschappers, wordt een beeld gegeven van de neoliberale ideologie. Het heeft als voornaamste kenmerken deregulering, privatisering, een kleinere rol van de overheid en een grotere macht voor de financiële wereld. We zien hoe deze mechanismen hun grote uitwerking hebben op de wereld en overal in doorgedrongen zijn.

avatar van Friac

Friac

Een erg overzichtelijke uiteenzetting over het neoliberalisme en de mechanismen die dit systeem in stand helpen houden. Voor de kenners een mooi overzichtje, voor de iets minder geïnformeerde kijkers (zoals ik) is het een boeiende ontdekkingstocht waarbij je meer inzicht krijgt in de hedendaagse maatschappij. Wegens het ietwat droge karakter van de film en zijn lange speelduur wordt er wel een zekere inspanning van de kijker verwacht (het laatste halfuur - waarin men focuste op de economische aspecten - was het voor mij vaak op de tanden bijten).

Buitengewoon boeiende uiteenzetting, uiteraard niet ieders cup of tea.

Heeft verder ook weinig met film te maken, maar het is een zeer goed geïnformeerde collegeles die ik geïnteresseerden in de materie zeker kan aanraden. Top.