• 9.371.774 stemmen

Geregisseerd door: Kaneto Shindô

Met onder meer: Haruko Sugimura, Nobuko Otowa en Hideo Kanze

Gesproken taal: Japans

Plot Gogo no Yuigon-jo

Alles wat veterane actrice Yoko Morimoto wil is enkele dagen afstand van de TV, films en het theater. Haar theatergroep kan wel een tijdje zonder haar en ze verheugt zich al op haar jaarlijkse vakantierituelen. Verblijven in haar buitenhuis, niksen en wandelen in de natuur, terwijl haar huishoudster Toyoko en haar mooie dochter Akemi koken en de boel runnen. Helaas voor haar zal het dit jaar niet zo gaan en zal ze moeten omgaan met tragedies, plotse gevaren, oude geheimen en pijnlijke herenigingen.

avatar van Baggerman

Baggerman

De laatste film van Nobuko Otowa (de vrouw van regisseur Kaneto Shindô), die voor het uitkomen van de film stierf aan kanker. Gek dat ze op één of andere manier nooit opgenoemd wordt als één van de Japanse topactrices, maar eigenlijk was zij toch zeer veelzijdig en dè leading actrice van de decades daarvoor. Ik zou eigenlijk geen andere actrice weten die aan haar kon tippen.

Hoewel de film in het begin af en toe van truttigheid aan elkaar hangt en ik me best ergerde aan Yoko Morimoto (die naar, wat me achteraf niet verbaasde, werd gespeeld door Haruko Sugimura, degene die in Ozu's Tokyo Story de vreselijkste dochter van het bejaarde koppel speelde en vele andere onsympathieke rollen in films!) bleef het me toch genoeg boeien om te blijven kijken.

Na even doorbijten volgen toch enige verrassende wendingen (de gevangene, de bekentenis van overspel met Yoko's man van Toyoko) en wordt het geheel toch wel leuk. Opvallend trouwens dat dit door de Japanse censuur is gekomen??? Shindô heft wel de grens opgezocht en deze blijkbaar net niet overschreden?