• 9.374.902 stemmen

Met onder meer: Omero Antonutti, Margarita Lozano en Claudio Bigagli

Gesproken taal: Italiaans

Releasedatum: 21 maart 1985

Plot Kaos

Vier verhalen en een epiloog, gebaseerd op de verhalenbundel "Novelle per un Anno" van Luigi Pirandello. Via deze verhalen maken we kennis met het Sicilië van deze beroemde Italiaanse schrijver. De magie, het lijden en de schoonheid van dit gebied worden vanuit verschillende perspectieven belicht.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Zi' Dima (segment "La giara")

Don Lollò (segment "La giara")

Luigi Pirandello (segment "Colloquio con la madre")

Batà (segment "Mal di luna")

Saro (segments "Mal di luna" and "Colloquio con la madre")

Mariagrazia (segment "L'altro figlio")

Comizzi (segment "L'altro figlio")

The Young Doctor (segment "L'altro figlio")

Salvatore (segment "Requiem")

The girl / Francesca (segments "L'altro figlio" and "Requiem")

Zavo

Dit is een absoluut meesterwerk. De fantastische verhalen van Pirandello meesterlijk verfilmd, schitterende beelden van Sicilie en fantastische muziek. Ik zou graag de soundtrack van deze film willen hebben, dus als iemand weet of deze nog ergens te krijgen is stuur me dan even een prive-bericht.

avatar van renske

renske

Degene met wie ik naar deze film ging, viel al na uur in slaap. Toen de film afgelopen was enkele uren later (het is een lange film) vroeg ze of ik het mooi vond. Ik vond het heel mooi. Wel lang ja, het was niet zo dat ik de tijd vergat. Dus boven de vier komt ie niet. Maar mooi, heel mooi.

avatar van narva77

narva77 (crew films)

Prachtige film, maar erg lang. Mooi camerawerk van Giuseppe Lanci (die o.a. het camerawerk deed bij Andrei Tarkovsky's "Nostalghia"), en een prachtige score van Nicola Piovani.

Mooiste verhaal vond ik toch wel 'Mal di Luna".

avatar van Linda

Linda

Welk verhaal was dat ook alweer? (Mal di Luna)

avatar van blabla

blabla

• 2070 berichten

De tweede.

avatar van narva77

narva77 (crew films)

Mal di Luna (Maanziek) gaat over die man die bij elke volle maan helemaal gek werd.

avatar van Linda

Linda

Oja dat was 'em, thanx

avatar van gotti

Deze film ligt voor 9 euro bij de FRS. Heb hem daar ook meegenomen...

avatar van Keezz

Keezz

Toevallig nog leuke extra's bij??

avatar van blabla

blabla

• 2070 berichten

Nee, alleen maar een paar trailers.

avatar van Wolverine

Wolverine

Wat langdradige verhaaltjes (wel aardig bedacht en verfilmd), maar had meer beelden van Sicilie verwacht dan dat vogeltje met dat belletje tussen de verhalen door. 3*

avatar van hansdir

hansdir

Ik kan me indenken dat deze film in de bioscoop veel van iemand vraagt. En dat door de lengte van alle verhalen tesamen. Maar op DVD heb je de tijd als het ware en kun je ieder verhaal opnieuw aandacht schenken. Indrukwekkend vind ik de eerste drie verhalen. Vooral het nagebootste geluid met de over de rotsweg rollende pompoen, dat herinneringen oproept aan het lugubere kegelspel met het afgehakte hoofd (verhaal 1). Ook de eerste kreten van de maanzieke echtgenoot uit verhaal 2 zijn erg onheilspellend. Ik heb het geluid van deze films op cassette opgenomen en draai deze in de auto.... Geeft een heel aparte sfeer, als je 's avonds over een verlaten snelweg naar huis rijdt..

avatar van Diesel

Diesel

De film duurt ruim drie uur maar heb me geen moment zitten vervelen. Absolute meesterwerk dit. Vind vooral de eerste twee verhalen ontzettend goed. Prachtige beelden van Sicilië, betoverende score en vele bizarre momenten. Dit is eentje die ik nog vaak zal herzien. 4,5*

(hoppa, meteen in de tip 150)

Bedankt Zavo.

Zavo

Graag gedaan, maar eh, jij stond toch helemaal niet op de lijst?

avatar van Diesel

Diesel

Chiquita (m'n zus) wel.

Zavo

Aha, dat verklaart veel. Ze moet zelf trouwens nog wel even stemmen.

avatar van Da Jando

Da Jando

Zag deze bij de FRS liggen voor 10 euro. Eerst maar eens kijken via de pakketservice.

avatar van chiquita

chiquita

Het is inderdaad een prachtige film. Vooral het eerste verhaal heeft heel wat emoties opgewekt bij mij.

Trouwens, dat derde verhaal over die kruik hè. Bevat dat nog een 'geheime' boodschap o.i.d.? Heeft iemand daar toevallig enige ideeën over?

P.S. Van 144 naar 124 in de tip 150 met mijn 4,5*

avatar van Anatolia

Anatolia

Op het laatste moment stuurde ik titan nog een PB dat hij de volgende op de lijst van de pakketservice moest nemen, omdat ik zelf nog een aantal dvd's had liggen. Ben ik blij dat hij de film toen al opgestuurd had

Wonderschone verhaaltjes, met slechts La Giarra die een beetje uit de boot lijkt te vallen met zijn slapstick-humor, maar achteraf bezien heeft ook dat segment zijn charme.

Schilderachtig mooi was vooral het beeld van de openstaande en gesloten deuren van het huisje in L'Altro Figlio, maar ook dat van het stadje in Requiem. De prachtige afsluiting waarin we terugkijken naar een herinnering uit het verleden van de moeder, zorgt ervoor dat ik zonder er al te veel woorden aan vuil te maken, deze film de volle 5* geef. Ja, waarom niet?

Zavo

Voor hen die Kaos goed vonden kan ik ook Tu Ridi aanraden, het vervolg (nog twee andere verhalen van Pirandello verfilmd).

avatar van E V

E V

Bijzondere film, waarin naar mijn idee muziek een belangrijke rol op de achtergrond had.

Bestaat uit 5 verhalen die alle vijf heel boeiend zijn.

Prachtige opnames, hele mooie camarawerking.

Regie van Paolo en Vittoro Taviani

avatar van Freud

Freud

Een prachtige film, maar ik was jammer genoeg te moe om er helemaal van te genieten. Eerste verhaal is een waar meesterwerk, het tweede aangenaam maar een beetje te banaal om memorabel te zijn (of ik moet iets gemist hebben, zal misschien het kortverhaal eens lezen) en het derde vond ik ook schitterend. Tijdens het vierde verhaal ben ik wat ingedommeld (louter uit moeheid, echt waar) en de epiloog heb ik dan maar uitgezet. Maar ik geef mezelf toch nog het recht om 4.5 sterren uit te delen, want dat verdient het stuk dat ik goed gezien heb absoluut. En nu ga ik wat van Pirandello lezen, ik heb enkel een toneeltekst van hem gelezen en moet dus nog een grote achterstand ophalen

avatar van farhad

farhad

Heb ik onlangs de dvd gekocht maar nog niet gezien, dus baseer ik mijn beordeling op wat ik in de jaren 80 van de film gezien heb. Deze film draaide toen in Tehran in een bios dat meestal de arthous moevies draaide, er waren toen weinig films van betekenis in de bioecopen, Video was verboden, dus elke film zien was een feest. Ik heb toen een sterk geknipte versie van de film gezien, want geestelijken vonden toen van alles zonde. Ik was meteen verkocht, in een weektijd 3 keer gezien. Het was voor eerts dat ik opmerkte dat de fotografy en montage van de film anders was dan andere films. Ik was toen 17. Heb ik diepgenestelde hereneringen aan deze film, ben ik bang dat ik met herzien teleurgesteld te raken.

avatar van starbright boy

Prachtig camerawerk, mooie muziek en vijf erg fraaie verhalen. Voor mij sprongen vooral het tweede en derde er bovenuit. Al was de fraaie epiloog ook een erg mooi besluit. De verhalen hebben een beetje een sfeer alsof ze altijd al bestaan hebben en jaren door zijn verteld aangepast aan de tijd.

avatar van kort0235

kort0235

Nu verkrijgbaar bij Kruidvat voor 6.99 !!

Het verhaal met de kruik is voor mij het absolute hoogtepunt van de film. Geweldig geregisseerd.

Muziek en montage bieden ook net even wat extra's tov de andere delen. Dit deel heeft ook de meeste humor en krijgt van mij 4 sterren.

De overige verhalen vielen me wat tegen:

Het overdramatische eerste verhaal. Theatraal geacteerd. Het verhaal is natuurlijk een tragedie, de vrouw met het bastaardkind. Maar de italiaanse manier van spelen vind ik hier niet mooi. 2,5*

Het tweede verhaal over de man die ziek wordt bij volle maan. Het is net Jiskefet, alleen dan niet grappig. Minste verhaal wat mij betreft. 2*

Het verhaal over de stervende man die nergens een begraafplaats mocht hebben, heeft mooie symboliek. Het deed me een beetje aan Monty Python denken, alleen was dit wat serieuzer. 3 sterren

De epiloog is prachtig melancholisch. De kinderen die spelen op het station; dat spelende jongetje is hij zelf denk ik. 3,5 sterren

Eindoordeel: 3 sterren

Hebben de gebroeders Taviani nog iets gemaakt dat een beetje lijkt op het kruikverhaal?

Volgens mij niet, de Taviani films zijn over het algemeen nogal zwaar en vol realisme, terwijl dat kruikverhaal meer een soort allegorie is, wat typisch schijnt te zijn voor Pirandello.

avatar van Krakonos

Krakonos

Hij is inderdaad erg lang, maar de beelden zijn heel sterk, de verhalen bijzonder, de neergezette karakters passend. Eén van mijn lievelingsfilms.

avatar van cel

cel

Deze film kon me niet intreseren.

Zapte al snel weg