menu

À l'Origine (2009)

Alternatieve titel: In the Beginning

mijn stem
3,43 (194)
194 stemmen

Frankrijk
Drama
130 minuten

geregisseerd door Xavier Giannoli
met François Cluzet, Emmanuelle Devos en Gérard Depardieu

Een onbeduidende zwendelaar slaagt erin zich voor te doen als aannemer die een deel van een autosnelweg moet aanleggen. Genietend van zijn onverwachte succes, is hij goed op weg een hele regio beet te nemen. Tot hij de vrouwelijke burgemeester van een klein stadje ontmoet die niet opgezet is met de bouwwerken en smoorverliefd wordt op haar...

Trailer

https://www.youtube.com/watch?v=KEc_BiYotVs

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
avatar van stinissen
3,5
stinissen (crew)
Uitstekende rol van François Cluzet als meesteroplichter Philippe Miller / Paul.
De film laat goed en duidelijk zien wat een mens die brutaal liegt allemaal te weeg kan brengen.Ook kleine rol van Gérard Depardieu als Abel.

avatar van henkula
ik vond hem wat lang, op een gegeven moment had ik allemaal wel gezien.
(wat een omvang heeft die Depardieu gekregen)
maar wat een rol van François Cluzet, steeds die spanning en altijd wachten tot de ander gaat praten, heel mooi.

3,5
henkula--(wat een omvang heeft die Depardieu gekregen)
Misschien wordt je later ook zo dik ???? een onbelangrijke opmerking dus. het gaat om het acteren , en die kwaliteit blijft.

avatar van gauke
3,5
Het verbaast me iedere keer weer dat dit soort films op ware gebeurtenissen zijn gebaseerd. Dit interessante Franse verhaal over naïeve burgers maakt indruk en maakt je telkens weer nieuwsgierig. Een uitstekende hoofdrol van Francois Cluzet als de kleine schuchtere crimineel, zo op het oog eerder een verliezerstype dan een winnaar en die door het respect wat hij afdwingt zijn taak wil volbrengen met alle bittere consequenties van dien.

avatar van Menno
4,5
Film met mytische aspiraties. Een sisyphus vertelling over de absurditeit en nutteloosheid van onze tijd op de wereld. Wat is waar? En wat maakt waar of niet waar uit? Een Gogoliaanse vertelling met als side-kick dat het gebaseerd is op ware feiten.

avatar van Leo1954
4,0
Prachtig sociaal drama, aandoenlijk en spannend. Bizar dat dit op werkelijke feiten berust. Dat François Cluzet verliefd wordt op Emmanuelle Devos kan ik me voorstellen, wat een aantrekkelijke mooie vrouw is dat toch. Het spel was overigens door alle acteurs uitstekend gedaan. Vond het een fijne boeiende film, typisch Frans ook. Ik vermoed dat als de Engelsen zo'n sociaal drama hadden verfilmt het zwaarder was geworden, wel de meesters van het genre. Maar ondanks het toch bij tijden schrijnende onderwerp wordt de film nergens echt zwaar.

avatar van wendyvortex
4,0
Recente topper uit de Franse film-productie!!!
Heerlijk weer zo'n Europeese film die op alle fronten overtuigd...en gebasseerd op waargebeurde feiten.
Te wrang voor een feel-good-movie, maar er zitten wat lichtpuntjes tussen de ellende.
Typisch het soort Franse film waar Depardieu vroeger zelf de hoofdrol in zou kunnen spelen al speelt Cluzet een stuk ingetogener dan Depardieu het zou doen.
Eerste film van deze regisseur die een wat groter publiek lijkt te bereiken en geschikt voor een grotere groep kijkers dan alleen de die-hard arthouse/Frenchies-kijkers, maar zonder concessies te doen aan behaagzieke Hollywood-toestanden.
Gewoon een geweldig gegeven op een prachtmanier uitgevoerd.

avatar van Decec
3,5
Een goede Franse drama film...
Prima verhaal...
Maar het is echt leugen, risico, oplichter...
Prima acteerwerk...
Bekende acteur François Cluzet speelt goed, maar hij moet
wel beetje vrolijk kijken, dat kan niet, want hij heeft gelogen...
Mooi HD kwaliteit...

avatar van prutnek
3,5
heeft iemand een wikilink naar het werkelijke verhaal
van deze zwendel?


avatar van prutnek
3,5
thnx,aan wat ik ervan begrijp heeft hij personeel en materieel gehuurd maarer aan de weg zelf niet gewerkt is

avatar van scorsese
3,5
Goeie film waarin als aannemer wordt aangezien door de bevolking van een klein Frans plaatsje. Een origineel verhaal over een oplichter die in zijn eigen oplichterspraktijken gaat geloven. Als eenmaal zijn ontmaskering dichterbij komt, wordt het wel een stuk onderhoudender. De subtiele mix tussen drama en thriller komt de geloofwaardigheid ten goede. Verder is het acteerwerk van vooral François Cluzet uitstekend.

avatar van De Knip
4,5
Ongelooflijk en uiterst boeiend verhaal van een meesteroplichter, gespeeld door de fantastische Francois Cluzet. Is toch niet te begrijpen dat zo'n iemand zoveel mensen voor de gek kan houden?

Ik heb toch wel stiekem respect voor deze 'Philippe Miller' gekregen:

****1/2

3,5
Een gelijkaardig feit - eigenlijk ondenkbaar- zou zich in Frankrijk hebben voorgedaan. Une histoire française....
Film is toch wel te lang wat schaadt aan de spanning.
Gelukkig zijn er François Cluzet en Emmanuelle Devos, twee acteurs die in hun rol steeds de aandacht gaande houden en ook wel Vincent Rottiers. Het is evenwel Cluzet die de film draagt en gepast de gemoedsveranderingen die zich van het hoofdpersonage meester maken weergeeft.

avatar van blurp194
3,5
Leuke film. Gelukkig is het verhaal wel wat aangedikt ten opzichte van de werkelijke gang van zaken. Toch stoort dat niet echt, vind ik.

Mooi gespeeld - terecht dat Emmanuelle Devos er een Cesar gewonnen heeft.

avatar van zeemeerna
2,5
Leuke film maar niet teveel op het achtergrond tafereel letten. De 'bouwvakkers' doen hele onlogische dingen, zoals met z'n 10-en een auto uit de modder slepen terwijl er verschillende zware bouwwagens/machines staan die soort soort dingen prima aan kunnen. Ook staan ze in verschillende shots steeds maar met een zeiltje te hannesen...alsof ze niets beters te doen hebben...de weg moet immers binnen afzienbare tijd af zijn.. Ook vreemd dat hij op het laatst door tientallen politieauto's aangehouden moest worden, inclusief helikopter, wel wat overdreven. Dit deed voor mij wel wat afbreuk aan de film.

3,0
TMP
Aardige Franse film over een oplichter die een autosnelweg laat aanleggen. Origineel plot, hoewel het op een waargebeurd verhaal is gebaseerd. De film begint vrij vlot en interessant, maar wordt gaandeweg iets langdradiger, zonder overigens echt saai te worden.

avatar van kos
3,5
kos
Prachtig verhaal, haha.
Film wordt inderdaad na verloop van tijd een beetje langdradig, maar is toch over het geheel gezien uiterst vermakelijk.
Ik ga die link hierboven eens even lezen hoe het in werkelijkheid allemaal echt gegaan is want sommige dingen lijken me echt te ongelooflijk om waar te zijn.

avatar van clubsport
3,0
mooi drama over een oplichter die een heel dorp voor de gek houd over de aanleg van een weg .
de hoofdrolspeler zet een hele goede rol neer en het word allemaal heel geloofwaardig neergezet .

avatar van Brabants
4,0
Ontzettend bijzonder en klein filmpje over een meesteroplichter die het er met zijn overtuigingskracht voor mekaar krijgt een weg aan te leggen midden in een weiland. Het magistrale aan deze film is de manier waarop Philippe Miller steeds meer het idee krijgt dat hij iemand is en wat het met hem doet. Van een charlatan en leveranciersoplichter tot een man aan de leiding van een groot project. Zeer overtuigend acteerwerk en gewoon een super film van Franse bodem is dit.

avatar van arno74
3,5
Op het einde na vond ik deze film ijzersterk. Niet alleen qua acteerprestaties, vooral van de hoofdpersoon, maar ook qua script, sfeer en fotografie. Die eerste anderhalf uur, die grotendeels wel door de waargebeurde feiten is geïnspireerd is erg goed, als de regisseur het waargebeurde gehalte op het einde laat gaan en zijn fantasie op de film loslaat zakt de film voor mijn smaak in elkaar in onrealistische en sentimentele nonsense (werkers die wetende dat ze opgelicht zijn nog even extra hun best doen om het zinloze werk af te maken, de manier waarop de oplichter opeens spijt krijgt van zijn oplichting en al het geld weggeeft, en de happy end die eraan geknoopt wordt door een echt bedrijf het nepwerk over te laten nemen en iedereen in dienst te nemen). Dan had ik liever gehad dat de film een half uurtje minder had geduurd en eindigde zoals in het echt.

Maar zoals gezegd, de eerste ruim 100 minuten maken het zien van deze film meer dan waard. Die verdienen zeker 4*, maar als geheel kom ik niet verder dan hooguit 3,5*. Erg zonde van het einde.

Los dat het verhaal in zekere zin waargebeurd is (behalve dat ze nooit aan de weg gewerkt hebben) halen dit soort oplichtingspraktijken wel vaker het nieuws. Ik woon in Spanje, en hier wordt wel elk jaar iemand opgepakt die werklozen in een verlaten dorp een baan komt aanbieden aan de andere kant van de wereld, zodra alles zogenaamd rond is betalen ze de kosten van de vliegreis en gaat de oplichter met het geld vandoor.

Spanje kent ook de kleine Nicolás, een nu twintigjarige jongen die een bedrijf zo ver kreeg om voor hem een luxe villa te huren, rondreed met (echte) politie-escorte, en aan een elitaire universiteit studeerde zonder te betalen. Bij zijn aanhouding beloofde hij de agenten een baan als minister in Zuid-Afrika als ze hem lieten gaan. Die vertrouwden hem niet, maar vele andere hooggeplaatste figuren wel, waaronder corrupte bankiers en aannemers, maar ook ex-president Aznar en de Spaanse koning

avatar van ILDIB
4,0
Film die je blijft boeien. Alleen wordt t wel wat gerekt. Cluzet vond ik als aansmeert boei geloofwaardig. wel als oplichter en onzekere harry.

avatar van Oliveri
4,0
Knap Frans drama dat je meteen pakt door het goeie script en sterk acteerswerk. 8/10

avatar van goongumpa
2,0
Interessant uitgangspunt, maar weinig interessant uitgewerkt en geregisseerd. Ik had veel liever de praktische werkwijze van onze oplichter gezien, dan dit ietwat sentimentele relaas over hoe hij wroeging krijgt en verliefd wordt. Film met niet genoeg identiteit. 2*.

3,5
Mooie film. Goed acteerwerk.
Verhaal is goed tot z'n recht gekomen in deze verfilming.

avatar van Zeriel
2,0
Deze film duurt simpelweg te lang.

avatar van Moviestar1979
3,5
Gebaseerd op een waargebeurd verhaal.

Het is bijna te bizar voor woorden dat oplichter Philippe Miller zover is gekomen. Cluzet is sterk in zijn rol, en laat duidelijk zien dat dergelijke praktijken toch mogelijk blijken te zijn. Een kleinere rol is weggelegd voor Gérard Depardieu.

Een film die er bijna niet van was gekomen, omdat de crew in de steek werd gelaten door een bouwbedrijf. Mede dankzij de hulp van een ander bouwbedrijf, was het mogelijk om een lange weg aan te leggen waarbij de opnames konden plaatsvinden.

Goed genoeg voor 3 filmprijzen en 13 nominaties.

3,5 *

avatar van Etienne Kerkhof
3,5
Het personage was niet alleen een oplichter maar ook een dief. Cluzet als Philippe Miller kwam op een bepaald moment tot de conclusie dat alles 'fake' was. We worden de laatste tijd veel met 'fake news' geconfronteerd zodat waarheid en leugen dicht tegen elkaar leunen. De moraal van het verhaal is hier: ook al gaat de leugen nog zo snel de waarheid achterhaalt ze wel.
Mooi acteerwerk van het duo Cluzet - Devos
Aan het einde is het verhaal iets te lang uitgewerkt

avatar van Tiany
3,0
Wat een vermoeiende manier om mensen te bedriegen, toch nog een bedrieger met een geweten, hij had al die energie beter in een echte job gestoken was hij ondertussen misschien rijk geweest.
Interessante film, knap gespeeld door Cluzet.

Gast
geplaatst: vandaag om 13:11 uur

geplaatst: vandaag om 13:11 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.