• 9.373.066 stemmen

Genre: Western

Geregisseerd door: King Baggot

Met onder meer: William S. Hart, Barbara Bedford en Lucien Littlefield

Plot Tumbleweeds

In 1889 wordt de zogenaamde Cherokee Land Strip, tussen Kansas en Oklahoma, opengesteld voor de pioniers. Een ware vloedgolf van mensen volgt; ze willen allemaal een stuk land in bezit krijgen. Om iedereen een eerlijke kans te geven moet iedereen op het startsein wachten om vervolgens te proberen als eerste een stukje land voor hemzelf te claimen. Nadat cowboy Dan Carver heeft geholpen om Box K vee van het land te drijven, ontmoet hij Molly Lassiter. Hij voelt zich aangetrokken tot haar en besluit om mee te doen aan de race en een stuk land voor haar te claimen. Hij keert terug om nog naar afgedreven vee te zoeken, maar wordt dan gearresteerd omdat hij zich, voordat het startsein is gegeven, al op het te vergeven land bevindt. Het is voor hem onmogelijk nu nog mee te kunnen doen aan de race.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van Bobbejaantje

Bobbejaantje

• 2067 stemmen

De laatste film van de geliefde westernacteur William S. Hart, en waarvan hij ook de producer was. Tumbleweeds vertelt het verhaal van de Cherokee Strip Land Run (Oklahoma) in 1893. Een honderdduizendtal mensen wachtte aan de grens van deze strook land op het kanonschot van de officieren van de regering om de rush in te zetten naar een eigen stukje land. Een interessante geschiedenis waar veel over geschreven is - en zeker ook over de positie waarin de Indianen gemanoeuvreerd werden. De filmversie die ik gezien heb, is degene waar de in 1939 gefilmde intro aangeplakt is, waarin Bill Hart op oudere leeftijd een 8 minuten durende monoloog afsteekt over die tijd van toen, en over zijn liefde voor film, wat het wel aandoenlijk maakt. Het is vooral ook bijzonder dat Bill Hart een film heeft gemaakt over een dramatisch tijdperk - met veel veranderingen - uit de Amerikaanse geschiedenis dat hijzelf welbewust als jongeman heeft meegemaakt. Wat voor de hedendaagse kijker nu een stuk folklore is, was voor Bill Hart in feite nog tastbare realiteit.

Tumbleweeds is een verhaal met een prima dramatische opbouw waarin Bill Hart als voormalig veedrijver besluit om ook zijn kans te wagen en een stukje land te claimen, onder impuls van de knappe Barbara Bedford. Opnieuw zien we Bill Hart een personage neerzetten met verschillende kanten. Enerzijds een geharde cowboy maar anderzijds zien we hem ook verlegen stuntelen in aanwezigheid van Bedford, weer dat menselijke kantje van hem. De spankracht wordt aan het verhaal gegeven door twee booswichten die zich ontpoppen tot zgn. Sooners (= diegenen die stiekem voor het startschot reeds op zoek gaan naar land, wat een criminele daad was). Hoogtepunt van de film is ongetwijfeld het startschot en de waanzinnige run met paarden, karren, zelfs één enkel hoge fiets van enkele honderden figuranten naar een te claimen stukje land. De spanning en agitatie, en de gevaren van die tocht worden prima weergegeven. Wie eerst komt, eerst maalt. Voor zover ongure types zich niet laten gelden tenminste. Wat mij betreft een geslaagde western van Hart waarin plaats is voor actie, romantiek en goed doseerde streepjes humor.