Genre: Animatie / Familie
Geregisseerd door: Eric Leighton en Ralph Zondag
Met onder meer: D.B. Sweeney, Alfre Woodard en Julianna Margulies
Releasedatum: 23 november 2000
Plot Dinosaur
"Discover a world you've only imagined."
Wanneer een dinosaurusei per ongeluk op een eiland terechtkomt waar geen andere dino's leven, besluit een groep lemuraapjes het jong te adopteren en hem de naam Aladar te geven. Jaren later: een reuzenmeteoriet vernietigt alle leven op het eiland, waardoor Aladar en zijn vriendjes naar het vasteland moeten vluchten. Onderweg ontmoet Aladar voor het eerst zijn eigen soortgenoten.
Aladar (stemrol)
Bruton (stemrol)
Baylene (stemrol)
Eema (stemrol)
Respekked
mooie beelden, rete cliché. Deed me allemaal wel erg veel aan platvoet en zijn buddy's denken.
Yuffira_San
Leuk om nog eens een deftige Disney film te zien, ook al is het geen echt classic.
Grafisch vond ik het een prachtwerk. De animatie vloeide mooi samen met de euhm.. niet geanimeerde achtergronden, al leken de dinosauriërs soms wat te plastic-achtig. Bah, ben gewoon geen fan van 3D animatie, maar was toch knap gedaan.
De soundtrack heb ik op CD
Prachtige muziek en past mooi bij de film.
Het verhaal is erg basic en volgt de typische Disney-structuur.
Had deze film eerst in de cinema gezien, en als klein meisje vond ik hem wel wat griezelig. Heb hem pas nog in HD gezien, wat het allemaal nog een beetje mooier maakte, al is het griezelige er wel af.
Zou hem 3.5* maar 'k denk dat k er een beetje uitgegroeid ben dus 3*
DeCol
Mooie animatiefilm met een echt disneyverhaal. Niet erg origineel maar zeker wel leuk. Een mooie tocht naar de broedplaats. De aapjes die samen opgroeien met Aladar en even later ook omgaan met de andere dino's is leuk bedacht. Zeer mooie muziek die hier goed bij past.
Rianneke_Dan
Ik vond het een vermakelijke film. Deed me soms wel aan Platvoet denken, maar dat maakt niks uit. Het verhaal zelf is niet erg origineel en de personages ook niet echt maar dat kan ik bij zo'n film wel door de vingers zien. De animatie zag er mooi uit en de muziek paste ook goed in het totaalplaatje.
Gewoon een leuke film om een keer te kijken. 3.5*
RooieBloemkool
Dinosaur
De natuur in deze film is erg mooi geanimeerd. Helemaal als je beseft dat de film uit het jaar 2000 stamt. Het doet niet onder voor de hedendaagse animatie. De animatie van de dinosaurussen ogen daarentegen soms wel wat plastic en met wat te weinig detail, maar we zijn vele jaren verder en onderhand ook veel betere animatie gewend.
De film heeft een leuk Disney verhaal. Het is niet origineel maar wel leuk uitgewerkt en spannend.
Geen hoogvlieger maar wel een leuke en mooie film.
Weinig bijzonder.
Al viel de CGI mij nog best mee.
Vooral het verhaaltje is wel heel erg standaard en de voice-acting niet speciaal genoeg. Clichématig en niet al te entertaining.
Alleen leuk voor de allerkleinsten.
Doorsnee.
dave
Heb de film destijds in de bioscoop gezien, en deze heeft op mijn negenjarige zelf toch een diepe indruk achtergelaten. Waarschijnlijk meer omdat het één van mijn eerste bioscoop ervaringen was, maar goed. Nu ik hem elf jaar later opnieuw bekijk wordt de zeepbel alleszins doorprikt. Ondanks knappe animatie, gemengd met prachtige, authentieke landschappen blijft een en ander knagen. Vooral de toevoeging van stemmen komt onnodig en bizar over, omdat niet elke dino kan spreken. Zo zullen de 'slechteriken', ofwel de Velociraptors en grotere vleeseters nooit wat zeggen, terwijl de anderen ongegeneerd ratelen. Echt interessante boodschappen verspreiden ze ook niet. Het verhaaltje is tevens duidelijk gericht op een jong publiek, dat in hun tijdelijke onschuld tot dusver van vreselijke clichés gespaard is gebleven. Gelukkig wordt het nooit te zoetsappig en zijn sommige passages zelfs redelijk confronterend. Oog om oog, maar vooral tand om tand. Een gemiddelde Disney.
3,00 (2,75)
gizmo_o
Een bekend verhaal, lijkend op die van Platvoet en zijn vriendjes, desalniettemin een leuke film.
De beginscenes zijn indrukwekkend de reis met het ei door het gehele landschap met dino's & het daarop volgen van de meteorietenregen.
De aapjes zijn leuke reisgezellen en uiteraard kunnen de vleesetende dino's ook niet ontbreken. Ik begreep alleen niet hoe ze ineens van het eiland op het vaste land terecht waren gekomen, maar ik zal wel even niet opgelet hebben.
Het einde en de gehele reis verlopen voorspelbaar en de boodschap 'samen sta je sterker dan alleen' wordt flink door je strot geduwd. Ook miste ik wel wat rauwe dino-actie, maar de film is bedoeld voor de kids, gok ik zo. Wat overigens wel vreemd is, is het feit dat de kleine dino's en de vleesetende dino's niet konden praten en de rest wel, beetje flauw.
Decec
Ik vond een mooie animatie/avontuur film...
Prachtig en leuk gemaakt...
Heel leuk verhaal...
Prachtig mooi HD kwaliteit...
Uitstekend rustig muziek (Dolby Digital, DTS)...
Het is echter moeite waard...
Leuk voor familiefilm, maar ook volwassen...
K. V.
Deze eens bekeken en 'k vond het een goeie animatiefilm. Nu een volledige animatiefilm is het niet geworden, men gebruikt beelden van de echte wereld en de dieren waren animatie. Visueel was het wel een sterke film.
Het verhaal zelf was zeker niet slecht, maar het deed me wel wat aan "Platvoet en z'n vriendjes" denken, dus niet bijster origineel, maar het verveelde niet.
De film is natuurlijk veel liefelijker dan bv Jurassic Park, maar er komen toch ook enkele gevechten in voor.
'k vond het een puike animatiefilm voor jong en oud.
Dit is grafisch een hoogstandje uit de Disneystal. Ook al heeft het geheel een groot Disneygehalte, dit springt er qua looks toch bovenuit. Jammer dat het weeral zo stiefmoederlijk behandeld wordt. Creativiteit is precies nog altijd een scheldwoord bij Disney. Centen komen eerst. Jammer, want deze alternatieve versie van Platvoet en z'n vriendjes mocht er wel zijn. Ik had graag de techniek ook nog eens terug gezien. In vergelijking met Platvoet of Ice Age ziet dit er veel beter uit. Het compenseert het te lichte verhaal toch wel. Ook al kloppen wetenschappelijk de dinosaurussen niet altijd. Ze komen in elk geval geloofwaardig over en het blijft een animatiefilm.
Minotaures
Disney's platvoet.
Eén van mijn 1ste Disney film. Toen in de bioscoop gezien en net voor de 2de keer. Er zit dus meer dan 10 jaar tussen beide kijkbeurten.
Ik vond het toen een hele belevenis, dit omdat ik niet zo bekend was met animatie vroeger. Het was dus een ware ervaring. Nu is het gewoon een standaard-animatie film.
Het verhaal volgt een specifieke Dinosaurus; Aladar, een Iguanadon. Na een aanval op zijn soort, wordt Aladar gescheiden van de rest toen die nog een ei was. Hij belandt op een andere kant van het eiland en daar wordt die opgevoed door lemuraapjes. Zijn leven krijgt een andere wending wanneer hij en zijn vrienden getuige zijn van meteorietinslagen die aan miljoenen dinosauriërs het leven kosten. Samen met zijn overgebleven vrienden gaat Aladar dan opzoek naar een nieuwe leven.
De meeste personages die hierin voorkomen zijn toch de vrienden/familie van Aladar; de lemuraapjes. Zo heb je de wijze Yar, de verzorgende Plio, de gekke Zini en de kleine Suri. Tijdens hun zoektocht komen ze een grote kudde herbivoren tegen die ook een nieuw leven zoeken. Aladar's overige soort loopt ook tussen, alleen zijn die niet zo blij met hem. Kron en Bruton zijn de aanvoerders van het kudde en die moeten niets van Aladar hebben. Kron's zus, Neera, ziet echter wel iets in hem. De overige kudde bestaat uit verschillende soorten dino's, waaronder Styracosaurus, Parasaurolophus, Struthiomimus en een grote Brachiosaurus.
De film kent ook zo zijn spannende kanten waar kinderen hun ogen uitkijken en zelfs nachtmerries van kunnen krijgen. Achter de herbivoren zijn er natuurlijk carnivoren hun aan het stalken. De Velociraptors zijn de kleinere soort en vallen achterblijvers, zieken en gewonden aan. De wat grotere dreiging zijn toch de Carnotaurussen die de kudde snel inhalen en zo nu en dan aanvallen. Het is dus niet alleen de warmte en droogte waar vele door sterven... Er is dus altijd gevaar tijdens hun zoektocht.
De animatie ziet er verder prima uit. Tot vol in detail zagen de jungles er niet uit zoals nu. Maar voor een film van 12 jaar geleden, blijft de animatie van toen behoorlijk indrukwekkend. De rest van de wereld van toen ziet er goed uit, er komen vele plekken aan bod. Van groene weilanden tot dorre vlaktes die kilometers lang zijn. Ook zorgt Disney voor een prima soundtrack.
Favoriete dinosaurus is zeker de Carnotaurussen. Al had ik liever de gold-old Tyrannosaurus Rex gezien.
Enige Disney film over de Dinosauriërs, een vrij aparte film dus.
TheBigGreenday
Fantastische animatiefilm die heel wat nostalgie oproept. Mooi verhaal en dinosaurussen doen het natuurlijk altijd goed bij de jeugd! Ideaal voor heel de familie en één van mijn favoriete animatiefilms.
Sergio Leone
Zwak.
In mijn herinnering was deze film een leuke ervaring. Een herziening heeft deze film echter geen goed gedaan.
Dat het verhaaltje nihil doch voorzien een moraaltje is, is volgens het Boekje der Animatiefilms. Dat zijn vaste ingrediënten, maar die worden best bereid met humor. En daar is Dinosaur volledig van gespeend. Er zit geen één enkel grappig momentje in de film.
Koppel dat manco nog aan een zwakke stemmencast en het moge duidelijk zijn dat herinneringen soms beter herinneringen blijven.
Aan ingebrachte energie (en geld) is er nochtans geen gebrek. De dinosaurussen (en apen) zijn vrij goed ge-CGI-d. Daar zit meteen ook een ander probleem. De achtergronden zijn géén CGI waardoor het één nogal afsteekt tegen het ander en van een harmonieus geheel nooit sprake is.
1,5
mjk87 (moderator films)
Hoog gemiddelde voor een doodgewone film. De CGI is niet altijd even overtuigend, lelijk soms zelfs, zeker als het samenvalt met echte beelden van de natuur(? Zo leek het wel althans). Dan is het wel een film uit 2000, maar toch, als je techniek niet zodanig is, doe er dan niks mee. Verder een dertien-in-een-dozijnverhaal, geen speciaal stemmenwerk, een nogal nare bombastische score en weinig echt mooie scènes. Een enkel moment is wel aardig en het kleurgebruik is ook heel redelijk. En inderdaad, de film leek soms letterlijk beelden te hebben gejat van vriend Platvoet. Maar bovenal, na vijf minuten kon dit me al niet meer boeien, laat staan over anderhalf uur. 1,0*.
Ik vond het allemaal niet zo heel bijzonder. Veel mensen maken hier de vergelijking met Platvoet en zijn vriendjes, maar die heb ik nog nooit gezien, dus daar kan ik zelf niet over oordelen, maar het geeft al wel aan dat er wat dat betreft maar weinig originaliteit in Dinosaur is terug te vinden.
Wat me vooral tegenvalt is het dat simpele verhaaltje sterke personages mist. Er zit werkelijk waar geen een personage in, waar ik echt een goed gevoel bij kreeg. Daarnaast mist het humor. Die serieuze ondertoon werkt hier gewoon niet en een verhaal als dit heeft humor nodig, maar daar wordt niets mee gedaan.
Verder ben ik ook niet zo kapot van de animatie. Soms ziet het er wel levensecht uit, maar ook ik vind dat die Dinosaurs er in een levensechte wereld niet zo heel mooi uitzien. Doe het helemaal, of doe het helemaal niet. Nu lijkt het zo halfbakken en dat smaakt gewoon niet lekker.
MRDammann
Geen super bijzondere, maar wel grappige Disney-film. Op mijn zevende-achtste heb ik deze film voor het eerst gezien en kon 2 of 3 dingen herinneren. Leuk om hem weer terug te zien en heb me ook deze keer weer vermaakt.
Waackx
Dat het verhaal cliche is kunnen de makers weinig aan doen naar mijn mening.
Simpelweg wat kan je anders verzinnen met dinosaurussen in combinatie van hun vernietiging door de meteoriet-inslag ?
Of je wilt die beesten gesprekstoffen over het zin van het leven laten opvoeren maar met dinsoaurussen kun je vergeleken met andere dieren vertaaltechnisch eenmaal weinig omdat ze aan een bepaald tijdsperk zijn verbonden.
Maar de gebeurtenissen en de handelingen van de personages in de film zijn wel enorm cliche te noemen en dat valt wel kwalijk te nemen en klachten dat de animatie nu anno 2014 er niet top uitziet, voor het jaar 2000 zag er dit goed uit.
Is een beetje hetzelfde als je nu een computer met Windows 98 koopt er vervolgens gaat klagen dat het langzaam loopt, tja in die tijd was er niet beter.
avdj
Disney Classic #42
Met Dinosaur begint Disney aan het nieuwe millennium en werkelijk in alle opzichten wordt er radicaal een andere richting ingeslagen. Waar de '90 films bomvol liedjes zaten en grotendeels met de hand waren getekend maken we nu kennis met een onvervalst CGI product.
Achtergronden lijken soms echte beelden te zijn die met behulp van de computer zijn opgevuld met 'poppetjes'. Eerlijk gezegd vind ik de film visueel best geslaagd al slaan de makers de plank bij tijd en wijle volkomen mis. De vallende rotsen in de grot waren niet om aan te gluren en de huppelende aapjes vond ik weinig natuurlijk overkomen. Sowieso zijn de karakters vrij vlak en weten ze maar weinig empathie op te wekken.
Waarschijnlijk is het mijn voormalige dino-obsessie die de film naar een voldoende weet te tillen. Want ook nu nog blijft het voor mij een bijzonder stukje dierengeschiedenis. Het levert helaas geen indrukwekkende film op maar ondanks het weinig originele verhaal wist ik mij vrij eenvoudig door de speelduur te slaan. Geen hoogstaaltje maar zeker niet de flop die velen er in zien.
rcuppen79
Na een lange geschiedenis van handgetekende animatiefilms was Dinosaur de eerste film van Disney die uitsluitend gebruik maakte van computeranimatie (in combinatie met echte achtergronden). Met een budget van 127,5 miljoen dollar was Dinosaur één van de duurste animatiefilms ooit gemaakt.
In de jaren ’90 steeg de populariteit van Dinosauriërs tot ongekende hoogtes, dankzij de film Jurassic Park. Visueel ziet de film er prachtig uit, hoewel de dinosauriërs er minder realistisch uitzien dan in Jurassic Park. Historisch is de film natuurlijk ook behoorlijk incorrect, want mensapen leefden pas zo’n 100 miljoen jaar na het uitsterven van de dinosaurussen. Ook de dinosauriërs in deze film leefden in werkelijkheid niet allemaal in dezelfde periode of locatie. Maar Dinosaur probeert dan ook geen historisch accurate film te zijn. Het is en blijft een film die vooral gericht is op jongere kijkers.
Als film doet Dinosaur vooral denken aan de tekenfilm The Land Before Time uit 1988, waarin ook een groep dinosauriërs op zoek gaan naar een vruchtbare oase. Toch mist Dinosaur de charme van die film. Op animatiegebied ziet ze er prachtig uit, maar inhoudelijk is ze behoorlijk voorspelbaar en komen de karakters ook niet allemaal even goed uit de verf. De film werd niettemin redelijk positief ontvangen en was ook een commercieel succes.
Metalfist
That, children, is what's known as a jerkosaurus
De laatste tijd ben ik me terug wat meer aan het indompelen in de reeks Dinosaurs. Een hilarische serie van de hand van Brian Henson (zoon van Muppet - en zoveel andere series - bedenker Jim Henson) die na al die jaren nog perfect overeind blijkt te staan. Deze Dinosaur heeft daar natuurlijk niets mee te maken, maar als kind vond ik films over deze beesten altijd wel leuk en nu leek het me wel eens een goede gelegenheid te zijn. Het was bovendien ook nog eens een Disney die ik nog nooit had gezien.
Wat vreemd is, want dit is nochtans uitgekomen in de periode dat ik zo'n jaar of 8 à 9 was en daardoor onderdeel was van het doelpubliek. Soit, 15 jaar later dan toch eens een inhaalbeweging gedaan en één die me op zich wel kan bekoren. Dinosaur is een wat vreemde zit in het Disney classic gamma, het helpt ook niet dat de vergelijking met Platvoet nogal snel gemaakt is, maar ze proberen het eens over een andere boeg te gooien en dat is toch bewonderenswaardig. Oorspronkelijk was het zelfs de bedoeling dat de film gewoon geen dialoog ging bevatten, Michael Eisner was daar echter tegen, maar de film is ook wat donkerder qua toon en steunt vooral op de animatie om je als kijker over de streep te trekken. Geen slechte keuze, want op narratief vlak is hier inderdaad wel wat op aan te merken. Plus, op historisch gebied loopt ook wel geregeld mis.
Qua animatie wel een vreemde mix eigenlijk. De dinosaurussen zelf zijn volledig opgebouwd uit CGI, maar ze worden samengevoegd met achtergronden die zijn gemaakt via beelden van echt bestaande locaties. Zou naar het schijnt een erg hoog prijskaartje hebben gehad, maar het werkt wel vrij goed. Niet alles is even goed geconserveerd gebleven, we zijn tenslotte ook al 15 jaar verder, maar over het algemeen best tevreden eigenlijk. Vond het er sowieso ook wel beter uitzien in de film zelf dan op de screenshots die op de hoes staan afgebeeld maar dat terzijde. Het niveau van de voice cast is niet bijzonder memorabel, al is het wel leuk om een kleine Hayden Panettiere eens terug te horen.
Een film die nogal de pech heeft gehad dat er in eenzelfde periode gelijkaardige films uitkwamen (de meteoren scène is veranderd omdat het te hard leek op die van Armageddon en de Tyrannosaurus werd geschrapt wegens Lost World: Jurassic Park) en hoewel het een succes was bij release, is de film nadien in de vergetelheid terecht gekomen. Niet helemaal correct als je het mij vraagt.
Kliko_Green
Goede film met goede muziek en een hoed verhaal. Ik vind m niet echt geschikt voor de kleinere kijker.
De strijd om leiderschap is mooi verbeeld.
Lennert
Wow. Dit was in 2000 nog een van de best verdienende films van het jaar? Werkelijk onbegrijpelijk. Ik zou zo ver durven gaan om te stellen dat het nu voor het eerst is dat ik een Disneyfilm amper uit te zitten vind. Of het nu die onooglijk lelijke aapjes zijn, het werkelijk simplistisch van The Land Before Time en Fantasia gejatte script (beide betere films), de duffe personages of het slechte voiceacting werk is: Dinosaur is in praktisch ieder opzicht een enorme flop. Blij dat Disney dit niet verder heeft doorgezet. Klein pluspuntje voor de carnotaurussen die er iig nog enigszins goed uitzagen. Een dikke middelvinger naar het feit dat er een ankylosaurus inzit die zich als een hond gedraagt.
Woland
Eigenlijk kan ik me wel redelijk aansluiten bij de bovenbuurman. De dinosaurussenfase ben ik wel ontgroeid, maar toch was dit nog wel leuk om te zien, en dat vooral door de fraai geanimeerde dinosaurussen. De aapjes waren dan weer een stuk minder.
Schijnbaar heeft Disney z'n budget volledig ingezet voor de animatie, want voor de rest heeft Dinosaur bar weinig te bieden. De personages zijn platte clichés, volkomen oninteressant en karakterloos. Ik dacht dat Treasure Planet de saaiste Disney-held ooit had en daar blijf ik nog net bij, maar de protagonist van deze film kan er ook wat van. Hij is zo suf dat ik z'n naam nu alweer vergeten ben. De rest van de personages is niet veel beter, en humor is ook zelden te vinden (de comic relief aap is vooral irritant).
Maar als een soort van geanimeerde natuurdocumentaire was het best wel te doen. Niet dat ik de illusie heb dat het realistisch is hoor, maar kijken naar mooie plaatjes kan ook wel eens leuk zijn.
dvdcrusher
Mooie film toch wel al is de computeranimatie niet altijd geslaagd. De humor zoals bij veel andere disneyfilms ontbreekt hier wel een beetje. Toch de moeite waard vind ik en daarom een dikke 3,5 sterren

Netflix-hits ingehaald door dramafilm 'Materialists' van Celine Song

Chicken Run
Animatie / Komedie, 2000

Brother Bear
Animatie / Familie, 2003
cataclysmasteroidmigratieleadervillaincometcomputer animatieprehistoryprehistoric creaturedinosaurusbirthdoodnesting groundscavern prehistoric creatureprehistoric adventurelemurprehistoric timesmesozoic