• 9.373.593 stemmen

Geregisseerd door: Eric Leighton en Ralph Zondag

Met onder meer: D.B. Sweeney, Alfre Woodard en Julianna Margulies

Releasedatum: 23 november 2000

Plot Dinosaur

"Discover a world you've only imagined."

Wanneer een dinosaurusei per ongeluk op een eiland terechtkomt waar geen andere dino's leven, besluit een groep lemuraapjes het jong te adopteren en hem de naam Aladar te geven. Jaren later: een reuzenmeteoriet vernietigt alle leven op het eiland, waardoor Aladar en zijn vriendjes naar het vasteland moeten vluchten. Onderweg ontmoet Aladar voor het eerst zijn eigen soortgenoten.

Aladar (stemrol)

Baylene (stemrol)

Eema (stemrol)

avatar van Rianneke_Dan

Rianneke_Dan

Ik vond het een vermakelijke film. Deed me soms wel aan Platvoet denken, maar dat maakt niks uit. Het verhaal zelf is niet erg origineel en de personages ook niet echt maar dat kan ik bij zo'n film wel door de vingers zien. De animatie zag er mooi uit en de muziek paste ook goed in het totaalplaatje.

Gewoon een leuke film om een keer te kijken. 3.5*

avatar van movie acteurs

movie acteurs

Mooi gemaakt dat zeker. Vooral de natuur in de film is zeer goed gedaan. Maar dit heb ik nooit leuk gevonden en het boeide mij nooit. Ik geef een 1,5 omdat het wel erg mooi gemaakt was.

avatar van RooieBloemkool

RooieBloemkool

Dinosaur

De natuur in deze film is erg mooi geanimeerd. Helemaal als je beseft dat de film uit het jaar 2000 stamt. Het doet niet onder voor de hedendaagse animatie. De animatie van de dinosaurussen ogen daarentegen soms wel wat plastic en met wat te weinig detail, maar we zijn vele jaren verder en onderhand ook veel betere animatie gewend.

De film heeft een leuk Disney verhaal. Het is niet origineel maar wel leuk uitgewerkt en spannend.

Geen hoogvlieger maar wel een leuke en mooie film.

avatar van Blarown

Blarown

heel lang geleden gezien, zit een hoop gedachte achter bij mij,.. eerste keer in mijn leven naar de grote stad (Amsterdam) eerste keer in mijn leven naar een bioscoop,.. van wat ik me er nog van kan herrineren was het een hele mooie film, met een mooi verhaal..

avatar van Friac

Friac

Dinosaur kan buigen op een goede soundtrack (met het heerlijke "The Egg Travels"), enkele mooie scènes (de meteorietenregen, de overnachting in de grot,...) en voor mij persoonlijk ook gewoon omdat dinosaurussen de hoofdrol spelen

Dat laatste aspect brengt echter wel één probleem met zich mee: met dinosaurussen valt er blijkbaar weinig aan te vangen wanneer je ze in hun eigen tijdperk wil tonen. Je moet het dus doen met een soort van postapocalyptisch verhaaltje waarbij dinosaurussen (de herbivoren althans) op zoek zijn naar een plaats waar ze kunnen overleven. En zo'n verhaallijn roept bijzonder veel associaties op met The Land Before Time en dat doet Dinosaur geen deugd. Vaak had ik immers het gevoel dat Disney stevig leentjebuur speelde bij het meesterwerkje van ex-medewerker Don Bluth. En lang niet in de buurt kwam wat mij betreft.

De moraliserende levenslessen liggen er iets te dik op - wat wel vaker voorkomt bij kinderfilms - en het verhaal was me net iets te mager om compleet te overtuigen. De eerste keer dat ik Dinosaur zag was ik gecharmeerd; nu heeft de film na een drietal kijkbeurten nog steeds enkele troeven in handen, maar hij behoort zeker niet tot het beste wat Disney in huis heeft.

avatar van Zinema

Weinig bijzonder.

Al viel de CGI mij nog best mee.

Vooral het verhaaltje is wel heel erg standaard en de voice-acting niet speciaal genoeg. Clichématig en niet al te entertaining.

Alleen leuk voor de allerkleinsten.

Doorsnee.

avatar van Picker

Picker

Prima film voor de kleintjes, verhaal stelt inderdaad niet veel voor.

Ik vond het vooral visueel erg mooi gemaakt.

avatar van TheLionKingFan

TheLionKingFan

Ondergewaardeerd hier

avatar van psycholamp

psycholamp

• 1960 berichten

... sprak hij/zij* en gaf deze film een 3,5, terwijl deze gemiddeld een 3,04 (een verschil van 0,46 punten) staat.

*doorhalen wat niet van toepassing is.

avatar van dave

dave

Heb de film destijds in de bioscoop gezien, en deze heeft op mijn negenjarige zelf toch een diepe indruk achtergelaten. Waarschijnlijk meer omdat het één van mijn eerste bioscoop ervaringen was, maar goed. Nu ik hem elf jaar later opnieuw bekijk wordt de zeepbel alleszins doorprikt. Ondanks knappe animatie, gemengd met prachtige, authentieke landschappen blijft een en ander knagen. Vooral de toevoeging van stemmen komt onnodig en bizar over, omdat niet elke dino kan spreken. Zo zullen de 'slechteriken', ofwel de Velociraptors en grotere vleeseters nooit wat zeggen, terwijl de anderen ongegeneerd ratelen. Echt interessante boodschappen verspreiden ze ook niet. Het verhaaltje is tevens duidelijk gericht op een jong publiek, dat in hun tijdelijke onschuld tot dusver van vreselijke clichés gespaard is gebleven. Gelukkig wordt het nooit te zoetsappig en zijn sommige passages zelfs redelijk confronterend. Oog om oog, maar vooral tand om tand. Een gemiddelde Disney.

3,00 (2,75)

avatar van gizmo_o

gizmo_o

Een bekend verhaal, lijkend op die van Platvoet en zijn vriendjes, desalniettemin een leuke film.
De beginscenes zijn indrukwekkend de reis met het ei door het gehele landschap met dino's & het daarop volgen van de meteorietenregen.
De aapjes zijn leuke reisgezellen en uiteraard kunnen de vleesetende dino's ook niet ontbreken. Ik begreep alleen niet hoe ze ineens van het eiland op het vaste land terecht waren gekomen, maar ik zal wel even niet opgelet hebben.
Het einde en de gehele reis verlopen voorspelbaar en de boodschap 'samen sta je sterker dan alleen' wordt flink door je strot geduwd. Ook miste ik wel wat rauwe dino-actie, maar de film is bedoeld voor de kids, gok ik zo. Wat overigens wel vreemd is, is het feit dat de kleine dino's en de vleesetende dino's niet konden praten en de rest wel, beetje flauw.

avatar van Cygor

Cygor

Om hier een paar mensen uit hun droom te halen: de achtergronden zijn niet geanimeerd en zijn dus echt bestaande omgevingen.

Verder lijkt hij inderdaad veel op THE land that time forgot.

Maar de geanimeerde Dino's blijven indrukwekkend om te zien

avatar van SnakeDoc

SnakeDoc

Een leuke animatie maar al wel iets gedateerd. Vond het allemaal behoorlijk computerig.

Toch zien de dino's er leuk uit en is het verhaal mede door de zeer draagelijke speelduur goed te volgen.

avatar van 606

Mooi gemaakte animatie film en zeker voor die tijd.

en het verhaal is ook spannend.

3,5 ster

avatar van nightbreed

nightbreed

Ik had eigenlijk een klef Disney-achtig verhaaltje verwacht en gelukkig viel dit 100% mee.

avatar van Decec

Decec

Ik vond een mooie animatie/avontuur film...

Prachtig en leuk gemaakt...

Heel leuk verhaal...

Prachtig mooi HD kwaliteit...

Uitstekend rustig muziek (Dolby Digital, DTS)...

Het is echter moeite waard...

Leuk voor familiefilm, maar ook volwassen...

avatar van K. V.

K. V.

Deze eens bekeken en 'k vond het een goeie animatiefilm. Nu een volledige animatiefilm is het niet geworden, men gebruikt beelden van de echte wereld en de dieren waren animatie. Visueel was het wel een sterke film.

Het verhaal zelf was zeker niet slecht, maar het deed me wel wat aan "Platvoet en z'n vriendjes" denken, dus niet bijster origineel, maar het verveelde niet.

De film is natuurlijk veel liefelijker dan bv Jurassic Park, maar er komen toch ook enkele gevechten in voor.

'k vond het een puike animatiefilm voor jong en oud.

avatar van Film Pegasus

Dit is grafisch een hoogstandje uit de Disneystal. Ook al heeft het geheel een groot Disneygehalte, dit springt er qua looks toch bovenuit. Jammer dat het weeral zo stiefmoederlijk behandeld wordt. Creativiteit is precies nog altijd een scheldwoord bij Disney. Centen komen eerst. Jammer, want deze alternatieve versie van Platvoet en z'n vriendjes mocht er wel zijn. Ik had graag de techniek ook nog eens terug gezien. In vergelijking met Platvoet of Ice Age ziet dit er veel beter uit. Het compenseert het te lichte verhaal toch wel. Ook al kloppen wetenschappelijk de dinosaurussen niet altijd. Ze komen in elk geval geloofwaardig over en het blijft een animatiefilm.

avatar van thereviewerx

thereviewerx

wel een mooie en vermakelijke film om naar te kijken. kan soms zelfs wel eens een traantje meepikken. prima werk!

avatar van Minotaures

Minotaures

Disney's platvoet.

Eén van mijn 1ste Disney film. Toen in de bioscoop gezien en net voor de 2de keer. Er zit dus meer dan 10 jaar tussen beide kijkbeurten.

Ik vond het toen een hele belevenis, dit omdat ik niet zo bekend was met animatie vroeger. Het was dus een ware ervaring. Nu is het gewoon een standaard-animatie film.

Het verhaal volgt een specifieke Dinosaurus; Aladar, een Iguanadon. Na een aanval op zijn soort, wordt Aladar gescheiden van de rest toen die nog een ei was. Hij belandt op een andere kant van het eiland en daar wordt die opgevoed door lemuraapjes. Zijn leven krijgt een andere wending wanneer hij en zijn vrienden getuige zijn van meteorietinslagen die aan miljoenen dinosauriërs het leven kosten. Samen met zijn overgebleven vrienden gaat Aladar dan opzoek naar een nieuwe leven.

De meeste personages die hierin voorkomen zijn toch de vrienden/familie van Aladar; de lemuraapjes. Zo heb je de wijze Yar, de verzorgende Plio, de gekke Zini en de kleine Suri. Tijdens hun zoektocht komen ze een grote kudde herbivoren tegen die ook een nieuw leven zoeken. Aladar's overige soort loopt ook tussen, alleen zijn die niet zo blij met hem. Kron en Bruton zijn de aanvoerders van het kudde en die moeten niets van Aladar hebben. Kron's zus, Neera, ziet echter wel iets in hem. De overige kudde bestaat uit verschillende soorten dino's, waaronder Styracosaurus, Parasaurolophus, Struthiomimus en een grote Brachiosaurus.

De film kent ook zo zijn spannende kanten waar kinderen hun ogen uitkijken en zelfs nachtmerries van kunnen krijgen. Achter de herbivoren zijn er natuurlijk carnivoren hun aan het stalken. De Velociraptors zijn de kleinere soort en vallen achterblijvers, zieken en gewonden aan. De wat grotere dreiging zijn toch de Carnotaurussen die de kudde snel inhalen en zo nu en dan aanvallen. Het is dus niet alleen de warmte en droogte waar vele door sterven... Er is dus altijd gevaar tijdens hun zoektocht.

De animatie ziet er verder prima uit. Tot vol in detail zagen de jungles er niet uit zoals nu. Maar voor een film van 12 jaar geleden, blijft de animatie van toen behoorlijk indrukwekkend. De rest van de wereld van toen ziet er goed uit, er komen vele plekken aan bod. Van groene weilanden tot dorre vlaktes die kilometers lang zijn. Ook zorgt Disney voor een prima soundtrack.

Favoriete dinosaurus is zeker de Carnotaurussen. Al had ik liever de gold-old Tyrannosaurus Rex gezien.

Enige Disney film over de Dinosauriërs, een vrij aparte film dus.

avatar van nclo

nclo

Ik herinner mij nog deze film. Als we bij tante aankwamen (wat wij niet heel vaak deden) had zij altijd van die films van Disney die wij thuis niet hadden. Een daarvan was Dinosaurs. Een geweldig animatie die mij zo boeide dat ik hem wel 1000 keer heb bekeken zonder het maar vervelend te vinden. Ik heb het laatst weer bekeken, dat had ik beter niet kunnen doen want toen keek je als kind heel anders tegen zo'n film aan. Nu valt het mij op dat ik het verhaal gewoon goed vind maar de special effects waren minder (het was alweer ruim 10 jaar geleden dus dat vergeef ik nog enigszins). Voor de rest bleef ik het een leuke film vinden. 3,5 sterren van mij kant.

avatar van galaxydriver32

galaxydriver32

mooie film echt prachtige animatie stijl en vond het een leuk verhaal ik heb me ook geen een keer verveeld. Snap daarom ook niet de negatieve reacties van sommige mensen maar goed ieder zijn/haar mening.

avatar van Dreiecke

Dreiecke

Als je niet naar de beelden kijkt moeten de stemmen nog geloofwaardig zijn en zeker niet irriteren.

In veel gevallen is dat helaas niet zo, net als bij deze Nederlands ingesproken versie. Voor kinderen waarschijnlijk leuk, maar ik heb niet verder gekeken. Misschien kijk ik nog wel eens het origineel.

Geef mij in dit genre maar de films met Platvoet en zijn vriendjes

avatar van TheBigGreenday

TheBigGreenday

Fantastische animatiefilm die heel wat nostalgie oproept. Mooi verhaal en dinosaurussen doen het natuurlijk altijd goed bij de jeugd! Ideaal voor heel de familie en één van mijn favoriete animatiefilms.

avatar van Sergio Leone

Sergio Leone

Zwak.

In mijn herinnering was deze film een leuke ervaring. Een herziening heeft deze film echter geen goed gedaan.

Dat het verhaaltje nihil doch voorzien een moraaltje is, is volgens het Boekje der Animatiefilms. Dat zijn vaste ingrediënten, maar die worden best bereid met humor. En daar is Dinosaur volledig van gespeend. Er zit geen één enkel grappig momentje in de film.

Koppel dat manco nog aan een zwakke stemmencast en het moge duidelijk zijn dat herinneringen soms beter herinneringen blijven.

Aan ingebrachte energie (en geld) is er nochtans geen gebrek. De dinosaurussen (en apen) zijn vrij goed ge-CGI-d. Daar zit meteen ook een ander probleem. De achtergronden zijn géén CGI waardoor het één nogal afsteekt tegen het ander en van een harmonieus geheel nooit sprake is.

1,5

avatar van RuudC

RuudC

TheLionKingFan schreef:

Ondergewaardeerd hier

Nogal overgewaardeerd eigenlijk...

Wie z'n klassiekers kent, weet dat Dinosaur flink heeft zitten jatten. Niet alleen zat ik constant met het gevoel naar een gare Jurassic Park spinoff te kijken, maar toont het verhaal wel erg veel overeenkomsten met The Land Before Time. Min of meer dezelfde reis met dezelfde bestemming met hetzelfde allegaartje aan diersoorten en waarbij de vleesetende soort niet blijkt te kunnen praten. Van Disney ben ik veel, veel beter gewend. Visueel is dit een spuuglelijke bende met weinig boeiende karakters. Ik ben het absoluut met mijn bovenbuurman eens dat de CGI wezens in een echte wereld er slecht uitzien. Deze effecten zien er ook zonder vergelijkingsmateriaal gewoon lelijk uit. Het zal best top notch geweest zijn, maar de meeste computeranimaties vallen vrij snel door de mand. De volgende keer kijk ik gewoon weer naar platvoetje.

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

Hoog gemiddelde voor een doodgewone film. De CGI is niet altijd even overtuigend, lelijk soms zelfs, zeker als het samenvalt met echte beelden van de natuur(? Zo leek het wel althans). Dan is het wel een film uit 2000, maar toch, als je techniek niet zodanig is, doe er dan niks mee. Verder een dertien-in-een-dozijnverhaal, geen speciaal stemmenwerk, een nogal nare bombastische score en weinig echt mooie scènes. Een enkel moment is wel aardig en het kleurgebruik is ook heel redelijk. En inderdaad, de film leek soms letterlijk beelden te hebben gejat van vriend Platvoet. Maar bovenal, na vijf minuten kon dit me al niet meer boeien, laat staan over anderhalf uur. 1,0*.

avatar van Spetie

Ik vond het allemaal niet zo heel bijzonder. Veel mensen maken hier de vergelijking met Platvoet en zijn vriendjes, maar die heb ik nog nooit gezien, dus daar kan ik zelf niet over oordelen, maar het geeft al wel aan dat er wat dat betreft maar weinig originaliteit in Dinosaur is terug te vinden.

Wat me vooral tegenvalt is het dat simpele verhaaltje sterke personages mist. Er zit werkelijk waar geen een personage in, waar ik echt een goed gevoel bij kreeg. Daarnaast mist het humor. Die serieuze ondertoon werkt hier gewoon niet en een verhaal als dit heeft humor nodig, maar daar wordt niets mee gedaan.

Verder ben ik ook niet zo kapot van de animatie. Soms ziet het er wel levensecht uit, maar ook ik vind dat die Dinosaurs er in een levensechte wereld niet zo heel mooi uitzien. Doe het helemaal, of doe het helemaal niet. Nu lijkt het zo halfbakken en dat smaakt gewoon niet lekker.

avatar van MRDammann

MRDammann

Geen super bijzondere, maar wel grappige Disney-film. Op mijn zevende-achtste heb ik deze film voor het eerst gezien en kon 2 of 3 dingen herinneren. Leuk om hem weer terug te zien en heb me ook deze keer weer vermaakt.

avatar van Phantasm

Phantasm

Erg leuke en vermakelijke animatiefilm met een aardig verhaal.