Fuk Sau (2009)
Misdaad / Thriller
108 minuten
geregisseerd door Johnnie To
met Johnny Hallyday, Simon Yam en Anthony Wong Chau-Sang
Een huurmoordenaar voor de onderwereld vertrekt vanuit HongKong naar Frankrijk om daar te leven. Na enige tijd wordt hij gedwongen om terug te keren, om wraak te nemen op de moord van de familie van zijn dochter.
Trailer
Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.
Johhny Hallyday (de Franse rock-'n-roll legende uit de jaren zestig) is koel en stoïcijns. In een recensie las ik dat hij een karakteristiek doorgroefd "ik heb al zoveel ellende meegemaakt" gezicht heeft.
De actie is tof en is goed geschoten maar wat ik nog beter vind zijn de rust en lange tijd die telkens aan de actie vooraf gaan (zoals in het bos of de stilte wanneer Costello de drie huurmoordenaars in het hotel tegen het lijf loopt maar waarna toch niets gebeurt)

Verder is Fuk Sau mooi kleurrijk (met name bij nacht zoals dat boemerang-achtige ding), de audio is spot on (de strandscène waar Costello bidt en hallucineert - als iemand die muziek kent, graag...), en op de suprême momenten is het passend muziekloos, lange takes en gave slomo's, waanzinnig gedaan. Zo zit het vol strakke scènes met als toppunt de hele sequentie wanneer George Fung
op het terras verleid wordt tot en met het één-op-één-moment. Alleen de vuilnisbelt en de muziek bij de fiets vind ik niet geslaagd maar da's een kleine smet.
Het verhaaltje is een vrij standaard wraak verhaaltje, maar de uitvoering zorgt ervoor dat dit op momenten toch een bijzonder genietbare film is geworden. De setting is vaak donker, waardoor deze Fuk Sau een bepaalde duistere uitstraling krijgt. Johhny Hallyday levert een prima hoofdrol af. Hij oogt erg cool en berekenend en zet een prima hoofdrol neer. Ook is het fijn om Anthony Wong Chau-Sang te zien acteren, iemand die vaak in de betere Hongkong actie-films opduikt en het altijd goed doet.
Het zijn echter de actiemomenten, die de echte hoogtepunten vormen van Fuk Sau. Zeer stijlvol en vooral op een geweldige sterke manier gefilmd, met veel aandacht voor de details. Tussen die sterke momenten door, zakt het niveau soms wel een klein beetje weg. Gelukkig herstelt To dat echter ook weer vaak genoeg, al zijn het soms net wel de puntjes, die het verschil maken tussen een topper en een goede film. Fuk Sau is wat mij betreft geen topper, maar behoort echter zeker wel tot de laatste categorie.
Het is een leuke, lekkere stijlvolle wegkijker, met een aantal geweldige actiescènes.
Misschien dat de vierde ook weer een tijd op zich laat wachten, want Vengeance vond ik toch een film met duidelijke minpunten. Met name de sfeer vond ik niet altijd even sterk, het wordt op een gegeven moment voor mijn gevoel nogal melodramatisch naarmate hij verder aftakelt, culminerend in een bidscène waar mijn tenen zich nogal kromden. Ook had ik soms moeite met het acteerwerk. Engels is duidelijk niet ieders moedertaal, en het voelt te vaak aan alsof teksten worden opgezegd.
Toch zeker ook genoeg positieve punten. Over het algemeen sfeervolle muziek en ook de beelden zijn zeer verzorgd, met name in het begin. Prachtig vond ik de scene met de fiets die voortgeschoten werd, maar ook de scene in de tunnel waar hij de mannen voor het eerst treft was prachtig wat betreft camerahoek, haperende belichting, en positie en houding van de mannen. Ook aardig was de scene met de blokken oud papier, en de parapluscene die me deed denken aan een soortgelijke scene in The Sparrow die ik me overigens wel als poëtischer dan deze herinner. Tenslotte maakt de standoff aan het einde veel goed van het melodrama daarvoor.
Wisselend dus, maar zeker 3,5* waard.
Het verhaal mag soms wat de wensen over laten maar al met al is het best een vermakelijke film.
Ja ik ben best tevreden.

Geen onaardige film, maar wat ik stiekem nog het leukste vond was het herkennen van zoveel plekken in Macau waar ik m'n afgelopen trip zelf ben geweest. Dankzij de Portugese invloeden is Macau echt een uniek stukje in Azië en zeker aan te raden als je binnenkort in Hong Kong bent.... oh de film is trouwens ook niet slecht als je niks beters te doen hebt.
Waarom geef je hem 2,5 ster dan?
Omdat ik 3* te hoog vind... Mijn stemgemiddelde over 1000+ films is 2,61. Ik geef niet snel hoge cijfers, 2.5*is in mijn ogen niet slecht.
Ik noem het matig!

Johnny Hallyday valt het meest op door zijn acteerwerk. De man ziet er echt uit als een oude baas en er hangt een "classy" look om hem heen. Hij heeft een bijzondere karikatuur waarmee hij autoriteit en wijsheid uitstraalt. Het trio Ka Tung Lam, Suet Lam en Anthony Wong Chau-Sang hebben een leuk samenspel. Een groepje mannen waar ik eigenlijk meteen sympathie voor heb. Simon Yam speelt niet al te bijzonder (eigenlijk een beetje irritant) en is niet intimiderend en autoritair in zijn rol. Jammer genoeg heb ik hier de sterkste punten van de film genoemd. Ik moet trouwens mijn twijfels zetten bij enkele keuzes die de personages maken: een aantal zijn niet bepaalde realistisch en sommige ogen zelfs kinderlijk. Sommige van die dingen zijn opzich wel typerend voor cinema uit Hong Kong.
Fuk Sau is een twijfelachtige film die ik geen voldoende kan geven. Het over the top geweld en de slow-motion halen alle snelheid uit de film. Zo blijkt 108 minuten een lange zit te zijn. Tevens wordt er soms te overdreven geacteerd en lijkt het zelfs theatraal. Ik zal andere films van Johnnie To een kans geven, maar als het te veel op dit lijkt dan zal ik me weinig kunnen amuseren ben ik bang.
Hard/meedogenloos maar daarnaast ook zachtmoedig, een bijzondere combinatie. Hallyday heeft er de kop voor en de cast speelt de rollen echt goed. Puike sfeer is er neergezet, moet me maar eens wat meer verdiepen in To. Heb pas drie van de man gezien, Fuk Sau was ik van onder de indruk maar nu nog meer.