• 9.372.862 stemmen

Gururi no Koto (2008)

Alternatieve titels: All around Us / ぐるりのこと。

Oorsprong: Japan

Geregisseerd door: Ryosuke Hashiguchi

Met onder meer: Lily Franky, Tae Kimura en Susumu Terajima

Gesproken taal: Japans

Plot Gururi no Koto

Kanao maakt schetsen van mensen die voor de rechtbank verschijnen. Zo krijgt hij zijn portie misdaden en schandalen uit de jaren negentig, zonder dat hij daarover een oordeel klaar heeft. Thuis leiden hij en zijn vrouw een onopvallend leven en met genoegen bekijkt hij de eerste zwangerschap van zijn vrouw. Maar dan verliest zij haar baby en ze valt in een diepe put. Kanao staat haar in deze moeilijke periode terzijde. En langzamerhand slaagt hij er in hoop te brengen, een hernieuwd huwelijksgeluk lijkt weer mogelijk.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Kanao Satou

Official sites for

Gururi no koto (2008)

avatar van Olaf K.

Olaf K.

Sterk Japans drama over een afstandelijke relatie die steeds getroubleerder raakt. Vrouw kwijnt weg bij uitgever en man tekent verdachten in de rechtzaal. Door de baan van de laatste zien we allerlei ontsporingen en gekken de revue passeren en het is tegen deze achtergrond dat Hashigushi zijn relaas opbouwt. De ware kunst, zo lijkt de stelling, is om niet te ontsporen en trouw te blijven aan degene voor wie je gekozen hebt. Kan een kleffe film opleveren, is het niet. Hashigushi doseert zorgvuldig, kiest de juiste details en houdt het luchtig. Acteursprestaties zijn navenant. De mannelijke hoofdrol wordt vertolkt door Lily Franky, die dat weer even ingetogen doet als in Tokyo Tower: Mom and me, and sometimes dad, een drama dat qua toon ook veel doet denken aan deze. Andere associaties die ik had waren It’s only talk van Ryuichi Hiroki, die dit genre ook enorm goed beheerst, en het paradepaardje Yi Yi.

avatar van Mochizuki Rokuro

Mochizuki Rokuro

Een zeer sterke film (de Japanse 'Scènes uit een Huwelijk' ). Ongelofelijk hoe Hashiguchi erin slaagt 140 minuten te boeien. In gedoseerde hoofdstukken die telkens een (schijnbaar) willekeurige maand in opvolgende jaren toont wordt de wisselende relatie tussen de echtelieden Kanao en Shoko getoont. In tegenstelling tot wat Olaf K. schrijft raakt de relatie mijns inziens niet getroubleerder, maar juist sterker. Door die schijnbare achteloze scenes die Hashiguchi toont zien we wat belangrijker elementen zijn die de relatie versterken al zijn er veel wanhopige situaties (over het beste moment om een banaan te eten bijvoorbeeld), met name na het verlies van hun dochtertje (dat trouwens heel terloops aan bod komt).

Op ongeveer anderhalf uur zit een scène die zo heftig en tegelijk zo puur dat vanaf dan Hashiguchi bewijst dit drama stevig in de hand te hebben (daarvoor denk je nog wel eens waar gaat dit naartoe). Shoko krijgt in de betreffende scene een zenuwinzinking, maar zij en Kanao (of beter gezegd de acteurs) hebben een zeer dankbaar script om tot volle bloei te komen in de afwikkeling van die scène.

Susumu Terajima is te zien (in een bijrol) als de broer van Shoko.

Zozo, is dat een hint

avatar van Mochizuki Rokuro

Mochizuki Rokuro

Ik weet toch dat jij dol bent op Bergman.