• 8.844.345 stemmen

Drama / Misdaad | 83 minuten

Genre: Drama / Misdaad

Alternatieve titels: Sisters / Сёстры / Sestray

Oorsprong: Rusland

Geregisseerd door: Sergey Bodrov Jr.

Met onder meer: Oksana Akinshina, Ekaterina Gorina en Roman Ageev

Gesproken taal: Russisch

Plot Syostry

De zussen Sveta en Dina worden naar familie gestuurd omdat hun (stief)vader, de maffia geld schuldig is. De zussen hebben een slechte relatie met elkaar. De jongste leeft in weelde bij haar ouders, terwijl de oudste in armoedige situatie bij oma woont. Aangekomen bij de familie zijn ze niet welkom en begint een tocht door de omgeving, op de vlucht voor de gangsters die de meisjes willen uitwisselen bij hun ouders voor het geld dat ze tegoed hebben.

logo tmdbimagelogo tmdbimage

avatar van Zelva

Zelva

Helemaal geen onaardige film. Van deze regisseur zullen er echter geen nieuwe films meer komen, omgekomen in een lawine tijdens het schieten van zijn nieuwe film.

sydney

Vannacht op TV. Met Oksana Akinshina (lilja 4-ever) en van Sergei Bodrov Jr. (Bear's Kiss).

Yak

Schitterende film, die ons nog maar eens met de neus drukt op de tragische dood van Bodrov Jr. Ik kreeg dan ook een beetje een krop in de keel toen hij met zijn goedlachse kop in beeld verscheen. 4*

Yak

En oh my god (a) wat kan die Oksana goed acteren en (b) wat is dit een lelijke, totaal niet bij de film passende poster.

Yak schreef:

Idd weer een fantastische acteerprestatie. De poster is idd afschuwelijk. Als je de poster ziet dan verwacht je een soort Tatort.

avatar van gotti

Heeft iemand dit toevallig opgenomen?

avatar van Ghola

Ghola

kappeuter schreef:

internationale poster

Véél beter!

Erg leuke film, hoewel ik het niet erg gevonden zou hebben als er meer werd gefocust op het drama. De zusjes speelden erg goed, dus daar was zeker ruimte toe. Het misdaadverhaaltje vond ik namelijk nogal flauw.

Ja past idd veel beter.

Ok, aangepast.

avatar van gotti

Is dit al op dvd verkrijgbaar (heb hem gemist namelijk en schijnbaar heeft niemand dit opgenomen).

sydney

Bij deze shop gespecialiseerd in russische films gevestigd in de VS kun je hem bestellen. Specificatie geeft Engelse ondertitels aan.

rbcmp3

[EDIT]Ik zie nu net "not available for sale"[/EDIT]

gotti schreef:

Gotti, ik heb 'm opgenomen. Stuur maar een PM.

avatar van gotti

Thanks voor de info sydney, maar ik heb de film, met dank aan Yak, reeds gezien.

Bodrov laat met deze film dat hij het zeker in zich had; zeer triest dat deze man zo vroeg moest sterven. Ook ik ben (weer) vol lof over Akinshina; wat kan die meid acteren! 4*

avatar van stinissen

gotti schreef:

Vanavond om 22.25 uur bij onze oosterburen op 3sat .

De video loopt

avatar van GinolaEHV

GinolaEHV

Ik heb deze film toentertijd in de Plaza Futura gezien. Is 't inmiddels al op dvd verschenen?

avatar van BBarbie

BBarbie

Ik wilde deze film zien, omdat die het debuut markeert van Oksana Akinshina (Lilja 4-ever), die ten tijde van de opnames pas 13 jaar oud was. Ondanks haar jonge leeftijd laat ze zien over echt acteertalent te beschikken en haar ‘halfzusje’ Katya Gorina doet daar nauwelijks voor onder. Merkwaardig genoeg is het wat Gorina betreft bij deze ene film gebleven.

Het is een kruising tussen een road movie en een misdaadfilm over twee jonge meisjes, die op de huid gezeten worden door de maffia. Er vallen hier en daar wat gaten in het verhaal, maar de film is niettemin best onderhoudend. Van de troosteloze beelden van de vervallen omgeving word je niet bepaald vrolijk. De zeer gevarieerde soundtrack daarentegen is verrassend goed.

avatar van Bottleneck

Bottleneck

• 2088 stemmen

Ik had iets zwaarders verwacht naar aanleiding van de omschrijving, maar het is daarentegen vrij lichtvoetig, en best vermakelijk moet ik zeggen. Er komen tal van personages en locaties langs waar de (aandoenlijke) meisjes zich verschuilen en daarmee is ook de soundtrack afwisselend. Die bevalt me wel maar soms strookt het niet lekker met situaties van opgejaagdheid en het gangster-milieutje.

De plot loopt ook niet helemaal soepel - de ene keer krijg je de mafia-perikelen mee, de andere keer zijn ze buiten beeld neergeschoten - maar het heeft allemaal een bepaalde 'naïeve' charme, en het is best knap dat er überhaupt nog kleur getoverd kon worden uit de groezelige settings. Jammer dat Bodrov blijkbaar het leven liet tijdens zijn volgende filmproject, gelukkig is zijn vader er nog wel die onder andere het mooie Prisoner of the Mountains heeft gemaakt met zijn zoon in een van de hoofdrollen. Ze hebben sowieso veel tegenslag in hun werk want tijdens het schieten van die film werden ze min of meer afgeperst door hun eigen beveiligers.

avatar van The One Ring

The One Ring

Ik had ook een wat zwaardere film verwacht vooraf. Deze film ziet er somber en grauw uit en bevat wat geweld, maar in feite is het qua verhaallijn praktisch een Hollywoodfilm. Een remake met Bruce Willis als de vader van de meisjes is niet moeilijk voor te stellen, zeker niet nadat hij aan het einde gewoon doodleuk alle maffioso neerschiet alsof het niets is en precies op tijd als de cavalerie zijn meisjes redt. De hele film is zo, met voor het thema een opvallend simplistische kijk op goed en kwaad. Ook de manier waarop de zusjes naar elkaar toegroeien is volgens het boekje. Ach, weet ik ook eens dat Rusland ook gewoon Hollywoodiaanse films maakt.

Jammer genoeg levert het geen bijzondere film op. Het blijft enigszins boeiend door het acteerwerk van de meisjes, met name Oksana Akinshina, maar waar het aanvankelijk een duistere film lijkt over kinderen op de vlucht voor problemen die ze ver boven het hoofd gaan, loopt het allemaal met een sisser af. Ik verwachtte op zijn minst wat duisternis in de vorm van Sveta die met haar schietkunsten iemand zou omleggen, maar zelfs dat gebeurt niet. Dat zou ook voorspelbaar zijn geweest, maar iets meer knal hebben kunnen geven aan het brave script. De film ziet er donker en gruw uit en het harde uiterlijk van alle personages inclusief de twee meiden suggereren en hard drama, maar in feite is het niets anders dan het verhaal van twee zusjes die naar elkaar toegroeien, terwijl papa kan bewijzen hoeveel hij om ze geeft.

Ik heb Zomergasten niet gezien, maar vind dit nogal een opmerkelijke keuze voor de keuzefilm. Het is een vrij obscure film en wat mij betreft geen uitschieter. Weet iemand waarom voor deze gekozen is?

avatar van Bottleneck

Bottleneck

• 2088 stemmen

The One Ring schreef:

De onderbouwing van de film kwam helaas niet meer aan bod, inderdaad een nogal opvallende keuze gezien de onbekendheid en rechtlijnigheid ervan (ik rekende meer op iets als Landscape in the Mist).

avatar van Decec

Prima achtergrond geluid-muziek

(Dolby Digital)...

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

Bijzonder prettig. Een redelijk eenvoudig portret van twee zusjes van verscheidene vaders die op de vlucht zijn voor de Russische maffia -niet constant rennend maar gewoon in de buurt van hun woonplaats- maar dat gewoon prachtig wordt uitgewerkt. Het begint al met de twee hoofdrolspelers die echte chemie hebben en prima in hun rol zitten, vooral Akinshina (Lilya 4-Ever) heeft een heel spectrum aan onderhuidse emotie's die ze met de kleinste gezichtsuitdrukkingen weet weer te geven. Verder geschoten op prachtige locatie's van een vervallen Rusland dat zorgt voor een melancholieke sfeer. Maar buiten dat wordt er audiovisueel genoeg gedaan met vaak bijzondere cameraposities, mooie belichting (van de zon), fijn kleurgebruik en lekkere Russische lo-fi rockmuziek die perfect past, al wordt het wel net iets te vaak gebruikt. Erg genoten dus. 4,0*.

p.s. Grappig trouwens: ergens in de film geeft Akinshina haar geboortedatum, te weten: 19 april 1987; dit blijkt ook haar echte te zijn.

avatar van starbright boy

Deze film is ...ehm familie van de Brother-films van Balabanov waardoor Bodrov beroemd werd. Een misdaadfilm, familiebanden, Russische popmuziek op de soundtrack en regelmatige inkijkjes in de Russische samenleving. Helaas wel een stuk minder dan de Brother-films. Vooral minder ruw en een stuk gelikter. Zowel qua scenario als qua looks en ook de dikke ironische laag zit in Syostry bepaald niet. Het einde is best een tegenvaller. Papa komt, schiet de stoute mannen dood (buiten beeld)en de zusters gaan weer uiteen. Het is best aangenaam, met name in het middenstuk wordt het leuk, maar onder de indruk was ik niet.

avatar van Zeriel

Zeriel

The One Ring schreef:

maar in feite is het qua verhaallijn praktisch een Hollywoodfilm. Een remake met Bruce Willis als de vader van de meisjes is niet moeilijk voor te stellen,.............Het is een vrij obscure film en wat mij betreft geen uitschieter. Weet iemand waarom voor deze gekozen is?

De groffe verhaallijn is dan misschien vrij simpel, maar verder lijkt de film in niets op een Hollywood-film, en is het het tegenovergestelde van een bruce Willis-film. De film laat die typische BW acties helemaal niet zien, die pa blijft een figuur die ver af staat, zoals hij dat ook vanuit het perspectief van de kinderen is.

Ik snap wel waarom deze film uitgekozen is. Het is een pareltje! En bijna totaal onbekend hier. Vooral de sfeer, de setting, de protagonisten en ook het camera werk is goed.

avatar van arno74

arno74

Wow. Dit is toch wel een hele mooie film. Via Lilja 4-ever (2002) ben ik op deze film uitgekomen, en ik moet zeggen dat deze, van hele andere thematiek, kwalitatief zeker niet onderdoet. De waardering voor deze film op deze site vind ik dan ook véél te laag.

Deze film vertelt op intrigerende wijze het verhaal over (de band van) twee halfzusjes. Dat wordt zodanig gebracht dat dit gegeven op zich al interessant genoeg is om de film te dragen. Daar wordt echter ook een misdaadachtergrond aan toegevoegd wat het allemaal nog boeiender maakt. Acteerwerk is uitstekend, met veel beeldtaal en gezichtsuitdrukkingen. We belanden midden in het verhaal, en zonder dat de personages voorgesteld worden moeten we zelf maar begrijpen en zien wat er gaande is. Erg goed gelukt, geen voorgekauwde film die toch wel goed te volgen is, daar hou ik van.

Russische cinema heeft toch veel meer te bieden dan ik dacht. En inderdaad vreselijk om te lezen dat deze jonge regisseur kort hierna is overleden. 4* a 4,5*

avatar van arno74

arno74

The One Ring schreef:

...maar in feite is het qua verhaallijn praktisch een Hollywoodfilm. Een remake met Bruce Willis als de vader van de meisjes is niet moeilijk voor te stellen...

Alsjeblieft niet zeg! Lang leve de diversiteit. Hollywoodfilms met veel schietgeweld zijn er al genoeg... ik ben blij als een film een hele andere kant op gaat, laat Rusland lekker haar eigen films maken i.p.v. Hollywood-namaak. Dat een film anders verloopt dan als het in Hollywood wordt gemaakt is juist een pluspunt. Hollywood-actieplotjes zijn werkelijk iedere keer iedentiek, flinterdun en verschrikkelijk voorspelbaar. Ik ben daar echt op uitgekeken.

Wat je in deze film verwachtte kom je wellicht meer tegen in Hollywoodfilms als Hanna (2011). Ook met een schietende tiener, en ook leuk, maar ik ben erg blij dat er ook hele andere films gemaakt worden.

avatar van wibro

wibro

Een film die mij qua stijl erg deed denken aan Gruz200 van Balabanov. Afgebladderde muren van huizen, oude vehikels, niet vrolijk voor zich uitstarende mensen, ongure gangsterkoppen. Grauwheid is troef. Wel een film die zo Russisch is als maar zijn kan en die in de verste verte niet lijkt op een Hollywoodfilm. Het geweld is trouwens ook minimaal. Ik heb het in dit soort films wel eens veel heftiger aan toe zien gaan. Ik heb mij niettemin best geamuseerd met dit voor mij tot kort onbekende filmpje, mede ook door het voortreffelijke spel van de zusjes, die er trouwens helemaal niet als zusjes uitzagen.

avatar van Baggerman

Baggerman

Een heel onderhoudende film, hoewel imperfect op vele fronten (acteren is af en toe matig). Allereerst door het leuke verhaaltje, bijna een soort roadmovie, met veel puur Russische taferelen. Daarnaast valt een aparte soundtrack op en het prima acteren van beide 'zusters'. Door de korte speelduur een fijn tussendoortje.

Jammer dat regisseur en acteur Bodrov jr. met zijn crew spoorloos is verdwenen. Bizar verhaal. Zijn ze ooit nog gevonden? Iemand?