Genre: Misdaad / Drama
Geregisseerd door: Mervyn LeRoy
Met onder meer: Paul Muni, Glenda Farrell en Helen Vinson
Plot I Am a Fugitive from a Chain Gang
"Six sticks of dynamite that blasted his way to freedom … and awoke America’s conscience!"
Als James Allen ten onrechte veroordeeld wordt voor diefstal, wordt hij naar een wrede gevangenis in het zuiden van de Verenigde Staten gebracht, waar hij, terwijl zijn voeten vastgeketend zijn, dwangarbeid moet verrichten onder slechte omstandigheden. Hij ontsnapt en vlucht naar Chicago, waar hij Marie Woods ontmoet. Als haar ter ore komt dat hij voortvluchtig is, dreigt ze hem aan te geven als hij niet met haar trouwt, wat problematisch is aangezien hij verliefd is op Helen.
James Allen
Bomber Wells
The Warden
Rev. Allen
chiquita
Kritische film uit de jaren '30 die het rechtssysteem in twijfel trekt en deze naar voren brengt als despotisch en onrechtvaardig. Erg bijzonder, zeker wanneer je de tijdgeest van toen in aanmerking neemt.
Na het uitbrengen van de film werd Warner Bros herhaaldelijk op meerdere gronden aangeklaagd, de film werd verboden in Georgia en de regisseur werd bedreigd. Uiteindelijk heeft de film toch een grote rol weten te spelen in de afschaffing van het mensonterend chain gang systeem in Georgia.
Diesel
Zo een beetje de sterkste film die ik heb gezien uit de jaren dertig. Briljante scenes in de gevangenis, prachtig gespeeld door Paul Muni en het einde behoort tot een van de beste allertijden. 4,5*
Diesel
De huidige poster is het origineel lijkt me.
Toch vind ik deze mooier.
Mug
De eerste 10 minuten van de film deden me denken aan een toneelstuk van een amateur-gezelschap...maar daarna barst het los. Wat een sterke maatschappij-kritische film. En de eind-scene is *peep*ing briljant, een grote klap in het gezicht van de kijker. Een film waarbij (bij mij dan) meteen radertjes in de hersenen gaan knarsen over het begrip 'vrijheid'. Tijdloos 'document'.
4,5* (door die 10 minuten). Verplichte kost.
basketballerke
Een hele goede film. Gelukkig heb ik zenders als TCM en MGM, anders zou ik films als deze nooit gezien hebben. Een groot meesterwerk is dit te noemen. Erg kritisch over dat Chain Gang systeem, maar dat is niet zo vreemd te noemen als je ziet hoe dat in werking gaat.
De film boeit de hele tijd. Laat het harde leven zien dat deze mensen hadden in zulke Chain Gangs. James komt hier natuurlijk helemaal onterecht in. Het lukt hem wel te ontsnappen. Als hij dan weer in de maatschappij komt kan je zien dat hij toch wel wat van zijn korte tijd in de Chain Gang geleerd heeft. Hij komt steeds hogerop. Maar hij wordt alsnog opgepakt en deze keer nemen ze wraak op hem.
De laatste scène is echt briljant. Zeker een van de beste eindes ooit. Jammer blijf ik vinden de muziek van toenertijd, en aan het eind de tweede ontsnapping. Maar je kan niet beter verwachten van films toenertijd. Maar dit is zeker de beste film voor de jaren zestig die ik heb gezien.
Fantastische film inderdaad. Onvoorstelbaar dat deze film uit 1932 komt, ik neem aan dat deze voor de Hayes-code gemaakt is, weet iemand dat? Hij komt namelijk echt veel volwassener over dan een hoop andere films uit de jaren '30/ '40.
Geweldige acteur ook die Muni, had hem nog nooit gezien geloof ik.
Queto Yurlunyur
Ja, de Hays code werd pas effectief vanaf 1 juli 1934. Zie Wikipedia.
Ah, thanks. Maar ik als ergens dat er een verschil was tussen de officiele invoering en de strenge handhaving die pas later kwam of iets dergelijks.
Queto Yurlunyur
Ja, die datum is het begin van de strenge handhaving dan (of eigenlijk de eerste releasedatum voor films waarop de regels streng toegepast werden). De regels zelf zijn al ergens in 1930 op papier gezet; zie verder dus dat Wikipedia-artikel.
FisherKing
Ja, de Hays code werd pas effectief vanaf 1 juli 1934. Zie Wikipedia.
Dat die Hayes-code belachelijk was, dat wist ik , maar ik wist niet dat ie ook nog eens racistisch was.
Portrayals of miscegenation were forbidden.
Queto Yurlunyur
Daarnaast was het natuurlijk discriminerend wat betreft homoseksualiteit (dat was een 'sexual perversion' die absoluut niet voor mocht komen in films), maar dat zegt allemaal meer over de Amerikaanse cultuur dan over dhr. Hays, denk ik. Laten we niet vergeten dat (wat betreft het racisme) ten tijde van de invoering van de code gemengde huwelijken nog bij wet verboden waren in veel staten (in Utah werd deze wet pas in 1963 afgeschaft), en veel zuidelijke staten nog rassensegratie kenden (Alabama bijvoorbeeld had gesegregeerde bussen tot 1956). En homohuwelijken zijn ook vandaag de dag nog maar amper bespreekbaar in het grootste deel van de VS.
Movsin
Indrukwekkende film voor die periode.
Geen happy-end maar een aanklacht tegen de rechtspraak, het gevangeniswezen, de chain gangs in het bijzonder.
Sterke prestaties van de acteurs..
rick@themovies
Geweldige film. Realistisch, rauw en niets verhullend. Gelukkig nog net gemaakt voordat de Hayes Code in werking trad.
De eerste 5 minuten is eventjes doorbijten, maar daarna is het alleen maar top-drama. Muni is heel erg goed als ten onrechte veroordeelde oud-soldaat, maar eigenlijk is vrijwel de hele cast geweldig.
Regisseur LeRoy houdt er goed de vaart in met enkele opmerkelijke zeer effectieve plotkeuzes. Hij vermijdt alle overbodige verhaalelementen en houdt de focus strak gericht op Muni en diens belevenissen. LeRoy weet ook wel raad met enkele spannende en spectaculaire actiescenes.
Topfilm!
niethie
Ondanks het wat onbevredigende einde en de wat overdreven ouderwets overkomende moraal vind ik dit een vrij interessant filmpje. Goede rol van Muni ook. Maar dat hij zo goed gewaardeerd werd hier had ik niet verwacht, voor ik hem ging zien.
Oud maar niet versleten.
Wel gebeten, maar de tijdstand kan nu eenmaal niet anders. Feit is dat het verhaal en met name de solide uitvoering nog steeds staan als een huis. Zelfs na bijna 80 jaren en dat is hele prestatie. De film weet met gemak nog steeds de kijker mee te trekken in de misère van gevangene Muni, die niets dan sympathie opwekt. Ook het einde is opvallend sterk.
Zeer goed.
wibro
Een van de betere gevangenisfilms ondanks dat deze al bijna 80 jaar oud is. Het einde - de 2e ontsnapping - vond ik enigszins over de top. Maar goed, het zijn niet die ontsnappingsscènes waarom ik deze film hoog waardeer. Het willekeurige onrechtvaardige Amerikaanse strafsysteem dat in deze film aan de kaak gesteld wordt, daar moet deze film het van mij van hebben. En die beschuldigingen zijn zeker niet overdreven. In een recensie over deze film lees ik dat in diverse Amerikaanse staten het vertonen van deze film destijds werd verboden. Zullen denk ik wel zuidelijke staten geweest zijn. Niettemin zou deze film ook tot hervormingen geleid hebben in het Amerikaanse gevangeniswezen lees ik in dezelfde recensie. De film was daarom zijn tijd ver vooruit en net op tijd gemaakt ook. Na het in werking treden van de beruchte Hays code zou het maken van een film over een voor de gevangenisoverheid pijnlijk onderwerp als deze onmogelijk geworden zijn lijkt me. Terecht geldt deze film daarom ook als een klassieker in het gevangenisgenre of hoe je het noemen wilt. Het hoge gemiddelde hier op MM vind ik daarom ook meer dan terecht.
Beste scène; die van de twee gevangenen die de gevangenis verlaten; de een vrolijk met de hoed in de hand zwaaiend naar de andere gevangenen, de ander...in een doodskist.
Vinokourov
Steengoede maatschappijkritische film over het chain gang-systeem. Paul Muni wordt ten onrechte opgepakt voor een overval en moet mensonterend werk verrichten in een chain gang. Gelukkig weet ie te ontsnappen maar daarmee is de film nog lang niet afgelopen! Naast dat heeft het verhaal meer te bieden. Zo komt in het begin de lusteloosheid en opkomende posttraumatische stressstoornis van soldaten die terugkwamen van de oorlog ter sprake. Ook een manipulerende rol van Glenda Farrell (trouw met mij anders geef ik je over aan de autoriteiten!) is leuk om te volgen. Mis trouwens de spectaculaire eindscene niet!
Apster
Knap gemaakt drama met een glansrol voor Muni. De film blijft 90 minuten onderhoudend en zakt nergens in. LeRoy levert hier vakwerk af.
It is different. They’ve made it different
Een geweldige film, die de kritiek op het “Chain Gang systeem” op een erg sterke manier naar voren brengt. Ik had van tevoren wel het idee, dat dit een film zou kunnen zijn, die mij erg zou kunnen bevallen, en als het dan ook daadwerkelijk zo blijkt te zijn, is dat altijd een erg lekker gevoel.
I Am a Fugitive from a Chain Gang maakt een sterk standpunt tegen onrecht. De hoofdrol wordt vertolkt door Paul Muni, die op overtuigende wijze zijn rol speelt. Hij is James Allen, een man die als held terugkeert uit de Eerste Wereldoorlog en eindelijk zijn burgerlijke leven kan gaan invullen. Het leger heeft hem andere inzichten gegeven in het invullen van zijn leven en hij wil er echt iets van maken, in plaats van te werken in een schoenenfabriek, zoals zijn ouders voor ogen hadden. Regisseur Mervyn LeRoy bouwt het eerste gedeelte goed op om het personage op een overtuigende manier uit te werken, waarbij je als kijker erachter komt wat voor man Allen daadwerkelijk is. De sympathie heeft hij op dat moment allang gewonnen, mede ook omdat Muni buitengewoon goed acteert.
Vanaf het moment dat Allen in de Chain Gang terechtkomt wordt het allemaal nog boeiender. Er wordt wederom goed de tijd genomen om uit de doeken te doen, wat een Chain Gang is en hoe het er daar aan toe gaat. Vanaf het moment dat Allen gaat ontsnappen, wordt het zowaar ook een erg spannende film. Dit levert een aantal minuten later ook een geweldig mooie scene op. Allen, die bij de barbier zit, terwijl hij gezocht wordt. Dan stapt er een politieagent de zaak binnen, die hem niet herkent. Allen daagt de agent op dat moment een beetje uit, wetende dat hij toch niet herkend gaat worden. Vooral de manier waarop dat gebeurt is erg mooi om te zien.
Het knappe is dat de film richting het einde toe ook niet meer inzakt. De tweede ontsnapping is helemaal spectaculair te noemen en vanaf dat moment weet je al hoe het leven van Allen er uit zal gaan zien. Hij zal altijdvoortvluchtig blijven, en is net als waarschijnlijk talloze anderen een slachtoffer van het systeem geworden. Een systeem dat klaarblijkelijk niet werkt en waar men d.m.v. deze film op een zeer sterke realistische en geloofwaardige wijze, kritiek op heeft weten te uiten.
I Am a Fugitive from a Chain Gang is een echte aanrader voor mensen, die eens een toegankelijke oudere film zoeken. De combinatie van een sterk verhaal, sterk acteerwerk, en een prima regie, resulteren uiteindelijk in een zeer boeiend en meeslepend maatschappijkritisch drama.
SnakeDoc
Oud, en goed. Erg goed.
Vlot tempo, erg veel variatie, en knappe acteer prestaties.
Vooral de scenes in de kampen waren zeer indrukwekkend.
Biosguru
All work and no play make's Jack...
Mooie film, zitten een paar toonaangevende actiescene's in waarbij zowel het object beweegt als de camera zelf. Oa in de achtervolging bij de laatste ontsnapping. Zie Michael Bay... En voor de liefhebbers van zulke trivia, volgens mij smijt ie op een gegeven moment de telefoon kwaad neer dmv een jumpcut
Deze scene alleen al, maakt het overduidelijk een pre-code.
John Milton
De eindscène werkt voor mij vooral op het vlak van erover nadenken. Gevoelsmatig was de film wel plots af hiermee. Pas als je over de implicaties gaat mijmeren krijgt het zijn meerwaarde. Ik vond het een goede film, maar was niet zo overdonderd als menig kijker boven mij.
Leland Palmer
1932? Knap hoor. Kan me niet voorstellen dat deze film al zo oud is, maar oké.. dat is-ie wel natuurlijk. Bijzonder goed gemaakt geheel. 'I Am a Fugitive from a Chain Gang' (mooie titel ook) ziet er prachtig uit.
De boodschap van de prent is overduidelijk natuurlijk. Het gaat erom hoe het geheel gebracht wordt. In dit geval erg overtuigend. Natuurlijk is Paul Muni weer fantastisch in de hoofdrol. Een fundament is gelegd. In beginsel loopt één en ander nog wat stroef, maar na een 20 min. gaat het helemaal los. De reis van James Allen, de baantjes, de overval en het gevangenschap. Deze film biedt erg veel, in korte tijd.
En vermaakt constant. Heerlijk tempo ook. De ontsnapping is erg sterk en bij vlagen zeer spannend. Hoogtepunt is de onderwaterscène, dat Muni die agent voor 'm door het water ziet lopen. Mooi. Dan hebben we al zoveel gehad en moeten we het rise- en fall verhaal nog zien. Erg mooi weer. Allen werkt zich op tot gerespecteerd burger en wordt alsnog gepakt. Niet alleen het systeem, maar ook z'n vrouw was verrot. Natuurlijk is dit vreselijk. Maar oké, 90 dagen vallen mee zou je denken. Tja en vanaf dan krijg je ook als kijker wat klappen te verduren. Machtig maatschappij kritisch drama dit. Duidelijk, maar sterk.
Verder helpt de mooie cameravoering (wederom, 1932? Oké) en is dit een meeslepend en uitermate sfeervol avontuur, vol spanning, vriendschap, liefde en onmacht. Ik heb genoten. Prachtige klassieker.
Mooie recensie.
Leuk dat je deze ook gezien hebt.
John Milton
alle klassiekers zullen aan de beurt komen.
Dat zijn er best wat
filmliefhebber92
Is deze eigenlijk ooit in Nederland uitgebracht op dvd ofzo?
Dat zijn er best wat
Schrikbarend wat er nog klaar ligt hier.
Is deze eigenlijk ooit in Nederland uitgebracht op dvd ofzo?

Fan van 'The Wrecking Crew'? Met deze films weet jij ook wel raad

AppleTV komt deze zomer met een nieuw seizoen van 'Ted Lasso'

Le Trou

Tagebuch einer Verlorenen
Drama, 1929

Mildred Pierce
Drama / Film noir, 1945
gevangenisoorlogsveteraanchantagehamburgergebaseerd op een waargebeurd verhaalfilm noirchain gangvoortvluchtigepre-codeescaped prisonerreverendtradesmanprison system zwarte filmprison brutalityprison lifeprison reforminnocent in jailreformed criminalescapee buitenlandse films in de sovjet-unieforced labor