

Genre: Drama / Avontuur
Speelduur: 111 minuten
Oorsprong:
West-Duitsland / Ghana
Geregisseerd door: Werner Herzog
Met onder meer: Klaus Kinski, King Ampaw en José Lewgoy
IMDb beoordeling:
6,9 (8.204)
Gesproken taal: Duits, Portugees en Engels
On Demand:
Niet beschikbaar op Netflix
Niet beschikbaar op Pathé Thuis
Niet beschikbaar op Videoland
Niet beschikbaar op Amazon Prime
Niet beschikbaar op Disney+
Niet beschikbaar op Google Play
Niet beschikbaar op meJane
Plot Cobra Verde
Deze fim vertelt het verhaal van de kleurrijke, blootvoetige bandiet Francisco Manoel da Silva, beter bekend als Cobra Verde, die zich van toezichthouder op een Colombiaanse suikerrietplantage overgeplaatst ziet worden naar de kust van West-Afrika om slaven te exporteren.
Externe links
Acteurs en actrices
Francisco Manoel da Silva aka Cobra Verde
Taparica
Don Octavio Coutinho
Captain Fraternidade
Bernabé
Euclides
Bossa Ahadee
Yovogan
Bakoko
Kankpe
Reviews & comments

film-gek
-
- 344 berichten
- 160 stemmen
ga de Werner Herzog dvdset maar is bestellen want deze film wil ik heel graag hebben en die zit er bij

dragje
-
- 5098 berichten
- 0 stemmen
Weer een prachtige productie van Werner Herzog.
Groots opgezette film, waar wederom de rol is weggelegd voor de immer oncontroleerbare Klaus Kinski. Wat een prachtige acteur toch!
4*

OlafS
-
- 52 berichten
- 1465 stemmen
Ik ken niemand met zo'n angstaanjagende blik in zijn ogen als Kinski...
Geweldig acteur.
4*

Silvio Dante
-
- 2943 berichten
- 2098 stemmen
To slavery! The greatest misunderstanding in the history of mankind.
Slavernij, Een thema dat door de allergrootsten in de filmwereld aangekaart wordt, ten aller tijde. Het is een spraakmakend fenomeen dat al verfilmd werd toen de film nog in z'n kinderschoenen stond. Vreemd genoeg heeft elke maker er zo wat z'n eigen visie op.
Flemmings Gone With The Wind bracht ons een knus en gezellig beeld van de 'samenleving' tussen blank en zwart, verscheidene B-blaxploitation films trokken het in het belachelijke, en Spielbergs visie was zelfs nog schandaliger dan slavernij zelf.
Voor Werner Herzog ligt dit anders. Hij kiest ervoor om een vrij objectieve, louter registrerende weergave te schetsen, die de blanke man nergens komt te beoordelen voor z'n daden, noch bejubbelen. Het is hem ook helemaal niet te doen om onze verre voorouders te bekritiseren. Waarom nog? Iedereen weet perfect dat slavernij not done is en iedereen heeft -in onze huidige samenleving- reeds een klaargestoomde mening over dergelijke wandaden.
De Duitse cineast wou slechts een sfeerbeeld scheppen van hoe het er in die tijd aan toe zou zijn gegaan.
Door z'n obsessie van alles zou authentiek mogelijk weer te geven in zake kostumering, decors en landschappen, bereikt hij moeiteloos zijn doel. Een kunst op zich, waarin geen enkele filmmaker hem weet te overtreffen, en een typisch handelsmerk van de man.
Een element dat ook wel eens durft terug te keren binnen het oeuvre van Herzog is het acteerwerk -of zal ik zeggen de gelaatsuitrdukkingen- van Klaus Kinski. De man is één en al expressie, hij trekt de meest geforceerde, theatrale bekken die je je kan voorstellen.
Jammer genoeg kan hij z'n gezicht enkel in kwade, verstoorde en paranoïde standen wringen.
Volgens mij IS Kinski ook helemaal geen acteur, maar gewoon een verbitterd man die perfect past in het plaatje dat Herzog voor ogen had.
Kinski speelde verschillende karakters met hetzelfde karakter.
En de enige zwakte die voor Herzog boeiend is binnen het menselijke karakter, is de hoogmoed/hoogheidswaanzin die ieder van ons ten val kan brengen.
Elke film die ik -tot hiertoe- van hem zag bevat diezelfde boodschap.
He verveelt niet doordat ze altijd wordt geherformuleerd.
Dit keer was het vrij duidelijk aanwezig: Nadat de Engelsen een prijs op Verdes hoofd plaatsten, tracht hij te vluchten. Zonder kaarten, kompas, zeil of roeispanen, onderneemt hij talloze pogingen om de te zware boot in de zee te duwen. Tevergeefs.
Hij is verloren en valt neer. De golven slaan hem steeds opnieuw tegen de grond.Noem het expliciet, noem het theatraal, dat is voor mij cinema.
Hoewel ik de film -en vooral Herzog dan- graag nog enkele lijntjes verder bestoef, moet ook heel wat kritiek uiten.
Zo waren de eerste 30 minuten te rommelig en veel te snel geschoten om er het minste beetje emotie bij los te krijgen. Maar dat mankement ligt waarschijnlijk ook bij het feit dat de het beeld van erg lage kwaliteit was en dat -zucht- de film werd gedubt.
En ik maar denken dat alleen de Fransen en de Duitsers zo barbaars zijn...
3.0* (hoewel ik graag meer had gegeven)

Jeroen123
-
- 40 berichten
- 42 stemmen
Tsja, dit kan je echt wel zonder veel problemen een mislukte film noemen, deze onder een luizig scenario en onhandige montage gebukt gaande aanklacht van Herzog tegen de slavernij. De hoofdrol is weggelegd voor Klaus Kinski (die vier jaar later, in 1991, zou overlijden). Hij speelt deze keer een Braziliaanse bandiet, met de bijnaam Cobra Verde. De eerste twintig minuten lijken wel gemonteerd door een kleuter en zijn dan ook nauwelijks of niet te volgen. Op een bepaald moment komt Cobra Verde als opzichter terecht bij een onsymptahieke eigenaar van suikerrietplantages (we zitten overigens in de negentiende eeuw), maar als hij diens drie dochters heeft zwanger gemaakt, stuurt men hem naar West-Afrika om slaven op te halen, wel wetende dat de plaatselijke negerkoning waanzinnig is en dat Cobra waarschijnlijk zal vermoord worden. Deze laatste neemt echter zijn intrek in een oud Braziliaans fort nabij het strand en slaagt erin de slavenhandel weer op gang te krijgen.
Vervolgens valt hij om onduidelijke redenen in ongenade maar dan komt de (ook al waanzinnige) broer van de koning in opstand en wordt Cobra gered. Nadat hij met een leger amazones (merkwaardige beelden: een heel strand gevuld met honderden topless negerinnen) de oude koning heeft verslagen, wordt hij zelfs viceroy. Even later worden we nog getrakteerd op een totaal niet-functioneel koortje van halfnaakte, wulps in de lens blikkende tienernegermeisjes, waarna Cobra alweer om onduidelijke redenen in ongenade valt, maar dan blijkt de slavenhandel afgeschaft te zijn en in Brazilië heeft men hem al die tijd bedrogen (geen geld op zijn bankrekening gestort). Cobra probeert tevergeefs een grote sloep in zee te trekken, terwijl een afschuwelijk door polio verminkte neger staat toe te kijken. Een tekst op het scherm zegt: the slaves will sell their masters and grow wings, en tijdens de eindgeneriek komt dat frivole koortje blote negerinnetjes nog een extra nummertje brengen.
Het slaat eerlijk gezegd allemaal als een tang op een varken zodat het lijkt alsof de regisseur van deze film één of meerdere vijzen los had staan, toen hij deze beelden inblikte (er komen overigens ettelijke waanzinnige personen in de film voor: in het begin een gebochelde knaap die een café runt, die negerkoning, de broer van de koning en Kinski loopt ook rond alsof hij ze niet alle vijf meer heeft). Met deze Cobra Verde liggen de betovering en de poëzie van Aguirre in elk geval vér achter ons.
2*

Baggerman
-
- 10552 berichten
- 7901 stemmen
Ik ben het met de vorige spreker eens: een warboeltje. Het verhaal kon me (hierdoor) ook niet erg boeien. Kinksi probeert er nog wat van te maken en dat lukt ook nog wel ergens....
De film doet me verder denken aan de jaren zeventig films van Jodorowsky of Pasolini.
Tussen twee haakjes: dit kan wel eens de enige film zijn met een koning als acteur op de credits!!!!

(verwijderd)
-
- 1010 berichten
- 0 stemmen
Film is geen theater. Wie alles grotesk wil tonen, jaagt mij weg van het verhaal, terwijl ik juist deelgenoot wens te worden. Totaal geen geloofwaardige personages. Blijkbaar zitten Herzog en ik op geheel andere golflengten.

mister blonde
-
- 12349 berichten
- 5261 stemmen
Hoewel ik niet helemaal weet wat je met de eerste zin bedoelt xav, kan ik me de rest van je post wel voorstellen. Film is bijzonder afstandelijk. Verhaal wordt matig verteld en Herzog lijkt zich te verliezen in het groteske. Dit laatste zorgt echter ook wel voor de interessante aspecten aan deze film en voor enkele prachtige scenes, maar het is een onsamenhangend geheel. Fitzcarraldo en Aquirre der Zorn Gottes, waren vele malen sterker. Als je daar een intense rol van Kinski bij optelt, kom ik toch nog uit op een 3,5 sterren beoordeling.

Reinbo
-
- 70661 berichten
- 0 stemmen
Beetje een telleurstelling na het geweldige Nosferatu en Aguirre. Verhaal is een beetje stuurloos en kent weinig dramatische wendingen. Kinski zorgt ervoor dat het een beetje blijft boeien. krappe 3* en dan ben ik mild. Hoewel het wel een apart filmpje is, en dat kan ik dan wel weer waarderen.

yeyo
-
- 6289 berichten
- 4373 stemmen
Herzog levert met Cobra Verde een film af die helaas enkel bij vlagen weet te boeien. Door de nogal fragmentarische opvolgingen van scènes, is er niet sprake van een sterke opbouw. Zelfs Kinski loopt er maar futloos bij. Wel geeft de film een prachtig objectief beeld van de slavenhandel. Nergens wordt er prekerig over gedaan, aangezien het in die tijd nog vanzelfsprekend gevonden werd.

louie
-
- 157 berichten
- 8 stemmen
Lijkt me wel een aparte film, trouwens kinski is zelf ook aparte acteur.

Friac
-
- 1323 berichten
- 1056 stemmen
Ik volg Jeroen123's mening voor een groot deel, maar globaal gezien beviel Cobra Verde me wel net iets meer. Het is weliswaar een feit dat het verhaal behoorlijk teleurstellend is, althans de manier waarop het verteld wordt (behoorlijk slordig). De film weet niet te beklijven, terwijl dat bij een film als Aguirre moeiteloos lukte. Nochtans speelt Kinski toch weer erg fijn en bevat de film een heerlijk begin, einde en nog enkele markante scènes tussendoor. Dat geschifte kantje aan de films van Herzog, dat o.a. vertaald wordt in het casten van misvormde mensen en het lang aanhouden van bepaalde shots, bevalt mij zeer. De film heeft dus absoluut zijn goede kanten, maar helaas worden deze iets te veel ondergesneeuwd door de matige vertelling.
3*

dennis013
-
- 166 berichten
- 481 stemmen
Ik ben over het algemeen wel een fan van Herzog en Klaus Kinski vind ik te gek. Omdat ik Kinksi maar pas in enkele films had gezien had me voorgenomen om wat meer van hem te kijken.
Daarom koos ik voor deze film, maar het is absoluut geen aanrader.
Het verhaal is moeilijk te volgen, soms onlogisch en warrig. Jammer, het kwam niet eens in de buurt van een goeie film.

Robi
-
- 2359 berichten
- 2448 stemmen
Dit is duidelijk een mindere film van Werner Herzog. Aanvankelijk weet het verhaal nog wel te boeien, maar gaandeweg wordt het steeds vager en verzuipt het in zijn grootsheid en hoeveelheid mensen. Zelfs Klaus Kinski is niet meer de grootse acteur als in de vorige films.

jono
-
- 335 berichten
- 3836 stemmen
De Duitse regisseur Werner Herzog (1942-) en de Poolse acteur Klaus Kinski (1926-1991) maakten maar liefst vijf films met elkaar. Drie van die films speelden zich vreemd genoeg af in Zuid-Amerika. Alle films zijn inmiddels samengebracht in een verzamelbox die ik een paar jaar geleden heb aangeschaft. Helaas zijn de films behoorlijk slecht nagesynchroniseerd in het Engels, wat het kijkplezier voor mij behoorlijk vermindert.
De meest recente film uit de box is Cobra Verde (1987). Het verhaal speelt zich af in het begin van de 19de eeuw en gaat over de bandiet Francisco Manoel da Silva, die als opzichter gaat werken op een Colombiaanse suikerrietplantage. Wanneer hij de drie tienerdochters van de plantage-eigenaar bezwangert, stuurt die hem op een levensgevaarlijke reis naar de westkust van Afrika met de opdracht om slaven te exporteren.
Cobra Verde is in alle opzichten een lelijke film: lelijk camerawerk, lelijke montage en lelijke muziek. Bovendien is Klaus Kinski een van de lelijkste acteurs die ik ooit in een film zag, en het helpt ook niet mee dat hij in het echte leven zo gek was als een deur. Ik kan het dan ook een behoorlijk mislukte film noemen. Het verhaal is warrig en erg lastig te volgen. De film eindigt met een belachelijk koortje van halfnaakte pubernegermeisjes die met een zaadvragende blik in de lens kijken, ik kreeg daar een enorm ongemakkelijk gevoel bij. Ik snap echt niet wat daar de achterliggende gedachte van is. Aanfluiting is misschien een te groot woord, maar van de vijf is Cobra Verde met afstand de slechtste film. 2*
Het laatste nieuws

Sterke gevangenisfilm 'Felon' van Ric Roman Waugh alleen vandaag nog te zien op Netflix

Nog eens vijf vergeten jeugdfilms waarmee kinderen uit de jaren 90 zijn opgegroeid

Stephen King en Guillermo Del Toro vol lof over nieuwe horrorfilm, Paul de Leeuw reageert op kritiek richting zijn nieuwe programma | MovieMeter Recap

Disney+ lijkt Netflix achterna te gaan en gaat het delen van accounts aanpakken
Bekijk ook

Lektionen in Finsternis
Documentaire, 1992
15 reacties

Fitzcarraldo
Avontuur / Drama, 1982
115 reacties

Jeder für Sich und Gott gegen Alle
Drama, 1974
29 reacties

Stroszek
Drama / Komedie, 1977
63 reacties

Aguirre, der Zorn Gottes
Avontuur / Drama, 1972
196 reacties

Mein Liebster Feind - Klaus Kinski
Documentaire / Biografie, 1999
18 reacties
Gerelateerde tags
Nieuwsbrief MovieMeter
Het laatste film- en serienieuws per e-mail ontvangen?
Populaire toplijsten
- Top 250 beste films aller tijden
- Top 250 beste sciencefiction films aller tijden
- Top 250 beste thriller films aller tijden
- Top 250 beste familie films aller tijden
- Top 250 beste actie films aller tijden
- Top 100 beste films van de laatste jaren
- Top 100 beste films op Netflix
- Top 100 beste films op Disney+
- Top 100 beste films op Pathé Thuis
- Top 50 beste films uit 2020
- Top 50 beste films uit 2018
- Top 50 beste films uit 2019
- Top 25 beste films in het Nederlands
Corporate & Media
Realtimes | Publishing Network
Innovatieweg 20C
7007 CD, Doetinchem, Netherlands
+31(315)-764002
Over MovieMeter
MovieMeter is hét platform voor liefhebbers van films en series. Met tienduizenden titels, die dagelijkse worden aangevuld door onze community, vind je bij ons altijd de film, serie of documentaire die je zoekt. Of je jouw content nou graag op televisie, in de bioscoop of via een streamingsdienst bekijkt, bij MovieMeter navigeer je in enkele klikken naar hetgeen dat voldoet aan jouw wensen.
MovieMeter is echter meer dan een databank voor films en series. Je bent bij ons tevens aan het juiste adres voor het laatste filmnieuws, recensies en informatie over jouw favoriete acteur. Daarnaast vind je bij ons de meest recente toplijsten, zodat je altijd weet wat er populair is op Netflix, in de bioscoop of op televisie. Zelf je steentje bijdragen aan het unieke platform van MovieMeter? Sluit je dan vrijblijvend aan bij onze community.
Social media
Realtimes | Publishing Network
- Registreer |
- Contact ons |
- Over ons |
- Adverteren |
- MovieMeter Films Wiki |
- Series Wiki |
- Algemene voorwaarden en privacybeleid |
- Consent wijzigen |
- RSS Feeds |
- API

© 2023 MovieMeter B.V.