• 9.091.583 stemmen

Met onder meer: Ruud Feltkamp, Hugo Haenen en Eric van der Donk

Gesproken taal: Nederlands

Releasedatum: 9 december 1999

Plot Kruimeltje

Rotterdam, een winter in de jaren '20. Kruimeltje werd als kind te vondeling gelegd. Nu is hij tien jaar. Hij moet grotendeels voor zichzelf zorgen, want met zijn pleegmoeder kan hij niet goed opschieten. Zij laat hem trouwens alleen binnen als hij geld meebrengt. Kruimeltje is dus een klein boefje geworden. Bij de politie is hij inmiddels vaste klant. Maar Kruimeltje blijft hopen dat ooit op een dag zijn vader zal terugkomen om voor hem te zorgen.

logo tmdbimage

Loketbeambte H.A.L.

Bewaker hondenpark

avatar van FlyingGustman81

FlyingGustman81

Leuke film, heb hem met kerst voor het eerst bekeken. Kende het verhaal uit het boek. Toen deze film uitkwam hield ik niet van dit soort films (teveel Ciske de Rat gezien). Toch is het leuk om een jonge Ruud Feltkamp te zien. Daarom toch een krappe 3*.

avatar van anne J

anne J

Prima kinderfilm. Voor volwassenen ook nog leuk.

avatar van missl

missl

Vermakelijk jeugdsentiment.

avatar van Rotterdam@1

Rotterdam@1

Familiefilm en enorm van genoten in kersttijd. Hartverscheurende momenten, maar Kruimeltje is dapper...

Mooi stukje, dat hij door zijn moeder wordt opgevangen, in huis genomen en nog niet weet dat het zijn moeder is.

Prachtige rol van Hugo Haenen ook, die zich bekommert om het jongetje. Ontknoping is prachtig!

Jammer, dat er niet meer in Rotterdam gefilmd kon worden (wel Dordrecht, Antwerpen enz.) omdat de oude binnenstad niet meer bestaat. Vier sterren zeker!

avatar van Ebenezer Scrooge

Ebenezer Scrooge

• 1997 berichten

De hond zag er niet bepaald gelukkig uit, of in elk geval niet zoals een normale hond zich gedraagt. Leek wel of ie ooit mishandeld is vroeger, geslagen of iets... Zo'n in elkaar gedoken houding en schuwe blik.

Dat viel me op.

avatar van rcuppen79

rcuppen79

Kruimeltje is gebaseerd op het gelijknamige jeugdboek uit 1923 van de Nederlandse schrijver Chris van Abkoude. Dat kleine, brutale straatschoffies het goed doen bij het Nederlandse publiek, blijkt wel uit het succes van films als Ciske De Rat, Abeltje en Kruimeltje.

De Nederlandse film was in de jaren 90 behoorlijk in het slop geraakt en hoewel er diverse kwaliteitsfilms zijn gemaakt in dit decennium, wisten die maar een beperkt publiek te trekken. De tijden van grote kaskrakers als Flodder, Schatjes en Ciske De Rat uit de jaren 80, leken voorgoed voorbij. Maar toen eind jaren 90 de Nederlandse jeugdfilm een opmars maakte, wist ook het publiek zijn weg weer terug te vinden naar Nederlandse films in de bioscopen. Kruimeltje groeide uit tot de best bezochte Nederlandse film sinds Flodder In Amerika uit 1992 en trok maar liefst 1,1 miljoen bezoekers.

Het is dan ook een heerlijke oubollige feel-good film met leuke vertolkingen en een vlot verteld verhaal. Het boek van Van Abkoude is vrij getrouw vertaald naar het witte doek. Het budget van ruim 5 miljoen gulden is prima besteedt om het oude Rotterdam uit de jaren ’20 tot leven te wekken. Kruimeltje is naar mijn mening dan ook één van de beste jeugdfilms uit de Nederlandse geschiedenis.

De jonge Ruud Feltkamp geeft prima gestalte aan de brutale Kruimeltje en verder bevat de film leuke bijrollen van Hugo Haenen, Thekla Reuten en Rick Engelkes. Ook Johnny Kraaijkamp Sr. is altijd solide in een klein doch krachtig bijrolletje.

De destijds 10-jarige Ruud Feltkamp deed zijn rol uit Kruimeltje enkele jaren later nog eens dunnetjes over in de geflopte jeugdfilm Kees De Jongen. Later zou hij uitgroeien tot een succesvol soapacteur, maar inmiddels heeft hij zijn acteercarrière aan de wilgen gehangen en is hij tegenwoordig voornamelijk actief als DJ of namens zijn bedrijf in Cryptomunten. In 2020 had Feltkamp nog een figurantenrol in de film Kruimeltje en de strijd om de goudmijn, wat gezien mag worden als een laat vervolg op deze Nederlandse klassieker.