• 9.374.084 stemmen

Buio Omega (1979)

Horror | 94 minuten

Genre: Horror

Alternatieve titels: Beyond the Darkness / The Final Darkness / Buried Alive / Blue Holocaust / In Quella Casa Buio Omega / In Quella Casa Buio Ωmega / Buio Ωmega

Oorsprong: Italië

Geregisseerd door: Joe D'Amato

Met onder meer: Kieran Canter, Cinzia Monreale en Franca Stoppi

Gesproken taal: Italiaans

Plot Buio Omega

"A fate worse than death!"

Na de dood van zijn vriendin Anna draait Frank volledig door. Zijn obsessie voor Anna neemt groteske vormen aan wanneer hij haar opgraaft en balsemt. Geholpen door zijn griezelige huishoudster Iris begint Frank vervolgens aan de lopende band mensen te vermoorden. De waanzin stijgt tot ongekende hoogten wanneer op een dag Anna's tweelingzus aan de deur verschijnt...

avatar van Ralfke

Ralfke

• 2075 stemmen

Een vrij eenvoudig verhaal, maar enkele geweldig gore scenes, vooral de scenes waarin de ingewanden van Anna verwijderd worden en de in stukken gehakte vrouw die in een zoutzuurbad opgelost wordt. Al met al wel de moeite waard deze film.

avatar van Spacejet

Spacejet

Ik begrijp het Ralf

avatar van ichi

ichi

Net de trailer gezien, leuk, ik ben benieuwd. Morgen ga ik hem kijken. Wat zijn de Goblins toch goed.

avatar van zombie

zombie

Eindelijk uit gekeken...heb er twee avonden voor nodig gehad...en enkele liters bier...maar ben niet onder de indruk! Gore-

scenes zijn inderdaad goed, maar verder blijft er niets over...beetje jammer!

avatar van ichi

ichi

Ik vond hem ook wat saai, muziek was wel goed. Een aantal goreshots zijn goed gemaakt, ik had daar wel meer van dat soort scenes willen zien. Toch blij dat ik em eindelijk heb gezien.

avatar van JayLunar

JayLunar

Ik vind 'm wel aardig, hoewel het laatste half uur toch wel wat zieker had gemogen. 3*

avatar van Dragon

Dragon

Horrorfilm met enkele geslaagde gore-momenten maar zonder enige spanning. Knappe soundtrack van The Goblins. ***/*****

mikey

extreem vermakelijke pulp van grootmeester d'amato. een gerneklassieker! kitsch en gore, veel dubieuze karakters, zoals de ambitieuze private detective, de debiele agenten en de evil huishoudster die Anna vermoordde d.m.v. voodoo??? zag ik dat nou goed? 3,5

avatar van Ravenstein

Ravenstein

Zoals hij is, is het een niet onaardige film, maar er zat véél meer in.

Wat de film naar beneden haalt zijn oa de matige tot slechte acteerprestaties (Canter komt nog stijver over dan Monreale in de rol van lijk, maar Stoppi als Iris heeft daarentegen wél de presence die nodig is) en het verhaal dat niet voldoende motivatie geeft voor het geflipte gedrag van het hoofdpersonage.

Ik hoor al de reacties die me er op wijzen dat dit een Italiaanse horrorfilm is en het verhaal slechts bijzaak is, maar in dit geval zat er echt wel meer in.

De muziek van Goblin geeft de film zeker een meerwaarde.

2.5

avatar van kneuckeretto

kneuckeretto

wel een paar zieke scene's maar voor de rest vond ik het meer een drama dan een horror. Veel spanning zat er niet in, logica ook niet trouwens.

avatar van Patat

Patat

Ik vond deze film absoluut niet goed. Als liefhebber van de Italiaanse giallo's en Italiaanse zombiefilms kwam ik hier niet aan m'n trekken. Het verhaal bevat eigenlijk enorm weinig 'horror'. Het is meer een drama over een jongen die zijn geliefde verliest en geen afscheid van haar kan nemen. De jaloerse Iris brengt het soapgehalte nog wat naar boven!

Natuurlijk is de film gekruid met een aantal horrorelementen zoals een vleugje voodoo, lugubere personages en een aantal sterke moordscenes. Toch is de film op geen enkel moment spannend of meeslepend. Je zit eigenlijk even emotieloos te kijken als de manier waarop de personages hun rol vertolken.

Een goede horrorfilm moet het niet altijd hebben van zijn stevig verhaal -wat hier al duidelijk ontbreekt-, maar kan soms volledig overleven op zijn sfeer. Maar ook hier is daar weinig sprake van: alles wordt op een realistische manier in beeld gebracht en er is weinig plaats voor originele camerastandpunten of mooie belichting. Enkel de finalescene komt nog een beetje 'mooi' over.

Ik kende de film vooral omdat de legendarische muziekgroep van Dario Argento The Goblins aan deze film meewerkten. Ook hier weinig positief nieuws: dit moet toch één van hun zwakste soundtracks zijn.

Je hoort het: ik ben absoluut geen fan van Buio Omega. Een film uitsluitend voor de diehard-horrorfans en dan valt het nog te betwijfelen of hij te smaken valt. Voor mij althans niet!

Mijn oordeel: een slechte 1,5/5.

avatar van code9

code9

Banaal filmpje uit de 'shock-video' serie dat eerder grappig dan eng is. Bij het ontbreken van vrijwel iedere vorm van spanning móet je gewoon wel lachen als de hoofdpersoon het hart van zijn overleden vriendin uit haar lichaam snijdt en er vervolgens passioneel in begint te bijten, waarop het bloed nog uit de afgesneden aderen spuit....

Dat de horrorscenes zo 'realistisch' in beeld gebracht zijn vind ik juist een pluspunt, evenals het feit dat de semi-kannibalistische, necrofile hoofdpersoon zo'n gewone jongen lijkt. Het draagt bij aan de vreemde atmosfeer en ook aan het toch wel bizarre karakter van 'Beyond the Darkness'. De door sommigen geroemde soundtrack van The Goblins doet wat mij betreft daar juist afbreuk aan en irriteerde me nogal eens.

Filmtechnisch vanzelfsprekend geen hoogstandje, maar ook geen écht knoeiwerk. Al met al leuk om eens gezien te hebben.

avatar van Halcyon

Halcyon

D'Amato, bekend van de erotische Emanuelle-films, bewandelt hier min of meer hetzelfde pad als Buttgereit met Nekromantik. Echter, waar Buttgereit schittert, mankt arme Joe toch wel kansloos naar de eindmeet.

De plot is erg vindingrijk en uiterst geschikt horrormateriaal en daarom is Buio Omega, ook nu nog, de moeite waard om te bekijken. Ondanks het goed uitgebouwde scenario weet D'Amato deze film hier en daar toch vakkundig de nek om te wringen door er een visuele knoeiboel van te maken, gaande van amateuristische montage en cadrages tot slechte special effects.

Conclusie: een andere (lees: betere) regisseur aan het roer had wonderen kunnen doen met dit geniale concept.

Halcyon schreef:

Gelukkig is de film zoals hij is.

avatar van Halcyon

Halcyon

mikey schreef:

Gelukkig is de film zoals hij is.

Hoezo?

mikey

Omdat ik hem goed vind zoals hij is. Dom, pretentieloos en wansmakelijk maar wel met vette actie en brute scenes en een hoop eerlijke seventies lol. Verreweg de beste d'Amato.

avatar van Noodless

Noodless

Een beetje ziekelijke film omdat je als kijker op bepaalde momenten geconfronteerd wordt met een rauwe sfeer gecombineerd met gore beelden en zin voor realisme. Je moet er van houden, maar ik vond het niet zo genieten meer en horror smaakt voor mij toch anders.

Nu, het verhaal is ook simpel en vooral niet spannend. 3/10

avatar van Die Hard,Willis

Die Hard,Willis

Een aangename verassing deze D'amato. Voorlopig 4*.

avatar van Peake

Peake

Ondergewaardeerde horrorfilm van Joe D’Amato met een aantal knap vormgegeven gore-scènes. De man staat vooral bekend om zijn sexploitation-werk maar bewijst onder meer met deze film wel degelijk wat meer in zijn mars te hebben. Niet voor niets noemt Michele Soavi hem na Argento als zijn belangrijkste inspiratiebron.

avatar van kirk douglas

kirk douglas

zeer goede gore-cenes inderdaad.

het verhaal is echter wat saai en het ontbreekt de film nog wel eens aan sfeer.

desondanks vrij goed.

avatar van Drs. DAJA

Drs. DAJA

Moet bekennen niet te hebben verwacht dat dit zo'n brute film was. D'Amato creeert een erg bizarre sfeer in zijn film en verteld een ernstig ziekelijk verhaal. De ellenlange scene waarin Kieran Canter's personage één van zijn slachtoffers op een tafel heeft vastgebonden en aan het berwerken is voelt bijzonder ongemakkelijk en bevat erg naare gore. Duidelijk een extreem geval van Italiaanse exploitation en daarin erg sterk. Buio Omega is een zeer geslaagde Italiaanse shock-horror met overigens een geweldige soundtrack van Goblin.

avatar van erik1677

erik1677

Toen ik bij het begin al zag dat de muziek werd verzorgd door goblin, had ik er meteen al zin in.

En moet toegeven deze d'amato is me totaal niet tegen gevallen, en is bij wijllen wat hier boven al werd gezegd een best ziekelijk stukkie werk, met gave gore momenten.

avatar van Vascago

Vascago

Aardige film wat geheel te wijden is aan de lekkere gore momenten, de soundtrack van Goblin en een leuk verhaal. Hierdoor bezit de film ook genoeg sfeer.
Helaas weet de film nergens spannend te worden en scenes waarbij dat wel dreigde te gebeuren werden zo slecht geacteerd dat het eerder lachwekkend dreigde te worden. Zoals het moment waarbij de zus van Anna met een spookstemmetje naar beneden gelokt word en het lijk van haar zus in een stoel aantreft.
Het einde vond ik wel weer fantastisch. Over het geheel dus zeker genietbaar.

avatar van Lord Flashheart

Lord Flashheart

Tikkeltje ondergewaardeerde horrorprent van D'Amato.

Gelukkig bestaat er nergens een ongeschreven regel dat alle giallo films een gehandschoende, onzichtbare moordenaar en een stupide whodunit plot moeten bevatten. Dan zou het genre toch bijzonder saai worden. Buio Omega is één van die uitbijters, die zich eens een keer niet aan de conventies houdt. En met succes. Want er blijven nog zoveel zaken over waar de horrorliefhebber wél van kan genieten. De setting alleen al: een schitterend, spookachtig kasteel gelegen in de beboste bergen van Zuid-Tirol (?). De sfeer staat hierdoor direct als een huis (kasteel). Daarnaast de heerlijk gestoorde personages: de jaloerse Iris en de waanzinnige Mark. Beiden lijken geen enkele remming te kennen in het uit de weg ruimen van pottenkijkers.

Verder de gore, die hoewel niet overvloedig, goed is gedoseerd en uitstekend is van kwaliteit. Werkelijk genieten als de twee zich op onderkoelde wijze ontdoen van een lijk. Ook de eettafel scene daarna, waar Iris als een wild dier op de meest onsmakelijke manier haar eten verorbert en D'Amato beelden heeft gemonteerd van oplossende lichaamsdelen in salpeterzuur. Of het balsemen van Anna. En zo kan ik nog wel even door gaan. Ook de Goblins zijn van de partij en die had ik al een tijdje niet gehoord. Niet meteen met hun beste soundtrack, maar wederom steken ze met kop en schouders uit boven de mindere goden in het genre, Fabio Frizzi en John Carpenter misschien uitgezonderd.

Zijn er dan nog minpunten vraag je je af. Zeker; doordat het vertelperspectief bijna volledig bij de moordenaar ligt, boet de film enorm aan spanning in. Alle moorden zie je lang van te voren aankomen en van enig mysterie is natuurlijk geen sprake. Het subplot met de begrafenisondernemer slaat eigenlijk nergens op, al biedt het de mogelijkheid voor de schitterende eind scene. Het enige moment van de film dat ik even overeind vloog.

Samenvattend kan ik echter concluderen dat deze paar minpunten in het niet vallen tegen alle pluspunten. 3,5* met kans op verhoging bij herziening.

avatar van Boeikens

Boeikens

Sterke Misdaad/Thriller met enkele prachtige gore momenten.

De sfeer is ijzig en wordt door een passende sound ondersteund.

Een beetje te voorspelbaar wat de spanning uiteraard niet goed doet.

Toch een aanrader.

avatar van jordandejong

jordandejong

Buio Omega kent een ontzettend matig begin. De eerste 20 minuten zijn door de ongekende traagheid nauwelijks doorheen te komen. Gelukkig komt er daarna wat vaart in en begint het lekker bloederig te worden. De gore is een lekker spektakel en bijbehorende soundtrack is ook erg aangenaam.

D'amato is overduidelijk geïnspireerd door kannibaal en moordenaar Ed Gein. Lijken opgraven, het lijk van je geliefde bij je in huis bewaren en koesteren, kannibalisme etc. Alles wijst erop dat D'amato zich verdiept heeft in de moordende gek uit de jaren 50.

De film kent naast de heerlijke gore scenes vanzelfsprekend ook wat momenten waar geen bloed en guts rondspatten en dan wordt telkens weer duidelijk hoe een ontzettend matige film het ook alweer is. Dialogen zijn verder behoorlijk schaars en van enige character development is geen sprake (zo is het me uiteindelijk nog steeds niet duidelijk waarom onze hoofdpersoon nou eigenlijk aan het moorden sloeg).

Uiteraard zijn punten als character development en een goed verhaal natuurlijk ook niet iets wat je direct verwacht van een kerel die onder andere titels als ''Porno Holocaust'' en ''Erotic Nights of the Living Dead'' op zijn CV heeft staan.

Buio Omega blinkt uit op punten waar het hoort uit te blinken. Gore, naakt en een lekkere soundtrack zijn van de partij en in die zin is het gewoon een behoorlijk geslaagde film.

jordandejong schreef:

Niet gewoon de zoveelste psycho rip off? (toevallig ook een eerbetoon aan die gein)

avatar van jordandejong

jordandejong

mikey schreef:

Heeft zeker wat Psycho invloeden maar zover ik weet komt het lijken opgraven en kannibalisme in Psycho niet voor (lang geleden dat ik 'em heb gezien dus weet het niet zeker). Toch twee zaken waar Ed Gein bekend om stond. Verder was ook de dominante Iris die Frank als een klein kind behandeld opvallend. Vergelijkbaar met hoe Gein's moeder hem behandelde.

jordandejong schreef:

hoogste tijd voor een herziening! Bates at geen mensen. Daar heb je gelijk in. Damato was eerder berucht als exploitant dan als uitstekend researcher.

avatar van Tonypulp

Tonypulp

Amato zoekt de grens van necrofilie op en dat ontaard in een weergaloze scene waarin Frank sex heeft met zijn slachtoffer in het bed náást zijn dode vriendin Anna. Beyond the Darkness heeft een sterke, kille thematiek en laat zich nooit leiden door het vele expliciete gore. Let ook op de woorden van Iris, die zorgvuldig duidelijk maakt dat het een ´´doll´´ is. Anna is evenveel zijn ware liefde als zijn seksuele speeltje en dat zorgt voor een fijne ondertoon die zeer dreigend is. Alles ontaard in een zieke ontknoping, voorafgegaan door de dramatische dood van Iris in een fantastisch decor met veel oog voor lichtinval en kadrering. Verrassing!

En dan ook nog eens een soundtrack van Goblin... mijn zwakke plek is weer volledig geraakt.