menu

Crime without Passion (1934)

mijn stem
3,07 (7)
7 stemmen

Verenigde Staten
Misdaad / Drama
70 minuten

geregisseerd door Ben Hecht en Charles MacArthur
met Claude Rains, Margo en Whitney Bourne

De beroemde advocaat Lee Gentry komt erachter, dat zijn maîtresse Carmen Brown ook andere mannen ontmoet. Hij besluit Carmen te doden en hij denkt dat hij de moraal en het gelijk van zijn besluit aan zijn kant heeft. Met zijn kennis als advocaat denkt Lee de sporen van de moord te kunnen uitwissen en zo de perfecte misdaad gepleegd te hebben. Maar dan wordt Lee gekweld door gewetenswroeging en dat had hij niet verwacht.

zoeken in:
avatar van Bobbejaantje
2,0
Ben Hecht en Charles MacArthur hebben beiden een fantastische carrière gehad als scriptschrijver tijdens Hollywood’s golden age. Daarnaast hebben ze ook samen een viertal films geschreven, geregisseerd en geproduced, waarvan Crime Without Passion de eersteling was.
De film start verrassend genoeg met een reeks experimenteel/poëtisch aandoende beelden die zo weggeplukt lijken uit de surrealistische films die Luis Bunuel enkele jaren eerder schoot (L’Age d’Or en Un Chien Andalou). Verwacht je niet in een Hollywoodproductie. Na deze intro als een mokerslag gaat de kaars echter uit. Wat volgt is een zeer middelmatig drama dat de reputatie van Hecht en MacArthur als scriptschrijvers allesbehalve eer aan doet. Bepaalde sleutelgebeurtenissen zijn ongeloofwaardig:
- wanneer Claude Rains Margo neerschiet, klopt de poetsvrouw 20 seconden later aan, alsof ze het schot niet gehoord heeft
- de twist waarin Claude Rains Ed neerschiet te midden van het publiek is van de pot gerukt
- wanneer Claude Rains gearresteerd wordt, wordt zijn revolver niet onmiddellijk afgenomen door de politie, en heeft hij nog tijd om zelfmoord te overwegen


De hoofdrol is weggelegd voor Claude Rains, en op zich doet hij het geweldig, gegeven het materiaal waarmee hij het moet doen. Tegenspeelster Margo is echter een ander paar mouwen. Ze heeft looks, zang- en danstalent, maar het is duidelijk dat ze niet in de eerste plaats geselecteerd werd op acteertalent, afgaande op een weinig dynamische prestatie. Ze was nauwelijks 17 jaar op het ogenblik van de opnames, wat wel piepjong is, en misschien moet er in eerste plaats wel een steen geworpen worden naar het productieteam om haar in deze positie te plaatsen. In de film speelt ze de minnares van Claude Rains, op dat ogenblik al 45.

De film bevat wel enkele visueel originele ideeën – zoals het zwevende alter ego van Rains – maar omwille van het knullige scenario en bepaalde acteerprestaties komt het er niet helemaal uit.
Credits moeten trouwens ook gaan naar cameraman Lee Garmes, die 60 à 70% van de regie voor zijn rekening zou hebben genomen.

Conclusie. De eerste drie minuten van de film zijn de moeite waard om eens voor te gaan zitten. Dan is er Claude Rains die de meubels nog een beetje redt. Maar verder gaat het om een uitschuivertje van Ben Hecht en Charles MacArthur wiens carrière hier gelukkig niet op afgerekend hoeft te worden.

Gast
geplaatst: vandaag om 20:43 uur

geplaatst: vandaag om 20:43 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.