Genre: Horror / Thriller
Met onder meer: Vera Farmiga, Peter Sarsgaard en Isabelle Fuhrman
Gesproken taal: Ests, Frans, Engels, Portugees en Slowaaks
Releasedatum: 5 november 2009
Plot Orphan
"There's something wrong with Esther."
Het tragische verlies van hun ongeboren kind heeft Kate en John enorm aangegrepen. Zowel hun huwelijk als Kate's fragiele psyche heeft eronder te lijden, omdat ze wordt geteisterd door nachtmerries en demonen uit haar verleden. Het stel doet er alles aan om weer een normaal leven te krijgen en besluit een kind te adopteren. In het plaatselijke weeshuis voelen John en Kate zich aangetrokken tot een jong meisje met de naam Esther. Al gauw na thuiskomst vindt er echter een reeks gebeurtenissen plaats, waardoor Kate begint te geloven dat er iets mis is met Esther.
Kate Coleman
Dr. Värava
Grandma Barbara
Brenda
Najade
Beetje stom als ze Max in haar oor van achteren bedreigt als ze wat durft te zeggen, terwijl het kind doof is. Knap dat ze haar kamer overhoop kan halen met een gebroken arm. Beetje belachelijk dat Kate na tig keren op de huistelefoon, éindelijk zijn mobiel probeert (natuurlijk is het dan al te laat)! John laat zich afslachten door een vrouw met de kracht van een meisje die ook nog 1 gebroken arm heeft, niet echt geloofwaardig.
Een redelijke film voor een keer.
Ayaka
erg spannende film, maar het feit dat ze 33 bleek te zijn kon ook ik heel moeilijk geloven.. bedoel.. niet alleen qua figuur en lengte maar ook qua stem/huid (geen rimpels?) etc.. totaal ongeloofwaardig zelfs al zou ze elke ochtend met make up in de weer zijn
ook was t voor mij sterker geweest en ook griezeliger als het idd gewoon 'echt' een meisje van 9 zou zijn geweest (griezelige kindjes Omen etc.)
afgezien hiervan niks op aan te merken en vond ik de film erg goed!
Angel-76
een hele goeie film, erg spannend met een verassend verhaal.
zeker 5 sterren waard
Jolene.
Erg goede film!
En niet al te cliché, wat zeker een positief punt is.
Ralf81
Los van het feit dat Orphan een sterke film is die blijft boeien, valt op de geloofwaardigheid veel aan te merken. Waaraan ik me het meest heb geergend is de onvoorstelbare naiviteit van John. Wat moet er in vredesnaam gebeuren om deze man wakker te schudden!? Pas toen hij de dood in de ogen keek besefte hij hoe de vork écht in de steel zat.
Toch al met al een verrassende film die, ook al zijn er wat cliché's in verwerkt, toch tot het einde je aandacht weet vast te houden. Orphan is ook een stuk beter dan Joshua (hoewel de liefde voor de piano overgenomen lijkt te zijn), maar dat even terzijde.
Friday the 13 th
- 2023 stemmen
Ik begrijp wat je wilt zeggen Ralf, maar dat is nu eenmaal eigen aan zulke films. In eender welke film met een "evil" child zul je één starre ouder met oogkleppen terugvinden en eentje die alles op spoor is. Dat is zo een typisch element voor zulke films.
ruby91
hele goede film!
zat echt op het puntje van mijn stoel!
ik las al dat je het einde niet zag aankomen en dat was ook zo!
op het einde toen ze op het ijs zaten en ze schoten op elkaar kwam de politie wel heel laat aan, dat vond ik een beetje ongeloof waardig.
maar voor de rest een geweldige thriller!
Ralf81
Je hebt helemaal gelijk, het heeft ook geen afbreuk gedaan aan mijn beoordeling, maar toch moet het mogelijk zijn een dergelijke film te maken waar ook die ander zich bewust is van het onheil. Dit zorgt dat het verloop, ondanks de verrassende wending hier, veel minder voorspelbaar wordt. Maar ik wacht af...
Orphan
Ik had al gereageerd maar ik had nog een vraagje.
Weet iemand wanneer Orphan op dvd in nederland uitkomt??
clockwork72
Dit was echt een zeer goede horrorfilm. Verhaal was interessant genoeg en een zeer sterk eind. 4*
decicco
Vanavond deze film maar eens bekeken met niet al te hoge verwachtingen.
Normaal gesproken hou ik niet zo van dit soort films, maar deze film heeft me werkelijk overdonderd! Wat een spectaculaire thriller. Veel aangrijpende spannende scenes in deze film. Het acteerwerk van de voor mij onbekende Isabelle Fuhrman, was werkelijk fantastisch. Het kleine meisje genaamd (Max) leverde ook super mooi acteerwerk.
Het verhaal is erg goed in elkaar gezet met verschillende pientere details. Het verbaasde me wel enorm dat Ester eigenlijk helemaal geen jong meisje is maar gewoon een volwassen vrouw is.Het enige dat ik totaal niet had verwacht was dat de vader uiteindelijk vermoord zou worden. Geen voorspelbaar einde maar toch ook weer wel
Over het algemeen ben ik zeer tevreden over deze film en dat kun je ook wel zien aan mijn stem. Geweldige film uit het jaar 2009 waar ik niet veel van verwacht had!
Jawat
hele sterke thriller/horror. Ik ahd eerst verwacht dat het niet zo heel goed zou zijn, omdat je toch met name te maken hebt met jonge acteurs, maar juist de 2 jonge meisjes hebben veel indruk op mij achtergelaten.
in tijden niet zo'n goede horror gezien!!
LOTR-lover
Sterke thriller (vind niet dat deze film de naam 'horror' behoort te krijgen). De spanning word goed opgebouwd, al zijn de meeste schrikeffecten wel redelijk standaard. Wat ze toch goed maakt is het feit dat er ook genoeg momenten in zitten dat de kijker dénkt dat er iets gaat gebeuren, en vervolgens gebeurt er niets. Op het moment dat je als kijker denkt: "Pff, valt weer mee!" dan zit je opeens rechtop in je stoel door een schrikeffect die je even niet had zien aankomen. Heerlijk vind ik dat.
Persoonlijk vind ik wel dat de beginscène, de nachtmerrie die Kate heeft over de bevalling van het 3e kindje, echt totaal uit de bocht vlieg. Past qua stijl totaal niet bij de rest van de film..
DonOswaldo
- 1931 stemmen
Sterke thriller (vind niet dat deze film de naam 'horror' behoort te krijgen).
krijgt ie toch ook niet..?
Thorak
Eindelijk weer eens een boeiende film in het horror-genre! Ondanks het feit dat ik al vanaf het begin het idee had dat ik naar een kruising tussen 'The Omen' en 'Childs Play' zat te kijken was de twist toch erg verrassend. Ik had al de hele tijd het idee dat dit geen kind was maar toch had ik dit ook weer niet helemaal verwacht! Deze film heeft erg veel weg van The Omen, maar op een goede manier. Orphan zal fans van de Omen films zeker niet teleurstellen.
Jozz
Topfilm! Wat in eerste instantie lijkt op een 13 in een dozijn film over een bezeten meisje, blijkt uiteindelijk een prima vernieuwende thriller te zijn, niet in de laatste plaats door de toffe twist richting het einde van de film Omdat ik steeds een standaardverhaal verwachtte, zag ik dat totaal niet aankomen.
Verder zit de film gewoon goed in elkaar en is er niets mis met de acteerprestaties, met name Isabelle Fuhrman. Wat kan zij evil kijken
zeer sterk geacteerd voor een 12 jarig meisje.
Charmides
ik vond het een goede thriller. Ik had niet verwacht dat dat meisje een volwassen vrouw eigenlijk was. Het einde was ook erg spannend (op het ijs).
Warner Brothers
Ik heb met grote spanning deze film afgekeken. Ik vraag me alleen af of ik dit verhaal niet eerder in een film teruggezien heb. Wie kan me helpen hiermee? Het lijkt qua film min of meer een deja-vu, maar kan me niet herinneren welke film het was.
LOTR-lover
krijgt ie toch ook niet..?
Veel leden spreken in hun mening toch over een horror...
Thorak
Halcyon
Beklemmende film!
Ik ben wel een fan van het soort films met een onderhuidse spanning die heel gestaag naar een climax pieken. Vandaar ook dat de lange speelduur van Orphan een absoluut pluspunt is. Zo krijg je ruimschoots de tijd om kennis te maken met de personages, waardoor het inlevingsvermogen des te sterker wordt en de spanningsopbouw meer effect heeft. Voorwaarde is wel dat er goed geacteerd wordt, maar dat is hier zeker het geval; zowel van de kindacteurs als de volwassenen. Vooral de chemie tussen Vera Farmiga en Isabelle Fuhrman zorgt voor flink wat nagelbijtende suspense.
Het scenario mag dan niet echt vernieuwend zijn, het is wel erg geloofwaardig en meeslepend uitgewerkt. Een goeie dosering en zorgvuldige opbouw zorgen ervoor dat je minuut per minuut in de film groeit. Soberheid is de sleutel. De onverwachte twist op het einde is bovendien goed gevonden en plaatst alles toch even in een ander perspectief. De finale die daarop volgt is dan weer iets te bombastisch vergeleken met de rest van de film, maar gelukkig blijft alles binnen de perken.
Een pluim voor de regisseur die zich in de jungle van het moderne horrorgeweld durfde te wagen aan een klassiek recept in een klassiek kleedje.
jpbols
Film die blijft boeien mooi gespeeld veel actie en continu heb je het gevoel dat er iets kan gebeuren. Snap niet helemaal waarom ze er niet eerder politie bijhalen.
Thomas83
Orphan begint echt geweldig, met alleen al die mooi vormgegeven openingsscène, maar helaas wordt het ergens halverwege toch een beetje een standaardthriller. Wel een echt goede en spannende, maar toch, dat maakt de deceptie des te groter.
Het plot is natuurlijk een nogal bekend verhaal, maar dit heeft me geen moment kunnen storen, en later blijken de filmmakers er toch nog heel goed hun eigen draai aan te hebben gegeven.
Ik vond de film ook erg onderhoudend, hij duurde precies lang genoeg en op een of andere manier zit er een aangenaam tempo en sfeertje in. De gewelddadige momenten waren nog best heftig ook, knap uitgewerkt.
Peter Sarsgaard hangt er als manlief maar een beetje bij, maar Vera Farmiga speelt de getraumatiseerde pleegmoeder Kate echt subliem. De spoken uit haar verleden (niet al te letterlijk nemen, zo'n soort thriller is dit niet) achtervolgen haar duidelijk, en de vaste elementen uit het draaiboek worden hiervoor gelukkig niet gebruikt. Geen continu gehuil, idioot voor zich uitstaren, midden in de nacht zwetend en overdreven nahijgend wakker worden na nachtmerries, enzovoort. Wel is de uitwerking wat betreft het verleden van Kate en John wat flauw af en toe. John blijkt eens te zijn vreemdgegaan, Kate heeft een tijdje teveel aan de drank gezeten en op een gegeven moment wordt er in de film op een vervelende manier steeds op gewezen door haar man (niet onbegrijpelijk normaal, maar er ontbrak wat aan de uitwerking).
In het oog springend aan de film zijn de handige trucjes die worden toegepast om de sfeer en dreiging te verhogen, zoals de basketbal die tegen de muur bonkt, het piepende en krakende spiegelkastje in de badkamer, camerastandpunten dicht op de huid van de acteur of de gebarentaal als er met de jongste van het gezin wordt gecommuniceerd. Die speeltuinscène was ook geweldig.
Later in de film verdwijnt die creativiteit helaas wel een beetje, en krijg je bijvoorbeeld ook de goedkope harde geluidjes- en "er staat iemand plotseling achter je"-schrikeffecten.
Satanskind Esther wordt op een gegeven moment dus geadopteerd, en dat perfecte kind is sowieso al een klein beetje griezelig door de manier waarop ze ouder lijkt qua gedrag etc. Beetje als Dakota Fanning, een soort gedrild mini-mensje en het type dat altijd een beetje het middelpunt van de aandacht moet zijn. Later in de film vallen de puzzelstukjes trouwens geniaal op zijn plaats. Ze heeft trouwens wel een wat ongeloofwaardig net te dik accent zo af en toe. Enigszins ergerlijk.
Esther wordt sterk gespeeld door de zeer talentvolle en charismatische Isabelle Furhman, maar de twee andere kinderen verdienen ook veel lof. Ze acteren beiden echt overtuigend en hebben ook een vrij grote rol nog in de film, allebei vrij zeldzaam in films, zeker in combinatie met elkaar.
Zoals gezegd kakt de film op een gegeven moment wat in. Allereerst komen er wat van de ook al genoemde persoonlijke dingen uit het verleden van Kate en John naar boven, en Esther blijkt uiteraard ook nogal een verleden te hebben. Bij haar is dat logisch, bij het stelletje wat vervelend. Bovendien breekt op een gegeven moment de cliché-matige "ik heb gelijk maar niemand ziet het"-fase aan, en er worden net wat teveel elementen uit andere films geleend.
Zelfs het spel van Vera Farmiga wordt op een gegeven moment wat minder, al ligt dat niet zozeer aan haarzelf. Scènes als de uitbarsting op het toilet bij de psychiater en de zoektocht op internet zijn ook nogal debiel geschreven scènes, waar je als acteur maar het beste van moet zien te maken. Om de scène met de geplukte bloemen moest ik zelfs, heel slecht, nog aardig lachen ook.
Tegen het einde van de film wordt Esther wel heel erg psycho, ik vond dat het wel wat minder kon hier. Zo speelt ze haar ouders op zo'n manier tegen elkaar uit dat je alleen maar kunt lachen. Idioot ook hoe Kate na de gebroken arm-scène gelijk op de bank moet gaan slapen, waarna ze uiteraard ook direct naar de fles grijpt. Al houdt ze zich uiteindelijk wel in. Maar dan willen haar man en psychiater haar alsnog in een kliniek opnemen, zo ergerniswekkend allemaal. Vast ook bewust een beetje aangedikt zodat je je als kijker ook kunt storen en je zo verplaatst in het personage, maar arghhh.
De twist op het einde maakte dan wel weer erg veel goed van de slechte weg die de film halverwege in is geslagen. Esther blijkt een volwassen vrouw, briljant! Zoiets kan heel makkelijk aanvoelen als de uitwerking niet goed is, maar hier is die juist wel goed en zorgvuldig te noemen. Alles valt op zijn plaats, en die scène waarin je haar ware gezicht ziet is toch wel heel aardig. Alleen jammer dat haar gebit weer "eng" moet worden gemaakt.
Er is nog wel het grote cliché van het hard naar huis racen en intussen naar huis bellen om de rest te waarschuwen of de politie die veel te massaal uitrukt en dan nog niet op de goede plek verschijnt (in plaats van met vrouw des huizes te praten direct het huis binnenstormen en vervolgens keurig minutenlang wegblijven zodat Kate en Esther het nog uit kunnen vechten). Het gevecht op het ijs is vreselijk uitgewerkt door weer zo'n cliché; de bad girl blijkt nog niet dood en dramatisch schiet een hand nog uit de wak. En als overtreffende trap van droevigheid moet Kate er ook nog eens zo'n debiele oneliner uitgooien voordat ze definitief afrekent met Esther.
Orphan is een heel aardige thriller geworden waarin Vera Farmiga, een van de beste actrices van de laatste jaren waar we nog meer leuks van kunnen verwachten, uit mag blinken samen met het grote jonge talent Isabelle Fuhrman. Ook zij zal vast nog wel van zich doen spreken. Moet ze wel een beetje goed haar rollen kiezen; ze moet niet de Dakota Fanning-kant op zeg maar.
Heel teleurstellend is alleen dat een heel aardige thriller ook een echt goede had kunnen worden als de boel ergens halverwege niet een stuk minder was geworden. Maar ook dat mindere deel is nog prima kijkbaar en de grote twist op het einde maakt erg veel goed. Ik kan de film dan ook nog gerust wel een 3.5* geven.
lieswarmie
Goede film! Nagelbijtend en wel tot het einde gekomen.
4 sterries
robiiin92
Geweldige film, Echt een heel goede thriller, Oo en dat einde gewoon fantastisch had het echt niet verwacht
hangtangding
Super spannende film!
Het verhaal sprak me al erg aan, maar het is toch anders gelopen dan dat ik had gedacht.
Wat ik wel jammer vond was dat er weinig aandacht besteed werd aan de achtergrond van Esther..ik had wel wat meer willen weten waarom ze zo is geworden enz..dat vind ik altijd interessant.
Maar misschien doet dat er niet zo to.
Het was 'leuker' geweest als Esther het overleefd had en in een kliniek zat....naar mijn mening.
Geen standaard film.
Goed geacteerd!
Sterk verhaal
4,5*!!
movielou
heel goeie film het verhaal was ook heel goed vind deze ook veel beter dan the omen
4,5

Orphan: First Kill
2022

Horrorfilm 'Orphan' is gebaseerd op échte crimineel die zich voordeed als dertienjarig kind

Plot-twists: vijf films met een ronduit verbazingwekkend einde

Threads
Drama, 1984