Genre: Horror / Thriller
Met onder meer: Vera Farmiga, Peter Sarsgaard en Isabelle Fuhrman
Gesproken taal: Ests, Frans, Engels, Portugees en Slowaaks
Releasedatum: 5 november 2009
Plot Orphan
"There's something wrong with Esther."
Het tragische verlies van hun ongeboren kind heeft Kate en John enorm aangegrepen. Zowel hun huwelijk als Kate's fragiele psyche heeft eronder te lijden, omdat ze wordt geteisterd door nachtmerries en demonen uit haar verleden. Het stel doet er alles aan om weer een normaal leven te krijgen en besluit een kind te adopteren. In het plaatselijke weeshuis voelen John en Kate zich aangetrokken tot een jong meisje met de naam Esther. Al gauw na thuiskomst vindt er echter een reeks gebeurtenissen plaats, waardoor Kate begint te geloven dat er iets mis is met Esther.
Kate Coleman
Dr. Värava
Grandma Barbara
Brenda
- 1931 stemmen
Hier is er tenminste nog iets leuks mee gedaan (op het einde, stuk na de twist, na dan)
dat is inderdaad wel voorspelbaar
maarja.. vond het niet storend..
valt best mee, tuurlijk heeft het wat clichés (zoals bijna elke film overigens, maar de twist was zeker niet cliche, paar nice one-liners die ik nog niet eerder tegen ben gekomen, en de momenten waar ik dacht dat ze zo'n cliche schrikmomentje erin zouden gooien hebben ze het dus juist niet gedaan..
De twist was niet cliche nee. De twist was erg vergezocht en voor mij een teleurstelling. Niet dat de film daardoor slecht werd, maar ze hadden hem liever niet erin kunnen zetten.
- 1931 stemmen
ik vond het juist goed door die twist, moest toch een verklaring zijn dat ze qua veel dingen al zo ontwikkeld was..
achja iedereen z'n eigen mening he
mikey
Maarja, het is ontzettend lastig om een film zonder clichés te maken,

Het is natuurlijk gewoon een b-film dit,.
Rodger
Ja.. prima film.. niet een topper.. maar ook niet slecht..
3 sterren is voldoende voor deze film.
edwin1967
Goede thriller/horror zoals een beetje de Omen.
Wel de nodige cliches maar dat doet geen debet aan de spanning en de sfeer.
Betamax
Hoge score en veel lof over deze film, dus ik dacht die ga ik eens kijken.
Wat een tegenvaller.
De schrikeffecten zijn te simpel (je ziet ze al lang aankomen)
Acteren vond ik erg onder de maat (vooral de moeder,. vader en die non)
Echt een te clichématige film.
Na een uur werd ik gek van dat semi enge kind en dat trage tempo en heb hem uitgezet.
Kiefta
Hoge score heeft deze toch wel verdient. Het is niet iets fakes maar heeft juist iets verontrustend waar veel andere films niet aan kunnen tippen.
De frustratie die zich opbouwt in de film is goed uitgedrukt waaronder het gezin flink te lijden heeft. Kinderen spreken de waarheid...of toch niet!
AHWA
Voorspelbaar.
Er zijn de hele film maar twee dingen die ik niet had verwacht. Zo had ik niet gedacht dat Esther al een volwassen vrouw was en dat de vader zou sterven. Ik dacht dat het hele gezin het wel zou overleven.
Voor de rest is de film erg saai en moet bij elk 'eng' moment of bij elke kans op een 'eng' moment de strijkers in het orkest meteen van stal gehaald worden en dat gaat op een gegeven moment irriteren.
Goed acteerwerk van Farmiga, en van Fuhrman, maar verder was dit maar een saaie bedoeling.
Angrod_Pallanén
De twist vond ik inderdaad het slechtste deel, maar inderdaad, misleidende schrikmomenten, plotselingen aanvallen is dit de eerste horror die een onschuldig kind serieus wat aan doet?. Baanbrekend is hij zeker niet, maar het was een verademing van de horrorcliché waar ik me op had voorbereid.
stemvantwente
Gewoon een lekker spannend filmpje, vond het eens keer is wat anders, teminste ik kan geen film bedenken die ik gezien heb die hier op lijkt.
Nancy1980
Spannende film, die van het begin tot het einde boeit, en wat kunnen die kids goed acteren zeg!
Dinya
Hele spannende film. Goed gespeeld en je wordt van het begin tot het eind meegesleept. Complimentjes.
LZA
Ik dacht, laat ik het nog één keer proberen, zo'n horror-thrillertje (gezien het gemiddelde hier)
Foute keuze achteraf.
Wederom onnozelheid en naïviteit wat de klok slaat.
Je kent ze wel, slachtoffers die precies doen en laten wat nodig is om de boel fout af te laten lopen en de dader te helpen zijn doel te verwezenlijken.
Op voorhand worden alle verdachte gebeurtenissen terzijde geschoven, en dan is er natuurlijk één slachtoffer die weet hoe het zit maar niet serieus wordt genomen.
Verkeerde keelgat -> proest ->
Mescaline
Deze film is mij zeker goed bevallen, niet echt een horror maar meer een thriller.
De twist op het einde zie je niet aankomen, en is best origineel te noemen!
Het acteer niveau was ook oke, alleen zijn de meeste personages wel weer erg sterio types, wel jammer want het verhaal zit opzich goed in elkaar.
hou het voorlopig op een 3,5
orbit
- 12092 berichten
OK, best spannend en met een interessante draai aan het einde. Voor de rest is dit verhaal natuurlijk wel erg standaard en al vele malen eerder gedaan. Tot aan het beschuldigen van één van beide ouders aan toe.
Norma
Orphan kijkt lekker weg en er zitten wat sfeervolle (speeltuin, boomhut) en enkele redelijk spannende (op het dak van de plantenkas) scènes in. Toch is het niet de geweldige film geworden waar ik een beetje op hoopte toen ik de trailer zag. Aan het acteerwerk ligt dit in ieder geval zeker niet, dat is in orde, maar het is de geloofwaardigheid van het script die een hogere beoordeling in de weg zit. Ik stoorde me aan het gemak waarmee het wantrouwen van de moeder jegens Esther als onzin werd afgedaan en het feit dat Esther blijkbaar elk gesprek op wat voor plek dan ook wist af te luisteren. Om maar te zwijgen over de aannemelijkheid dat je je met schotwond en al uit een wak in het ijs weet te hijsen zonder ook maar met je tanden te klapperen... Slordig en te gemakkelijk allemaal.
Ook onvoorspelbaarheid is duidelijk geen sterke troef van Orphan, want op de aardig gevonden onthulling over Esther na verloopt eigenlijk het hele verhaal volgens een bekend stramien, inclusief het nogmaals een keer aanvallen van de uiteraard nog niet dode Esther. Het is spijtig dat men niet stopt op het hoogtepunt, namelijk de huiveringwekkende wetenschap dat een klein meisje eigenlijk al die tijd een psychisch gestoorde volwassene is, maar het laatste kwartier van de film alleen nog maar benut voor het uitschakelen van Esther. Erg cliché, het doet de spanning geen goed en vermindert de impact van het voorgaande.
Mr.BraMMos
Ik vond het een goede film, Hij was beter dan ik had verwacht. Ik vond de manieer van een kind (kopen) aleen wel vreemd.
jacobine_rodijk
Ik vond de manieer van een kind (kopen) aleen wel vreemd.
Klopt, vroeger kocht ik ze ook aan bij de lokale Deka (voorheen Komart?). Tegenwoordig heet dat adopteren.
sabsabsab
opzich wel grappig om te zien hoe z'n onschuldig meisje verandert in een dikke psycho.
notsub
Deze viel mij tegen, de film blijft toch nog te lief. De eerste 40 minuten is er al weinig tot geen spanning. Het plot maakt de film nog een beetje geloofwaardig. Hoewel ik me nooit verveelde tijdens de film, heb ik toch teveel van "waar heb ik dat eerder gezien?"
krimsonnation
Ik was zeer verrast door deze film! Gelukkig had ik vooraf de trailer niet bekeken want hier laat men al een hoop in zien, te veel vind ik.
Persoonlijk vind ik dit één van de betere, misschien wel de beste thriller van 2009!
bij verre de beste triller van 2009
MecG
Nou, deze film leek mij erg leuk. Film viel mij echter flink tegen.
Ik vond de film te lang, te voorspelbaar (oke, niet dat dat kind, eigenlijk een volwassen vrouw is) en alle momenten heb ik in tal van andere films ook wel gezien.
De film wordt ook helemaal nergens echt eng of spannend, wat erg jammer is.
2* van mij voor dit cliche-b-filmpje
lelici
Foute keuze achteraf.
Wederom onnozelheid en naïviteit wat de klok slaat.
Verkeerde keelgat -> proest ->
.Tel daarbij op de lachwekkende schrikmomenten en de humoristische plotwending, en het avondje ergernis is compleet.
Je kunt bijvoorbeeld ook gewoon concluderen dat deze humor / film niet de jouwe is, i.p.v. gaan ijlen over de keelgaten en zo!!!

Orphan: First Kill
2022

Horrorfilm 'Orphan' is gebaseerd op échte crimineel die zich voordeed als dertienjarig kind

Plot-twists: vijf films met een ronduit verbazingwekkend einde

Threads
Drama, 1984