Genre: Horror / Thriller
Met onder meer: Vera Farmiga, Peter Sarsgaard en Isabelle Fuhrman
Gesproken taal: Ests, Frans, Engels, Portugees en Slowaaks
Releasedatum: 5 november 2009
Plot Orphan
"There's something wrong with Esther."
Het tragische verlies van hun ongeboren kind heeft Kate en John enorm aangegrepen. Zowel hun huwelijk als Kate's fragiele psyche heeft eronder te lijden, omdat ze wordt geteisterd door nachtmerries en demonen uit haar verleden. Het stel doet er alles aan om weer een normaal leven te krijgen en besluit een kind te adopteren. In het plaatselijke weeshuis voelen John en Kate zich aangetrokken tot een jong meisje met de naam Esther. Al gauw na thuiskomst vindt er echter een reeks gebeurtenissen plaats, waardoor Kate begint te geloven dat er iets mis is met Esther.
Kate Coleman
Dr. Värava
Grandma Barbara
Brenda
barcam
Briljante film met zeer spannend verhaal en verrassende ontknoping gebracht door klasse acteurs.
Colombo
Acteren was super, vooral door Vera Farmiga(mommy).
Verder wel goed, alleen het einde leek dat enge meisje veel groter.. jammer.....hoop op deel 2.
Jopa
ik heb Peter Sarsgaard in betere rollen gezien, zelden zo'n vlakke matte rol gezien als die hij deed voorkomen. Wel werd ik weer betoverd door de mooie blauwe parels van Vera Farmiga. Het cliché van bevooroordeelde psychologen is ook overmatig aanwezig. Die scenes zijn werkelijk een lachertje!(de interventie...bla bla)Maar dat zijn de minpunten. Ik vond Esther echt de stuipen op het lijf jagen. Gelukkig dat het niet te "bovennatuurlijk" werd ... door de rauwe "meer realistische"achtergrond van E. vond ik het des te enger!
vermakelijk, waarschijnlijk over een week weer vergeten, hopelijk droom ik er vanavond niet van, wel over Vera F. natuurlijk
Carlos Olivera
Ik dacht dat het weer de zoveelste film was over een geadopteerd kind, dat niet helemaal normaal was, was. En dat was het ook weer. Maar dan net effe anders! Begint vrij normaal, waarna het steeds meer bizar word en je je begint af te vragen wat dat kind bezielt? Is ze bezeten, gewoon gestoord? Nou de ontknoping was daarna erg origineel, die zag ik niet aankomen! Spannend, bizar en goed acteerwerk van de kids en de ma maken deze film erg goed! 4.5*
Koerok
Prima film, maar wel wat te lang. Vooral omdat de laatste 20 min of meer overbodig waren. Het leek wel als de makers zich opeens realiseerden dat er na 1,5 uur nog maar weinig horror in de film zat. Dus de vader maar dood met 10 messteken, en een standaard achtervolging die uiteraard goed afloopt van moedren en dochter.
Maar de opbouw vond ik perfect, het was boeiend en beklemmend, en ik zat er echt helemaal in. De ontknoping (meisje blijkt volwassene) had ik niet aan zien komen en dat is altijd een goed teken. Daar echter had de film moeten eindigen. Een 3.5
Koerok
Helemaal met je eens. Op een gegeven moment had ik ook zoiets van 'Jaja, het is een gemeen loeder, ze speelt het slim, de moeder heeft het door en de vader niet. And now on with the show!'
helsehaarlemboy
Zeer sterke film met ook een zeer verassende plotwending.Ik kreeg van het (meisje) de kriebels en acteerde zeer sterk!
Het einde vond ik wel wat matig had dat toch op een andere manier gedaan!
Maar verder uitstekende film en 1 van de beste thrillers dit jaar!
DonOswaldo
- 1931 stemmen
Ja, vond ik ook!! Gave poster, he??
geweldig..
Kiwitje-kimm
Ik vond het ook een spannende film. Wat ze uiteindelijk was/had vond ik erg apart, maar vond het een goed wegkijkende film! Zeker een aanrader
LucretiaBorg
Zeker geen slechte film, maar zoals altijd, al 's eerder gezien, maar dan met andere spelers en een andere plot twist.
Wat maakt deze dan beter dan al die anderen, dat doet hij dan ook niet helemaal, maar juist dóór die plottwist, die ik niet zal verraden natuurlijk, en de goede cast, waarvan vooral het dochtertje en natuurlijk het weesmeisje zelf de show stalen, maar ook de volwassenen spelen goed en de spanning is meestal wel aanwezig, als hij niet zo langdradig was, vooral de eerste helft.
Tóch vind ik dit één van de betere in dit genre, ook al blijf je dat gevoel houden, van: Ik heb het al zo vaak "gezien" en er zit niet zó veel in dat hem beter maakt dan zijn voorgangers, ik vond 4* dan ook wel heel veel, maar hij is zeker beter dan de gemiddelde thriller en zeker een aanrader voor mensen die van dit genre films houdt.
Tonypulp
Tof
Eigenlijk op het einde na geweldig, de hele sfeer rondom en spanning tussen Esther en de rest is goed genoeg om 2uur mee te vullen.
Dit gebeurd ook bijna, het einde werd alleen wel zo cliché dat het jammer is. De twist is onvoorspelbaar maar dat is slechts het geval omdat het zo vergezocht is (Met name haar achtergrond dan..). Natuurlijk ziet iedereen aankomen wat er gaat gebeuren, dat is nou eenmaal niet te verbergen.
Natuurlijk blijft de rest eromheen wel geweldig.
Acteerwerk is goed, verhaal cliché maar dan wel op de juiste manier, verveeld geen moment al is het een spannend gemaakt familie drama.
pcgladiator85
De manier waarop de dingen op zijn plek vallen op het einde bij het telefoongesprek van haar in dat ziekenhuis is al een reden op zich om deze film een keer gezien te moeten hebben. Haar identiteit is zeker het hoogtepunt van deze film die voor de rest wat standaard over komt. Er zaten een hoop irritante dingen in die de film erg ongeloofwaardig maken: Zoals bijvoorbeeld dat "broertje" die bedreigd wordt door haar met een mes en die vervolgens dus niks tegen die ouders durft te zeggen. En op het laatst als ze door dat glas op haar valt en haar vervolgens gewoon achter laat. En dan even later komt ze nog weer aanrennen met een mes. Echt tergend slecht en voorspelbaar dat einde.
DonOswaldo
- 1931 stemmen
sorry hoor, maar als jij als klein jongetje word bedreigt dat je dingetje eraf gehakt word dan pas je wel op hoor

en op zo'n moment (na die val) denk je er ook niet altijd bij na om nog even te checken ofzo lijkt mij..
boemboem27
geweldig goede film,ben nog aan het twijfelen of dit geen 4 sterren waard is.
alleen de "intro"had wat korter gemogen.
voordat de echte spanning komt ben je toch 30 tot 45 min verder.
vandaar de lange speelduur.
maar heb me geen minuut verveeld.
filmpje voor de top 250 ???
BlueJudaskiss (moderator films)
- 11918 berichten
Niet overdrijven... maar leuk is het zeker.
martenaria
eerder voor de flop 250 wat mij betreft. had de hele film echt een yeah right gevoel. met z'n allen op de loop voor een meid van 9????? en dan zoals merlijn al zei, de cliches. (apothekerskastje, douchegordijntje etc.) en waar was die oma ineens gebleven???
denk dat deze film nog wel gaat zakken
Tonypulp
Misschien omdat de oma die dag niet in hun huis zit, is dat zo vreemd?
Of loopt jouw oma 7dagen in de week door jouw huis te zwerven..?
Mavoe
Goeie, sterke film!! Vond hem van begin tot eind spannend. Zit ook een goed verhaal in waardoor je blijft kijken.
Colombo
denk dat deze film nog wel gaat zakken
Ze is geen 9, ze is 33 en heeft een zeldzaame ziekte. beter opletten.
Er was wel hier en daar toeval, maar elk film heeft dat.
martenaria
in een lichaam van een 9 jarige. dus ook met de "spierballen" van een 9 jarige. zelf beter opletten.
eckhardt girl
Awesome movie, goed verhaal en vooral het plot was erg origineel.
Amercianpie
Geweldige film!
Totaal onverwacht allemaal, en ja, gelukkig ging het niet door in iets boven-natuurlijks.
SITH_LORD
Geweldige film!
helemaal mee eens, in de eerste instantie dacht ik ook van daar gaan we weer met "de geestjes" maar niets is minder waar.
Verhaal zit erg goed in elkaar, goede opbouw en met een zeer verrassende ontknoping. Natuurlijk wel met enkele clichés zoals piepende badkamerkastjes maar dat hoort nu eenmaal bij zo'n film.
Écht een aanrader voor avondje shiveren. (Esther gave me the creeps)
dulcinea
TwilightFAN
Ik heb deze film vandaag gezien. Hij is echt heel erg goed en dat meisje Esther vind ik echt heel erg goed acteren nog wel met zo'n jonge leeftijd, petje af hoor.
5 sterren!
pcgladiator85
Het gaat er toch om dat ze het IQ heeft van een 33 jarige in het lijf van een 9 jarige. Het gevaar van haar zit niet in haar kracht maar in haar geslepenheid en haar manier van dingen manipuleren. Ze weet als geen andere dat een negen jarige nog de onschuld zelve is in de ogen van volwassenen en ze maakt hier dan ook dankbaar gebruik van.
martenaria
ze is toch fysiek in gevecht met de vader en later ook met moeder. de vader heeft mijn postuur, en dat hij zich zo lek laat prikken door een meisje met een vorkje gaat er bij mij niet in.

Orphan: First Kill
2022

Horrorfilm 'Orphan' is gebaseerd op échte crimineel die zich voordeed als dertienjarig kind

Plot-twists: vijf films met een ronduit verbazingwekkend einde

Threads
Drama, 1984