
Dead End (1937)
Verenigde Staten
Misdaad / Drama
93 minuten
geregisseerd door William Wyler
met Humphrey Bogart, Joel McCrea en Sylvia Sidney
In de achterstraten van New York hoopt Drina (Sylvia Sidney) dat ze kan voorkomen dat haar broertje ook in de wereld van de misdaad terecht komt. Maar de gevaarlijke gangster Baby Face Martin (Humphrey Bogart) is teruggekomen in zijn oude buurtje, op zoek naar zijn oude moeder en problemen! Drina vraagt haar oude jeudgvriend Dave (Joel McCrea) om hulp, maar kunnen zij Baby Face tegenhouden zonder net als hij te worden?
Trailer
https://www.youtube.com/watch?v=ppbpAf4hlTo
Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.
Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.
Bogart en Sidney, dat moet wel een goede film zijn

Sidney staat met grote letters op de poster maar speelt niet bepaald de hoofdrol. Bogart, McCrea en the Dead End Kids (onder welke benaming ze na deze film en het voorafgaande toneelstuk in Angels With Dirty Faces verschenen). 4*
Het laatste half uur vergoedt veel (misschien omdat Bogart dood gaat

Toch 3 sterren
Bescheiden rol van Bogey, hier nog "gemiddelde"acteur.
Verdiende 4*, maar ik weet niet of ik deze film vaker ga kijken.
Zo, en nu nog eventjes het verschil uitzoeken tussen dead en death.
Alleen het verhaal cq. de verschillende verhalen konden me maar weinig boeien. Humphrey Bogart probeert een tough guy te spelen door een beetje te snauwen en vooral chagrijnig te kijken. Ik geloof niet dat ik hem ooit zo matig zag acteren.
Verschillende van die straatjongens uit deze film kende ik al. Zij spelen later namelijk ook in de vele "East Side Kids"-films, waar ik overigens een gruwelijke hekel aan heb. Ook dát deed de film voor mij natuurlijk geen goed. Daarbij duurde de film niet eens lang, maar voor mijn gevoel wel een half uur te lang. Nou, dat zegt genoeg, dacht ik zo.
Ik blijf hangen op 3 mini-sterretjes en dan ben ik nog heel aardig.


Was het scenario de grote tegenvaller ? (niveau van Wyler is best wel wisselend)
Ik ben geen groot liefhebber van James Cagney, hij is mij soms veel te overheersend aan het acteren. Na zijn rol in One, Two, Three van Billy Wilder gezien te hebben, heb ik meer respect voor deze acteur gekregen. Ook moet ik erkennen dat Angels with Dirty Faces met Cagney een wat sterkere indruk achterlaat dan Dead End met Bogart. Dit ligt niet zo zeer aan het acteren van Humphrey Bogart, als wel aan de tamelijk vlakke rol die in het scenario bij deze film voor hem geschreven is. Zijn soms vlijmscherpe stilte met de vossensluwe onderbrekingen in het acteren wordt in dit verhaal nog niet sterk uitgebuit. Dit zou later gelukkig allemaal nog wel goed komen. Soms is het juist de aardigheid om dit soort ontwikkelingen in de tijd te volgen.
Dead End en High Sierra zorgde er voor dat Bogart ook als hoofdrolacteur gewaardeert werd, maar pas met The Maltese Falcon werd hij een echte ster.
Correctie: Dead End zal er niet voor gezorgd hebben dat Bogart als hoofdrolacteur populair zou worden. Bogart heeft hier namelijk maar een bijrol. Maar wel een belangrijke bijrol. De synopsis hierboven is niet al te best aangezien die zich alleen richt op het zijverhaaltje van Bogart's personage.
De film gaat vooral op McRea, Sydney en de Dead End Kids. Sydney vind ik niet bijster goed spelen en McRea maakt niet bijzonder veel indruk in deze rol (i.t.t. Sullivan's Travels). De Dead End Kids zijn wel geestig, al kan ik me voorstellen dat mensen zich er aan ergeren. Ze schreeuwen nogal veel. Bogart heeft wat mij betrefd de beste rol. Leuk om hem eindelijk eens als gemene gangster te zien (in Angels With Dirty Faces was hij maar een laffe misdadiger). Maar vergeet ook Claire Trevor niet in een uitstekende bijrol van een scène.
De film is gebaseert op een toneelstuk en dat zie je eraan af. Voor de film is er een plein gebouwd waar alles zich afspeelt. Personages lopen dit decor op en af, maar de camera bevind zich er nooit buiten. Had ik geen probleem mee, want het gaf een lekkere sfeer. Het decor is dan ook erg mooi.
Het verhaal is vrij leuk en geeft een interessant beeld van de armere wijken in de jaren '30. Het einde is helaas iets te voorspelbaar en duidelijk Hollwyood, maar het wordt wel degelijk uitgevoert. Wyler is dan ook wel een vakman die weet hoe hij een goede film moet maken. Dead End is geen meesteerwerk, maar mag zeker wel bekeken worden.
3,5*
2.5*
Zoals ik al zij, is het eerste half uur het sterkst. Vooral danzij de heerlijke settings die een erg goed beeld geven van de achterstandswijken van voor de tweede wereldoorlog, plus het brengt ook nog eens heel veel sfeer met zich mee. De film is ook niet briljant hoor. Ondanks de korte speelduur had er nog minimaal wel een kwartier afgekunt, vooral omdat het verhaal niet altijd even boeiend was. Verder vond ik het op technish gebied verassend goed. Het is dat je ziet dat Bogart nog geen rimpels heeft, anders schat je deze film echt niet uit 1937.
Ik snap de kritiek op Bogart ook niet zo. Hij zet hier natuurlijk niet zijn sterkste rol neer, maar hij is en blijft een baas. Ik vond hem hier ook gewoon weer prima acteren hoor. Zonder twijfel de beste acteur die ooit op deze aardbol heeft rondgelopen. Alleen James Cagney kwam kwa uitstraling nog wat in de buurt. Maar verder vond ik het dus een uitstekende film. Goed geacteerd en de sfeer is heerlijk, dankzij de settings. Het verhaal was alleen niet altijd boeiend, maar dit blijft toch gewoon erg sterk vermaak.
3,5 sterren
Het zijn die twee, die ervoor zorgen dat deze film nog net een voldoende haalt. Dat valt tegen, te meer omdat de regie in handen was van William Wyler, een regisseur die ik heel hoog heb staan.