• 9.372.317 stemmen

Genre: Documentaire

Geregisseerd door: Daryl Wein

Met onder meer: Richard Berkowitz, Don Adler, Susan Brown

Plot Sex Positive

"What if you knew a deadly epidemic was coming and no one would believe you?"

Portret van het leven van Richard Berkowitz, een vooruitstrevende gay S&M escort, die in de jaren tachtig actief werd als aids-activist en die nooit de waardering kreeg die hij verdiende voor zijn bijdragen aan de totstandkoming van het concept safe sex. Berkowitz maakte van dichtbij het uitbreken mee van een epidemische ziekte in de gay-wereld en ver voordat deze ziekte de naam aids kreeg, maakte Berkowitz zich al sterk voor safe sex voor gay en hetero. Ook de bekende virusspecialist dr. Joseph Sonnabend was er van overtuigd dat aids meer was dan alleen een nieuw virus. Gesterkt door de theorie van dr. Joseph Sonnabend zette Berkowitz zich samen met activist en muzikant Michael Callen in voor veilige seks om zo levens te redden. Inmiddels zijn veel van zijn vrienden dood, hij heeft geen geld en aan waardering voor zijn werk ontbreekt het nog steeds. 'Sex Positive' toont ons seks, dood en verraad en plaatst safe sex in een nieuwe context.

avatar van Dreiecke

Dreiecke

Gay's op de leeftijd van circa 50 jaar blikken terug op hun gouden tijden in de '80s. Een tijd van overvloedige seks zonder beperkingen van condooms en ziektes. Dit duurde niet zo lang. Maatschappelijke onvrede over de gay community groeide en escaleerde soms behoorlijk. Er kwamen flinke bezwaren tegen de grootschalige promiscuïteit en overigens ook gewoon tegen het verschijnsel van meer seks door alleenstaanden (á lá de tijdgeest van 30 jaar terug). Vrij snel kwam ook aids opzetten, daar gaat een aardig deel van de docu over (naast hepatitis, herpes, ghonorroe, syfilus en meer van die mooie namen). Statistisch gezien is het dus wel een gevaarlijke levensstijl te noemen, wordt verteld. Het leven in prostitutie en leven in drugs komt aan bod en er is aandacht voor SM-seks (in prostitutie). Het grote gehalte aan (de mannelijke) prostitué's viel mij sowieso op. Tot slot het ontstaan van 'safe sex'.

Het werk van Berkowitz, zoals in de beschrijving bij de docu staat, komt niet zo uit de verf in de docu vond ik. Het is meer 'de geschiedenis van' gezien uit het oogpunt van enkelen in de scene.

Montage en camerawerk vond ik niet zo mooi en netjes gedaan, het is vrij eenvoudig van uiterlijk, vaak zwieberig handheld gefilmd en onrustig aan elkaar geplakt.

De achiefbeelden en interviews zijn echter best interessant.