• 9.371.070 stemmen

Geregisseerd door: Chuan Lu

Met onder meer: Mark Chao

Gesproken taal: Italiaans, Portugees en Mandarijn

Plot Jiu Ceng Yao Ta

Wanneer enorme botten gevonden worden nabij de Mongoolse grens, wordt een groep Chinese wetenschappers bij elkaar getrommeld om te onderzoeken waar deze beenderen vandaan komen. Ze ontdekken een geheim gebied in de Mongoolse bergen waar draken nog steeds overleven, maar er zit meer achter de expeditie dan het initieel verteld werd.

Fictional.

Ik verwachtte een avonturenfilm met bovennatuurlijke elementen, maar twijfelde toch even toen ik in het begin van de film een boodschap te zien kreeg dat het hier wel degelijk om een fictie film ging. Nu is China daar de laatste jaren sowieso wel streng mee. Geesten zijn zo goed als verboden, Big staat (of stond) ook op de zwarte lijst en zelfs een film als deze komt met een waarschuwing.

Vrees niet, het duurt geen 5 minuten alvorens de draken je om de oren vliegen. Chronicles of a Ghostly Tribe is een aardige Chinese blockbuster geworden, met de nodige CG, maar niet dé overdaad zoals we in andere Chinese fantasy films gewoon zijn geworden. De kwaliteit van de CG is vaak wat wisselend, maar er zit in ieder geval enige terughoudendheid in het gebruik.

Verhaaltje is best wel leuk. Sowieso eens niet het klassieke fantasy gebeuren, geen idee of het op iets lokaals gebaseerd is, maar het voelde wel iets frisser aan. Verder ook fijne setting. Da"s wel het voordeel van een avonturenfilm in China te schieten, ze moeten daar niet naar allerlei exotische locaties uitwijken, aangezien ze zo'n beetje alles in hun eigen land hebben. Eerste deel speelt zich vooral in de bergen af, tweede deel in een verlaten woestijndorpje. Die doen het altijd goed bij mij.

Acteerwerk is best oké, tempo zit ook wel goed, alleen werd het nergens echt uitzonderlijk. Daarvoor is het dan weer net iets teveel blockbuster, waardoor het allemaal nog slick en vaak wat opgeblazen aanvoelt. Maar niet verkeerd om een keer gezien te hebben. Dit soort films worden meteen een stuk leuker als je niet naar 90% CG zit te kijken.

avatar van Grindhouse62

Grindhouse62

• 2065 berichten

Onderhond schreef:

Netjes omschreven. Heb mij met deze film prima vermaakt vanmiddag. Het camerawerk, decors en kostuums zijn goed. Voldoende actie en die monsters waren aardig gemaakt. Zeker moet je deze film 1 keer gaan zien. Voor mij geld ik deze 13 in een dozijn popcorn film in de toekomst zeker nog eens ga herzien, maar dan moet het wel een hele druilerige en regenachtige dag zijn Van mij een 3.0

avatar van joolstein

joolstein

De derde verfilming die ik zie van fantasieroman- serie 'Ghost Blows Out the Light' geschreven door Zhang Muye. (het pseudoniem van Tianxia Bachang) Die eerste twee film waren Mojin: The Worm Valley (2018) en Mojin; The Lost Legend (2015, werd drie maanden na deze film uitgebracht) Beide films komen van een andere filmmaatschappij, waardoor er een iets andere aanpak van het verhaal was. Deze film concentreert zich op de eerste roman en laat ons zien hoe de twee hoofdpersonages elkaar ontmoeten. Alhoewel volgens bronnen het scenario ook veel minder het boek aanhoud.

De film speelt zich aan het begin af in 1979 en opent, vrij letterlijk, met een knal nadat een mysterieuze explosie bij een archeologische opgraving aan de Mongoolse grens van China, geleid door de mysterieuze professor Yang heeft plaatsgevonden. Wat volgt is een reis naar de ingewanden van een berg, een tempel genaamd de "Demon Pagoda", moordende vlinder-vleermuizen en een gigantisch monster. En dat is pas het eerste bedrijf, want hierna beland je in de jaren 80 en kom je via onderzoek, uitleg en Bureau 749 (en een paar muzikale nummers die de communistische partij prijzen) in het verlaten stadje genaamd "Oil Town" waar weerwolfachtige wezens genaamd "Red Howlers" huizen.

De CGI-animatie en compositie van de wezens is niet altijd perfect, maar regisseur Lu's duidelijk gefilmde actiescènes op prachtige, interessante locaties compenseren dit ruimschoots. Er zijn wel een stel onverklaarbare plotgaten, maar de film is absoluut een vermakelijke en overtuigende mede dankzij de fijne sfeer, het snelle tempo en de speciale effecten.