• 9.370.274 stemmen

Geregisseerd door: Karim Dridi

Met onder meer: Raymond Adam en Mehdi Laribi

Gesproken taal: Frans

Plot Khamsa

Marco is elf jaar. Om hem te beschermen werd hij geplaatst in een opvanggezin. Hij loopt er weg en gaat op zoek naar het zigeunerkamp waar hij is opgegroeid. Niets schijnt er te zijn veranderd sedert zijn vertrek: roekeloze sprongen van het scheepswerf in zee, de nachtelijke kaartpartijen en de hanengevechten. Samen met zijn neef Tony, een dwerg, hoopt Marco ook een fortuin te verdienen met hanengevechten...

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van Baggerman

Baggerman

Een rauwe kille en weinig hoopgevende film.

De film romantiseert het zigeunerleven totaal niet. Sterker nog: ze gedragen zich als tuig van de richel en het is moeilijk om sympathie voor ze op te brengen. Marco is ook een behoorlijk naar ventje, ondanks zijn (gebrek aan) opvoeding.

De film is gewoon een schets uit het leven van deze gemeenschap, biedt geen hoop en draagt geen oplossingen aan. Het is gewoon zo, c'est ça! Lastig te verteren zo!

avatar van Legan

Legan

Ik had gedacht een niemendalletje voor mijn kiezen te krijgen, maar Khamsa bleek toch wel een aardig filmpje te zijn. Nergens uitzonderlijk sterk, maar bij vlagen toch indrukwekkend. Het enige wat Marco wil is zijn plaats vinden in de wereld, maar toch komt hij in een neergaande spiraal. Hij wordt trouwens Khamsa (arabisch voor geluk) genoemd vanwege zijn amulet welke geluk zou geven. En dat is nu net wat deze film anders maakt dan soortgelijke films, want hoewel hem van alles gebeurd, wordt hij er (in de letterlijke zin van het woord) nauwelijks door geraakt, maar heeft het vooral zijn weerslag op de personen rondom hem. Zijn neef die in het ziekenhuis belandt, zijn kameraad die in de gevangenis belandt en vele andere zaken. Vooral het einde is in feite mooi. Per ongeluk iemand vermoord en terwijl hij wegrent, langs de weg de heuvel op, is de vraag of hij nu ook beschermd wordt en er mee wegkomt. Wat mij betreft wel en die symboliek welke in heel de film aanwezig is, is wat de film net dat kleine beetje extra geeft.