• 9.369.673 stemmen

Author: The JT LeRoy Story (2016)

Documentaire / Biografie | 110 minuten

Genre: Documentaire / Biografie

Geregisseerd door: Jeff Feuerzeig

Met onder meer: Laura Albert, Winona Ryder en Ira Silverberg

Plot Author: The JT LeRoy Story

In 2006 bracht The New York Times een schok teweeg in de literaire wereld toen de krant het 'wonderkind' JT LeRoy ontmaskerde, wiens stoere proza over een gemene kindertijd internationaal iconen en beroemdheden had gefascineerd. Het bleek dat LeRoy niet echt bestond. Hij was de creatieve expressie van de 40-jaar oude voormalige telefoonseks-operatrice Laura Albert uit San Francisco. Deze huisvrouw stort de kijker in een glinsterende wereld van rockshows en mode-evenementen, waaruit uiteindelijk blijkt dat het kanaliseren van haar briljante fictie via een andere identiteit de enige mogelijke weg was naar zelfexpressie.

avatar van mrklm

mrklm

J.T. LeRoy was voor velen binnen en buiten de literaire wereld een vernieuwer, de stem van een generatie. "Sarah" en "The Heart Is Deceitful Above All Things" waren zeer succesvol. Maar J.T. LeRoy volgde het voorbeeld van o.a. Thomas Pynchon en J.D. Salinger door zich volledig buiten de publiciteit te houden. Deels uit verlegenheid, maar vooral omdat het levensverhaal van tienerjongen J.T. LeRoy de creatie was van de feitelijke schrijver Laura Albert, een mollige, onzekere dertigplusser. In deze documentaire vertelt zij hoe en waarom zij haar schoonzusje Savannah Knoop inzette om haar alter ego te spelen tijdens interviews en lezingen. Vergelijkingen met Milli Vanilli zijn onvermijdelijk, maar als we Laura Albert moeten geloven is haar relaas een stuk complexer. Noch Savannah Knoop, noch Laura Alberts echtgenoot Geoff komen aan het woord en Laura Albert is natuurlijk niet de meest betrouwbare bron voor ‘het ware verhaal’ achter JT Leroy. "En daarom adviseren wij van WC-Eend: WC-Eend."