
Le Mans (1971)
Verenigde Staten
Actie / Sport
106 minuten
geregisseerd door Lee H. Katzin
met Steve McQueen, Siegfried Rauch en Elga Andersen
Een van de zwaarste autoraces ter wereld: Le Mans in Frankrijk. De race duurt 24 uur over een baan van 14,5 km, een normale weg die voor deze gelegenheid afgesloten is. Iedere paar uur wisselen de twee coureurs per auto elkaar af. Het blijft echter een uitdaging om de concentratie te behouden en het materiaal heel te houden. Het duel tussen de Duitser Stahler in een Ferrari 512LM en de Amerikaan Delaney in een Gulf Team Porsche 917 is zenuwslopend. Delany rijdt onder hoge druk, omdat hij in het voorgaande jaar een ernstig ongeluk heeft veroorzaakt waarbij zijn vriend om het leven kwam.
Trailer
https://www.youtube.com/watch?v=228f-dPxI3Q
Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.
Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.
Links
Zoek naar deze film op dvd/blu-ray op AmazonIMDb (6,8 / 9449)trailer (YouTube)filmscore (MusicMeter)iTunes: € 9,99 / huur € 3,99het camera werk is erg goed (typische laat jaren 60 stijl) met een heerlijk (ook weer laat jaren 60 stijl) rimte.
Vooral de start van de race is subliem.
Het gebruik maken van muziek op de juiste plaatsen gecombineerd met de juiste montage is erg goed. En vooral ook het ontbreken van muziek op de juiste plaatsen is erg goed (de ongelukken) en de stilte.
wat ik zelf nog een leuk extraatje vind is dat er originele beelden zijn gebruikt van de Le Mans race. Steve McQueen heeft zich zelfs moeten kwalificeren om mee te mogen rijden. De ongelukken en sommige andere stukken zijn wel in scene gezet. Maar ik meen mij te herinneren dat 1 ongeluk wel echt is.
dit is in niets te vergelijken met bijv. Michel vaillant of die andere race film met sylvester stallone.
Dit is zoals racen echt was. Subliem gefilmd.
Iedereen die weleens op een circuit is geweest tijdens een Grand Prix, Le Mans of een ander groot race-evenement zal het sfeertje wat er hangt in deze film terug herkennen. Het geluid, het publiek, het zicht op de baan, de omroeper, de spanning van wie er als eerste de hoek om komt, het klopt allemaal.
Ook het racen zelf is echt heel goed in beeld gebracht. Het zijn gedeeltelijk echte beelden en dat is goed geslaagd. De crashes variëren van koddig tot erg goed. De eerste crash ( waarbij die Ferrari coureur omkomt ) is eerlijk gezegd lachwekkend. De crash van Delaney is erg goed gemaakt, net als die crash van die Fransoos in die Ferrari. . Jammer alleen van die ontploffing, was iets te overdreven.
De gevechten op de baan waren af en toe een beetje onrealistisch, maar soms ook erg goed. Wisselend dus, maar gemiddeld wel voldoende. Toch heb ik het meest genoten van het racen zelf en niet zozeer van de cashes en gevechten, en dat is een compliment voor de makers.
Verder valt de film op door de afwezigheid van dialoog. Deze afwezigheid is zeker geen gemis, het draagt bij aan het aparte sfeertje in deze film. Net als de eerder genoemde stiltes. Vooral de start vond ik heel indrukwekkend.
Uiteindelijk moet je je dan toch afvragen wat de toegevoegde waarde is van een film als deze. Het brengt de race in beeld zoals hij is, zonder rare zijplotjes waar je je toch alleen maar aan irriteert, zoals in veel andere sportfilms. Ook ontbreken die rare en vaak onware sport en race cliché's gelukkig. De film is best realistisch, heel goed gemaakt maar het is eigenlijk een lange samenvatting van een mooie (fictieve) race. Een echte samenvatting is dan nog altijd wel realistischer. De toegevoegde waarde van deze film is dan ook eigenlijk alleen het sfeertje, de film heeft een echt race-hart. En daar is het uniek in.
De film is dus duidelijk gericht op race liefhebbers. Houd je meer van sportfilms waarbij de Good Guy altijd het onmogelijke presteert en waarbij het ook altijd goedkomt met zijn geliefde, kijk deze film dan niet. Dit is een racefilm pur-sang zonder poespas.
Leuk weetje (als je van jaren zestig racerij houdt):
Bernhard Cahier, een bekend race fotograaf en onlangs overleden, speelt een (zeer) kleine rol als journalist.
Zonet gezien en ik moet de meningen hier bijtreden. Ik vond dit echt wel een goede film.
Wel is het verhaal niet echt diepgaand en af en toe een beetje voorspelbaar. Hiermee bedoel ik niet dat de plot (hoe klein die ook mag zijn) het standaard Hollywood-scenario volgt. Integendeel. De verhaallijn vind ik enorm realistisch. Ik kan me wel voorstellen dat niet iedereen deze film volledig kan appreciëren, wegens het hoge race-gehalte en de lage kwantiteit inzake verhaal, maar ik vind dat je het als filmfan toch zeker eens moet proberen.
Ik heb echt wel van de film genoten en de voornaamste reden hiervoor is onder andere de overweldigende beelden en het fantastische geluid. Alleen daarvoor is deze film voor mij al zijn 4 sterren waard.
Ook de spanning die in de film opgebouwd wordt (en dat meestal op een zalig ouderwetse manier), vind ik een erg positief punt.
Wat inderdaad ook opvalt is de zeer lage hoeveelheid aan dialoog, maar dit stoort me totaal niet. Het verhoogt voor mij zelfs de betrokkenheid in het racen.
Ik denk dat ik hem nog wel af en toe eens ga kijken, gewoon wanneer ik wat wil genieten van die fantastische beelden.

Het verhaal lijkt wat traag op gang te komen maar dan zit de spanning er ook goed in.
Heb niks met racen maar film kon me wel boeien.
jammer, de potentie had het wel.


Fantastische klassieker (Heropfrissing)

de hoofdrol als Michael Delaney ! In de film is stock footage van de echte 24 uur van Le Mans
uit 1970 verwerkt ! De race begint en eindigt van 16u00 tot 16u00 ..., niet voor niks de 24uur
uiteraard genoemd hé

Een meeslepende race met de nodige drama elementen en accenten van dienst.
Heerlijke races met dat prachtig sound/race geluid en enkele zeer spectaculaire beelden.
Elga Andersen is de opvallende verschijning als Lisa Belgetti.
Nooit geweten.
Met Ford vs Ferrari nog redelijk in het achterhoofd valt Le Mans vooral op vanwege zijn no nonsens straight to the point aanpak. Aan een verhaal wordt eigenlijk bitter weinig gedaan, en het duurt praktisch 40 minuten voordat er überhaupt een dialoog voorbij komt die meer inhoudt dan een paar woorden. Het zijn ook dingen die betreffende deze film niet ter zake doen, iets dat een kwestie van 'zien' is en wellicht liefde hebben voor het spektakel dat autosport heet.
Le Mans bouwt op bijna zwijgende en sfeervolle stijl op naar de apotheose van de start. Een soort ontwaken en 'rush' die documentaire-achtige aandoet en mij vooral doet vergeten dat dit een 'film' is. Het lijkt bijna een echte race. Wat daarna vooral opvalt zijn de werkelijk sublieme en spectaculaire opnames van de race en de auto's. Iets dat geen 'appeltje-eitje' geweest moet zijn in die tijd. CGi was er uiteraard nog niet en van kleine camera's kan eveneens geen sprake geweest zijn. Ik kan me dan ook amper voorstellen hoe cameramensen zich vlak langs het circuit gewaagd hebben, of naast de race auto's mee moeten hebben gereden. De montage van dit geheel maakt het natuurlijk extra goed.
Le Mans valt dan ook niet op qua verhaal, vanwege McQueen of de te raden afloop, maar eerder als ode aan de racerij van die tijd waar regels er niet toe deden maar de auto's vooral gewoon vies hard moest gaan. Iets dat op geweldige wijze gebracht wordt in deze film. Voeg daarbij het nostalgische beeld en die waanzinnige auto's met hun retro look, en je hebt mij gewonnen. Lekker! Gewoon lekker!
Neen, een intressante movie die begint als een documentaire met veel uitleg over het gebeuren en met zelfs enkele minuten in real time.
Het meest merkwaardige aan deze film is wel de knappe sfeerschepping rond dit mastodont-sportgebeuren en natuurlijke de werkelijk spectaculaire beelden van de races waarbij het accent op het grote risico op verwondingen, levenslange gebrekkigheid tot de dood van de piloten, sterk wordt onderlijnd.
Nevenverhaaltjes en romantiek zit er amper in en leiden dan ook niet af van het echte thema.
Steve McQueen zit in dergelijk rol goed in zijn vel.