Genre: Drama / Romantiek
Met onder meer: Joep Sertons, Ellen van der Koogh en Nienke Brinkhuis
Gesproken taal: Nederlands
Releasedatum: 27 februari 2003
Plot Swingers
Diana en Julian (dertigers) zijn al geruime tijd bij elkaar. Ondanks Diana's onzekerheid, stemt ze toch in om seksueel te experimenteren met een ander stel. Ze plaatsen hiervoor een advertentie op het internet waarop de ervaren Timo en Alex reageren. In de loop van dat weekend veranderen de onderlinge verhoudingen echter drastisch.
Nadat ik een tijdje terug Barend en van Dorp had gekeken (wat ik normaal nooit doe) was ik toch wel benieuwd geworden naar deze film.
En het resultaat mag zeker wel wezen. Erg interessant idee om een film over te maken en dit wordt ook erg subtiel gebracht (dus geen onnodige sexscènes zoals je die vaak in Nederlandse films ziet), zoals Stephan in z'n documentaire al zei met het nodgie drama.
De cast deed het heel aardig en ik heb ook geboeid gekeken naar het vrouwelijk schoon in de film.
3,5*.
Pfieuw..broeierig filmpje. Alsof het nog niet warm genoeg was vanavond
Anyway, ik vond 'm wel leuk. Veel onderhuidse spanning en goede body language. Prima gespeeld ook.
Het begin was voor mij vrij verassend. Ik had een aanloop verwacht voordat het koppel echt tot swingen zou overgaan. Daarom vond ik het in het begin al te opvallend dat het koppel hun aanstaande partners zo aandachtig bekeken. Het bleek later dat het swingen al was begonnen
Leuk dus. Het nadeel vond ik dat er iets te weinig echt 'verhaal' in zat. Er zijn in principe nogal weinig plottwists (hoewel je dit ook anders zou kunnen opvatten). Ook kon ik maar moeilijk sympathie voor de personages krijgen. Ze waren allemaal nogal chagrijnig en hadden een veel te grote bek. Maar ik heb me 90 minuten vermaakt dus dat is prima.
Enkele leuke stukjes:
We kunnen ook leuk een toepavond houden.. Gaan vervolgens toepen.
En mijn favoriet:
Alex (zwoel kijkend): maar we laten elkaar ook af en toe los hoor.
Julian: Hmm...

Ik vind het uitgangspunt van de film niet zo goed.
Het lijkt me dat je met je partner niet over een nacht ijs gaat voordat je besluit het swingersavontuur in te gaan. In de film kwam het heel onvoorbereid over. Wil je wel, wil je niet, ben je er aan toe etc. En dat ging nog zo maar een uur door. Daar heb je toch vantevoren afspraken over gemaakt ? Een beetje aarzeling en spanningsopbouw ben ik voor, maar dit begon me te irriteren.
Verder vind ik vind het verhaal en de dialogen van de film nogal gekunsteld. Met heel veel zijlijnen die afleiden van het geheel waar het om gaat.
Met teveel psychologie van de koude grond, slingert het verhaal van hot naar her, nogal vaak onnatuurlijk overkomend.
De huil uitbarsting van Sertons voor de spiegel vond ik bijzonder slecht geacteerd. En om dat flesje nou kapot te gooien vind ik erg pathetisch. Het zal allemaal wel denk je dan, maar ik zat er niet op te wachten.
En wat moet ik met de scene wanneer Alexandra met die blonde jongen in de auto zit en ze zich ineens heel overdreven gaan gedragen. Schreeuwen en ander uitbundig gedrag, wat totaal uit de lucht komt vallen.
De sexscenes zijn erg gekuisd. Op zich niet zo erg, maar hier wordt de schaamstreek wel erg consequent uit beeld gehouden. Kwam mij een beetje geforceerd over. Op een commerciele manier gefilmd, met sbs6 infotainment (van lichte zeden) softporno, met dito muziek en op een zelfde manier gefilmd. Hier mis ik ook de Lucia y el Sexo geiligheid. Mag best wat pittiger.
De swingersdroom van Diana kwam ook al geheel uit de lucht vallen. Ze zat de hele dag een beetje moeilijk te doen, en nu had ze ineens wilde fantasieen.
Nee, het is mij allemaal wat te bedacht, waardoor de film mij weinig doet. Jammer.
Vond ik dan helemaal niks goed aan deze film ? Nee, dat zeker niet. Ik vond de film ook zeker boeiend.
Twee knappe vrouwen, die het meer dan aardig doen (acteren heb ik het over
). Joep Sertons is ook goed, uitgezonderd bovengenoemde scene die ik besprak.
De scene waarin Sertons Diana filmt met een handheld camera vind ik erg mooi en spontaan. Jammer dat de rest van de film zulke spontaniteit mist.
Het voelt een beetje raar. Schrijven dat je een film niet zo goed vond, terwijl je weet dat de maker meeleest. Ik zou bijna bij voorbaat excuses maken.
De film pakte me nergens echt. In de eerste helft vond ik nogal vaak dat de gevoelens opzichtig uit de dialogen moesten komen. En die dialogen liepen nu juist niet altijd lekker. Duidelijk bedoelt om extreem realistisch over te komen, maar toch is het allemaal wat gekunsteld. De tweede helft van de film was op die punten net wat beter.
Verder is het nogal jammer dat er niet wat meer uit de kast is getrokken. Op visueel gebied bedoel ik dan. De film lijkt zich in te houden om realistisch en geloofwaardig te blijven. Terwijl wat meer variatie, wat meer kleine experimentjes, en zoals kappeuter al zei, ook seksscenes die minder SBS en wat meer Lucia Y El Sexo waren de film meeslepender gemaakt hadden. En al helemaal in in zo'n droomscene.
De draai in het plot, waarin het ervaren stel het eigenlijk fout doet, terwijl de onzekere beginners veel beter blijken te weten wat ze doen vond ik een leuk gegeven. De film voelt ook oprecht belangstellend. En dat is ook wat waard.
Ik kom tot 2.0*
otherfool
Mja, ik vond het eigenlijk wel een aardig fimpje. De cast is adequaat en ik vond het gegeven wel interessant. Viel me al met al niet tegen.
3*.
maxcomthrilla
Een redelijk brave film met een ideaal decor, namelijk een groot huis met sauna en zwembad. Een film die veel ( onderhuidse ) passie suggereert, maar uiteindelijk met de staart tussen de benen afdruipt omdat hij verzandt in een relatiedrama cq een preutse, moralistische, haast conservatieve bedoeling omdat de regisseur blijkbaar iedereen wil behoeden voor polygamie en dat in een vrij Nederland anno 2002.
De regisseur verdient hulde omdat hij seks is een keer niet als een banale bezigheid in beeld brengt en langzaam de spanning op weet te bouwen ( met name het aftasten tussen de 2 koppels was goed getroffen ).
Een film over swingen is nogal zeldzaam, vandaar dat het onderwerp wel boeit, maar als je dit naast de sexuele uitspattingen van een Lucia Y el Sexo legt dan stelt deze film hopeloos teleur. Wat een preutse bedoeling, voor zo `n gewaagd onderwerp.
De film mikt blijkbaar op zijn niet geringe omvang van psychologische diepgang, maar met een hand vol soapacteurs kom je er niet. Ik vond de acteerprestaties eigenlijk nog goed meevallen, alleen Joep Sertons was bedroevend slecht bezig. De dramatische muziek die na zo `n 4 minuten op kwam zetten was ook zo `n facet waar ik niets mee kon aanvangen, al werd de muziek naarmate de film vorderde al wel wat beter. Een 3*
wibro
Verrassend goede Nederlandse film en dan te bedenken dat ik deze film die ik vanavond bekeken heb voor slechts € 1,00 gekocht heb bij Blokker. Je weet wel; 5 voor € 5,00. Anders had ik waarschijnlijk nooit de moeite genomen deze film te bekijken. Met Nederlandse films heb ik nu eenmaal zeer slechte ervaringen. Niet met deze in ieder geval, de film oogde zeer mooi niet in de laatste plaats door de mooie erotische scènes die gelukkig binnen de grenzen vielen, maw niet platvloers werden. Ook het verhaal was voor Nederlandse filmbegrippen best wel goed en ook over het acteerwerk was ik zeer tevreden. De hoofdprijs gaat van mij wat acteren betreft naar Nienke Brinkhuis. Een lekker wijf waarbij ik mijzelf ook voor haar charmes onmiddellijk gewonnen zou geven.
Het kan dus toch een goede Nederlandse film maken. Misschien moest ik Stephan's nieuwe film "Caged" ook maar eens een keer gaan bekijken.
Legan
Een verrassend hoge score voor een nogal erbarmelijke film met een legio aan minpunten:
- vervelende, opdringerige en vooral vreselijk emo muziek; bovendien slecht getimed en totaal out of place met de film;
- standaard typecasting / stereotiepe personages;
- pogingen tot psychologische "diepgang" mislukken faliekant;
- uitermate slappe en preutse pogingen tot soft-porno erotiek; hierdoor eerder een turn-off dan een turn-on;
- slecht gefilmd en slechte gemonteerd;
- erg moralistisch;
- erbarmelijk "geacteerd" ...
Enig pluspuntje voor mij was het zien van hoofdrolspeler Danny de Kok; altijd leuk om iemand te zien die je privé ook kent. Edoch ben ik blij dat hij het acteren achter zich heeft gelaten. Want net als heel deze film, is het niet om aan te zien.
Elineloves
Anders.
Anders dan ik verwacht had. Ik zat de hele film op een drastische wending te wachten maar deze bleef uit. Nu ging ik er vrij blanco in, dus waarschijnlijk heb ik er (onbewust) hele andere verwachtingen bij gehad in mijn hoofd. Ik dacht namelijk dat stelletje Timo en Alex helemaal nuts zouden gaan tegenover het andere stel. Een soort... set-up. Vooral toen de twee mannen in de auto gingen om wijn te halen en de dames achterbleven dacht ik: Zie je wel, ze hebben duistere plannen!
Waarschijnlijk kijk ik teveel films en verwacht ik daarom dat er alleen wraakcomplotten of onheilspellende gebeurtenissen zullen gebeuren, maar ik kreeg een totaal andere film voorgeschoteld.
Wat op zich helemaal niet erg is, maar daardoor vond ik het een beetje 'tam' allemaal. Joep, die ik stiekem al 'volg' sinds Westenwind (Ik hield van die serie), deed het redelijk, soms een tikkeltje 'too much'. Maar enfin, het blijft een fijne man om naar te kijken. Zeker zijn mimiek vond ik sterk. De overige personages waren voor mij grote onbekenden maar zij deden het zeker niet onverdienstelijk. Niet elke dialoog vond ik even sterk maar het was niet vervelend.
Het verhaal kabbelt rustig voort, soms iets té rustig, maar toch wist het mijn aandacht vast te houden. Erg mooie locatie, wie wil zo'n huis nou niet, en ondanks de kleine (en eigenlijk totaal niet boeiende) cast is het wel onderhoudend genoeg. Jammer dat ik als kijker niet meer 'voelde' voor de personages. Hoewel er zeker sprake was van chemie vond ik het lastig sympathie voor ze te voelen. De diepgang en het psychologische aspect ging er bij mij ook niet helemaal in, het bleven 'lege omhulsels' ondanks de vele zijlijntjes die uitgegooid werden.
Volgende keer maar proberen om niet op voorhand een heel ander verhaal ervan te maken, dan zijn de verwachtingen ook niet zo krom.
Maar enfin, toch aardig vermaakt. Leuk om een keer gezien te hebben.
Wheely5
Door de recenties hier toch gaan kijken. Ondanks vele slechte ervaringen met Nederlandse films,....
Nou er kan er een bij. Wat een flutfilm met een flutprestaties zeg ! Amper verhaal en slechte dialogen. We zien wat billen en moeten het een film noemen. Ik raad toch aan hem over te slaan, sorry.
richette
Nonsens. "Emo"-muziek zit hooguit op 2 plekken in de film en dan ook nog eens erg zacht met een "afstands-reverb" erop.
Typecasting... Sertons als gevoelige man. Zie ik niet zo vaak. De andere acteurs heeft men nooit elders gezien. Dus dat gaat al niet op. Stereotype personages? Dat mag je dan eens uitleggen. Wat is er bv. stereotype aan een onzekere vrouw die zelf dit avontuur opzoekt?
Raar dat de film juist door de swingersgemeenschap als zeer realistisch wordt omschreven. Juist de voor- en tegens komen bij hen binnen.
Preutse poging? En softporno erotiek? Mijn hemel... Wat is dat? Alles dat meer is dan het standaard kiss-and-fadeout? Of moest het meteen weer op z'n 70's plat uitgelicht met bossen schaamhaar. Zeg het maar
Geef eens een voorbeeld...
Wat is volgens jou de moraal dan?
De enige die kritiek heeft gehad is jouw vriend De Kok maar ook daar verschillen de meningen nogal. Zijn rol was script technisch ook het meest moeilijk.
Over de rest was iedereen het redelijk unaniem eens.
Volgens mij heb je eerder problemen met het thema en dat mag natuurlijk, maar je staat redelijk alleen in het lijstje dat jij opnoemt. En dat is ook niet erg natuurlijk.
Gewoon een schandalig lijstje met een grote hoop onzin.
Vind het een erg sterke film met bijzonder goed acteerwerk.
Komt op mij juist zeer realistisch over.
ook over de muziek geen enkele klacht van mijn kant.
Alsjeblieft juist meer van dit soort films en vooral in deze kwaliteit.
Donkerwoud
Een erotisch geladen relatiedrama waarin twee koppels elkaar (maar vooral zichzelf) leren kennen tijdens een seksweekend. Het heeft geen thriller-motiefje of platte humor, maar Stephan Brenninkmeijer houdt het bij serieus drama over de subtiele spanningen, frustraties en machtswisselingen tussen deze vier personages. Met elkaar nieuwe relatiegrenzen aftasten en de passionele seks loskoppelen van het instituut huwelijk dat de passie smoort. Toch hangt de monogame spruitjeslucht als een zwaard van Damocles boven deze liaison, want fantasie wordt niet zomaar met iedereens instemming werkelijkheid. Brenninkmeijer houdt namelijk de hele film lang een fijne spanning vast tussen de kneuterige lulligheid van hun onderneming tegenover hun wilde seksfantasieën. 'Swingers' (2002) bouwt de spanning op naar een paar opvallend goed geschoten seksscènes - bijna softporno - die de verhoudingen tussen de personages op scherp zetten. Misschien is het plot net iets te voorspelbaar en laat het acteerwerk veel te wensen over, maar voor een film die nog steeds gratis op YouTube circuleert (!) is het iig zeer de moeite waard.
BBarbie
Ik herinner mij hoe in de slagschaduw van de seksuele revolutie eind jaren 60, begin jaren 70 plotseling iedereen begon te praten over partnerruil. Nog maar kort getrouwd heb ik mij nooit laten verleiden, maar ik herinner mij ook dat minstens één relatie in mijn omgeving gesneuveld is na (vermeende ?) partnerruil.
Stephan Brenninkmeijer heeft over de twijfels en repercussies waarmee dit fenomeen omgeven is een bedachtzame film gemaakt. Naast het verhaal met de geleidelijke wisseling van de rollen, is vooral de aanstekelijke, haast laconieke vertolking van de mooie Ellen van der Koogh bij mij blijven hangen.
Mijn derde Brenninkmeijer en tevens zijn beste naar mijn mening. Net als zijn latere films –Caged (2011) en Lotgenoten (2013)– is ook deze mij erg goed bevallen. Gewoon een mooie, intrigerende film van eigen bodem, smaakvol in beeld gebracht.

Netflix neemt binnenkort afscheid van de horrorfilm 'The Watchers'

Between Strangers