menu

Lotgenoten (2013)

mijn stem
2,59 (95)
95 stemmen

Nederland
Drama
65 minuten

geregisseerd door Stephan Brenninkmeijer
met Alfred Heppener, Heleen van Doremalen en Fransie Groenendijk

Remco Albrecht (Alfred Heppener), algemeen directeur van ‘Albrecht Construct’ en freelance womanizer, viert op aandringen van zijn vrouw Ineke (Heleen van Doremalen) met tegenzin zijn 65ste verjaardag. Vanaf het moment dat het feest begint gaat het lot op de loop met zijn lichtzinnige levensstijl. Zijn rebelse dochter Lieke (Fransie Groenendijk) krijgt bezoek van haar vriendin Merel. Er wordt ingesnoven en beide vriendinnen verschijnen strak van de cocaïne op het feest. Merel is tevens de reden dat Remco’s zoon Tobias hem bij Ineke in verlegenheid brengt waardoor de sfeer steeds grimmiger wordt. Zakenpartners Wim en Fred slijpen hun messen en proberen achter zijn rug om zijn bedrijf te verkopen. Tot overmaat van ramp komt zijn voormalige kantoorscharrel Nadja onuitgenodigd op het feest, en blijkt nog zwanger ook...

zoeken in:
avatar van mjk87
4,0
'Tarbot, op de huid gebakken' is de bestelling ergens halverwege de film. Nogal wiedes, anders valt deze uit elkaar en het getuigt nogal van slechte smaak als je dat vraagt in een restaurant (aldus mijn broertje met zijn horecaopleiding). Deze film is echter eerst gefileerd en vervolgens is Brenninkmeijer gaan bakken direct op het vlees met een verrassend sterk gevolg als resultaat.

We volgen een aantal mensen die elkaar om allerhande redenen kennen en behoorlijk verwikkeld raken in een intrige. Deze zie je dan al wel van kilometers aankomen, maar die inhoud verder - die zeker tegen het einde wat rommeliger werd- lijkt niet heel erg van belang; het is vooral de sfeer die 't 'm doet. Want constant wringt en schuurt het. Heerlijk. Pas tegen het einde komt dat beklemmende gevoel een beetje los, maar deze wordt heel knap doorheen de hele film strak gehouden.

Met een mooie sfeervolle fotografie - al had de camera iets rustiger gekund wat mij betreft- fijne editing, gebruik van veel close-ups en medium close-ups om maar een benauwend effect te krijgen en een prettige soundtrack die dan weer subtiel bevreemdend is en dan weer sterk verontrustend, naar gelang de toon van de film dit vraagt. Enkele mooie shots – een vertraagd dalend vliegtuig, die scène op bed waar Merel de muziek zachter zet, heel knap weergegeven de roes waarin ze zich bevindt, en dat gekantelde shot met Merel en Lieke had de film en ook de montage met die doos was alleraardigst.

Het spel ten slotte is prima, zeker daar de dialogen soms nogal lomp overkomen al lijkt dat echt per scène soms te verschillen - dan is het helemaal knap geloofwaardig te blijven. Sterke rollen van Van der Sande en Van der Klein en vooral van Maathuis; ook een bijzonder aantrekkelijke dame met een kruising van natuurlijke charme en bitsheid, die bovendien goed donkerkleurige lippenstift kan hebben (ja, daar heb ik een zwak voor en maakt kijken sowieso een aangename ervaring).

Bijzonder fijne Nederlandse film dit, en als dit maatgevend is voor Brenninkmeijer dan wil ik daar wel meer van zien. 4,0*. En maar hopen dat Steekspel nog eens op dvd uitkomt, een Merel gespeeld door wel een favoriete Nederlandse actrice van me.

avatar van mjk87
4,0
Stephan schreef:

De Nederlandse speelfilm "Lotgenoten" zal op 13 maart in bioscoop JT Apeldoorn (voorheen Tivoli theater) om 19:00 uur zijn première beleven, gevolgd door een Q&A met de aanwezige cast en crew.


In Tivoli nog wel. Meestal draaien deze films in Gigant. Ik heb de JT nog nooit kunnen betrappen op iets dat riekt naar arthouse en/of low budget. Jammer dat ik dat nu pas lees, al is dit wel een film voor thuis met een glas whiskey erbij.

avatar van Stephan
5,0
@mjk87 Fijn dat je 'm kon waarderen. En grappig dat je de doos-schnitt hebt meegekregen. Die was subtiel en normaal ben ik voorzichtig met dat soort grappen, maar ik kon de verleiding niet weerstaan

De première in Tivoli was overigens een groot succes. Uitverkochte zaal van 150 plaatsen. Perfecte techniek waar de film goed tot zijn recht kwam. Het Chassé theater in Breda idem dito.

avatar van Zinema
2,5
Zinema (crew)
Prachtige poster.

Regisseur Brennikmeijer heeft na het dappere Caged opnieuw een film gemaakt met een erotische tint. Weliswaar stukken minder dan bij eerder genoemde titel of dan dat de prachtige poster doet vermoeden, maar misschien wel kenmerkend. Lotgenoten is een bijzonder filmpje geworden. Soms rommelig, al moet gezegd dit ook bijdraagt aan de charme van een film die alle kanten uit kan gaan en dat soms ook doet, met dank aan de Entertainment Experience, een user generated project.

Redelijk.

avatar van Stephan
5,0
Moet ik toch weer de poster aanpassen...

Entertainment Experience wint Emmy Award

avatar van Zinema
2,5
Zinema (crew)
Om een goede reden. (ik zou de billen vrij houden).

avatar van Macmanus
0,5
Slecht.

Alles was beneden niveau. Dramatisch acteerwerk, dramatische dialogen, alles dient kennelijk in spraak te worden verteld en uitgelegd. Met als hoogtepunt wanneer Remco verteld over het ongeluk op de N209! Verhaal was voorspelbaar en nogal kinderachtig. "Doordat jullie zo nadrukkelijk aan het chanteren zijn in mijn kantoor en ik dit opneem kan ik jullie mooi beet nemen!" Visueel ook weinig soeps. Wel aandoenlijk dat er soms wat werd geprobeerd. Camera tijdens de lesbische scene die meedraait. Maar uiteindelijk kon ik me toch niet aan de gedachte ontrekken dat de cameraman het niet onder de knie kreeg. Sommige dingen zullen aan de tijd en budget liggen. Hoewel de 500 euro wel iets knapper klinkt dan het is. De camera (en andere kosten) kost normaal gesproken natuurlijk veel meer. Dus de apparatuur is niet slechter dan menig "echte" productie.

Maar zelfs als je dit mee laten wegen is er nog steeds niks te genieten. Met een totaal lachwekkend en overdreven einde. Classic caralarm.wav!

0.5 sterren.

avatar van mcdaktari
Ik mag graag Nederlandse films zien maar Lotgenoten kon mij niet echt boeien, het was nou ook niet echt een hele slechte film maar het sprak mij gewoon niet aan. Vandaar dat ik niet hoger kom dan 2 sterren.

avatar van Drifter
3,0
Dun verhaal, acteren matig.
Maar ik heb me niet verveeld, en dat is dan weer mooi meegenomen. Dat is lang niet altijd bij een film. Ik vond hem leuk.
Twijfel tussen 21/2 en 3.

avatar van blurp194
3,5
Grappig, speels, deze film met "een vlot en spannend verhaal waarin veel anders is dan dat het lijkt". En vlot is het zeker, en gelukkig daarnaast vooral speels en niet serieus. Wel wat zwakke puntjes in het plot, maar die ben je na de volgende wending toch alweer vergeten. En als je van te voren niet weet over de 48-uurs opnames en de beperkte budgetten (waar, ahem, nogal wat niet in meegerekend is lijkt me dan) staat er toch best een leuke film. Daar kan menig hollywoodprul een mooi voorbeeld aan nemen. Dat laat zien wat er mogelijk is als je niet struikelt over pretenties, maar gewoon iets neerzet.

3,0
Het komt vaker voor dat ik een film te langzaam vind of dat scenes zich erg traag voortbewegen. Bij deze film is het eens een keer het tegenovergestelde. Vanaf de allereerste scene zit het tempo van de film er al goed in en wordt er binnen de korte speelduur van 65 minuten een ongelofelijke hoeveelheid script doorheen gewerkt. Heel veel personen moeten allemaal hun verhaallijntjes kwijt. Daardoor komt de film nogal opgefokt en gehaast over, wat de geloofwaardigheid niet echt ten goede komt. De acteerprestaties zijn ook niet altijd even sterk. Maar uiteindelijk was het toch geen echt slechte film, ook al is het geen hoogvlieger. Hij is licht verteerbaar en kijkt lekker weg.

avatar van BlueJudaskiss
4,0
Mijn 2000ste stem op MovieMeter, en ik ben afgebluft. Wát een onverwacht mooie film!

Dialogen vond ik slecht en het verhaal vond ik dun, maar dat wordt goedgemaakt door de prachtige, dicht op de huid gedraaide shots die vaak schitterend uitgelicht zijn. Samen met het spel van geweldige nieuwe acteurs als Marleen Maathuis en Martijn van Hese levert dit soms pareltjes van scenes op die heel erg doordringend zijn - stom woord, maar kan het zo gauw even niet anders verwoorden. Sound-design en muziek was ook prettig: aanwezig, maar nooit overheersend.

Waar ik een lange aflevering van een doorsnee tv-serie had verwacht, kreeg ik het tegenovergestelde: een prachtige (te) korte bioscoopfilm. Verdient zeker een groter publiek dan de film nu heeft. Na De Stilte van het Naderen vond ik dit Stephans beste.

4,0*

avatar van BlueJudaskiss
4,0
Ter toevoeging over het verhaal: als geheel vond ik het te veel van het goede, met de drugs, de misdaad, chantage en diverse verhoudingen over en weer die te krap in 65 minuten zijn gepropt. Heeft natuurlijk ook veel te maken - om niet te zeggen: alles - met het script van Verhoeven en Van Kooten.

Wat ik in het verhaal wél mooi vond waren de afzonderlijke verhaallijntje. Ik heb even geen zin in die lelijke spoilertags mijn bericht, maar de (vele) momenten waarbij het puur om de verhouding tussen twee mensen ging (wederom wat vaag verwoord, excuses) ging vond ik prachtig. Hoogtepunt was natuurlijk het prachtige moment van Nadja en Ineke in het restaurant.

Nogmaals een erg fijne film.

Doet deze nu mee in Utrecht?

avatar van Stephan
5,0
Nope.

Godver, weer niet toegelaten?!

avatar van Stephan
5,0
Nope.

En de versie van Paul?

avatar van Stephan
5,0
Laatste keer dat ik René sprak hadden ze geen plannen. Maar dat was alweer een tijdje geleden.
Overigens heb ik Lotgenoten in 2012 ingediend (vrijwel identieke versie) Voor dit jaar heb ik de moeite niet genomen.

Volgens mij gaat Steekspel wel meedoen.

5,0
De scène in het Hilversumse restaurant met Lieke en Merel is van uitzonderlijke klasse. kijk naar het slechte script van Verhoeven waarop alles gebaseerd is, dan is de prestatie des te groter!

avatar van wibro
3,0
Naar aanleiding van een fragment in een contest van mjk87 deze film maar eens bekeken, want ja, doe een paar lekkere meiden in zo'n fragment en mijn interesse is gewekt. Goede film? Neen. Slechte film? Neen, dat ook niet. Gewoon een vermakelijke film. Het einde vond ik helaas niet al te best en die vecht scène in de kroeg leek helemaal nergens op maar ik moest er wel om lachen. Verreweg het mooiste vond ik de scènes met Lieke en Merel, zoals o.a. toen beide dames helemaal stoned op het bed lagen en toen ze elkaar aan het zoenen waren. Dus nogmaals, gewoon een vermakelijke film, waarvan we het plot maar niet al te serieus moeten nemen.

Oh ja. "Iedereen is architect van zijn eigen lot" vind ik trouwens wel een mooie uitspraak. Kan natuurlijk alleen maar verwijzen naar dat ene bekende woord dat op de muur van het toilet geschreven stond.

3,0*

avatar van Stephan
5,0
wibro schreef:
die vecht scène in de kroeg leek helemaal nergens op maar ik moest er wel om lachen.

Dat was ook helemaal de bedoeling

2,0
Vooropgesteld: ik ben een fan van Stephan Brenninkmeijer. Hij probeert ten minste spannende en sexy films te maken voor een breed publiek. Soms met een controversieel randje, zoals Caged. Maar altijd proberend net een stapje verder te zetten. Swingers werd ook internationaal goed gewaardeerd.

Niet alles verandert in goud wat hij aanraakt. Lotgenoten vind ik een van zijn mindere films, te veel verbrokkeld, te veel plotlijnen, te veel gebeurtenisjes, te weinig samenhang. Een niet geslaagd experiment. Niet zo erg voor een keertje.

Het gaat over een pater familias die door zijn zoons uit de zaak gezet dreigt te worden. Ze willen de tent verkopen aan de Chinezen en het geld opstrijken. Pa lijkt daarin mee te gaan, maar heeft intussen een verrassing voor het tweetal in petto. Dan lopen er nog een paar dames in het rond die allemaal ook zo hun eigen agenda hebben. Ga er als kijker maar aanstaan. De film bestaat uit losse scènes en de kijker mag zelf de samenhang invullen. Er wordt knullig geacteerd door een onervaren cast. En de ontknoping kan ik me niet eens meer herinneren. Nu graag weer een goeie, Stephan.

avatar van Rickyman
3,0
Aardig filmpje, het verhaal leek wat oninteressant, maar werd steeds leuker.
Sommige rollen waren misschien ook wel irritant, toch speelt de cast verrassend goed en is het ook wel een keer fijn om weer eens nieuwe gezichten te zien.

avatar van comely
Fransman schreef:
Hij probeert ten minste spannende en sexy films te maken voor een breed publiek.


Wat een vage argumentatie.

2,0
comely schreef:
(quote)


Wat een vage argumentatie.


Ik dacht dat ik toch redelijk duidelijk had aangegeven wat ik van deze film vond. Daar was toch niets vaags aan? Zou je niet eerst stemmen over deze film voordat je je in een discussie mengt? Weten anderen ook hoe je erover denkt. Vond het nogal een vage reactie van je.

avatar van Noodless
3,0
Gewoon degelijk qua opzet. Het tempo is hoog gezien de vele verhaallijntjes die in een korte tijdsduur naar de kijker worden gebracht. En dat is zeker positief want je verveelt je geen minuut. Misschien is niet ieder personage boeiend, maar de verschillende onderliggende verhaaltjes zijn interessant genoeg om de film te volgen. De cast doet het naar behoren en de kracht van de film ligt vooral bij de vriendschap tussen Lieke ( Fransie Groenendijk) en Merel ( Marleen Mathews). Die laatste steekt er sowieso boven uit door haar goede vertolking en haar looks. 6/10

Gast
geplaatst: vandaag om 17:06 uur

geplaatst: vandaag om 17:06 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.