• 9.378.870 stemmen

Fifty Dead Men Walking (2008)

Drama / Thriller | 117 minuten

Genre: Drama / Thriller

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk / Canada

Geregisseerd door: Kari Skogland

Met onder meer: Jim Sturgess, Rose McGowan en Ben Kingsley

Releasedatum: 20 augustus 2009

Plot Fifty Dead Men Walking

"When you cross the line there's no going back."

Eind jaren 80: De Britse politie rekruteert de 22-jarige Martin McGartland uit West Belfast om de IRA te bespioneren. Hij weet een plek binnen de terreurgroep te bemachtigen door zich aan te melden als vrijwilliger. Intussen speelt hij belangrijke informatie door aan de politie waardoor hij vele levens redt.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van Montorsi

Montorsi

Begon wel hoopgevend, maar uiteindelijk is het niet veel.

Veel net-niet. Het verhaal heeft wel potentie maar die dubbele belangen en interne moraal komt amper uit de verf. Nogal plichtmatig dubbelspel wat eigenlijk nergens echt interessant wordt. Visueel erg wisselvallig, tegen het einde best oke eigenlijk, maar ook net zo vaak vrij pover.

Acteerwerk was wel aardig maar ook nergens groots.

Verder wel een leuke soundtrack, pakt dan wel weer goed uit.

avatar van Zinema

Aardig onderhoudend.

Maar niets bijzonders. Weinig spanning, geen top-drama, eigenlijk allemaal een beetje nèt niet. De film weet daardoor amper binnen te dringen. Zonder Kingsley en Sturgess zou er hoogstwaarschijnlijk een stuk minder van overblijven.

Redelijk.

avatar van Justinw

Justinw

Redelijke film,

Setting is origineel naar mijn idee(heb in ieder geval nog geen films gezien over dit topic). Uitwerking is redelijk. Jim sturgess zet een degelijke rol neer als Martin McGartland. En in het begin had ik goede hoop. De achtervolgingsscene deed me een beetje denken aan Trainspotting. Hou ook wel van films die op dat grote eiland afspelen. Maar dan zakt de film toch een beetje weg en word het een standaard Informant filmpje.... Er zat dus meer in dan er nu werd uitgehaald. Maar ze moesten zich dan ook aan het "waargebeurde verhaal" houden.

avatar van Theunissen

Redelijke IRA film met goede rollen van Jim Sturgess en Ben Kingsley (ik herkende hem in het begin niet). Het verhaal is best aardig maar er zijn meerdere van dit soort films gemaakt en ook betere. Ik vond de film wel boeiend maar niet echt spannend. Leuk om eens gezien te hebben maar meer ook niet.

avatar van Fran

Fran

• 1953 berichten

Ik vond het wel een spannende film. Vooral aan het einde. Meestal hebben films over Ierland een bepaalde grimmige, donkere sfeer. Deze film vond ik wat kleurrijker verfilmd met toch dat grimmige sfeertje wat er toen in Belfast geheerst moest hebben. Dat vond ik wel knap gedaan.

Het acteerwerk was ik ook wel van onder de indruk. Iedereen zette zijn rol heel indrukwekkend neer. Ik ben het met sommige kritieken eens dat de film af en toe wat traag verliep en het had misschien iets korter mogen zijn. Toch heeft de film me wel heel de tijd weten te boeien.

avatar van Film Fan

Film Fan

Realistisch en rauw gefilmd drama over de burgeroorlog in Ierland. Het laat de idioterie van de IRA en het Britse leger zien. Sturgess speelt hier een geweldige rol en zet met zijn acteren Kingsley in de schaduw. De film heeft een prima tempo en er zit voldoende spanning in. De film neemt geen echte stelling in buiten die van het laten zien van de waanzin van oorlog. Interessant dat er ook echte nieuwsbeelden zijn verwerkt in dit waargebeurd drama.

avatar van scorsese

Goeie film waarin een Ierse jongen zich laat opnemen bij de IRA, terwijl hij informatie doorspeelt naar de Britse politie om zo levens te redden. Een degelijk, maar al vaker verteld, verhaal. De tweede helft is een stuk boeiender en ook spannender. Jim Sturgess zet een uitstekende rol neer. Een nipte 3.5 sterren.

avatar van Lovelyboy

Lovelyboy

Een film die mij toch behoorlijk tegen viel, een film waar bij ik me afvraag of hier niet meer van te maken geweest was en bovendien een film waar Martin MacGartland zelf over zegt dat de prent even dichtbij de waarheid staat als de Aarde tot Pluto. Is het dan een waardeloze film? Nee, dat ook weer niet.

De film draait rond de jonge Martin die tegen de gebruikelijke verscheurde, en aardig gebrachte, achtergrond in Ierland geronseld wordt als tipgever. Waar niemand te vertrouwen lijkt en je even goed genaaid en gestraft wordt door beide partijen, is de reden waarom Fergus deze jongeman wil al even logisch als slecht onderbouwd. Want waar hij kennelijk onafhankelijk en niet bang is, en naar niemands pijpen hoeft te dansen, zit hij plots zowel bij de IRA als dat hij zelf contact opneemt om de snitch te gaan spelen voor Fergus. Hier had iets meer dialoog en onderbouw gepast, of ik moet iets gemist hebben.

Een gebruikelijk beeld van aanslagen, verijdelde aanslagen, smokkelen, berichten en onderschepte ladingen trekt voorbij en hoewel er het nodig bloed vloeit en enkele grove dingen plaats vinden komt deze IRA tak me toch vooral over als een stel rebellerende kwajongens, een anarchistische en niet te serieus beeld dat kracht bijgezet wordt door de punkmuziek die gebruikt wordt. Een constant beeld van een stel amateurs die het vooral klein aanpakken komt op mij over, een beeld dat vooral niet strookt met andere IRA films. De spanning dat ze hem verdenken of überhaupt op zoek zijn naar een rat komt niet of nauwelijks over, op de martelscene na dan waar ze natuurlijk de verkeerde aan de tand voelen. Een scène die overigens voornamelijk is om te shockeren maar verder niet overtuigt. Pas het laatste half uur wanneer hij ontmaskert is en gepakt komt er iets meer sjeu en spanning in.

Een aardige film, met een paar momenten van spanning, leuk voor een keer maar voor een blijvende indruk toch echt te mager.