• 9.161.839 stemmen

Genre: Komedie

Geregisseerd door: Norman Z. McLeod

Met onder meer: Groucho Marx, Harpo Marx en Chico Marx

Plot Monkey Business

"Laughing days are here again!"

De kapitein krijgt te horen dat er vier verstekelingen aan boord zijn. Ze zijn nog niet gevonden, maar duidelijk te horen in het laadruim omdat ze zingen. Als ze het ruim verlaten krijgen de passagiers nog meer te verduren, en als een rijke dame ontvoerd wordt zorgen ze voor veel verwarring.

logo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimage

J.J. 'Big Joe' Helton

Alky Briggs

Lucille Briggs

Mary Helton

Capt. Corcoran (onvermeld)

avatar van Poisonthewell

Poisonthewell

Heel aardige Marx Brothers film. Duck Soup blijft mijn favoriet, maar ik heb me hierbij ook flink vermaakt. 3,5*

avatar van Sneakerjeans29

Sneakerjeans29

Thelma Thodd,bekend uit Laurel & Hardy had hier ook een rol in. Helaas jong gestorven in 1935.door een ontsnapt gas in een garage of zo.

avatar van ToNe

ToNe

door een ontsnapt gas in een garage of zo.

Zo wilden ze vroeger (in films) wel eens iemand vermoorden.

In They Drive By Night gebeurt dit en er is nog één (verijdelde poging) die ik niet voor de geest kan halen.

avatar van J.S.

J.S.

Tja, net weer een Marxbrothersfilm gezien en het is weeral hetzelfde liedje: grappige Groucho, leuke Chicho, solide Zeppo en irritante Harpo en veel te weinig (goeie) grappen, waar Laurel en Hardy en vooral Chaplin in slaagden falen de Marx-broers: het creëren van tijdloze humor, 2.5*.

avatar van Henry Spencer

Henry Spencer

Niet hun beste, akkoord. Maar het blijft toch aardig grappig voor al driekwart eeuw oud te zijn, vind ik.

avatar van Zinema

Vermakelijke klassieker met The Marx Brothers. Niet hun beste en enigszins gedateerd, maar voor een 77-jaar oude film nog steeds eentje die er mag zijn. Goed.

avatar van Friac

Friac

Een middelmatige film van de Marx Brothers. Het verhaal is wederom behoorlijk flauw en dient puur als ondersteuning van de grappen, en de film eindigt te abrupt en laat vele zaken onafgewerkt achter. Dit komt niet zozeer "anarchistisch" over, maar eerder haastig en onverzorgd.

Positief is dat er geen liedjes gezongen worden en dat er een tweetal fijne scènes te noteren vallen: Harpo (die in de eerste films van de Marx Brothers wat mij betreft de meest interessante is) in de poppenkast en Groucho die het hulpje van de sheriff imiteert op het feest. Voorts weinig geslaagde grappen, die niet gered worden door een solide verhaallijn of interessant camerawerk. Na zowat alle belangrijke films van de Marx Brothers gezien te hebben, kan ik nu wel besluiten dat het niet helemaal mijn ding is...

Metalfist

You're just wasting your breath, and that's no great loss either

Een paar dagen geleden keek ik nog eens een Marx Brothers film sinds lange, lange tijd. Het viel me op hoe geniaal ze eigenlijk waren en ik kreeg meteen weer zin om heel hun oeuvre terug opnieuw te zien. Zo gezegd, zo gedaan en doordat ik een week vakantie heb, is de gelegenheid perfect. Ik begon in chronologische volgorde dus eerst met The Cocoanuts, gevolgd door Animal Crackers en nu deze Monkey Business, de enige Marx Brothers die in mijn collectie zit maar die ik nog nooit had gezien.

En wat is het weer een heerlijke film geworden. Ik had totaal geen benul waarover de film ging, de Marx Brothers kunnen genoeg interesse opwekken zonder enig idee van verhaal maar vanaf het moment dat de film het over 4 verstekelingen heeft, dan weet je al hoe laat het is. De vier broertjes verstopt in tonnen en al zingend maken ze hun aanwezigheid bekend. Ik ging meteen al in een deuk en dat gevoel verdween niet, althans toch niet voor geruime tijd. De achtervolgingen zijn hilarisch, de situaties op de boot waarin de vier terecht komen zijn fantastisch maar het is jammer dat de film dit hoge niveau niet kan aanhouden. Want wanneer ze af de boot geraken is het allemaal toch net iets minder. De humor is nog altijd wel sterk aanwezig maar het was niet meer zo leuk als het eerste deel van de film. Spijtig, anders had dit wel eens de nieuwe Duck Soup kunnen zijn. Het is ook wel de eerste keer in de carrière van de vier broers dat het plot echt praktisch niets om handen heeft. Animal Crackers en The Cocoanuts hadden ook geen hoogstaand plot maar er was er nog altijd wel één en dat is bij Monkey Business niet het geval. Op het einde worden de paar losse eindjes die er zijn (wat dus eigenlijk heel het plot is) wel wat aaneengeknoopt maar dat gebeurt allemaal zo ontzettend snel en niet al te duidelijk waardoor de film nogal abrupt eindigt. Gelukkig is het verhaal bij dit soort films voornamelijk bedoeld als kapstok voor de hilarische situaties en die zijn er genoeg.

Monkey Business is een speciale film in de 5 films die met Zeppo zijn gemaakt want het is de eerste keer dat hij eens een ietwat interessante rol heeft. Vooral in het begin is hij in combinatie met Groucho, Chico en Harpo vaak ontzettend leuk en het deed me eigenlijk deugd om te zien dat hij er toch niet altijd voor niets heeft bijgelopen. Let trouwens ook op een bijrol van nog iemand van de Marx familie! Op het moment dat de 4 af het schip geraken, zit vader Sam Marx ergens op een aantal kisten in de achtergrond. Het zou maar een flits zijn, ik heb hem zelf ook niet ontdekt gisteravond doordat ik totaal geen idee had dat hij in de film zat, maar het is wel leuk om hem te zien. Groucho is ook weer zijn heerlijke botte zelf. Ik kan echt maar geen genoeg krijgen van de vele geniale woordgrappen en ook Harpo en Chico zijn weer hun fantastische zelf. Ik blijf het ontzettend leuk vinden hoe sterk ze eigenlijk op elkaar zijn ingespeeld, de Maurice Chevalier scène is dan ook geweldig om te zien. Deze keer ook geen Margaret Dumont en ergens is dat goed want ik denk niet dat ze hier echt had in gepast. Wel krijgen we een ander bekend gezicht en dat is dat van Thelma Todd. Een actrice die jammer genoeg op een erg jonge leeftijd is gestorven en als je de manier waarop weet dan is de quote van Groucho waar hij "You're a woman who's been getting nothing but dirty breaks. Well, we can clean and tighten your brakes, but you'll have to stay in the garage all night." zegt nogal macaber doordat Todd onder mysterieuze omstandigheden in haar auto dood is teruggevonden met de motor nog lopend...

Voor mij blijft dit geniale humor die nergens maar dan ook nergens een spatje minder is geworden in de loop der jaren. Waar Chaplin mij teleurstelt en Laurel & Hardy ook niet het effect heeft dat ik had gehoopt, hebben de Marx Brothers dat wel. Zonde dat ze niet meer dezelfde naam als Chaplin of Laurel & Hardy hebben want dat hadden ze anders echt wel verdiend.

avatar van Chainsaw

Chainsaw

Zeker niet de beste van de Marx broeders, wat mij betreft. Monkey Business focust zich voor mijn gevoel meer op de slapstick en minder op de dialogen en gevatte one-liners. Slechts een paar keer komen Groucho en Chico leuk uit de hoek, maar het is hier toch vooral ook veel ren- en vliegwerk. En het deed, mede door de focus op de slapstick, ook allemaal wat kinderlijker en minder scherpzinnig aan. En dat zijn net de elementen die ik erg waardeer in de films van de broers. Maar goed, verder gaat alles eigenlijk precies volgens de Marx- formule en op de één of andere manier is het dan moeilijk om je niet te vermaken. Heb in ieder geval best weer lol gehad met deze Monkey Business.

3 sterren.

Metalfist schreef:

Mijn favoriete "vroege" Marx-film, zelfs nog ietsje leuker (chaotischer) dan Duck soup.

avatar van Vinokourov

Vinokourov

Vooruit nog één Marx Brothers-filmpje gezien. De autistische woordgrapjes van Groucho kan ik totaal niet uitstaan, maar de rest is nog wel oke om aan te zien. Monkey Business is een redelijk leuk kat-en-spel geworden, waar de 4 broertjes continu op de vlucht zijn. Het heeft, zoals vaker, weer een paar tof gevonden scenes.

avatar van The One Ring

The One Ring

Oh, I know it's a penny here and a penny there, but look at me. I worked myself up from nothing to a state of extreme poverty.

Vreemd dat dit hier vaak genoemd wordt als een mindere Marxfilm. Oké, het is een gemis dat de satirische elementen die latere films als Duck Soup, Horse Feathers en A Night at the Opera hier ontbreken. Ook had iets meer verhaal wellicht geholpen. Maar aan de andere kant is de film er eigenlijk gewoon niet minder grappig om. Integendeel zelfs, dit is het meest consistente werk dat ik tot nu toe van de Marx Brothers gezien heb. De grappen blijven komen, met slechtste een korte harpsolo van Harpo tegen het einde als onderbreking. De vaart zit er enorm in en de hit-and-miss factor van de grappen is ook beter in balans. Aan het begin vond ik enkele woordspelingen van Groucho wat te vergezocht en te flauw, maar daar kwam al vlug verandering in. Ook is de aandacht over de verschillende broertjes hier goed verdeelt en had ik ook niet de indruk dat ofwel slapstick ofwel verbale humor hier de overhand had. Het mist een beetje een virtuoze scène, zoals de finale van A Night at the Opera of de hoedenwissel van Duck Soup, maar evengoed zijn er hier genoeg hoogtepunten. Favoriet bij mij is het schaakspel en Groucho die tegen een boze indiaan zegt: "If you don't like it here go back to the country you came from." Een van de weinige komedies die mij echt de volledige speelduur aan het lachen heeft gehouden, wat niet eens een belediging is voor die andere komedies.

mister blonde

Dit wordt in zijn algemeen toch niet genoemd als een mindere Marx brothers?

Henry Spencer schreef:

Zinema schreef:

Friac schreef:

Een middelmatige film van de Marx Brothers.

Chainsaw schreef:

Zeker niet de beste van de Marx broeders,

Over het algemeen is misschien wat overdreven maar wordt toch wel niet als hun beste werk beschouwd

mister blonde

4 willekeurige MM gebruikers die het 'niet hun beste' (iets heel anders dan en een mindere) vind ik weinig steek houden. Volgens mij is dit op een paar films na (Duck Soup, Day at the Races en Night at the Opera) wel degelijk een van de bekendste en meest gewaarde films.

Roger Thornhill

En sowieso behoort deze volgens de puristen tot hun beste want meest anarchistische periode 1929-1933 (de vijf Paramount-films, toen ze ook nog met z'n vijven waren). En volgens about.com homevideo.about.com is het zelfs zo dat "the last three Paramount films --Monkey Business (1931), Horse Feathers (1932) and Duck Soup (1933)-- [..] ended up on the American Film Institute's list of the 100 funniest American comedies." Dus zeker niet onderschat, hoewel meestal niet op één lijn gesteld met wat vaak als hun beste films worden genoemd, Duck soup en A night at the opera. Ach, wat maakt het ook uit -- allemaal heerlijke films.

Metalfist

Voor de duidelijkheid, ik vind dit ook één van de beste films van de broertjes maar The One Ring had het duidelijk over het forum hier (en dus niet op about.com of eender andere welke site) en wanneer er 4 van de 10 berichten (willekeurig? Ik heb gewoon de pagina even nagelopen) zeggen dat het niet hun beste is, kan ik me voorstellen dat je hieruit de conclusie trekt dat het een mindere film van Marx is.

Als je dit vergelijkt met de score (die is één van de hoogste op de site van de broertjes) klopt het natuurlijk niet.

mister blonde

Hoewel ik nog steeds een groot verschil zie tussen niet hun beste en een van hun mindere en dat ik 4 willekeurige berichten (want dat blijft het natuurlijk wel) nog steeds weinig vind zeggen over een algemene tedens (hier op MM), begrijp ik je punt wel.

avatar van Ramon K

Ramon K

3e Marx Brothers' die ik zie en ik kom zelfs op een 0,5*retje lager uit. Ik vind het gewoon echt onder de maat. Slechts 1 op de 10 punchlines die Groucho eruit gooit is leuk. De manier waarop hij zijn grappen brengt is wat mij betreft tenenkrommend. Deze man hoort op een cabaretpodium thuis en niet in een film (doet me denken aan de manier waarop Rodney Dangerfield zijn humor brengt). Af en toe lijkt het zelfs zo dat Groucho zijn grappen letterlijk 'voorleest' van een briefje (bevestigd aan een prop/rekwisiet). Chico is net zo flauw als Groucho, maar dan met een slecht accent. Zeppo krijgt niets te doen (wel 1 leuke grap met een zakdoek), en Harpo redt de film gelukkig nog een beetje met zijn visuele humor (poppenkastscène is echt goed!). De harp kan er na 3 films wel uit. Zo ook Chico's piano.

Ik heb me zelf voorgenomen nog 3 van hun films te zien. 2,0*

Roger Thornhill

Voor je eigen bestwil zou ik dat niet doen. Als je hier na drie films de lol nog niet van inziet gaat dat denkelijk alleen maar agressie oproepen. (Niet ironisch of sarcastisch bedoeld!)

avatar van Ramon K

Ramon K

Roger Thornhill schreef:

Met 2x 2,5* en 1x 2,0* is er echt nog geen man overboord hoor. En die mannen hebben zo erg hun stempel op de filmgeschiedenis gedrukt, dat ik er eigenlijk niet onderuit kan/wil komen. Vooral A Night at the Opera lijkt me nog verplichte kost. Duikt zo vaak op in lijstjes. Maar ik neem er de tijd wel voor.

avatar van Movsin

Movsin

Eigenlijk moet ge u optrekken aan de verrassende, clevere en dwaze gezegden van Groucho en aan de visuele moppen van Harpo maar voor de rest is het pure slapstick en in deze "Monkey Business" was er van dit laatste toch wat te veel.

avatar van Paulus53

Paulus53

Vreselijk flauwe grappen. Een bittere tegenvaller.

avatar van Loochenaar

Loochenaar

Door een reeks Allens kreeg ik zin in de zwart-wit slapstick van de gebroeders Marx, zodoende waagde ik me aan Monkey Business. De andere films zag ik reeds en genoot intens van de aaneenschakeling gevatte nonsens die ieder broer op zijn idiosyncratische wijze uitvoerde, met een zwak voor de talige panache van Groucho - tevens Allens stijlmiddel naar keuze. Ook hier blinken de broers gedrieën weer uit in hun onverwachte komische adlibs, al heeft Zeppo in MB zowaar niet alleen de functie van aangever, toch spelen ze in deze film duidelijk op een lager pitje.

MB is gewoon niet af: zo zijn de grapppen ondermaats, is de verhaallijn verwaarloosbaar, de eindscène willekeurig en het einde belachelijk abrupt.

Ondanks dat er vanalles schort aan MB zag ik gelukkig toch enkele scènes die me wakkerschudden en me gaven waarnaar ik verlangde; de momenten dat de idiote broers de 'slimmere' omgeving te slim af zijn: Harpo in de poppenkast, Chico op de piano, Harpo op de, jawel, harp en hier een daar een spitsvondig Groucho zinnetje. Over het algemeen is MB niet goed genoeg. Er had gewoon iets meer 'zowie!' in gemoeten.

avatar van mrklm

mrklm

De eerste Marx Brothers-film die niet gebaseerd is op één van hun theatershows (maar uiteraard wel oud materiaal bevat) is één van hun beste films. Het zit vol actie en laat de visuele grappen en briljante woordspelingen in een enorm tempo voorbijkomen. Groucho, Chico, Harpo en Zeppo zijn verstekelingen die uit handen moeten zien te blijven van de kapitein en betrokken raken bij de criminele activiteiten van gangster Alky Briggs [Harry Woods]. De broers zingen Sweet Adaline, er is een waanzinnige achtervolging waarbij ze terloops een jazz-voorstelling geven, Harpo drijft zijn achtervolger tot waanzin (en de kinderen tot geschater van het lachen) door zich voor te doen als een poppenkastpop, Groucho danst meerdere keren de tango met de fantastische (en veel te vroeg overleden) Thelma Todd en ze proberen allemaal de douane door te komen door zich voor te doen als Maurice Chevalier. Om de taalgrappen van Groucho en Chico te waarderen is een bovengemiddelde kennis van de Engelse taal (en bij voorkeur Engelse ondertiteling) een pré. Chico's pianospel en Harpo's intermezzo op de harp zijn van een extreem hoog niveau en Zeppo ontpopt zich als de held in een enerverende finale met commentaar van sportverslaggever Groucho. De satirische bijt van Duck Soup ontbreekt, maar dit is nog altijd één van de beste komedies aller tijden. "If a comedy was as good as this, it would be much better than it is."