Faust: Eine Deutsche Volkssage (1926)
Genre: Drama / Horror
Speelduur: 85 minuten / 116 minuten (gerestaureerde versie)
Alternatieve titel: Faust
Duitsland
Geregisseerd door: F.W. Murnau
Met onder meer: Gösta Ekman, Emil Jannings en Camilla Horn
Gesproken taal:
Plot Faust: Eine Deutsche Volkssage
"The Voice of the Tempter."
In een poging om de heerschappij over de aarde te behalen, sluit de duivel Mephisto een weddenschap af met een engel, dat hij de ziel van een vriendelijke oude professor, Faust, kan vernietigen. Dit doet hij door een vernietigende plaag naar zijn dorp te sturen, waarvoor Faust geen remedie kan vinden, waardoor hij zijn geloof in God verliest. Dan vindt hij een oud boek met instructies hoe hij Mephisto op kan roepen.
Faust
Duke of Parma
Duchess of Parma
Farmboy (onvermeld)
Zavo
Mooi, deze film! Wel even 'werken' met die duitse teksten (Duits woordenboekje erbij
). Ik ben zeker van plan nu ook Nosferatu te gaan kijken.
skiptomylou
Special effects voor die tijd zijn gewoonweg verbluffend en vooral de rol die voor Jannings is weggelegd is zeer goed neergezet
Fred Neil
Een van mijn lievelingsfilms. Zeker de moeite waard. Ook als je normaal niet echt van stomme films houd zal dit zeker indruk op je maken.
Fred Neil
Deze film wordt binnenkort opnieuw uitgebracht op dvd in de "masters of cinema" serie van Eureka.
Poisonthewell
Is die anders dan de huidige Eureka release (die ik in bezit heb)?
Toon1
Is die anders dan de huidige Eureka release (die ik in bezit heb)?
Weten we nog niet, details van de nieuwe release moeten nog bekend worden gemaakt.
Fred Neil
Ik hoop zelf dat ze nu de rechten van de spaanse dvd-uitgave overgekocht hebben. Die print is een stuk beter van kwaliteit en er zitten een aantal andere scenes in.
Freud
Geweldige film zoals er tegenwoordig niet meer veel gemaakt worden (en gelukkig, het zou niet van veel tegenwoordigheidszin getuigen om nu nog een stille film te gaan maken
). Een mooi, heimisch verhaal op onnavolgbare wijze in beeld gebracht met veel oog voor pathetiek en effect. Zou ik niet kunnen verdragen in een hedendaagse film, maar de overdreven dramatiek hoort gewoon bij dit soort expressionistische films en maakt er ook een groot deel van de charme van uit.
De film is nogal traag, en zeker het hele verhaal met Gretchen had wat vlotter mogen verlopen, maar al bij al blijft het wel boeiend, en het neemt niet weg dat het eerste deel echt geweldig goed is. De live pianomuziek die bij de vertoning gespeeld werd vond ik nogal drammerig en had iets te weinig rustpauzes, maar goed, daar kan de film weinig aan doen. Zeggen dat hij nog actueel zou zijn is onzin, het is een stokoude film die hopeloos verouderd is, maar wel geweldig sfeervol, en gewoon erg leuk om te bekijken tachtig jaar na datum. De film is trouwens erg goed gerestaureerd, die kan er wel tegen voor nog een halve eeuw
D-ark
Faust is een geweldig verhaal en ook nog dat ik me heb voorgenomen dat ik veel oude films en klasiekers ga kijken sla ik twee vliegen in een klap.
jannemann
Een paar jaar gelden gezien in Den Bosch met orkest erbij, erg goed en werd er toch flink ingezogen. voorlopig 4* maar moet hem nog een keer zien om goed te kunnen oordelen (met orkest, anders komt het natuurlijk niet in de buurt)
Goodfella_90
Wat een ongelooflijke special effects; ik zag dingen waarvan ik niet eens wist dat dat mogelijk was in 1926, toch al even meer dan 80 jaar geleden. Verder niet enorm spannend, maar wel erg intrigerend. Een en al sfeer ook. De film zakt her en der ietwat in, maar enkele geweldige, klassieke scènes maken dit ruim goed. Denk aan de drie spookrijders, de duivel levensgroot boiven het stadje, de herkenning op de brandstapel.. Het verhaal van de film is fantastisch, maar zou desondanks in een hedendaagse film niet meer werken ben ik bang. De leeftijd, en het daarbij horende acteerwerk en camerawerk maken toch ook deel uit van de charme. Eerst maar eens 4 sterren, wellicht doe ik er ooit wat bij op.
klute89
Vandaag gezien, en het was een lange zit; Maar ik vond het het waard! De openingsscene met die paarden is gewoonweg prachtig! Vanaf dat begin volgen de mooie scene's elkaar snel op. Bijv. de ontmoeting tussen de duivel en de engel, de duivel die pest verpsreid enz. Erg mooi. Er was wel een stuk wat ik niet echt goed vond, het stuk als de jonge Faust z'n liefde zoekt en bemind en als Memphisto een soort kattewaad uithaalt met de tante van het meisje.
Die scene's duurde lang en het ging steeds meer de komische weg op.
Maar afgezien van dit minpunt vond ik het een indrukwekkende film met bijzondere effecten voor zijn tijd.
Drs. DAJA
Meesterlijke film. Stunning sfeer, razend tempo, beeldschone, epische beelden, machtig camerawerk. Een verbazingwekkend meesterwerk.
(verwijderd)
'K zag dit 'oudje' begeleid door Het Willem Breuker Collectief. Fantastisch wat 'ze' toen al maakten aan beeld en trucages. En vooral via beeld wordt zo'n klassiek verhaal heel toegankelijk. Meer dan een jaar later is de sfeer van een memorabele avond mij goed bijgebleven.
Halcyon
Visueel een stuk boeiender dan Nosferatu, al stak het scenario (gebaseerd op Goethe) me dit keer enorm tegen. Een parabel over goed en kwaad, maar met teveel aandacht voor de dramatische en romantische episodes naar mijn aanvoelen. Had het liever wat duisterder gezien. Maar toch frappant dat dit dezelfde regisseur is als van Nosferatu, gezien het merkbare verschil in stilering. Althans, dat vind ik toch... Murnau toont hier wel degelijk met sterke contrasten tussen licht en schaduwpartijen te kunnen werken, tevens symbool voor de dualiteit van goed versus kwaad. Iets wat ik in Nosferatu zelden gezien heb.
Wat muziek betreft kan ik kort zijn. Niet m'n ding, maar op een bepaalde manier kan ik die klassieke muziek best waarderen. Al is het maar omdat er toch een zeker vakmanschap van uitgaat. Zo worden de emoties van de beelden heel goed weerspiegeld door de verschillende klanken van de symfonieën. Een blinde zou bij wijze van spreken aan de muziek perfect kunnen herkennen wat er zich op het scherm afspeelt. Een mooie symbiose tussen beeld en geluid met andere woorden, al loop ik er persoonlijk niet warm van.
Al met al is Faust toch een teleurstelling, enkel en alleen omdat het verhaal me nergens aansprak en mijns inziens ook te lang uitgesponnen werd. Technisch valt er evenwel niks op aan te merken, want het gigantische budget dat Murnau ter beschikking kreeg werd nuttig besteed aan visuele effecten, grootschalige decors (door dezelfde mensen gefabriceerd als in Caligari), internationaal gerenommeerde acteurs, enzovoort.
Wymer
Wat een film zeg, werd er positief door verrast. Beetje voor de grap gekeken, maar heb me echt goed vermaakt. De muziek erbij is fenomenaal (ik merk uit bovenstaande reacties dat die verschilt per editie) maar bij de editie die ik heb gekeken is het echt perfect, de film kijkt als een soort geweldige videoclip bij de muziek. Ook verbluffend hoe 'modern' en origineel de special effects er uit zien voor die tijd. In veel films uit de 70er jaren is het niet beter. Hoewel het wat losjes gebaseerd is op het verhaal van Goethe, is het een prachtige verfilming, zeker de moeite van het kijken waard. Dikke 4,5* voor mij.
Lui (crew films)
Ik zag deze bij de FRS liggen voor 18 euro, ik heb hem toch nog maar even overgeslagen, al lijkt het me best wel een aardige film.
FinkPloyd
- 1964 stemmen
Gerestaureerde versie gezien.
Jammer dat het verhaal te lang wordt uitgesponnen, maar er zitten wel een paar magnifieke scènes, shots, sets en special effects in. Grote klasse.
alex____94
Prachtige film! Dit is een film waarvan ik dacht dat je er maximum 20 minuten naar kon kijken, maar ik had hem helemaal uitgekeken voor ik het wist.
een 4!
Spiekercoen
Tegenvaller. Ik kon niet zo goed overweg met de overdreven dramatiek in de film, vooral vanaf het moment dat Gretchen geintroduceerd werd. Neemt niet weg dat het een knap staaltje filmmaken is geweest van Murnau, het ziet er over het algemeen erg fraai uit.
Apster
Deze film van Murnau vond ik i.t.t. Sunrise en Nosferatu een stuk beter. Visueel aantrekkelijk, mooie decors en veel oog voor het licht en donker schaduw contrast. Het blijft nog wel altijd een theatrale bedoening, wat natuurlijk ook kenmerkend is voor de stomme film. Jammer dat het laatste stuk wat verzandt in luchtige romantiek, dat wel weer ruimschoots wordt gecompenseerd door het prachtige einde.
movie acteurs
Erg mooie en zeer sfeervolle film van Murnau. Knap dat die man dat zo in elkaar heeft gezet . 4,0.
Vinokourov
Leuke klassieke film die erg Duits in sfeer is. Altijd leuk
! In de eerste helft vliegen de special effects je om de oren wanneer Mephisto lekker aan het werk is. Dr zitten een paar erg mooie shots tussen! De tweede helft is ook wel aardig met een tragisch liefdesverhaal. Wel wat minder goed dan de eerste helft, maar de gekke bekken die Emil Jannings dan continu trekt, zijn het bezichtigen waard.
Meneer Bungel
Dus, een schitterende aanvang, een aardig middenstuk(hoewel de decors in het dorpje weer bijzonder mooi zijn) en toch een prima einde, en dat alles vooral voor wat betreft het visuele aspect: Decors, 'animaties'/special effects, camerawerk, noem maar op. Het verhaal zou ik me nog eens wat meer in moeten verdiepen, maar dat kon me deze eerste kijkbeurt niet helemaal overtuigen. Toch overheerst de grote indruk die Murnau hier visueel maakt en kom ik op 4,5*.
Pieter Montana
Jammer, want dat eerste halfuur was werkelijk een van de mooiste dingen uit de filmgeschiedenis. De barokke strijd tussen God en de duivel is misschien wel het enige verhaal waar dat theatraal acteerwerk, dat de stomme film zo kenmerkt, op zijn plaats is. Murnau weet nog, zelfs na tachtig jaar, wonderbaarlijke effecten uit zijn mouw te schudden. Vanaf het verhaal met het meisje op gang komt, verslapt de hele boel. Waar Emil Jannings nog het eerste halfuur griezelig goed acteerde, vervalt zijn acteerwerk helaas in het cartooneske. Met als triest dieptepunt dat spelletje met de tante van het meisje.. Ik geef nog een milde 3*. Met wat snoeiwerk had hier meer in gezeten.
Wel leuk om te zien waar Disney zijn inspiratie haalde voor Chernabog uit Fantasia.
Querelle
Nog niet in zijn geheel gezien maar eerste half uur is magisch. De manier waarop Jannings dit personage neerzet is gewoon niet normaal.

Gigantisch datalek legt bijna 3,4 miljoen Netflix-gegevens bloot: wat nu?

Vanaf vandaag kijk je naar Marvel-serie 'Wonder Man' op Disney+

Die Nibelungen: Siegfried
Fantasy / Drama, 1924

City Girl
Drama, 1930
pestsale of soul pact with the devileternal youthfaust liefderomantiekjeugddoodcultfilmstille filmplaguegerman expressionism