• 9.371.211 stemmen

Le Meraviglie di Aladino (1961)

Fantasy | 100 minuten

Genre: Fantasy

Alternatieve titels: The Wonders of Aladdin / Les Mille et Une Nuits

Oorsprong: Italië / Frankrijk / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Mario Bava en Henry Levin

Met onder meer: Donald O'Connor, Noëlle Adam en Vittorio De Sica

Gesproken taal: Engels en Italiaans

Plot Le Meraviglie di Aladino

"The Most Delight-Filled entertainment ever to tickle your fancy!"

Aladdin ontmoet de mooie Jalma, de dochter van de Sultan. Die heeft Jalma bevolen om snel een man te vinden. Aladdin en Jalma zijn verliefd op elkaar, maar de Grand Vizier, die zelf met Jalma wil trouwen, steekt hier een stokje voor. Aladdin vindt in een grot een magische lamp met een geest erin. Van die geest krijgt Aladdin drie wensen, die hij gebruikt om de Grand Vizier te verslaan en om Jalma te kunnen huwen.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van pippo il buffone

pippo il buffone

Blijkbaar ging hier iets lost in translation: Aladdin bemint weliswaar Djalma Adam, maar de wonderschone prinses Mercier - dochter van de sullige sultan Fabrizi- is het die gegeerd wordt door de- verrassend -boze grootvizier Tozzi, terwijl zij liever zou huwen met de koene prins Terence Hill. Lijkt hopeloos, maar gelukkig worden de goodies geholpen door niemand minder dan dzjinn De Sica.

Waarschijnlijk is de hele film geregisseerd door Bava en de credits suggereren dit ook, Levin was slechts een toen prestigieuzere naam/supervisor. Bava was ook verantwoordelijk voor de special effects, zoals we kunnen zien in de marionettenscène bv. Zijn hand herkennen we ook in geintjes als met dat luik richting leeuwen( en niet honden), wat softcore SM en bovenal in de briljante, uit de lucht vallende sequentie met die amazones in weinig verhullende semi-badpakken. Hoe verzin je het.

De film is echter helaas overwegend een standaard semi-exotisch avonturenfilmpje voor de jeugd, waarbij de 30 something O'Connor overkomt als een verstandelijk gehandicapte versie van de befaamde jonge held uit de verhalen.

Slechts te zien in de Franse versie met Franse dubs.

avatar van ghostman

ghostman

Goede en vermakelijke film . Veel leuker , vlotter ( en beter ) dan bijvoorbeeld Aladdin (2019) van Guy Ritchie . Hier ligt de nadruk vooral op avontuur , veel avontuur . Alleen heb ik Aladdin zo dom als hier nergens meer gezien . Drie wensen die hij doet , zijn echt te belachelijk voor woorden .

Verder lijkt deze film een beetje op de adventures ( in kleur ) van Fritz Lang .

In het verleden heeft Mario Bava inderdaad enkele leuke avonturenfilms voor de jeugd geregisseerd . Maar deze film vind ik leuker dan zijn film over de Vikingen , Hercules of Odysseus ...