• 9.376.839 stemmen

Geregisseerd door: Raja Menon

Met onder meer: Akshay Kumar, Nimrat Kaur en Sameer Ali Khan

Gesproken taal: Arabisch, Duits en Hindi

Plot Airlift

"170,000 Refugees, 488 Flights, 59 Days, 1 Man"

Augustus 1990, Koeweit. Zakenman Ranjit Katiyal staat op het punt een belangrijke deal te sluiten met de emir van Koeweit. Katiyal is een genadeloze zakenman die er alles aan doet om winst te maken. Hij heeft een groot huis en is gelukkig met zijn vrouw en dochtertje. Die avond wordt Koeweit aangevallen door Irakese soldaten, vanwege een conflict tussen Koeweit en Irak. Katiyal vraagt zijn vrouw om met zijn dochtertje naar Londen te gaan tot de chaos voorbij is. Irakese soldaten plunderen de stad en vermoorden zomaar onschuldige burgers. Katiyal en zijn chauffeur besluiten naar de ambassade van India te gaan. Onderweg wordt de chauffeur doodgeschoten door boze Irakese soldaten. Zal Katiyal erin slagen de ambassade levend te bereiken?

Ranjit Katyal

Amrita Katyal

Major Khalaf Bin Zayd

Sanjeev Kohli

Ibrahim Durrani

Deepti Jayarajan

avatar van Marliesje

Marliesje

Verrassend goeie film, gisteravond gekeken op Netflix.
In het begin haakte ik bijna af vanwege het Bollywood spektakel van zang en dans, wat niet zo mijn ding is, maar gelukkig heb ik toch even doorgezet. Later in de film (op een klein dansje na) niet meer zulke uitbundigheden gelukkig.

Al snel werd de film erg indrukwekkend, de manier waarop de oorlog in beeld werd gebracht, best heftig.

Het verhaal was redelijk spannend, hoewel er her en der wel wat onduidelijkheden inzaten. Zo kwam het op mij over dat ze met 170.000 mensen toevlucht hadden gezocht in een oud schoolgebouw. Terwijl het toch niet eens zo heel vol leek binnen. Maar dat was ook wat een terugkerend dingetje, het leken mij steeds maar weinig mensen. Misschien gewoon een gebrek aan figuranten...

Bovendien vond ik het taal gebruik nogal wonderlijk. Er werd willekeurig Engels, Indiaas en Arabisch door elkaar gesproken, soms alle drie de talen in dezelfde zin. Misschien is dat ook wel gebruikelijk in Bollywood en ben ik het gewoon niet gewend, maar ik vond het wel apart.

Buiten dat vond ik het toch wel een erg indrukwekkende film, bovendien bleek het verhaal op waarheid te berusten wat het dan toch nog extra bijzonder maakt. Best een aanrader!

avatar van Antonev

Antonev

Zojuist gezien op Netflix en ik vond het persoonlijk toch wel een beetje een film met twee gezichten. Er zitten een paar hele mooie en indrukwekkende passages (bijvoorbeeld het moment dat de karavaan tegen wordt gehouden door het groepje Irakese soldaten en alles en ieder stapt uit de bussen en auto's) in, maar deze worden vervolgens afgewisseld door langdradige en ongeloofwaardige stukken. Pieken en dalen zullen we het maar noemen. De acteurs doen het niet slecht en Kumar zet zijn rol prima neer.

Het is overigens eerder een oorlogsdrama dan een actiedrama. Vrijwel geen actie te bespeuren.

avatar van Pazmaster

Pazmaster

Dit is de tweede Bollywood film die ik in mijn leven gezien heb en gelijk ook de laatste, Bollywoodfilms zijn in ieder geval niet mijn ding. Ik ben deze gaan kijken vanwege het hoge cijfer dat het krijgt op imdb. Maar die cijfers zijn waarschijnlijk bijna allemaal afkomstig van mensen met een Indiase achtergrond want ik als westerling vond het niet te pruimen. Het is ook van een heel ander niveau, qua acteerwerk is het soms echt niet best, amateuristisch zelfs. Ook de gebruikelijke zang-en dansscènes zijn weer aanwezig en ik heb me er behoorlijk aan geërgerd. Ik weet dat het gebruikelijk is in Bollywoodfilms maar het komt erg nep over en bovendien haalt het je volledig uit het verhaal. Het verhaal gaat trouwens behoorlijk traag en echt veel actie zit er niet in, er wordt bijna alleen maar gepraat en echt interessant is dat trouwens ook niet. De plotselinge vrolijke muziek past ook totaal niet bij het toch wel serieuze verhaal en sommige karakters zijn lachwekkend en absoluut niet serieus te nemen. Nee, totaal niet mijn ding., voor mij geen Bollywood meer.

avatar van knusse stoel

knusse stoel

In tegenstelling tot de redelijk teleurgestelde Moviemeter kijker(s) heb ik echt wel van deze film genoten. In het begin was een feest met de onvermijdelijke dans en muziek (éénmalig) en dat heb ik grotendeels overgeslagen. Voor de rest van de film (die gebaseerd is op een werkelijke gebeurtenis) gewoon een film over burgers die vast zitten in Koeweit en proberen te overleven en indien mogelijk, het land te verlaten.

Maar zoals vaak, is er weer een sadistische officier van het Iraakse leger, die meent dat hij bij gebrek aan beter, de Emir van Koeweit is geworden. Een heerlijke dwaas die het hoog in de bol heeft en dus moet onze hoofdrolspeler voorzichtig aan met deze Irakees. Gelukkig is hij bang voor Saddam en daardoor heeft hij schijnbaar toch niet alle macht in handen zoals hij meent.

Als waarderingscijfer een 7!

avatar van kleez

kleez

Marliesje schreef:

Verrassend goeie film, gisteravond gekeken op Netflix.

!

Zelfde hier! Verder geen slechte film. Had misschien iets meer historische achtergrondfeitjes willen weten maar dat terzijde.

Verbaas me altijd weer over de verrotte mentaliteit in India, hoe ze me elkaar omgaan.