Genre: Komedie / Romantiek
Met onder meer: Greta Garbo, Melvyn Douglas en Ina Claire
Gesproken taal: Engels en Russisch
Releasedatum: 22 maart 1940
Plot Ninotchka
"It's only human to kiss."
Drie Russische spionnen (Buljanoff, Iranoff, Kopalski) worden naar Parijs gestuurd om de juwelen van een Russische aristocraat te verkopen. Als ze eenmaal in Parijs zijn, raken ze gewend aan het prachtige, kapitalistische leven aldaar. Om daar een eind aan te maken stuurt Moskou kameraad Ninotchka naar Parijs. Maar daar wordt Ninotchka verliefd op de zorgeloze vrijgezel Leon.
Nina "Ninotchka" Ivanovna Yakushova
Count Alexis Rakonin
Hotel Manager
Mercier
hugohei
Erg leuk zelfs ! Buitengewoon leuk !
Een topfilm van een van de grootste comedy-regisseurs, met een script van oa Billy Wilder, een heel goeie Garbo, een perfecte Melvyn Douglas, en drie erg grappige bijfiguren (Sig Ruman, Alexander Granach en Felix Bressart als de sukkelige en opportunistische begeleiders).
Het enige wat verouderd is, is de tegenstelling tussen communisme en capitalisme. Maar daar kijken we doorheen.
Later is er een remake van gemaakt, met liedjes, waarin naast Fred Astaire onze eigen Wim Sonneveld meespeelde.
neo
Zachte satire, soms aardige humor, prima acteerwerk... Het probleem lag voor mijn gevoel bij Garbo, die pas na ruim een uur geen irritatie meer opwekte. Het gegeven van een alien op aarde als het ware als het ware, wat in mijn ogen vaak flauw uitpakt. De drie idioten zijn echter erg leuk. Let ook op Bela Lugosi als communistische commisaris! 2.5 sterren
gonnie
Briljant!
Fantastische dialoogfilm, waarin de hand van Billy Wilder als scenarist goed te merken is. In Grand Hotel speelt Garbo over the top en daarmee zichzelf uit de film. Haar over de top performance in Ninotchka is daarentegen WEL op de juiste plek. De film is namelijk een en al satire, ook nog eens van een zeer hoog niveau. Een verrukkelijke film. De topscene: de excecutie met champagnefles. 5 uit 5.
FisherKing
Ben benieuwd, ongetwijfeld heel vroeger gezien tijdens de brt klassiekers met natte haartjes en een badjas.....
Leuk totdat Garbo ontdooide. Daarna werd het gezapig. 3*
Redlop
Toch half puntje erbij. Leuke onvervalste screwball komedie. Eén van Greta Garbo laatste films.
The One Ring
Verrassend vermakelijke film. Garbo speelt haar rol erg leuk en wordt uistekend bijgestaan door Douglas. Ook de drie Russen zijn fantasistisch en deden me een beetje denken aan de personages uit Stalag 17. En jawel, Billy Wilder heeft aan het script gewerkt. Bela Lugosi's rol is overigens voorbij voordat je er erg in hebt en voegt verder niets toe.
Wel een beetje vreemd is het dat Ninotchka blijkbaar nooit in iets anders dan in een communistische samenleving geleeft heeft. Ze herkent namelijk niks in Parijs, terwijl de film zig in begin jaren '20 afspeelt en het communisme nog geen 10 jaar in Rusland is. Zouden de commies dan daadwerkelijk hun volk gehersenspoelt hebben
Maar zo een detail kun je gou vergeten als je de film kijkt. Verveelt nergens en laat je de hele tijd met een glimalch zitten (echt hard lachen gebeurde bij mij echter niet). Gewoon een erg leuke ouderwetse komedie.
3,5*, maar neigt naar de 4*
speedy23
Natuurlijk moest men op de bioscoopbezoekers laten overkomen hoe het was in Rusland in 1939, het jaar dat de film in de zalen kwam.
tsjidde
Sterker nog:
Michael Simonavich Iranoff = Sgt. Johann Sebastian Schulz...
Ontzettend leuke film trouwens! Ernst Lubitsch is weer geniaal.
speedy23
Ik snap niet wat je bedoelt.
Je zegt dat het communisme nog geen tien jaar in Rusland is daar de film zich afspeelt begin de twintiger jaren.
Maar in de film geeft men weer hoe de situatie is in 1939, het jaar dat de film in de zalen komt.
The One Ring
Nee, aan het begin van de film wordt gezegd dat het zich een aantal jaren voor nu afspeelt. Ik meen me zelfs te herrinneren in de jaren '20.
speedy23
Akkoord, maar in de film geeft men weer hoe de situatie echt is in 1939.
The One Ring
Dat kan wel. Maar zelfs in 1939 is het onwaarschijnlijk dat een volwassen vrouw (hoe oud was Garbo toen ze deze rol speelde?) niks meer herrinnert van de tijd voor het communisme opstak.
Typisch wat je verwacht van een film waar mensen als Lubitsch en Billy Wilder zich mee bezig hebben gehouden.
Romantische en komische verwikkelingen met veel subtiele en minder subtiele politieke en sociaal kritische grappen. Altijd leuk.
Soms wel een beetje wat gedateerde kluchtige humor, maar toch wel erg vermakelijk.
jordybeukeboom
Warme film met een mooie rol voor Garbo. Ook vind ik de 3 knullige kameraden vanaf moment 1 grappig. Verder stelt de film inhoudelijk echter wel erg weinig voor, en vind ik de film wel heel erg anti-Rusland. Verder is het komische niet altijd even komisch
Freud
Ik vond hem redelijk onweerstaanbaar eigenlijk deze film
. Hij heeft de subtiliteit van een bulldozer en de personages zijn amper genuanceerder dan die uit American Pie of zo, maar deze film is wel meer dan een halve eeuw ouder en dus valt dat nog wel mee. Nee, echt grappig, reuzevoorspelbaar en met enthousiasme gemaakt, en die drie Russen vond ik ook hilarisch. Eigenlijk is de openingsscene de beste van de hele film
. Nee, laten we zeggen dat ik er een beetje een wisselvallig gevoel bij heb, maar omdat de film me wel heel erg is bevallen geef ik hem toch een puike 3.5 *.
lngrid
Gisteren in de NRC:
Allemaal eens gaan zien dus, dit.
Film begint leuk als Garbo de droge Russin uithngt. De omschakeling is erg slecht gedaan en daarna kabbelt het voort als zovele romantische komedies. 3*
Misschien hadden ze nog geen CNN op het platteland van Rusland in 1890.
BoordAppel
Leuk als tijdsbeeld minder leuk als film. De drie communisten zijn nog wel eens grappig en ook Douglas heeft wat leuke zinnen maar verder is het oubolligheid troef. Garbo acteert erg slecht en irriteert zeker in het begin daarna valt het wel mee.
Toch niet heel vervelend om te kijken daarom nog: 2,5*.
Leuk als tijdsbeeld...
Mee eens.
...verder is het oubolligheid troef.
Klopt ook wel, maar dat maakt toch onderdeel uit van het tijdsbeeld?
Je kan ook juist de charme van die 70 jaar oude oubolligheid inzien.
BoordAppel
Het leuke aan deze film qua tijdsbeeld vind ik hoe ze omgaan met het communisme en kapitalisme. Het tijdsbeeld qua humor kan me gestolen worden. Hier konden ze 67 jaar geleden misschien helemaal dubbel om liggen maar nu niet meer.
Het ene intrigeert het andere irriteert.
FisherKing
Erg leuk zelfs ! Buitengewoon leuk !
Inderdaad
Maar ik schrok enorm van de lage waardering hier.Het is echt een hele sprankelende komedie met heel veel grappen waarin ik in een deuk heb gelegen. Echt fantastische one-liners ook.
Echt top-entertainment met een hele mooie invloed van Wilder erin en een top-regie.
Nog enige fantastische quotes:
Ninotchka: We don't have men like you in my country.
Leon: Thank you.
Ninotchka: That is why I believe in the future of my country.
en
Ninotchka: I must have a complete report of your negotiations and a detailed expense account.
Buljanoff: No, non, Ninotchka. Don't ask for it. There's an old Turkish proverb that says: If something smells bad, why put your nose in it?
Ninotchka: And there is an old Russian saying: The cat with cream on his whiskers had better find good excuses.
Paalhaas
Gisteren in de NRC:
Ernst Lubitsch is Hollywoods belangrijkste bron. Bijna vergeten is hij, maar alle relatiefilms, alle lichte drama's, alle komedies uit Amerika's filmstudio's zijn gegrondvest op zijn werk. Hij kwam in 1922 uit Duitsland naar Amerika en leeft voort in de term 'The Lubitsch Touch'. Daarmee worden films bedoeld vol wereldse gein, gebaseerd op snelle, door de camera ondersteunde dialogen, met een surreële samenloop van omstandigheden en voortgestuwd door een gevoel voor uitgekiende timing - allemaal meegebracht uit het wufte Berlijn van de jaren twintig. Lubtsch' Ninotchka (Garbo glimlacht), To Be Or Not To Be, Heaven Can Wait, het zijn Hollywoods kroonjuwelen.
Na To be or not to be en Heaven can wait mijn derde Lubitsch, en ja hoor, alweer een winnaar! Ik kan me dan ook helemaal vinden in bovenstaand stukje.
mister blonde
Erg leuke film. Het is een aanklacht tegen het aankomende communisme, maar gaat juist op dat gebied wat kort door de bocht. Veel stereotyperingen passeren de revue. Maar ach, het was eigenlijk toch wel een verdienstelijke poging. De film is veel beter als je hem alleen bekijkt als screwballcomedy (dan als politiek statement). Daarin slaagt de film, maar is ook weer niet zo goed als tijdsgenoten als His Girl Friday of It Happened one Night. Toch welde moeite waard; 3,5 sterren.
matthijs_013
Een echte hoogvlieger. Garbo vind ik veel leuker in komedie('s?). De film was erg modern voor zijn tijd en vooral het begin was mooi. Later zwakte het iets af.
Theatertje
Een supergoede kaskraker uit de tijd dat men nog geen blockbusters kende. Blijft altijd hilarisch en lachen, de remakes zijn drek vergeleken met dit pareltje. Prachtige acteerprestaties, mooie beelden, goede regie. Lievelingsquote: "Must you flirt?"

Heb jij de Netflix-docu 'The Man With 1000 Kids' al gezien? 'Maag draaide om'

The Shop around the Corner
Romantiek / Komedie, 1940

Mr. Deeds Goes to Town
Komedie / Romantiek, 1936
parijs, frankrijkwhite russian kapitalismecommunistischcapitalistfur jewelrysatire