Genre: Drama / Misdaad
Met onder meer: Kevin Spacey, Kate Winslet en Laura Linney
Gesproken taal: Engels en Spaans
Releasedatum: 13 maart 2003
Plot The Life of David Gale
"The crime is clear. The truth is not."
De film volgt Dr. David Gale (Kevin Spacey), professor aan de Universiteit van Texas. Gale, een fanatiek tegenstander van de doodstraf, wordt onterecht veroordeeld wegens verkrachting en moord op een mede-activist. Journaliste Bitsey Bloom (Kate Winslet) probeert het verhaal achter de misdaad van Gale te achterhalen.
David Gale
Nico the Goth Girl
Barbara Kreuster
Joe Mullarkey
repelsteeltje
Wow, eindelijk weer eens een film gezien die ergens over gaat! Wij hebben een fijne avond gehad met deze film. Zeker een aanrader voor iemand die een film wil zien met een goed verhaal. Jammer, "dat ik deze film niet eens eerder gezien heb". Acteerwerk is goed in orde en er zit een goede rode draad in het verhaal. Einde is wat voorspelbaar maar maak je geen zorgen....!
Let wel, smaken verschillen. Veel kijk plezier.
tom
want Gale heeft het helemaal in de kaart gespeeld om onschuldig te worden berecht, dus daar kan justitie niets aan doen, zullen voorstanders zeggen, en tegenstanders gebruiken precies hetzelfde argument maar dan dat justitie dus fouten kan maken! Geen oplossing en het zet beide partijen nog steeds tegenover elkaar.
Het is toch nog maar de vraag of justitie er achter komt dat Gale het helemaal in de kaart gespeeld heeft om onschuldig te worden berecht..? Wanneer justitie er niet achter komt, hebben tegenstanders van de doodstraf wél een punt.
tom
Als het allemaal volgens plan loopt, weet justitie toch niet beter dan dat er een zelfmoord gepleegd is en dat Gale onterecht als schuldige veroordeeld is tot de doodstraf?
Ramon K
Waar het uiteindelijk om draait is de 'vrijwilligheid'. Iemand framed een onwetende, onschuldige man - deze man draait op voor een moord die hij niet heeft gepleegd - hij moet uiteindelijk onvrijwillig de stoel op omdat justitie heeft gefaald om de set-up te doorzien. Dan heb je als anti-doodstrafkamp een gedegen punt. Maar dat gebeurt hier in de film niet. Hier framed iemand zichzelf. Totaal vrijwillige zelfmoord, dubbele zelfmoord zelfs. Dat justitie dit niet doorziet is een fout van een totaal andere orde. Ik snap gewoon niet dat andere mensen dat niet zien. Bovendien: hoe onschuldig is Spacey eigenlijk? Is het niet totaal onmenselijk van Spacey om rustig toe te kijken hoe een hartsvriendin sterft terwijl ie bij machte is om in te grijpen? Wie zijn hier dan de beesten? De mensen die voor de doodstraf zijn of fanatici zoals Gale? Het enige wat Gale bewezen heeft, is dat je jezelf kunt framen en zo de doodstraf kunt krijgen omdat justitie geen rekening houdt met suicidale anti-doodstraf prekers. En waarom zou justitie ook?
tom
Maar dat gebeurt hier in de film niet. Hier framed iemand zichzelf. Totaal vrijwillige zelfmoord, dubbele zelfmoord zelfs. Dat justitie dit niet doorziet is een fout van een totaal andere orde. Ik snap gewoon niet dat andere mensen dat niet zien. Bovendien: hoe onschuldig is Spacey eigenlijk? Is het niet totaal onmenselijk van Spacey om rustig toe te kijken hoe een hartsvriendin sterft terwijl ie bij machte is om in te grijpen? Wie zijn hier dan de beesten? De mensen die voor de doodstraf zijn of fanatici zoals Gale? Het enige wat Gale bewezen heeft, is dat je jezelf kunt framen en zo de doodstraf kunt krijgen omdat justitie geen rekening houdt met suicidale anti-doodstraf prekers. En waarom zou justitie ook.
Wij als kijker weten echter meer en zien Gale wél als schuldige/medeplichtige aan een misdaad. Tegenover ons is slechts bewezen dat je jezelf kunt framen en zo de doodstraf kunt krijgen omdat justitie geen rekening houdt met suicidale anti-doodstraf prekers.
soom
schitterende film, met uitstekende vertolkingen van Kate, Kevin, en een verrassend einde. deze blijft wel hangen in je gedachten.
kimmetje194
in 1 woord geweldig! Echt een goede film, goede acteurs, goed en verrassend verhaal.
Fahrenheit
Schitterende film. Maar het einde van de film snap ik toch niet helemaal.
Op het einde van de film zie je Gale's advocaat Braxton Belyeu het geboden geld voor het interview overhandigen aan Dusty Wright, die het op zijn beurt anoniem overhandigt aan Gale's ex-vrouw Sharon.Ik snap niet hoe ik dit laatste moet linken aan het complot Constance-Gale-Dusty.
iivan
geweldige film. echt schitterd!
ik zat aan het eind van deze film met me mond open en dat is echt de eerste keer. wat een pracht verhaal, en kevin spacey is echt geweldig.
het is verassend, spannend en vooral boeiend.
absoluut 5 *****
erwku
Moet zeggen dat ik het plot al vrij snel door had, maar toch redelijk spannend.
Echter de bedoeling van de film vind ik een beetje dubieus.
Een aardige film voor een redelijke avond.
ikvoereendjes
Toevallig nog een stukje gezien van deze film vanavond..Toen ik hem in de sneak zag een paar jaar geleden was ik best onder de indruk moest ik zeggen. Zo erg onder de indruk dat toen ik hem zag liggen een half jaar later voor een tientje, het wel waard vondt om hem te kopen. Toch is er de laatste jaren veel veranderd in mijn smaak dus.. Het deel wat ik zag vanavond was het laatste deel, wat een flinke indruk op mij had achtergelaten de eerste keer dat ik deze film keek.
Vanavond was dat totaal niet (oke verassingseffect weg, maar toch). Ik was totaal niet onder de indruk van het einde en toen ik ging terug denken aan de het gehele verhaal kwam ik toch wel meer dingen tegen die mij niet bevielen.
Nu ik net wilde gaan stemmen heb ik even een langdure discussie gelezen met in de hoofdrollen 'Ramon K' en 'Esteban'.. Waar Ramon K niet wilde dat de discussie zou uitlopen op een welles/nietes variant is dit in mijn ogen toch gebeurd.
Ik moet toegeven dat ik kijkend naar het stem gedrag en de motivaties bij de meeste films ik het vaak niet eens ben met Ramon K.
Bij deze film ben ik het toch over het algemeen wel eens, want zoals een paar pagina's terug geschreven werd, zo heb ik de film ervaren.
Nou zal ik zeker geen 0,5* geven, of nog erger claimen dat hij in mijn flop-10 staat (Dan vraag ik me toch, dram je het niet te ver door, of riep je heel hard toen de film nog vers in het geheugen was en heb je sinds die tijd de film in je herrinering nog meer omlaag gehaald..)
Want ondanks de fouten die er in zitten kan je ook gewoon kijken naar de ombouw, het acteerwerk (kevin spacey speelde heel redelijk), de plaatjes en de andere dingen die het kijken van een film dragelijk maken. tel daar bij op je persoonlijke beleving en dan kom ik uit op een krappe 2,5*
enne Ramon als dit echt een film is uit je flop 10 kan ik je nog wel 10 slechtere films aanraden zodat deze uit de flop 10 zal verdwijnen!
Ramon K
Ik denk niet dat je dat lukt.
Ik heb die haatverhouding bijvoorbeeld ook met een film als Rocky IV. De boksscene's zijn daar best energiek in beeld gebracht en in principe zou ik er daarom best een halfje bovenop kunnen doen. Maar de inhoud en de intentie van de film stoort me daar zo enorm (de persoonlijke beleving waarover jij spreekt) dat ik bij mijn 0,5* blijf. Zo ook met deze film. Al die lovende reacties zijn dan ook een doorn in mijn oog. Helpt ook niet echt uiteindelijk. Bovendien vind ik flop 10 ook niet zo'n goede benaming. Ik verkies eerder ten films I love to hate voor dat rijtje.
ikvoereendjes
mm klinkt al aannemelijker.. heerlijk afgeven daar ben je ook wel van.. 10 things i love to hate -> pessimist!!
over slechte films gesproken, zie mijn laatste reacties :S..
als ik bij dat soort films ga reageren is duidelijk tijd om te gaan slapen
BoordAppel
Eigenlijk hebben cornlis en Ramon gewoon gelijk en zit er toch een fout in het plannetje van Gale maarrrrrr het feit dat er hier al zoveel felle discussies over zijn losgebarsten en het hoge gemiddelde wil toch zeggen dat Gale's snode plan effect heeft gehad.
Daarom geef ik nog een 3. Acteerwerk vond ik trouwens gewoon goed.
Poisonthewell
Als drama/thriller is deze film gewoon erg onderhoudend, met goede acteerprestaties. Als politiek statement (en het lijkt erop dat de film dit wel ambieert te zijn) haalt de film echter zichzelf onderuit ten eerste door de hier veelbesproken flaws in Gale's plan, maar bijvoorbeeld ook al door de opzettelijk dik aangezette stereotypen van de 'gemiddelde Texaan' (die overigens heus wel zullen kloppen, maar je jaagt de partij die je wil overtuigen er wel mee tegen je in het harnas). Maar toch heb ik me zeker niet verveeld. Zolang je de film maar als entertainment blijft zien is ie wat mij betreft geslaagd. 3*
Madecineman (moderator films)
Dankzij de posten van de laatste dagen kwam ik weer eens bij deze film uit en heb ik met erg veel interesse de discussies op de voorgaande paginas gelezen. Gisterenavond dus de DVD maar weer eens uit de kast getrokken om de film eens aan een kritische herziening te onderwerpen.
Op zich zie ik geen echte grote plotfout in deze film, in die zin dat het plot wel verklaard kan worden; Een groep bloedfanatieke anti-doodstraf activisten wil aantonen dat de doodstraf onschuldigen het graf kan injagen. Hiervoor offeren ze zelfs hun eigen leven op. In het geval van Gale omdat hij zich nu mislukt en uitgekotst voelt en denkt, als "martelaar"voor de juiste zaak, eerherstel en niet vergeten te worden. In het geval van Constance omdat zij stervende is en niet in een slachtofferrol wil komen.
Ondanks dat het plot dus te verklaren is, neemt dat niet weg dat deze film met een behoorlijk geloofwaardigheidsprobleem kampt. Het plot is namelijk te absurd voor woorden en zelfs van een wat dubieus karakter. De tegenstanders zijn vooral van het type christelijk conservatief texaan a la George Bush, de tegenstanders zijn een totaal gestoord groepje fanatici. Geen nuanceering en waar het nu om gaat, iemand zit al dan niet onschuldig in de dodecel komt totaal niet aan bod. Het is niet duidelijk wat voor boodschap de film nu t.av. de doodstraf wil overbrengen en hiermee doet de film zichzelf de das om.
Op zich blijft de film als thriller toch nog wel heel behoorlijk. Acteerwerk is en blijft goed (ook bij herziening) en de sfeer in een regenachtig Texas past perfect bij het donkere thema. Het plot ontvouwt zich langzaam maar zeker en er wordt op een spannende, boeiende manier naar de climax toegewerkt. Echter slaat de film de plank finaal mis als het gaat om op een goede manier de kijker te laten nadenken over de doodstraf. 1* eraf.
cornelis
Maar dat bewijzen ze niet. Ze bewijzen dat een onschuldige zichzelf kan laten veroordelen, bij wijze van zelfmoord.
Madecineman (moderator films)
Ja klopt helemaal. Alleen is dit geen (technische) plotfout imo omdat fanatici wel vaker vreemde dingen uitvreten en daar heel vaak ook niets zinnigs mee aan kunnen tonen.
Dat TLoDG nu feitelijk niets meer zegt over de doodstraf en of het systeem feilbaar is of niet is gewoon jammer. En bovendien een gemiste kans om over een controversieel onderwerp een boeiende film te maken.
cornelis
Alleen is dit geen (technische) plotfout
Geef het beestje een naam. Maar hierdoor werkt de film voor mij niet.
Madecineman (moderator films)
Ach, als thriller vind ik hem toch nog wel vermakelijk en spannend. Ik ken slechtere films ook qua plot.
Emese
Deze film is egt gewelig, ik heb m gister nog een x gekeken en nu snap ik 'm helelaal, is egt te gek. Dat mense zo ver gaan voor iets waar ze om geven. Ze offeren zich zelf op. Maar ze hebben wel gelijk over die doodstraf.
Prima film !
Tun-89
Zo'n goede film! egt top! krijgt een 5
deze film is zo goed die wil ik nog wel een x kijken
eerst is die beetje moeilijk te begrijpen maar als je het iende snapt, dan weet je wel wat er gaande was. Het eind is wel het mooist, en Kate speelt een goede rol.
prima film
beyron
'The life of David Gale' is een verrassnede, controversiële film. Je kan het plan van Gale inderdaad positief of negatief bekijken, en dat maakt de film zo boeiend. Eerst lijkt het alsof Gale de 'goede' is, later blijkt dat dit niet echt zo is. Stof tot nadenken dus en verschillende interpretaties mogelijk. Zal wat afhangen van de persoonlijke overtuigingen denk ik.
Maar het feit dat een film dit kan doen met een kijker, toont aan dat hij zeer diepgaand is, en voor mijn part tot het rijtje toppers mag behoren. Sterke film, verbluffende acteerprestaties (Spacey is indrukwekkend) en controversieel verhaal.
****
RoseRed24
Tsja kevin spacey he, na the usual suspects en american beauty alweer een geniale film met deze geweldige acteur in de hoofdrol.Schitterend verhaal met een geniaal einde.4,5 ***
youri_bonito
3,5* voor een goeie Spacey en best wel een aantrekkelijk verhaal
NightWolf
Gewoonweg subliem en een zeer verrassend einde. Ben ik even blij dat mijn leerkracht godsdienst deze film persé wou laten zien.
Geniaal plot gewoon.
5*!
Colorado234
Echt een super goede film, vooral het einde was gewoonweg briljant te noemen een echt aanrader!!

Netflix verwijdert deze week nog 35+ titels, dit zijn de best beoordeelde

Deze goed beoordeelde films verdwijnen vandaag nog van Netflix

Vijf films waarover critici en het grote publiek het maar niet eens kunnen worden

Netflix voegde vandaag onder meer deze vijf goede films toe

Primal Fear
Thriller, 1996