• 9.373.012 stemmen

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Jacques Demy

Met onder meer: Donovan, Donald Pleasence en Diana Dors

Plot The Pied Piper

"Come children of the universe, let Donovan take you away, far far away."

In de 14de eeuw wordt een rattenvanger (Donovan) door een burgemeester (Donald Pleasance) gevraagd om het stadje Hamelen van een rattenplaag te bevrijden. De man doet wat hem gevraagd wordt, maar nadat hij het beloofde geld niet krijgt besluit hij om alle kinderen van Hamelen uit de stad te lokken.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van stephan73

stephan73

De enige hoofdrol voor folkzanger Donovan!

avatar van Bombong

Bombong

Aangename sprookjesverfilming van Jacques Demy, maar van de regisseur van Les parapluies de Cherbourg en Les demoiselles de Rochefort mag eigenlijk wel wat meer worden verwacht. Qua aankleding is alles weer in orde maar wat vooral ontbreekt is een acteur die de film draagt. Donovan Leitch is beslist geen Catherine Deneuve. En ook qua liedjes heeft Donovan veel beter gepresteerd dan hier. Maar Demy heeft voldoende basiskwaliteit om er toch een plezierige kijkervaring van te maken.

avatar van Querelle

Querelle

Wel erg goede bijrollen zie ik: John Hurt, Donald Pleasence, Peter Vaughn.. niet de minsten

avatar van mrklm

mrklm

Waarom Jacques Demy het nodig vond om het verhaal van de rattenvanger van Hamelen te laten afspelen in zo'n mistroostige setting, is mij een raadsel. Het mag dan wel een oprechte poging zijn om de vroege middeleeuwen tot leven te brengen, maar daardoor krijgt het sprookjesachtige verhaal een wat naargeestige toon waarin folkzanger Donovan totaal niet op zijn plaats is. Probeer bovendien je lachen maar eens in te houden wanneer Donald Pleasance (die hoed!!!) in beeld verschijnt. Demy hinkt teveel op twee gedachten en dat is jammer, want hij heeft de naam een specialist te zijn. Deze film is daar duidelijk géén bewijs van.

avatar van Bobbejaantje

Bobbejaantje

• 2067 stemmen

Deze verfilming van De Rattenvanger van Hamelen heeft wat voeten in de aarde gehad. De hoofdrolspeler Donovan - in die tijd een wereldster - kon zich maar drie weken vrijmaken voor de opnames, waarna men het scenario heeft moeten herschrijven, personages toevoegen om de schermtijd uit te breiden, etc. Dat heeft geleid tot een film waarvan je je afvraagt om wie het nu eigenlijk draait. Dat heeft ook zijn impact gehad op mijn aandacht als kijker. Niettemin heb ik genoten van de productie an sich, met veel aandacht voor kostumering en decors anno 14e eeuw. Enkele scenes leken wel wat op schilderijen van de meesters van toen, waaronder ook Jeroen Bosch. En helemaal onvergetelijk zijn de scenes waarin de ratten het overnemen. In deze pre CGI tijden had men een heuse rattentrainer in dienst om de beestjes in goeie banen te leiden. Geweldig is dit. De rol van Donovan is dus vrij beperkt maar mag er wezen. Hij zingt enkele liedjes en is ook componist van de hele score. Aan de poster van de film zie je ook duidelijk dat er nog een hippiesfeer is in die tijd. Geen must see maar zeker ook geen tijdverlies om een keer te bekijken.