• 9.373.068 stemmen

Met onder meer: Takashi Shimura, Toshirô Mifune en Reizaburô Yamamoto

Gesproken taal: Japans

Releasedatum: 19 juni 1980

Plot Yoidore Tenshi

Als de gangster Matsunaga bij een vuurgevecht gewond raakt, gaat hij naar dokter Sanada, die een afkeer heeft van gangsters. Sanada diagnosticeert tuberculose bij Matsunaga, en weet hem te overtuigen hem toe te staan het te behandelen, ook al kunnen de twee niet goed met elkaar overweg. Als de leider van de groep gangsters later vrijkomt uit de gevangenis, wil hij zijn groep weer verzamelen, maar Matsunaga wil niet meer.

avatar van Dustyfan

Dustyfan

Wat een wonderlijk goede film, ongelooflijk mooi en goed gedaan.

De geluids- en beeldkwaliteit hebben de tand des tijds helaas niet geheel doorstaan (of dat aan de DVD of aan de film-kopie ligt weet ik niet), maar dat hindert geen moment. De film is te goed om je daaraan te storen.

(Terzijde: leuk om te vergelijken; Tokio in 1948 en in 2003 in Lost in Translation, onherkenbaar!)

avatar van FisherKing

FisherKing

Pracht film met prachtrollen van een superjonge Toshirô Mifune als gangster (hier voor mij bijna onherkenbaar) en Takashi Shimura als vredelievende dokter.. Een intens drama met een diep verhaal en dito muziek. Hier lijkt Kurosawa zijn stijl te vinden.

De film bevat vele memorabele scenes, waarbij de poel van verderf wel erg mooi in beeld is gebracht.

Ondanks de ontzettende bagger-DVD (bekende problemen, enorm slechte scan, uitzonderlijke slechte engelse subs) enorm genoten.

4.5* En nu op zoek naar een goede DVD !!

Ramon K

En nu op zoek naar een goede DVD !!

Volgens mij zit ie in de volgende Nederlandse Kurosawa-box. Toch weer een reden voor mij om alledrie de boxsets aan te schaffen, ook al heb ik 10 van de 12 films dan al op dvd.

avatar van Dustyfan

Dustyfan

Maar natuurlijk is het nog niet bekend of deze nieuwe uitgave wel van goede kwaliteit is.

avatar van SaintOfKillers

SaintOfKillers

Ik heb 'm net gezien en ik vond 'm erg goed, zoals wel vaker bij Kurosawa. Maar wat ik eigenlijk wilde zeggen is dat het de versie uit de nieuwe Kurosawa-box was en dat deze wel degelijk van goede kwaliteit is.

avatar van pjotr

pjotr

En ja hoor....na het remaken van Infernal Affairs is Martin Scorsese van plan om het ook te proberen met Drunken Angel.

Leonardo DiCaprio gaat trachten Toshirô Mifune van het doek te spelen...:roll

Bron: comingsoon.net

avatar van Zavo

Zavo

Dit vond ik tot nu toe de minst boeiende Kurosawa (nu 5 gezien). Wel weer mooi gemaakt, maar het verhaal interesseerde me dit keer niet zo. Ik snap dan ook niet dat Scorsese net deze na wil maken (als dat waar is).

avatar van Zachery Glass

Zachery Glass

Een onvervalste moralist ... waar vind je ze nog? Hier alvast ééntje ... dokter Sanada. Hij scheldt als een loodsmannetje op alles op wat volwassen is en niet doet wat hij voorschrijft, houdt van een stevige borrel. Prachtige vent ...

Sanada's transformatie van minachting in zorgzaamheid, wanneer de tuberculose is vastgesteld bij Matsunaga is treffend in beeld gebracht. Eerst een robbertje vechten, waarna Matsunaga de praktijk verlaat ...

reactie Sanada:

"Hij heeft z'n paraplu niet bij!"

Verdraaid mooi hoe Kurosawa die Sanada portretteert als blaffende hond die niet tolereert dat er getornd wordt aan de kwetsbaarheid van z'n patiënten (noch door zichzelf, noch door anderen):

en ook hoe hij z'n macht als gezaghebbend figuur hanteert om de kaduuke Matsunaga te vrijwaren.

Op het moment dat die teruggekeerde Okanawa (? - ben niet 100% zeker van z'n naam) dreigt zijn wapen te trekken:

Sanada met ijskoude blik: "Doe maar, ik heb er al weer gedood dan jij"

Verder is er dat prachtige shot van Matsunaga die aan de kust z'n eigen kist opent. Nadat hij in de poel een petieterig poppetje zag drijven. Hoe klein is hij tegenover de dood, machtig hoe Kurosawa dat in beeld brengt

avatar van FisherKing

FisherKing

Die poel is het verderf van de oorlog, mooi in beeld gebracht, dat enorm waarde en normen-verlies. Nog nooit een film gezien die dit zo briljant weergaf. Sanada vol schuldgevoelens.

Matsunaga staat voor de WO II.

Zie de briljantie van Kurosawa eens met deze blik, het verruimt enorm.

avatar van Zachery Glass

Zachery Glass

FisherKing schreef:

Matsunaga staat voor de WO II.

Zie de briljantie van Kurosawa eens met deze blik, het verruimt enorm.

Zo had ik het nog niet gezien. Bedankt, FK

Maar inderdaad, het viel me op dat Matsunaga ontiegelijk trots is, steeds opnieuw zie je hem op straat de geblesseerde rechterhand (= symbool voor de oorlogswonde van Japan?) verbergen voor de omstaanders. De zwakte mag niet gezien worden

Sanada zegt ook tegen Matsunaga "Je longen zijn net als deze poel. Maar het zal niet volstaan ze te reinigen, je moet afscheid nemen van je omgeving ..."

Die barmeid staat dan voor de wanhopige poging een man met een karakter als Matsnunaga uit die omgeving weg te halen: "Kom met mij naar mijn dorp, mijn oom is er boer, het water is er puur" ... Weg uit de stad om opnieuw "te leven" op het platteland ...

maar natuurlijk blijkt het een illusie, want wanneer je zo'n karakter hebt als Matsunaga is het einde min of meer onherroepelijk ...

Ligt dat nu aan mij, maar ik lees quasi in bijna iedere post van FK iets over oorlog

Hij is pas getrouwd hé, dat kan gaan beginnen nu

mister blonde

prachtige film. de prima hoofdrolspelers gaan goed om met de moeizame patiënt/ dokter relatie en het gangsterverhaaltje. een mooie combinatie en dit tegen een prachtige achtergrond van een kapot geschoten Japan vlak na de tweede wereldoorlog. veel erg indrukwekkende scènes, zoals de droom van het aanspoelen van zijn eigen doodskist op het strand, die smerige poel die symbool staat voor de teringzooi waar men in leeft, de gitaarscène en meteen de terugkeer van die leider en de dodelijke steekpartij tussen de leider en Matsunaga. ook het eind is prachtig; het meisje dat dankzij haar wilskracht wel in staat is te genezen. 4 sterren.

avatar van IQ160

IQ160

Vond de gebluesde versie van Armstrongs 'St. James Infirmary' (waarvan Sanada opmerkt dat het een tango is, als hij Matsunaga voor de 1e keer opzoekt) wel treffend.

avatar van Badalamenti

Badalamenti

Héél mooi intens drama !
Vertoont veel gelijkenissen met de Amerikaanse film-noir.
Scene waarin Mifune aan zijn einde komt tussen de wapperende was doet sterk denken aan een gelijkaardige scene in "Little Odessa"(zwaar onderschatte film van James Gray).

djelle

Gestileerde godsdienstles over grenzeloze naastenliefde en bekommernis. De volhardende dokter dat ondanks alles de zieke gangster wil helpen is een charmerend gegeven, maar na zo'n half uurtje heb je het wel zowat gezien. Enkele opmerkelijke scene's maken het licht verteerbaar. 2*

Ramon K

Gestileerde godsdienstles over grenzeloze naastenliefde en bekommernis.

Godsdienstles? Deze donkere film? Kom zeg.

djelle

Ik zal niet ontkennen dat het niet ergens een donkere toon had, maar feit is wel dat die dokter dingen doet dat een normaal mens allang zou foert zeggen.

Ik dacht telkens aan bijbelse moralen. Help je medemens (ook al spuwt die in je gezicht), vergeving, bekering, bekommernis, zelfopoffering noem maar op. Hij zei het dan nog zelf, dat ie een soort "moderne engel" was. Ik vind dat mooi en pakkend voor een half uurtje, maar niet om bijna honderd minuten naar te kijken. Het lag er ook wat te dik op.

Ramon K

Het zijn gewoon die dingen die een mens mens maken. Mensen zoals die dokter bestaan goddank nog in deze wereld. De Bijbelse prekende EO lucht die jij aan deze film mee wil geven is totaal ridicuul. Vooral met een film als Home Alone 2 in je 5* rijtje (een film met een totaal simpele prekende en bovendien herhalende moraal) vind ik dit echt "halsstarrig zoeken naar negatieve elementen". Belachelijk commentaar. Clownesk als je het mij vraagt.

Ramon K schreef:

een film met een totaal simpele prekende en bovendien herhalende moraal

Je hebt een punt. Dat aspect was idd een beetje vervelend. Misschien haal ik wel een sterretje eraf. Maar dit is net dezelfde omschrijving dat je op Yoidore Tenshi kan plakken. Alleen wordt het hier op de voorgrond geplaatst, terwijl dat in HA2 eerder bijzaak is. Dat maakt het nog veel erger natuurlijk.

Ramon K

Ik geloof het omgekeerde. Maar ik wil er wel eens uitvoeriger over discussieren na een herziening.

djelle

Jij, Home Alone 2 herzien? Wat doe ik je toch aan.

mister blonde

godsdienstles? een godsdienstles waarin een misdaadsyndicaat centraal staat, waarin men elkaar uitmoord, een aan drank verslaafde dokter de 'held' is en de achtergrond een kapot geschoten Japan is?

vreemde godsdienstles lijkt me dat. Zo kun je gemakkelijk elke film waar iemand iemand helpt, betichten van een hoog EO gehalte.

Leon ook maar verwijten dat het een godsdienstles is, omdat de huurmoordenaar een klein onschuldig meisje helpt?

djelle

Dat hoeft niet noodzakelijk een verwijt te zijn. Hangt ervan af hoe het gebracht is. Ik vond het gegeven hier charmerend net als bij Leon, maar het begon vlug te vervelen wegens o.a. teveel wederkerende scenes die op elkaar lijken. (vb: gangster komt terug, discussie en geroep, gangster valt dokter aan, dokter gooit objecten terwijl gangster het -alweer- woedend aftrapt... maar toch blijft dokter zich bekommeren over dit indivdu ondanks het disrespect ed) is heel mooi maar ik hoef die schone ethiek geen 12 keer na elkaar te zien op dezelfde wijze gebracht.

Leon is een subtiele mengelmoes van allerlei aspecten en genre-elementen, bij Yoidore Tenshi wordt er van begin tot eind voornamelijk gefocust (dat was me toch zeer duidelijk) op die menselijke weldaad (dat stond meer centraal). Op die manier kwam het voor mij een beetje prekend en herhalend over.

Maar ja, films die een menselijk thema behandelen hebben het sowieso al wat moeilijker om me tevreden te stellen. Ze moeten al heel wat uit de kast halen opdat het boeiend zou blijven voor mij. Een fraaie inhoud zonder vorm vind ik maar een droge koek...

mister blonde

vind Leon nou niet bepaald subtiel, maar dat terzijde.

je laatste alinea vat het goed samen verder denk ik (op de laatste zin na, dan)...

avatar van J.S.

J.S.

Mooie Kurosawa deze, zeer goed geacteerd door 2 van mijn favoriete acteurs Shimura en vooral Mifune, mooie muziek zoals in elke Kurosawa en vooral een erg sterk verhaal, met een prachtig slot 4*.

avatar van jordybeukeboom

jordybeukeboom

Soms grappige film, maar wel erg veel van hetzelfde. Ook zijn de gangsters wel erg standaard dom. De ruzies tussen dokter en gangster(s) zijn vermakelijk, en de karakters van de dokter en de gangster zijn sowieso het aanschouwen waard. Enkele fraaie scenes, en de film blijft onvoorspelbaar. Het einde vind ik slapjes

avatar van fabbyke

fabbyke

Na de toppers van Kurosawa gezien te hebben heb ik nu eens Drunken Angel gezien misschien een iets minder meesterwerk maar toch nog altijd prachtig.

De film verveelt op geen moment. De acteerprestaties zijn super en het is leuk om de jonge Mifune aan het werk te zien .

Het genre dat hier staat vind ik wel niet echt passend ik zou eerder misdaad/drama zeggen want er word toch wel veel gevochten en geschoten enzo. Drunken Angel was geen topper voor mij maar toch wel weer een zeer geslaagde film.

Enkele prachtige scenes :

De poel, De ruzies tussen Sanada en Matsunaga, de dokter die de gangers ontmoet, de scene met de doodskist waar Matsunage zijn eigen kist opent en de eindscene
allemaal zo prachtig om te zien.

Een dikke 4*

avatar van Wouter

mister blonde schreef:

vind Leon nou niet bepaald subtiel.

Verre van.

djelle

Toch tenminste veel subtieler dan deze schreeuwerige samenvatting van soortgelijke scenes.

Leon doet het met veel minder woorden en meer symboliek. Ik vind Yoidore Tenshi te uitgesproken. Extra nefast omdat het een redelijk simpele, voordehandliggende moraal heeft (Leon ook, maar daar wordt ze zo niet "opgedrongen").

Ramon K

En hoezo wordt het hier dan wel opgedrongen? Snap er nog steeds geen snars van....