Gigante (2009)
Met onder meer: Horacio Camandulle, Leonor Svarcas en Néstor Guzzini
Gesproken taal: Spaans
Releasedatum: 1 oktober 2009
Plot Gigante
"An extra large love story"
Jara, 35, is een verlegen en eenzame man die in een buitenwijk van Montevideo werkt als beveiligingsmedewerker in een supermarkt. Hij houdt de bewakingscamera's in de gaten die in het gebouw zijn opgehangen. Omdat Jara de nachtdiensten draait, heeft hij niet veel te doen. Hij brengt de tijd door met zijn video's, kruiswoordpuzzels en muziek. Totdat hij Julia ontmoet. Zij werkt in de supermarkt als schoonmaakster. Jara gaat haar volgen. Eerst alleen via de beveiligingscamera's, later achtervolgt hij haar ook letterlijk, naar de film, het strand en als ze een andere man ontmoet. Op een dag dreigt Julia te worden ontslagen. Dat stelt Jara voor de keuze: zijn obsessie op te geven of toegeven aan zijn gevoelens voor Julia.
Decec
Een goede dramafilm...
Prima verhaal...
Prima acteerwerk...
Redelijk kwaliteit breedbeeld
(geen HD aanwezig)...
Redelijk achtergrond geluid
(geen Dolby Digital aanwezig)...
Movie-Addicted
Rustig en uitstekend gespeeld, alleen het word wel op den duur een beetje eentonig allemaal. Maar al met al best een redelijk vermakelijk filmpje.
*3.25
Ik Doe Moeilijk
Door het inlossen van de verwachting van de kijker haast oneindig lang te rekken, bouwt Biniez op een slimme manier een spanningsboog op. Op het moment dat de boog lijkt te springen, wordt de kijker nogmaals op afstand gehouden, doordat de dialoog tussen Jara, die na anderhalf uur eindelijk de stap durft te zetten, en Julia is vervangen door een muzikale soundtrack. Een doordachte stijlkeuze die voortvloeit uit het voyeuristische thema van de film.
Movsin
Klein maar knap filmpje, dat boeit ondanks de beperkte armslag.
Het is het relaas van een gewillige, eenzame en vooral timide man. Een drama is het niet want de humor is alom tegenwoordig en zit vaak in de fijn geschetste details.
Horacio Camandule is uitstekend als hij in zijn gelaatsuitdrukingen de evolutie in zijn gevoelens voor "zijn" Julia weet te leggen.
gauke
Deze productie, met een stalkerachtige drijfveer, over een eenzame man die schijnbaar onverschillig en lusteloos, zonder enig doel, door het leven gaat, moet het niet van het verhaal hebben. Het blijft zelfs lang onduidelijk welke kant deze film opgaat. Het tempo is traag, er gebeurt eigenlijk niet veel, het cameragebruik is statisch en de stijl van de film lijkt zich daarbij aan te sluiten. Gelukkig kent dit karakterportret subtiele humor. Horacio Camandulle oogt als een zwaarlijvige gemoedelijke beer.
Serpicos
Bij momenten best wel fascinerend
Gigante heeft een standaardverhaaltje dat weinig om het lijf heeft, maar tegelijk is het ook een verhaal waarmee je een zeer intieme en sfeervolle film mee kunt maken. Het deed me dan ook denken aan Refn Fear X.
Het verschil met deze en Fear X is echter dat Gigante de romantisch-komische weg opgaat. Dat enigszins wel goed uitpakt met een paar leuke fragmenten al weet je tijdens het kijken van de film niet waar de film naartoe werkt.
Uiteindelijk kom je uit met een bescheiden, maar fijn filmpje.
Robi
Dit is wel een hele minimale film. Jongen die bij de beveiliging van een supermarkt werkt heeft een oogje op een meisje dat in de schoonmaakploeg werkt. De hele film volgt hij haar via de camera of in het echt, zonder dat ze het in de gaten heeft. En daar gaat de film over. Meer niet. Ofwel het saaie leven van een beveiligingsmedewerker. Maar vreemd genoeg toch boeiend genoeg voor een film. Dat komt door de sympathieke uitstraling van de film en de ook, zij het zeer sporadisch, voorkomende leuke humor in de film. Al moet je wel van dit soort films houden. Geen film voor een groot publiek denk ik.
Dievegge
Een slappe vertoning. Het onderwerp sprak me aan, omdat een gelijkaardig incident eens het nieuws gehaald heeft in België. Helaas wordt er niks interessants mee gedaan. De hele tijd blijven we hangen bij het standpunt van een oninteressante dikzak. De vrouw wordt louter als object getoond. Het einde houdt geen steek.
Robi
Ook de tweede keer dat ik hem nu gezien heb, blijft het toch wel een leuke film. Het feit dat iemand er een hele complete film over doet om contact te leggen met het meisje waar hij verliefd op is. Hoeveel van dat soort films zijn er nou? In de meeste films is zoiets na uiterlijk 20 minuten wel gebeurd, en dan gaat het verhaal over het algemeen verder.
Fisico
Waar moeten we de grens leggen tussen stalken en voyeurisme versus het onhandige gestuntel van een verliefde onzekere man die zijn er maar niet in slaagt contact te leggen met een vrouw. Nu, dat laatste is misschien best herkenbaar als 15-jarige puber, maar van een volwassen man wordt toch meer daadkracht verwacht, of toch niet?
Maar een leuke kijkervaring was het zeker. Misschien miste de film wat vaart, maar ik was toch geboeid verder aan het kijken tot het moment zou komen dat ze elkaar zouden aanspreken. Veel meer gebeurt er eigenlijk niet. Daar waar de job van Jara als bewakingsagent weinig spannende momenten kent, wordt dit doorgetrokken naar de kijker.
De goede zielen onder ons kunnen er zelfs een romantische film in zien. Het is eens wat anders dan een kletterende ruzie waarbij de relatie (tijdelijk) spaak loopt door een onnozel misverstand. Die Camandulle heeft wel iets en geeft zijn personage een karakter meer van een zachte teddybeer. Je zou hem zo willen koppelen. Die andere onbeholpen man die met haar date zag ik als kijker dan ook als een vervelende concurrent, haha. Traag tempo dat wel, maar erg fijn om te volgen!

Bruce Springsteen-biopic 'Deliver Me From Nowhere' nu al te zien op Disney+

Spaanse film 'Nowhere' is één van de meest gestreamde niet-Engelstalige Netflix-films ooit

Ook deze vijf cultfilms kijk je vanaf nu gratis op PlexTV

Misdaadthriller 'The Bone Collector' morgen te zien op televisie
supermarketjanitorsecurity guardmontevideo, uruguaysecurity camera