• 9.370.299 stemmen

Les Possédées du Diable (1974)

Horror / Erotiek | 81 minuten

Genre: Horror / Erotiek

Alternatieve titels: Lorna the Exorcist / Lorna, l'Exorciste / Linda / Lorna . . . the Exorcist

Oorsprong: Frankrijk

Geregisseerd door: Jesús Franco

Met onder meer: Pamela Stanford, Guy Delorme en Lina Romay

Gesproken taal: Frans

Plot Les Possédées du Diable

"When her flesh begins to crawl... so will yours!"

Patrick, een zakenman, neemt zijn vrouw Marianne en dochter Linda mee op vakantie. Patrick's oude vriendin Lorna daagt net op tijd op om de 18de verjaardag van Linda mee te vieren. Maar dit alles loopt uit tot een demonische en seksuele bezetenheid van het meisje haar lichaam en ziel.

avatar van stephan73

stephan73

30 Juni komt deze film uit via Mondo Macabro!

Mondo Macabro DVD: Lorna - june 30th 2010 - mondomacabrodvd.blogspot.com

avatar van Mac Hammer Fan

Mac Hammer Fan

Ik sta zeer sceptisch tegenover deze DVD-release. De print en de extra's zullen naar Mondo Macabro gewoonte wel verzorgd zijn, maar de film...? De cast alleen verraadt al dat je in het horrorgenre weinig of niets moet verwachten. En zeggen dat er nog zoveel goede horrorklassiekers op een release te wachten liggen....

avatar van dominion

dominion

De poster doet me meer denken aan een porno film dan een Horror film

avatar van yeyo

yeyo

Ziet er alleszins typisch Franciaans uit(closeups, statische voordrachten..). Lijkt me ergens nog wel vermakelijk, maar ik denk dat ik 'm toch maar links laat liggen.

avatar van Peake

Peake

Schitterende Franco. Het meeslepende verhaal ontvouwt zich als een macaber sprookje dat uitmondt in een fantastische, indringende climax. Naast de bekende stijlkenmerken zoals vrouwelijk schoon, expliciete seksscènes en een surrealistische sfeer wordt er uitstekend geacteerd en draagt ook de effectieve soundtrack goed bij aan de onderhuidse spanning.

avatar van Theunissen

In deze Horror / Erotiek film van regisseur Jesús Franco komt, ondanks de titel, noch een exorcist noch een door de duivel bezetene voor (wel eentje die door Lorna bezeten is). Het gaat om een moeizame geschiedenis rond het noodlot, reïncarnatie en vrouwelijke demonen en daarbij is veel erotiek en zelfs een beetje porno te zien. Bij dat laatste moet je dan denken aan het binnenwerk van de schaamstreek wat een beetje te zien is (met name bij Lina Romay) en het gebruik van een dildo bij een ontmaagding.

In dit verhaal, welke zich afspeelt Zuid-Frankrijk, draait het om Patrick Mariel (Guy Delorme), welke een zakenman is met een mooie vrouw, te weten Marianne (Jacqueline Laurent), en een mooie dochter, te weten Linda (Lina Romay) en hij heeft heel veel geld. Zijn succes was niet te danken aan hard werken of aan geluk, maar hij sloot in een casino een pact met een kwaadaardige aanwezigheid (een soort succubus) die bekend staat als Lorna Green (Pamela Stanford). Lorna stemde ermee in om Patricks succes te verzekeren, maar dat ten koste van de ziel van zijn ongeboren kind. Nu wordt zijn dochter Linda (Lina Romay) 18-jaar en dat is de afgesproken leeftijd waarop Lorna haar ziel zou krijgen.

Wanneer Patrick zijn familie meeneemt naar hetzelfde casino waar zijn succes werd gelanceerd (overigens na een telefoontje van Lorna, want ze wilden eigenlijk naar Saint-Tropez gaan), leert hij dat Lorna het pact niet is vergeten. Maar Patrick weigert Linda over te dragen, omdat hij de overeenkomst verbreekt, hoewel Lorna het niet zo gemakkelijk zal opgeven. Zal Patrick gewoon weg kunnen lopen van zijn bovennatuurlijke overeenkomst, of heeft hij een wereld van gruwel losgelaten op zijn familie ?

Voordat het verhaal eigenlijk begint laat regisseur Jesús Franco een negen minuten durende zeer expliciete en erotische lesbische scène zien tussen Pamela Stanford (met krullig blond haar en veel ogenschaduw, zoals clown Bassie) en Lina Romay (die destijds 20 jaar was), die net geen hardcore pornografie is. Naderhand herhaald hij dat nog eens (maar dan wel veel korter) en dat als Lina Romay in bad zit en met zichzelf aan het spelen is en Pamela Stanford dan ook in bad stapt en dan met de schaamstreek van Linda begint te spelen (vingeren, openen en likken). Die twee scènes hebben geen dialoog of verhaal, maar zetten wel de toon voor het verhaal en zorgen ook voor een langere filmduur (de versie welke ik gezien heb, de "uncut" versie, duurde 98 minuten).

Daarna begint dan eindelijk het verhaal (je ziet Lina Romay in beeld die zich aan het vervelen is), een Franco-experiment dat horror, kunst (o.a. de opnames van de gebouwen die hij maakte vanuit een rijdende auto) en heel veel seks bevat en bij dat laatste laat hij duidelijk zijn fascinatie zien voor een bepaald deel van de anatomie van een vrouw, namelijk de schaamstreek (een paar keer zelfs met krabjes erop, wat dan zogenaamd horror moet voorstellen en waarbij de vrouw in kwestie, te weten moeder Marianne, het zogenaamd uitschreeuwt van de pijn).

Het verhaal wordt niet geholpen door de overvloed aan uiteenzettingen, die het achtergrondverhaal uitleggen waarbij Patrick en Lorna betrokken zijn (zo vertelt op een gegeven moment Patrick het verhaal tegen zijn vrouw en naderhand vertelt Lorna het tegen Linda). En alsof dat nog niet genoeg is, gooit Jesús Franco er zelfs na circa 58 minuten nog een bijna 15 minuten durende flashback tegenaan, die het hele verhaal tussen Patrick en Lorna laat zien (inclusief een paar seksscènes met Pamela Stanford en Jacqueline Laurent en de laatste i.v.m. het zwanger raken) dat al verteld is en waarbij Lorna o.a. zegt:

"We will make love. We will climax together. Then you return at once to your wife, waiting in that cheap hotel. You make love to her at once. In 9 months, she will bear a child. A girl, and that girl will belong to me. When she is 18, I will come for her. She will be my daughter. If you accept, in 30 days you will be immensely rich. Wealth, versus a being not even born yet. Do you accept ?"

Het verhaal wist mij in ieder geval te vermaken, en dat komt vooral natuurlijk door de mooie vrouwen Pamela Stanford (hoewel ik haar ogenschaduw vreselijk vond), Lina Romay, Jacqueline Laurent en Catherine Lafferière (speelt een opgenomen gekke vrouw in een inrichting, die bezeten is door Lorna), die regelmatig van top tot teen naakt te bewonderen zijn en waarbij Jesús Franco vooral oog had voor de behaarde (het is immers een jaren 70 film) schaamstreken. Het verhaal bevat ook een aantal opmerkelijke scènes, die betrekking hebben op incest, ontmaagding en horror (althans dat moet het voorstellen).

Qua incest zie je op een gegeven moment (vlak na de flashback) Linda aan de borst zuigen, als een pasgeboren baby die borstvoeding krijgt, van Lorna en dat komt mede omdat Lorna o.a. tegen haar zegt:

"I am Lorna, your mother. Don't be afraid of me. Don't be afraid of your mother."

Vlak daarna vindt dan de ontmaagding van Linda plaats (die je moet zien om het te geloven), waarbij Lorna een penisvormige dildo (inclusief eikel en ballen) in de schaamstreek van Linda duwt (het wordt gewoon in beeld gebracht, maar wel niet te expliciet). Lorna haalt dan op een gegeven moment de dildo weer eruit, waarop dan wat bloed zit van de ontmaagding, en stopt deze dan in haar mond (ze moet er een beetje van kokhalzen) en begint erop te zuigen, waarop er gezegd wordt:

Lorna: Oh, that's good.
Linda: Mummy, that was so good.

Onmiddellijk na die scène staat Linda onder de douche en als vader Patrick dan bloed op het bed van Linda vindt, gaat hij in de douche kijken wat er aan de hand is met Linda en wordt er gezegd:

Linda: Hello, daddy.
Patrick: Are you alright ?
Linda: I'm fine. What's up ?
Linda: Not embarrassed to see me naked, are you ?
Patrick: I was afraid. I saw blood on your sheets.
Linda: But daddy, us girls have that same problem every month.

Linda gaat dan met de douchekop langs haar borsten en schaamstreek (haar hand overigens ook), waarbij haar vader ietwat verlekkerd toekijkt. Op het einde als Linda volledig naakt (met alleen zwarte laarzen) op bed ligt met de benen wijd uit elkaar, kan vader Patrick de verleiding niet meer aan en zegt hij tegen haar (terwijl hij haar borsten aanraakt) "You're so beautiful." En op het moment dat hij op haar duikt, steekt Linda (die een transformatie heeft ondergaan) een mes in zijn nek, waarop er gezegd wordt:

Patrick: Why did you do that, my child ?
Linda: Why ? I am not your child. I am Lorna.

Daarna sterft Patrick (die voordat hij de kamer van Linda binnenkwam, Lorna heeft doodgeschoten met een revolver die hij van de hotelmanager heeft gekregen) en is de film afgelopen. Buiten Patrick, sterft ook moeder Marianne en dat op zeer lachwekkende wijze. Er zitten namelijk krabjes op haar schaamstreek, waardoor ze helemaal doordraait en het uitschreeuwt van de pijn en bezwijkt. Daarna gaat hij ook naar Lorna om met haar af te rekenen, waarbij Lorna tegen hem zegt:

"Thank you, Patrick. I could only be killed by you. It was written that I should die today. But already there is someone to take my place."

Overigens sterft ook nog de bezeten gekke vrouw (Catherine Lafferière) in een inrichting waar Jesús Franco een dokter is en dat min of meer na de erotische lesbische scène tussen haar en Lina Romay (waarbij weer het binnenwerk van de schaamstreek wat te zien is) en verder sterft ook nog het hulpje van Lorna, te weten Maurizius (Howard Vernon, die vaak te zien is in Jesús Franco films), welke ook wordt doodgeschoten door Patrick. Deze Maurizius heeft ook een keer Patrick in elkaar geslagen met een grote decoratieve zeeschelp en hem uit de woning van Lorna gegooid.

"Peake" boven mij geeft deze film maar liefst 4.5 sterren, maar dat is me toch wat te gortig voor een Jesús Franco film (die geef ik maximaal 3,5 sterren). 3,5 sterren vind ik deze Horror / Erotiek film eigenlijk ook niet waard, maar wel 3,0 sterren en dat vooral vanwege de hoeveelheid naaktheid (en seks) van de mooie vrouwen Pamela Stanford, Lina Romay (op haar hoogtepunt in "Lorna the Exorcist", een prachtig fysiek exemplaar met spookogen en een bloedstollende schreeuw), Jacqueline Laurent (voor het eerst volledig naakt te zien na circa 49 minuten als ze gaat vrijen met haar man Patrick en waar dan ook voor het eerst de krabjes te zien zijn, die dan daar Patrick kapot worden getrapt) en Catherine Lafferière (die buiten de naam "Lorna" voor de rest niets zegt).

Ben je een liefhebber van Jesús Franco films en diens vrouw Lina Romay, dan is "Lorna the Exorcist" een film die je gewoon niet mag missen.

avatar van joolstein

joolstein

Uitgebracht als een kloon van The Exorcist maar meer dan de misleidende titel hebben de films niet gemeen! Er zit totaal geen horror in de film Oké misschien kan je de krabben boven het verwarde schaamhaar van een vrouw nog als soort van schrik bestempelen. Er zijn verder alleen uitgebreide seksscènes die ook verwijderd hadden kunnen worden zonder het plot te beïnvloeden. Het is minuten lang vrouwen die zonder kleding aan kronkelen en met hun tongen in de buurt van de vagina van een andere vrouw wiebelen. De film opent al met zo'n langdurige (ongeveer negen minuten) scene en afgezien van scènes waarin mensen in een discotheek dansen en die roulette spelen, betwijfel ik of er twee minuten voorbijgaan zonder dat er niet recht wordt ingezoomd op de privétuin van de vrouwelijke spelers. Voor de rest van de film is het niet veel meer dan Dee Snider die rondloopt met clown-make-up (omdat dat erg demonisch was!) terwijl ze probeert Lina Romay te bezitten/te verleiden/bemoederen...of zoiets. Ergens was er nog een verdwaald subplot met een van Lorna's voormalige minnaars (Catherine Lafferière), die gek van verlangen was. Echter na een minuut vroeg ik me al af of er een echt plot was... na een uur leek het er op , maar dat deed er niet echt meer toe. Oké misschien had het meer plot dan andere seksfilms (deze wankelt zelfs naar hardcore) maar beter werd het er dus niet op!