• 9.385.694 stemmen

Carola Lamberti - Eine vom Zirkus (1954)

Alternatieve titel: Eine vom Zirkus

Oorsprong: Oost-Duitsland

Geregisseerd door: Hans Müller

Met onder meer: Henny Porten, Horst Naumann en Rüdiger Renn

Gesproken taal: Duits

Plot Carola Lamberti - Eine vom Zirkus

Een generatie-conflict tussen drie broers (trapezewerkers) en hun moeder (een circusdirectrice die weduwe is), die haar zoons als snotapen behandelt, zorgt voor rivaliteit van twee broers om de gunsten van een schoonrijdstertje en veroorzaakt een levensgevaarlijke spanning tijdens het optreden.

avatar van Brix

Brix

• 19689 berichten

De circusfilm was decennia lang een populair filmgenre.

Tot en met de jaren zestig werden er talloze geproduceerd.

"Carola Lamberti - Eine vom Zirkus" is zeker niet een van de slechtste.

Wat de film vooral mee heeft is de wijze waarop de sfeer van een reizend circus uit die jaren in beeld werd gebracht.

Het treintransport zie je tegenwoordig niet meer bij circussen (enkele uitzonderingen daargelaten)

Ik heb dat zelf nog meegemaakt, en het is dan ook een mooi tijdsdocument voor mij.

De hele entourage, inclusief het circus winterkwartier, worden mooi en geloofwaardig in beeld gebracht.

Een ander groot pluspunt voor de film is Henny Porten in de rol van circusdirectrice Carola Lamberti.

Zij zet die rol bijna levensecht neer, ware het niet dat ze tijdens optredens in de circuspiste tekort schiet aan de juiste choreografie.

Het ziet er wat onwennig uit.

Daar had een adviseur met een klein beetje moeite iets aan kunnen doen.

Verder doet ze het echter uitstekend.

Ik heb in real life enkele circusdirectrices gekend die model gestaan zouden kunnen hebben voor het personage dat Porten vertolkt.

(een daarvan had zelfs dezelfde voornaam als het hoofdpersonage)

Zwaktepunten zijn de cliches die ook in deze circusfilm weer opduiken, romances en jaloezie onder de artiesten.

In bijna iedere film in het genre spelen die mee (zucht...)

Nogal onwaarschijnlijk is ook dat meerdere mannen als een blok vallen voor de onruststookster met vals karakter Viola.

De actrice Ursula Kempert, die deze rol vertolkt heeft een uiterst onaangenaam gezicht, en hoewel ze in een weinig verhullend costume haar act in de circuspiste brengt valt er aan haar sprokkelmagere lijf ook weinig te verhullen of te bewonderen.

Een vreemde casting als je het mij vraagt.

Na deze film maakte ze blijkbaar ook nog maar één andere (TV) film.

Ook meer dan onwaarschijnlijk, en storend, vind ik de invulling van de rol van "spreekstalmeester" (lees regisseur/aankondiger van het circusprogramma)

Op momenten dat er iets mis gaat tijdens de voorstelling is het de taak van zo'n man om dat in goede banen te leiden, en het publiek toe te spreken.

Hier gaat de man samen met de in paniek rakende artiesten gewoon weg uit de piste, en achter de gardine staan keuvelen, terwijl de tent vol publiek zit dat niet weet wat er gaande is.

(Sorry dat ik daarover val, maar ik heb die taak zelf vele jarenlang vervuld in het circus, en weet waar ik over spreek)

Nog maar wat pluspunten opsommen, als "tegengewicht" dan maar:

Johannes Arpe, in de rol van theaterdirecteur Stegemann, Catja Görna als Ines Lamberti (een kleinere maar geloofwaardige rol) en Horst Naumann als Camilo Lamberti.

Catja Görna was overigens een actrice van Nederlands-Duitse afkomst, en een getrainde danseres.

Dat laatste kwam goed van pas in haar rol

Het einde van de film was me wat te jolig en overdreven geacteerd.

Al met al toch een aardige bijdrage aan het genre.