• 9.369.636 stemmen

Abre Tu Fosa, Amigo, Llega Sábata... (1971)

Western | 88 minuten
Nog geen stemmen

Genre: Western

Alternatieve titels: Dig Your Grave Friend... Sabata's Coming / Sei Già Cadavere Amigo... Ti Cerca Garringo

Oorsprong: Spanje / Italië

Geregisseerd door: Juan Bosch

Met onder meer: Richard Harrison, Fernando Sancho en Raf Baldassarre

Gesproken taal: Italiaans en Spaans

Plot Abre Tu Fosa, Amigo, Llega Sábata...

Steve jaagt op Miller, de man die verantwoordelijk is voor de moord op Steve's vader. Al snel vindt hij hem, maar de sheriff komt tussen beiden en in plaats van te helpen beschuldigt hij Steve van moord. Steve moet vertrouwen op de bandiet Leon om te ontsnappen.

Ze bestaan dus ook : spaghetti's met Ronald Reagan...oh wacht, dat moet Richard Harrison voorstellen op die poster ! My bad.

Flauwe intro voor een flauwe film, waarin onze vriend het eens mocht proberen in een komische rol . Veel keus was er natuurlijk niet in die hoogtijdagen van de spaghettiklucht. Duidelijk geinspireerd allicht door het befaamde duo waarvan ik de namen niet eens hoef te vermelden. Sancho was inmddels gevestigd als gezellig dikke, middle aged bandolero met pensioen, heeft inmiddels een gezinnetje dat hij onderhoudt door af en toe een hold up op een postkoets te plegen. Bij die gelegenheid ook ontmoet hij voor het eerst Harrison- Steve, een ex- confederate officier die dan nog niet weet dat papa is geliquideerd door een stel booswichten.

Maar eh...wat heeft de legendarische Sabata hier mee te maken ? Nou, eigenlijk niets maar de naam was net als Django etc. inmiddels een brand. Hier wordt hij vertolkt door een in het zwart gehulde schurk Baldassare die door Miller-Ulloa is ingehuurd om Harrison te stoppen in zijn wraakmissie.

Klint serieus, is het niet. We worden vooral getracteerd op jolige en uitgebreide kloppartijen Trinita style, af en toe en uiterst gehaast wordt er wel eens wat schiettuig gebruikt maar imposant is de bodycount allerminst en de duels zijn verre van spectaculair. Leukst misschien : de scène waarin Harrison enkele moordenaars van zijn papa uit de weg ruimt, die stijldansende zeiknichten blijken te zijn

Vreemd genoeg werkt het onwaarschijnlijke duo Harrison/ Sancho tot op zekere hoogte wel, ik denk dat Harrison als clown een tweede carrière had kunnen opstarten met een soort Pulcinella act. Gelukkig wordt het duo na 40 minuten een trio als de schone Tania Alvarado zich aanvankelijk zeer tegen haar zin bij het koppel voegt in wat even een roadmovie wordt. Deze Cubaanse kennen jullie trouwens ook uit la muerte de un burocrata. Dit betekent dat romance- tussen haar en Harrison allicht- hier wat meer plaats heeft dan gebruikelijk in het genre.

Door de bescheiden speelduur wel te doen, zij het primair slechts voor de Harrison fans en completisten geschikt.

Is uit op DVD in IT.