• 9.372.253 stemmen

Geregisseerd door: Jens Jonsson

Met onder meer: Hampus Johansson, Jerry Johansson en Frederik Nilsson

Gesproken taal: Zweeds

Plot Ping-pongkingen

Een tienerjongen die slechts in pingpong uitblinkt raakt in een bittere strijd met zijn jongere, populairdere broer als de waarheid over hun familiegeschiedenis aan het licht komt.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Koekebakker

Ben hier erg benieuwd naar. Ik heb enkele van zijn korte filmpjes gezien en die waren zeer de moeite waard.

Deze eerste lange speelfilm draait in de Tigercompetitie op Rotterdam en is ook geselecteerd voor Sundance.

trailer

teaser

Belooft alvast weer de setting en stilering die ik me van zijn eerdere werk herinner. Somber van toon, over een ongelukkige 'outcast', maar ook mild en humaan. En prachtig, tot in detail geperfectioneerd, qua beeld en geluid.

avatar van starbright boy

Een nogal gestileerde film. De festivalkrant trekt vergelijkingen met Roy Anderson en Aki Kaurismaki, voeg daar Noi Albinoi nog aan toe je zit in de buurt. Qua art-direction dan. Onmetelijk witte sneeuw. Geen felle kleuren. Veel zelfbewuste lelijkheid. Alles, tot aan de verpakkingen van het eten aan toe, is sober en/of suf. Zorgvuldig, vaak symetrisch, gekadreerde shots. Een beetje de van Kaurismaki bekende mix van heden en een soort tijd- en uitzichtloze nostalgie. Met bijvoorbeeld een wat vervaagde foto van een model in de kapsalon met een kapsel dat al sinds mensenheugenis niet meer modieus is.

De film is in de eerste plaats een komedie met lichtzwarte en krukdroge trekjes. Iets wat ook wel klopt met de personges die wat karikaturaal zijn. De film wil echter ook een coming of age-verhaal zijn, zo'n film waar door een heftige waarheid je bestaan even op losse schroeven komt de staan. De film dreigt soms door die combinatie uit de bocht te vliegen, maar houdt zichzelf nog net binnenboort, vooral doordat bepaalde dingen waarvan je hoopt dat ze vooral niet gebeuren (als dat broertje na de aanrijding maar niet dood is, als de hoofdpersoon maar niet ineens iets krijgt met het nerdmeisje) gelukkig achterwege blijven.

3.5*.

En mijn 1300e stem!

avatar van starbright boy

Drie sterren Koekebakker? Klinkt als een behoorlijke tegenvaller na je enthousiasme over de korte films.

Koekebakker

Ja, ik had er meer van verwacht inderdaad. Visueel wel mooi, maar qua scenario niet sterk. Vond het te weinig 'focus' hebben.