• 9.379.404 stemmen

Genre: Animatie / Experimenteel

Oorsprong: Nederland / Duitsland

Geregisseerd door: Scott Pagano

Plot Umfeld

Umfeld is een reis door ruimtelijke werelden waarin de mogelijkheden van synesthesie tussen geluid en beeld verkend worden. In acht hoofdstukken wordt in hoge mate van abstractie een dynamisch audiovisueel verhaal verteld. Beelden bewegen synchroon met geluid door een scala van tegengestelde werelden, variërend van koude, organische zwart-wit animatie tot zeer kleurrijke en hoekige syntethische composities die hun oorsprong kennen in de fotografie van oude industriële havens in Rotterdam.

avatar van Zobor

Zobor

Bedankt, ben erg benieuwd!

avatar van |Bazzie|

|Bazzie|

Tijdje geleden alweer dat ik 'em gezien heb.

Heeft toch wel indruk gemaakt, je krijgt hier een audiovisuele trip voorgeschoteld die z'n weerga niet kent. De beelden zijn prachtig en werken prima samen met de muziek. De afwisseling van tempo in de film kent ook een meerwaarde om zo de contrasten v/d intensiteit weer te geven. De muziek is trouwens geniaal, barst van de creativiteit. Mensen die niet bekend zijn met abstracte elektronische muziek zullen snel afhaken, maar dit is dan ook alles behalve een toegankelijk werkje.

Moet wel zeggen dat ik meende dat er halverwege een stuk was dat teveel doorging op hetzelfde en saai aan deed, maar ik zou het een tweede kijkbeurt moeten gunnen. Bovendien is de setting waarin je de film bekijkt van belang (lees goed geluid/video systeem in een donkere kamer).

Nu hou ik het in ieder geval op 4*, het blijft toch een uniek stukje experimentele cinema. Wel jammer dat weinig mensen hiervoor open staan, hoewel ik het kan begrijpen.

Hmm

Hele tijd geleden al wat dingetjes van opgevangen, maar het heeft toen niet echt m'n aandacht gegrepen. Gisteren kwam ik opnieuw de trailer tegen, kan wel zeggen dat m'n visie een beetje verandert is sinds de laatste keer want ik aarzelde geen moment en gooide 'm in de pindakaasmachine.

Vandaag bekeken, normale bui, niet de perfecte omstandigheden verder, maar heel nadelig werkte dat niet. De visuele uitspattingen in combinatie met de ongelooflijke sounds maken dit voor mij genietbaar op elk moment van de dag onder elke omstandigheid.

Als iemand die zelf ook veel knutselt en experimenteert met verschillende elektronische stijlen, ben ik zwaar onder de indruk van de diepgang in Umfeld. Iets wat allemaal maar versterkt word door het sublieme samenspel van beeld en geluid.

In het begin probeerde ik me nog wat te concentreren, eerst meer lettend op de muziek, dan de focus wat meer op het beeld, maar dat was zo vermoeiend dat ik na 10minuten maar naar achter ben gaan leunen en alles op me af heb laten komen, dé perfecte manier om het te ervaren voor mij, zo bleek.

Binnenkort eens herzien, dan op een groter scherm, met nog beter geluid en wie weet wat nog meer. Zat me trouwens te bedenken...hoe tof zou dit zijn op een bioscoop-sized scherm met bijvoorbeeld 3D effecten? Damn.. dit leent zich daar uitstekend voor!

avatar van misterwhite

misterwhite

Stem verwijderd omdat ik deze toch eens wil herzien omdat mijn intresse in breakcore is beginnen te ontwikkelen. Ik ga het ook eens bekijken op mijn lcd tv met surround, dat moet ook een beter effect geven dan youtube

avatar van Black Math

Black Math

Erg moeilijk dit te beoordelen.

De makers van Umfeld slaan een richting in waar ik graag film naar toe zie gaan. Ik merk de laatste tijd dat verhaal me steeds minder kan schelen, zolang het audiovisueel maar in orde is. Geluid kan film echt naar een hoger niveau tillen. Ik noem bijvoorbeeld August in the Water, waar ik door de vreemde basgeluiden gepaard met beelden van fluorescerende paddenstoelen ik zowat in hypnose raakte. Een ander voorbeeld is het einde van Symbol, waar de combinatie van muziek en beeld voor een haast mystieke ervaring zorgden.

Nu zat in die twee films nog verhaal, maar dat was ver te zoeken in Dimension Bomb uit Genius Party Beyond, hetgeen een carnaval van beeld en muziek is en me nieuwsgierig maakte naar hoeveel abstracter het nog kan worden.

Het enige dat ik ben tegen gekomen dat een stap verder gaat is 1001 Nights, een nogal abstracte animatie bij een klassiek stuk. Dat viel erg tegen, beeld en muziek leken los van elkaar te staan, en bovendien was de muziek van een moderne componist die me eigenlijk niet echt kon boeien.

Ik had begrepen dat bij Umfeld die integratie van beeld en muziek wel in orde was, dus ik was al geruime tijd nieuwsgierig. Mijn hoge verwachtingen zijn gedeeltelijk ingelost. Inderdaad heb ik beeld en muziek nog nooit zo goed samen zien gaan. Je ziet de muziek haast terug in het beeld en zo zou het vaker moeten zijn. Zeker aan het begin toch een hypnose momentje gehad. Echter, ik vond de beelden niet altijd even mooi en na verloop van tijd was er wat mij betreft te weinig variatie en wisten de beelden niet meer te verrassen. Dus nog steeds niet de ultieme ervaring, maar hopelijk zet het de deur open voor meer experimenten in de toekomst.

De muziek beviel eigenlijk wel, al is het niet direct mijn favoriete stijl. Het zou best kunnen dat Umfeld de komende tijd geregeld mijn dvd-speler weet te vinden, maar dan zonder de tv aan, alleen om de muziek te beluisteren. Wellicht dat als de muziek wat beter in het systeem zit een tweede kijkbeurt meer oplevert. Deze kijkbeurt levert in ieder geval 3,5* op.

avatar van Lord Flashheart

Lord Flashheart

Een oefening in abstracte lelijkheid.

Wie van kubistische kunst houdt, zal Umfeld misschien mooi vinden, maar laat dat nu net een kunststroming zijn die mij niet zo ligt. Erg vernieuwend vond ik het daarom niet. Heb in menig museum soortgelijke abstracte (video)kunst mogen aanschouwen en dan was ik altijd blij als ik weer in de volgende zaal was. Enkele stukjes waren wel aardig, zoals de Kubus woningen en de destillatiekolommen bij nacht, maar over het geheel is het nauwelijks interessant. En in een museum kun je tenminste rustig kijken, terwijl je hier geconfronteerd wordt met harde elektronische herrie.

Ik vrees dus dat het sprookje 'De Nieuwe Kleren van de Keizer' weer een nieuw hoofdstuk heeft gekregen. Gelukkig ben ik een van diegenen die wél kan zien dat Umfeld niets om het lijf heeft: 0,5*

Tonypulp

Grappig, geen woord over de muziek..

avatar van Reinbo

Denk dat hij met 'electronische herrie' de muziek bedoelt.

Tonypulp

Of ik las eroverheen of hij heeft 't erbij ge-edit.. lange dag, maakt me ook niet meer uit .

avatar van Lord Flashheart

Lord Flashheart

Je hebt er overheen gelezen. Maar speciaal voor jou de notities die ik heb gemaakt m.b.t. tot de 'muziek':

Deel 1. Muziek lelijk, wacht op rustmomenten

Deel 2. Harde beat; vervelend voor de buren

Deel 3. Rustige synthesizer muziek

Deel 4. Muziek rustig, maar onaangenaam dreigend (waterdruppels)

Deel 5. Muziek rammelend, trillend, vibrerend (schrijfmachine)

Deel 6. Muziek hortend en stotend als een zware machine. Prettige waves op de achtergrond

Deel 7. Muziek snorrend, met irritante fluittoon

Deel 8. Muziek snerpend, stalen buizen.

Dit is wat ik hoorde; mooi kan ik het niet vinden. Mochten er nog liefhebbers zijn: ook de beelden heb ik geanalyseerd.

avatar van Stu-Pot

Stu-Pot

Vind het ontzettend moeilijk om bij deze film iets neer te pennen. Het enigste wat ik kan bedenken was het gevoel dat ik had na deze film: Wow.

avatar van MoFeDu

MoFeDu

Nee, niets voor mij.

Kwam op deze film via de discussie bij 2001: a space oddysey, die ging erover of die film wel of niet een LSD trip was. Volgens Onderhond was dit een grote LSD trip, en daar had hij wel gelijk in, behoorlijk trippende ervaring is deze film.

Ben niet vies van een beetje experimentele film maar dit vond ik dan wel weer een beetje overdreven. Het was allemaal een beetje veel van hetzelfde, ja dat elk deel dan net weer wat andere effecten heeft is wel weer zo maar daar zit je dan meteen weer een minuut of 6 naar te kijken.

Dit soort muziek is nou ook niet echt mijn ding, behoorlijk lange zit uiteindelijk nog.

Threeohthree

Hoe zit het met de dvd versie die te verkrijgen is op umfeld.tv? Vind het een beetje lugubere website, word al om een betaling gevraagd voor ik mijn adres heb kunnen invullen.

avatar van MoFeDu

MoFeDu

Zou hem gewoon in HD op youtube kijken, tenzij je verwacht dat je het echt heel goed gaat vinden. 25 euro voor een krap uurtje muziek met wat effectjes is wel wat veel.

Threeohthree

Heel goed niet, maar vind het wel een mooie toevoeging aan mijn collectie. Daarnaast heb ik gewoon een hekel aan youtube. Maar zal hem daar eerst wel bekijken inderdaad.

Je kan Umfeld ook gewoon downloaden van de site (legaal). Heb je hem in goede kwaliteit (must) en hoef je niet via YouTube te kijken.

Origineel maar Zakelijk,

Umfeld. Een op het oog behoorlijk aggresief en choatisch filmpje zonder enige vorm van structuur. Gelukkig word de kijker na de eerstre 3 ruige hoofdstukken wat rust gegund,

door middel van de achtergrond stabiel te houden, de licht en geluidseffecten houden het boeiend, in chapter 5 begint het echt bizar te worden, visueel mooi, dat wel, maar ondanks de goedgeplaatste rustmomenten, had het wel wat vloeinder en wat minder flitsend gemogen, de rustigere chapters 6 en 7 zijn dan ook ronduit meesterlijk. De combinatie van beeld en geluid is in vooral chapter 7 perfect uitgevoerd.

Chaper 8 is gewoon slecht, geen inventieve beelden of verandering van muziek, gewoon meer van hetzelfde. Toch tegen het eind nog wat mooie beelden, maar de achtergrond muziek bij diezelfde mooie laatste beelden was afgrijselijk. Heb deze nu op youtube gekeken dus de omstandigheden waren niet optimaal, zal deze later nog eens herzien via de download op mijn 63" flatscreen. Tot die tijd houd ik het bij een voldoende.

avatar van Inland Rabbit

Inland Rabbit

youtube juist ja. . Vooral de 5.1 setting is hier zo belangrijk. Ik zou zeggen, als je geen dolby hebt hoef je hier sowieso al niet aan te beginnen.

Threeohthree

Daarom heb ik zo´n hekel aan youtube, en daarom kom ik ook niet verder dan een 6. Ik wilde hem gewoon graag zien dus vandaar toch maar gedaan. Als ik weer terug in Nederland ben zal ik hem downloaden en op een fatsoenlijke tv met een fatsoenlijke geluidsinstallatie nogmaals bekijken. Wees gerust

avatar van Finisterra

Finisterra

Zo, al lange tijd deze film op de stapel liggen maar was er toch wat behoudend voor. De trailer een hele tijd terug al eens gezien en dit doorgetrokken naar een klein uurtje kon toch wel eens vervallen in een saaie boel.

Wel, gelukkig bleek dat helemaal niet het geval te zijn. Umfeld is een supersonische aanval op ogen en oren en is waarschijnlijk de puurste audiovisuele trip die ik ooit heb mogen aanschouwen. De abstracte visuals konden mij in zowat elk segment bekoren en in combinatie met de elektronische geluidsgolven leverde dit een overweldigende ervaring op. Het is echter geen perfecte film; daarvoor ontbrak er namelijk een coherent geheel waarin de combi meer doet dan enkel het creëren van betekenisloze abstractie. Het is dan ook vooral wachten op iemand die het aandurft deze vernieuwende vorm te integreren binnen de conventionele cinema. In dit geval zit er zeker een 5* in, nu blijft Umfeld steken op een dikverdiende 4.5*.

chevy93

Ken je die leuke visualisaties bij Windows Media Player? Al die cirkeltjes en bogen, of vuurwerk, of balkjes, wat je zelf wilt. Al die felle kleurtjes die vrolijk op de maat van de muziek dansen. Ik was (en ben nog steeds) gefascineerd door dat soort dingen. Des te mooier was dit project. Prachtige beelden en vooral hypnotiserende beelden. Ik kan er dan ook lang naar komen. Van die abstracte beelden waar je elke keer weer iets anders in ziet. Jammer dat film uit meer dan alleen beelden bestaat. Wat een ongelofelijke kut... muziek wil ik het niet eens noemen. Echt zo verschrikkelijk zonde dat dat er nou weer in moest. Zo mooi en prachtig als de beelden zijn, zo koppijn verwekkend is de muziek.

Windows Media Player Visualisatie Extreme, dat is het eigenlijk. Jammer genoeg kan ik bij deze versie niet mijn eigen muziek kiezen.

Voor de beelden zou ik minimaal een 3,5* moeten geven, maar film is beleving en geen optelsom. Eigenlijk een 0,5* voor de beleving, maar een puntje extra voor de beelden.

chevy93 schreef:

muziek wil ik het niet eens noemen.

Meer hoeft een mens niet te herinneren van je recensie.

Beetje hetzelfde geval als Xanopticon - Liminal Space (2003) - MusicMeter.nl

Hoewel dit gewoon 10 maal erger is.

"Je kunt niet meezingen"

Raar om dit 10 maar erger te noemen trouwens, dit is veel rustiger en eenvoudiger gestructureerd. Maar verder niet zo'n nuttige discussie.

Threeohthree

Meezingen op Umfeld, won't that be the day

avatar van Inland Rabbit

Inland Rabbit

Ik doe altijd zo'n beatboxende hiphoppert na als ik Umfeld kijk, past perfect . of ga ik nou tever...

avatar van Goldenskull

Goldenskull

Onderhond schreef:

"Je kunt niet meezingen"

Lol, wat een criterium.

chevy93

Goed zo, haal één element eruit en blaas het op tot in het ridicule.

Onderhond schreef:

dit is veel rustiger

Als jij het zegt. Ik ben geen expert als het gaat om het achter elkaar zetten van gecrashte computergeluidjes om het vervolgens muziek te noemen.

Dit is veel rustiger ja.

avatar van DwarreI

DwarreI

Over het algemeen aardige animaties, maar vooral van de organische beelden was ik wel gecharmeerd. Bij vlagen geweldig goede synchronisatie met de geluiden, wat dit op zich toch wel een unieke beleving maakt.

Echter na een half uurtje is voor mij de lol er wel vanaf en verzand Umfeld in herhaling waardoor de aandacht totaal verslapt. Wat mij betreft is dit niets meer dan een interessante stijloefening.

Een dergelijk project in 3D had me misschien voor langere duur kunnen boeien, voor nu 3*