• 9.379.104 stemmen

Genre: Animatie / Experimenteel

Oorsprong: Nederland / Duitsland

Geregisseerd door: Scott Pagano

Plot Umfeld

Umfeld is een reis door ruimtelijke werelden waarin de mogelijkheden van synesthesie tussen geluid en beeld verkend worden. In acht hoofdstukken wordt in hoge mate van abstractie een dynamisch audiovisueel verhaal verteld. Beelden bewegen synchroon met geluid door een scala van tegengestelde werelden, variërend van koude, organische zwart-wit animatie tot zeer kleurrijke en hoekige syntethische composities die hun oorsprong kennen in de fotografie van oude industriële havens in Rotterdam.

avatar van Ik Doe Moeilijk

Ik Doe Moeilijk

Lord Flashheart schreef:

'De Nieuwe Kleren van de Keizer' weer een nieuw hoofdstuk heeft gekregen. Gelukkig ben ik een van diegenen die wél kan zien dat Umfeld niets om het lijf heeft: 0,5*

Of mist u de cognitieve vaardigheden om de kleuren en texturen, laat staan het idee van de ontwerper van de kleren te bevatten?

Threeohthree

In een impulsieve bui toch gedownload, bekeken op mijn mooie 63'' plasma scherm, wat een wereld van verschil. 57 minuten verbaasd naar het scherm gekeken. Daarom een welverdiende 1.5* verhoging.

• 2048 berichten

Ik heb net chapter 1 en 2 gekeken en sjeezus, wat een warrige montage. Geen wonder dat Onderhond dit geweldig vind. Mijn ogen deden overigens zeer. Kan dit niet makkelijk epileptische aanvallen veroorzaken? (geen grap) verder lijkt dit me wel een interessant experiment alleen wil ik dit natuurlijk wel optimaal ervaren. Daarom ga ik het ook op mijn broer's PC kijken met een dikke surround set en een breedbeeld TV als beeldscherm

De film is trouwens ook (legaal) op YouTube geplaatst met zeer goede kwaliteit. Haalt het je uit de ervaring als er een pauze is tussen 2 chapters? Want YouTube kan niet de hele 56 minuten in een filmpje plaatsen natuurlijk

Threeohthree

Ik keek hem zelf eerst op youtube, maar kwam toen niet verder dan een 3, o.a. denk ik door de pauzes. Hij is overigens ook legaal te downloaden op de eigen website

• 2048 berichten

Ja ik ben bezig met de .iso te downloaden en het op een DVD te branden. Is de 5.1 Surround Set zoals op de site staat echt zo belangrijk? In de avond is de TV bijna altijd bezet door mijn familie, is het met een goeie koptelefoon ook te doen?

Threeohthree

Goed te doen zonder de 5.1, alleen kan ik je dat wel een keer aanraden, even je buren inlichten van te voren en hup knallen. Maar ook met een degelijke koptelefoon is het goed te doen naar mijn mening.

Al zullen de echte die-hard fans het daar wel niet helemaal mee eens zijn.

• 2048 berichten

Buren inlichten? No thanks, zo hard ga ik het ook weer niet doen. Bedankt voor de tips!

• 2048 berichten

Een prachtige ervaring voor de zintuigen. Ik heb het goede advies genomen om dit met 5.1 surround sound en op een 1080p HD TV te kijken en de ervaring die dit opleverde was grandioos. Ik was helemaal weggeblazen. Mijn favoriete hoofdstuk was hoofdstuk 5. Ontzettend mooie beelden en die krachtige sound! Sowieso hou ik wel van electronic muziek maar dit is echt ontzettend abstract, en dat gaat ook fantastisch mee met de visual art van Pagano.

Als ik zo de reacties lees hier is het een beetje een love it or hate it film. Ik hou wel van iets nieuws en van aparte muziek, dus dit was alleen maar geslaagd voor me. De visie van Paap en Pagano als het gaat om elektronische muziek gemixt met aparte beelden is uniek en voelt gewoon levend. Maar over Umfeld moet je niet veel praten , je moet het gewoon ervaren

avatar van rep_robert

Onderhond schreef:

Meer hoeft een mens niet te herinneren van je recensie.

Voor mij is het eigenlijk ook genoeg. Was toch nieuwsgierig naar deze film geworden n.a.v. de notitie in de laddercompetitie. Chevy zijn reactie en de trailer(s) op youtube zeggen mij eigelijk ook alweer genoeg, bedankt Chevy

Dit is op zijn zachtst gezegd pokkeherrie en een pijniging voor de oren. Heeft niets, maar dan ook niets met muziek te maken in mijn ogen. Een belediging voor het woord muziek eigenlijk. Doe mij dan maar liever de kitcherigheid van Morricone, zit tenminste gevoel in(en de muziek wordt ook echt gemaakt, i.p.v. deze computerbliepjes)

En dat op basis van 5 a 10 minuten. Maar ja, meer heb je ook niet nodig voor dit eigenlijk om te weten of het goed is of niet. Er is blijkbaar een stroming mensen die dit muziek vinden en het leuk vinden, ik snap er helaas helemaal niets van.

Vraag me ook af in hoeverre je dit als film moet zien, ik zie het net als Chevy meer als een lange (en erg fraaie) Windows Media Player visualisatie.

avatar van Reinbo

Boogeyman schreef:

Al zullen de echte die-hard fans het daar wel niet helemaal mee eens zijn.

Integendeel, de koptelefoon is vaak juist de beste manier om van film te genieten. Zeker als je een hele goede hebt. Zit je compleet gevangen in het soundscape. Enkel als de sub erg belangrijk is, zoals bij actiefilms heeft 5.1 de voorkeur.

Bij dit soort muziek mag de je de invloed van een goeie woofer toch niet onderschatten. Een beetje meetrillen is altijd leuk.

avatar van Reinbo

Hiervoor zal de sub idd ook wel een meerwaarde hebben, de kwaliteit zit 'm in ieder geval niet in subtiel sound design.

avatar van Lord Flashheart

Lord Flashheart

Er is blijkbaar een stroming mensen die dit muziek vinden.

Neanderthalers maakten ook muziek. Ik vrees dus dat de mens aan het degenereren is, gezien de vele hoogstemmers.

avatar van Inland Rabbit

Inland Rabbit

Muziek of geen muziek, maakt het uit? Het zijn geluiden die ik graag hoor. Net als schrapende of kletterende metalen voorwerpen heel mooi kunnen klinken, of het breken van glas als je er per ongeluk weer eens 1 op de grond gooit.

Geluid dat goed bij de afstandelijkheid van de beelden past. Het hoekige, het koude, robot-achtige. Samen een mooi geheel, dat ik zo nu en dan graag eens onderga.

Tonypulp

Ik wil 'm herzien, nog meer genieten van echte muziek, genieten van het gevoel, de diepgang, de samenhang en het speelse, uitdagende karakter. Kan mezelf hier helemaal in verliezen, keertje op een nog grotere tv kijken met nog beter geluid, wie weet zitten er nog 5* in..

(en de muziek wordt ook echt gemaakt, i.p.v. deze computerbliepjes)

Ik hoop écht, écht heel erg dat je een grapje maakt Robert Anders heb je werkelijk geen enkel benul van alles dat schuil gaat binnen deze stroming. Ik werk al ruim 4 jaar met diverse programma's en binnen diverse stijlen en reken maar dat dit onmenselijk moeilijk is.

zit tenminste gevoel in

Dat jij het niet hoort betekent niet dat het er niet in zit, denk dat je Berlin Calling eens moet zien (als film al de moeite waard) maar die maakt het heel duidelijk wat er bij artiesten schuil kan gaan, het idee achter de muziek. 't is geen let the bass kick generatie..

avatar van rensie32

rensie32

Muziek?

avatar van |Bazzie|

|Bazzie|

Mensen die dit niet kunnen waarderen, tot daar aan toe. Maar ook nog eens er tegen aan te schoppen en te verklaren dat dit geen muziek zou zijn - alsof diegenen zelf een alomvattende definitie van muziek kunnen ophoesten - , moeten maar lekker hun pop/rock/jazz/klassiek etc. muziek blijven luisteren die veilig in een hokje past en waar ze al bang worden van de eerste de beste experimentele structuren die ze horen. Laat de mensen die wel enthousiast raken van dit experimenteel werk in hun waarde zou ik zeggen

gmx

Nog maar eens een punt eraf, ik kan hier echt niks mee. Vind dit echt 1000x vetter: YouTube - MF Real by Kewlers in 2010 (alhoewel het origineel veel beter is dan een brakke youtube rip: http://pommak.hi.fi/mf_real.zip wel een moderne game pc nodig om deze goed af te spelen)

avatar van Inland Rabbit

Inland Rabbit

visueel wel aardig, maar ik stoor me vreselijk aan die idioot die maar The Motherfucking Real blijft zeggen. Die Breakbeat blijft ook maar doorgaan en op het eind van het filmpje staat het volume zowat uit, zwaar irritant gedreun. Verder had die zogenaamde street art (gedoe met die letters) van mij ook niet gehoeven. Nogal lelijk.

Tonypulp

Pfoeh, je mag wel met iets beters komen . Eentonige en zeer platte sound met nergens interessante animatie.

avatar van rep_robert

Heb het ongeveer 1 seconde aangehad en toen had ik al genoeg gehoord Umfeld heb ik toch nog 10 seconden vol gehouden hehe.

Tonypulp schreef:

Eentonige en zeer platte sound met nergens interessante animatie.

EXACT mijn idee over Umfeld Smaken verschillen, dat blijkt wel weer Een hele film lang kijken naar wat frames die door elkaar heengedraaid worden, tja. Ieder z'n ding. Misschien is dat ook nog wel m'n grootste punt van kritiek: Umfeld had gewoon 10 minuten moeten duren, dan was het niet zo dodelijk saai en eentonig geworden.

gmx

@Jeroentjuh: vind het trouwens wel heel apart dat je 'eentonig' zegt. Luister eens naar Umfeld, DIE sound is toch juist oneindig repetitief ? De een vind dat hypnotiserend, de ander frustrerend maar zonder even in dat soort oordelen te vervallen, zullen beide kampen het er toch overeens zijn dat de sound eentonig is ? Of vind je zelf van niet ?

Tonypulp

Nee hoor, in Umfeld ontdek je (of ik iig) véééél meer. Dat is niet eentonig in z'n ritmes en klanken, ligt er ook aan 'hoe' je er naar luistert. Deze MF is heel rechtlijnige muziek (hoewel het prima klinkt, nergens uitdagend), zoals 100en andere tracks.

Umfeld vind ik onvergelijkbaar, kleine invloeden van allerlei kanten maar uiteindelijk compleet eigen.

jeroentjuhhhhh schreef:

Hehe, jij vindt het zelfs muziek ? Ik kan me meer vinden in wat InlandRabbit zegt. Dit zijn geluiden, maar toch geen muziek ? In muziek horen bepaalde verbanden te zitten. Een soort wiskunde, die maken dat de ene toon wel in een akkoord past en de andere toon niet. Als je die verbanden weglaat heb je geluid, geen muziek.

Tonypulp

Is maar net hoe je het opvat, ik zie muziek niet zo feitelijk, maar op gevoel. En dan reken ik het daar absoluut onder.

gmx schreef:

Hehe, jij vindt het zelfs muziek ?

Verkeerde afslag genomen in de jaren '80? Uiteraard is dit muziek. Over dat taboe zijn we al een tijdje heen.

Tonypulp schreef:

Als je dit tot muziek rekent, dan vind ik dat een enorme woordinflatie. Mozart zou zich omdraaien in zijn graf

Onderhond schreef:

Ga eens een instrument spelen, misschien dat je dan gaat begrijpen wat het verschil tussen geluid en muziek is (en dat mag uiteraard ook een digitaal instrument zijn, je opmerking over de jaren 80 raakt echt kant noch wal)

Mijn opmerking over de jaren '80 is redelijk accuraat, in de jaren '90 (puristen zullen echter wijzen op werk uit de jaren '60 en zelfs eerder) werd dit soort electronische muziek onder een groter publiek aanvaard. Je kan het niet goed vinden, maar het de term "muziek" ontkennen duidt op complete onzin.

Mozart zou zich trouwens beter in deze muziek kunnen vinden hebben dat in het stukje wat jij plaatste. Meer gecomponeerd, meer gestructureerd en uitgedacht. Al kan ik zelf beiden makkelijk hebben. Het clipje erbij is echter goedkope "scene" brol, ben ik nooit van onder de indruk geweest.