Nordwand (2008)
Gesproken taal: Duits, Frans en Italiaans
Releasedatum: 24 juni 2010
Plot Nordwand
"A true story"
Duitsland, zomer 1936. Toni en Andi zijn jeugdvrienden die een passie voor bergbeklimmen delen. Ze zijn geobsedeerd door het trotseren van de beruchte Noordwand (in de volksmond 'Moordwand') van de berg Eiger. Ze gaan over tot beklimming onder grote media-aandacht, onder meer van Toni's jeugdliefde Luise die nu journaliste voor de Nazi-partij is. Onderweg komen de heren ook nog twee Oostenrijkers tegen met wie ze optrekken maar dan draait het weer volledig om.
Toni Kurz
Albert von Allmen
Elisabeth Landauer
Schlunegger
Spil
Prachtige film die soms wat cliché aandoet maar niet eens echt storend is op dat vlak.. 3* van mij..
Tony Montoya
Met 'n flink pak sneeuw buiten gisteren deze film gekeken. Sfeervol. Spannend en prima acteerwerk + super geluid. Ik krijg al wintertenen als ik nu 10 minuten buiten ben!, laat staan wat deze mannen doorgemaakt moeten hebben, lekker met touwen glijden zonder handschoenen; au..
Inderdaad, wat 'n prutsers zo op het eind. Snap ook niet waarom ze niet even een reddingshelicopter hebben gestuurd..
(was de film ook meteen een stuk korter geweest) Nee, nogmaals goede film heb me uitstekend vermaakt.
Snap ook niet waarom ze niet even een reddingshelicopter hebben gestuurd..
(was de film ook meteen een stuk korter geweest)
Misschien is het je niet opgevallen, maar de film speelt zich af vlak voor de 2e wereld oorlog af en toen had men nog geen reddingshelikopters ! Men had ze wel misschien kunnen redden met een "Stuka"
, dan was de berg daarna misschien ook wat beter te beklimmen geweest.
timbo_
Indrukwekkende en waargebeurde verfilming over de beklimming van de beruchte en destijds nog nooit beklommen (1936) Nordwand van de berg de Eiger door Toni Kurz en Andreas Hinterstoisser. Het verhaal is op zich al fascinerend genoeg maar regisseur Philipp Stölzl weet het ook nog eens prachtig in beeld te brengen. Je waant je als kijker zelf op de berg waardoor de ontberingen van Toni en Andi nog extra hard aankomen. Enige minpuntje van Nordwand is de clichematige opbouw, maar het doet nauwelijks afbreuk aan de film.
jumperjack
Zeer boeiende film, mooi gemaakt en aangrijpend. Ik heb me geen moment verveeld.
purples
Deze aangrijpende film is me een behoorlijke tijd bijgebleven.
Een waar gebeurd verhaal dat prachtig verfilmd is. Prima acteurs en zo realistisch....net alsof je er zelf bij bent. Ik ben er helemaal in op gegaan.
Is lang geleden dat ik zo'n indrukwekkende film gezien heb.
rhiemstra112
Deze film viel me 100% mee.
Er zat veel afwisseling in het verhaal dus ik heb me geen moment verveeld.
Het leuke is dat je van veel verschillende kanten het verhaal krijgt te zien.
Hoe iedereen er beter van probeert te worden (iedereen wil van de beklimming een graantje meepikken)
Het einde was een onverwachtse meevaller.
rhiemstra112
, dan was de berg daarna misschien ook wat beter te beklimmen geweest.
Met dat weer een reddingshelikopter inzetten werkt niet.
Door de harde storm loop je op die hoogte een te groot risico
Het is veel te gevaarlijk voor de helikopter.
Het einde was een onverwachtse meevaller.
Een meevaller ? Tragisch zul je bedoelen.
rhiemstra112
Een meevaller ? Tragisch zul je bedoelen.
jawel tragisch, maar ik vond het een mooie afsluiting.
niet zo cliche matig eind.
ags50
Het is waar dat in 1936 Toni en Andy een vergeefse, noodlottige poging hebben ondernomen de Eiger via de noordwand te beklimmen. Het eindresultaat wordt in de film naar waarheid weergegeven, maar wat zich tijdens de klim heeft afgespeeld is uiteraard louter giswerk, hooguit gebaseerd op de beelden die men destijds middels verrekijkers kon waarnemen.
Desalniettemin een indrukwekkende film (hoewel het aanzien van sneeuw me al doet verstijven van kou - het kan mij niet warm genoeg zijn).
okaysjon
Mooie film die zeer autenthiek aan doet.
Je gelooft bijna dat ze daadwerkelijk in de vrieskou hebben gehangen.
Acteerwerk was wellicht hier en daar wat houtje/touwtje maar dat was niet storend genoeg om afgeleid te raken van het verhaal.
Uitstekende film die zich afspeelt in het voor-oorlogse Duitsland en waarin twee vrienden een beruchte berg proberen te beklimmen. Dit gaat uiteraard gepaard met de nodige ontberingen van mens vs. natuur. De bergbeklim-scenes zien er spectaculair en ook geloofwaardig uit, wat de spanning zeker ten goede komt. Hier en daar had de film best wat ingekort kunnen worden, maar desondanks zeker onderhoudend over de gehele linie.
gauke
Opwindend avonturenverhaal vol verbluffend mooie en schrikaanjagende beelden; echter ik heb moeite met de nazi-achtergronden.
Hankert
Als je op wikipedia leest hebben de reddingswerkers op het einde in het echt wel veel meer gedaan dan ze nu deed voorkomen Error - en.wikipedia.org
margo1
Indrukwekkende film met prachtige beelden van de Noordwand. Wat het meest indruk op mij maakte was hoe hoog de prijs van mededogen kan zijn. Een ethisch dilemma, waarop ik geen antwoord kan geven.
harm1985
Erg goede en meeslepende film, door omstandigheden heb ik echter een stuk van de finale moeten missen. Wel een goed einde trouwens happy endings zijn af en toe zo kut. Acteerwerk was ook goed, al blijft dat lastig om te beoordelen in een andere taal. Special effects waren ook zeer verzorgd, alsof je er zelf bij was.
panax
zeer indrukwekkende film,ik heb zelf een paar keer tegenover de noordwand gestaan en echt het is een indrukwekkende berg,wat prachtig verfilmd ook,keb twee uur met veel vuur gekeken.
Zeriel
Goede film, indrukwekkend en meeslepend, de Eiger is een berg waar je bang van wordt in deze film, met net even een ander tempo en verhaalverloop als men in Hollywood ervan zou bakken.Die zouden sowieso niet een film maken, waarbij de helden allen doodgaan door eigen stommiteiten en domme pech. Een mooi contrast ook met de luxe van het hotel tegenover de rauwe werkelijkheid tegen de wand buiten.
In de film vertrekken de mannen met Volle Maan, maar in werkelijheid was het op 18 juli 1936 nieuwe Maan, dus er was helemaal geen Maan, de mannen zijn om 2.10 uur vertrokken in het pikkedonker!
Deze Nieuwe maan viel op Pluto, de dan net ontdekte planeet, heer van de onderwereld, die staat voor zware beproeving, dood en wederopstanding. Toen kende men Pluto nog niet goed, maar een astroloog anno nu zou bij deze stand waarschijnlijk het advies geven om niet de berg op te gaan.
3 2 1 cut
Tsjonge !! Gisterenavond bekeken. fantastische film !!Ik heb zelf hoogtevrees en krijg al het zweet in mijn handen als ik op een stoeprand sta..
Maar serieus, goed geacteerd, Je voelde de kou, de angst, het onmogelijke, de liefde en de dood van het scherm spatten !!
Mooi...
Tarkus
Zeer mooie film is dit, met adembenemende prachtige beelden van de bergwanden.
Een Duitse film die alweer toont wat voor talenten men in Duitsland heeft.
Zowel de vertolkingen als regie zijn prima maar ook het scenario is indrukwekkend.
Een aanrader alweer, deze Duitse productie die zich afspeelt in het Duitsland van net voor de oorlog, met uiteraard ook beelden van het heersende nazisme.
Filmkriebel
Geweldig drama. Eén van de beste films over bergbeklimming die ik gezien heb. De sublieme fotografie, de boeiende regie en het nagenoeg smetteloze acteerwerk (met Tukur en Wokalek voorop) maken dit voor mij tot de moeder van de bergbeklimmingfilm. Dat deze heroische prestaties ten dienste stonden van het Duits nationalisme is een cynisch detail dat de film soms hard maakt. Enorm dramatisch in deze prachtige laatste scène hoe Toni op een steenworp van de redding toch nog sterft aan onderkoeling .
Deze topper mag niet gemist worden, en leent zich het best op Blu-Ray. Dat heeft bij mij nog een half punt gescheeld in de waardering. Ik vind het al spijtig genoeg dat ik die niet in de bioscoop heb gezien.
hedrick
Aangrijpend verhaal over twee bergbeklimmers of 4 eigenlijk. Viel me op dat de film een aardig
lange inleiding nodig heeft met wat Nazi sympathie uitingen erin, wat mijn inziens minder had gemogen.
maar in het licht van de film, want het is 1936 vlak voor de oorlog, begrijpelijk. De film verveelt echter nooit omdat er goed geacteerd wordt. Zo begin je behoorlijk de pest te krijgen in de hoofdredacteur Arau omdat hij alleen maar aan zijn oplages en foto bezig is en niet of ze de klim overleven of niet.
Het laatste uur is zeer indrukwekkend en wordt je echt meegenomen in het hele verhaal en de ontberende omstandigheden van de bergbeklimmers met als einde toch wel een brok in je keel moment. Zeer goed.
offermans
Wat een film. Prachtig tempo en geweldig geacteerd. Genoten en spannend van de eerste minuut tot de laatste minuut.
Boneka
Uitstekende boeiende film. Die Duitsers kunnen echt wel films maken. De film begint traag en de eerste 40 minuten lijkt er maar geen gang in te komen. De film begint pas te boeien als de sneeuwstorm in aantocht is. Daarna is het een ijzingwekkende film. De terugkoppeling naar het hotel met journalisten vind ik geen afbreuk van de film. Dat is een keuze van de director. Niet storend. Als het waar gebeurd is, vraag ik me wel af hoe zo'n vrouw zo'n nacht kan overleven. Afijn de film is gewoon goed. Soms zeer levensecht.
Nicolage Rico
- 20220 berichten
Mooi in beeld gebrachte film, met veel knoop-in-de-maag-momenten, puik (taalgebruik uit 1936) acteerwerk en een indrukwekkend laatste half uur.
Pijnlijk om zo aan je einde te komen door twee andere beklimmers, die in eerste instantie nota bene je concurrenten waren, naar beneden te helpen. Wat dus resulteerde in het feit dat Toni en Andi letterlijk niet op de top van hun kunnen kwamen.
Op een gegeven moment was ik bang dat de film nergens naartoe leidde, maar nogmaals: in het laatste half uur lijkt het alsof de kou langzaam de huiskamer binnen sluipt en er steeds minder adem overblijft.
Voor wie wil weten hoe de echte Andreas Hinterstoisser en Toni Kurz eruit zagen: andreas hinterstoisser « UNA NOMADE SUL SOFA' - mariatatsos.com
Nette 3,5*
Decec
Uitstekende een mooie avonturenfilm...
Prachtig HD kwaliteit!
Prachtig mooi gebied (sneeuw en gebergte).
Tjonge, wat een gebeurd verhaal...
Zwitserland is een prachtig gefilmd!! (Ik ben wel daar geweest...
Bekende eerder acteur Ulrich Tukur...
Zeker moeite waard bekijken!
Ik heb al nu tweede keer herhaling gekeken...
Nog steeds prachtig mooi Avonturenfilm...
Uitstekend prachtig achtergrond muziek (Dolby Digital)...
AmazingPP
Zinderend spannende film en de vraag is bij mij gerezen hoe ze dit in vredesnaam gefilmd hebben. Het lijkt geen CGI, misschien dat het dat wel is, maar ik zie het niet! Erg goede opbouw en ook over het leren kennen van de personages is goed nagedacht. Een verrassing, deze Duitse film, die inderdaad in prachtige HD kwaliteit op de Blu Ray gezet is. En dat voor Dutch Film Works, een maatschappij waar ik niet altijd even blij over ben. Jammer dat er extras ontbreken of een menu, maar voor de rest een prima film, die je voor de prijs niet laten hoeft! Aanrader, kan niet anders zeggen. 4 *

Vijf spannende survival-films gebaseerd op een echt verhaal | MovieMeter Toplijst

Vijf survival-films die zijn gebaseerd op een waargebeurd verhaal

Gegen die Wand
Drama / Romantiek, 2004