• 8.896.887 stemmen

Elle S'appelle Sabine (2007)

Documentaire | 85 minuten

Met onder meer: Sabine Bonnaire en Sandrine Bonnaire

Gesproken taal: Frans

Releasedatum: 11 september 2008

Plot Elle S'appelle Sabine

In deze documentaire portretteert de gevierde Franse actrice Sandrine Bonnaire haar jongere autistische zus Sabine. Via persoonlijke archiefbeelden en actuele opnames ontdekt de kijker de nauwe band die de zusjes met elkaar hebben en langzamerhand, maar heel subtiel, wordt ook kritiek gespuid op de psychiatrische instelling waar Sabine vijf jaar werd behandeld. Sandrine Bonnaire vraagt zich ook af wat het betekent om een gevierde actrice te zijn, terwijl je zus 'gek' is en wat de waarde is van te blijven acteren.

avatar van Sol-

Sol-

Indrukwekkend verhaal verteld door de zus van Sabine. We zien Sabine in een jong, actief en spontaan leven en in een volledig verwoeste toestand na opname in de kliniek. Een -enorm- contrast. De beelden zijn schokkend en je wordt als kijker ontzettend kwaad. Toch onstond bij mij wrang. Wat is er namelijk met de vader gebeurd die wij nooit in beeld zien? De moeder is op een gegeven moment verhuisd en heeft Sabine achter gelaten. Hoe was de verdere familieband? Waarom is er niet eerder actie ondernomen met Sabine? Wat heeft de familie concreet eigenlijk gedaan? Veel vragen waar we geen antwoord op krijgen. In plaats daarvan wordt eigenlijk alle schuld bij de overheid gelegd. Als mij een ding duidelijk is geworden is dat zelfkritiek een soort van taboe is bij de Fransen.

2.5/5 vanwege de eenzijdigheid. Toch is het belangrijk dat dit soort films gemaakt worden.

avatar van Malick

Malick

Sol neemt de woorden uit me mond...

avatar van Donkerwoud

Donkerwoud

Ik moet eerlijk bekennen dat mijn score zeer aan de lage kant is voor een film die toch echt als belangwekkend mag worden gezien. Mensen met ernstige psychische beperkingen zijn ook mensen, en dat weet deze documentaire mooi in beeld te brengen. Achter een kwijlend wrak mens, zoals de maakster haar zus portretteert, gaat ook een levensloop vooraf. Maar de film riep bij mij ook weerzin op, het was me allemaal zo confronterend dat ik hem nauwelijks heb kunnen kijken. Dat maakt de film niet minder sterk, maar het heeft zeker zijn weerslag op mijn normering.

avatar van je80roen

je80roen

Goede documentaire! Echter had de mijn normering veel hoger kunnen zijn als er niet zo nadrukkelijk een mening word opgedrongen. De documentairemaakster heeft duidelijk niet genoeg afstand om een objectief beeld te scheppen. Haar mening dat de aftakeling ligt aan de internering word op geen enkele manier bevestigd, uitsluitend door de voice-over. Wat ik zie is dat ze gewoon liefdevol verzorgd word in de instellingen waar ze zit en dat de hulpverleners hun uiterste best doen om Sabine's leven enigszins hoopvol te maken. Wat duidelijk niet meevalt met deze doelgroep. Dus wie zegt dat de aftakeling daadwerkelijk aan de instellingen is te wijten?